Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   217 / 227
(#) Collector válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Nem 2, hanem 20kV/cm, de ez igazából totál semmisnek tekinthető, mivel az átütési szilárdság is változik a szigetelőanyag vastagságával, ráaádsul nemlineárisan. Kis légréteg (vagy bármely szigetelőanyag) jóval nagyobb átütési szilárdsággal rendelkezik, mint a vastagabb változatok.
Tehát hosszból feszültséget óriási hibával lehet csak saccolni.
(#) Collector válasza Nanok hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Csúcsfeszültség?
Ez ennél sokkal bonyolultabb. Ha nincs szikra akkor a tekercsnek nem lesz 2 munkapontja ami között ugrál hanem 1. Műszert akkor sem tudsz rátenni, mert megváltoztatja a kapacitás paramétereit, a nagy jósági tényező miatt pedig totál elhangolja az egészet. Mivel a jósági tényező sem végtelen, a feszültség sem lesz az.
A tesláknál nincs olyan nagy feszültség, nekem egy kalkuláció 411kV-ot hozott ki 2 méteres szikrára. Igaz most már ez 2,5 méter, de nem hinném, hogy 500kV felett lenne a csúcsfeszültség.
Van de graaffal egyszerűbb nagyobb feszültséget elérni, akár 1MV-ot is, mivel csak a kapacitás és környéke térerőképe számít a kialakuló potenciálkülönbségnél.
(#) Ninoo hozzászólása Máj 7, 2016 /
 
Üdv tagok. Mennyire káros belenézni a szikrába jákob létránál?
(#) Collector válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
A létránál nem szikra van, hanem ív. Ha nagyon fényes nem jó nézegetni. Pár száz mA esetén még nincs olyan nagy probléma.
(#) _BiG_ válasza Ninoo hozzászólására (») Máj 7, 2016 /
 
Azért egy UV-szűrős munkavédelmi szemüveg elkél, ha nem akarsz esetleg hályogot később, öreg korodra... A szemed begyulladhat. Én tesláztam és szemüveg nélkül okozott "csipásodást".
(#) Collector hozzászólása Máj 14, 2016 / 3
 
Most így hirtelen az jutott eszembe, lehetne egy mini teslás (vagy nagyfesz) összejövetelt tartani a következő HE találkozón augusztusban, nem tudom vevő-e más is az ötletre?
(#) frob hozzászólása Jún 7, 2016 /
 
Sziasztok, ha már nagyfesz akkor valaki konyít e a Villard kaszkádhoz?
A kérdésem hogy lehet számolni mekkora áram halad át az adott fokozatokon.
Gondolom frekvencia, bemenő feszültség és a kondenzátorok kapacitása ami befolyásolja, de hogy számolható mindez?
Előre is köszönöm!
R.
(#) Collector válasza frob hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
A kondiknak van egy töltése, Coulomb-ban kifejezve, illetve van egy terhelés a kimeneten (30-40kV felett már az üresen hagyott csúcs is igen komoly terhelés). Ha egyenletes a terhelés, a frekvenciától nem kéne függenie, tekintve hogy a kimenet DC.
Ehhez még hozzájön a töltőoldal belső impedanciája, ami viszont AC-ben érvényesül, illetve a sokszorozónak is van egyfajta karakterisztikája, ami valószínűleg kondenzátor jelleget mutat, azaz először nagy áramot vesz fel, de ahogy a lépcsőkben lévő kondik feltöltődnek, elméletben 0-ra csökken.
A lépcsőn áthaladó effektív áram, vagy a csúcsáram érdekel? Nagyon nem mindegy ez sem.
Ja illetve ennek van külön topikja:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
(#) Ronen hozzászólása Jún 10, 2016 /
 
Üdv az uraknak!

Építettem egy elméletileg 'lehetetlen' tesla tekercset! Egy szem mikrosütőből operált trafóból, TV kör kép eltérítőtekercs visszabontva, azt 40mmkeresztmetszetű PVC-csőre tekertem (azt hiszem 340menet de lehet valamivel több) 2 darab szintén monitorból operált 2KV-os kis fóliakondenzátor, szikraköz söröskupakok, de még a zsebrádió antennája is jó) , a primer 16mm2 sodrott vezeték, 5 menet. A mikrosütőtrafó vissza van fogva egy 100W-os villanykörtével)

Szépen működik, csak akármit babrálok vele nem tudom rendesen felhúzni a frekvenciáját (cél.:2-3-GHZ!!!). Most még hallható hangtartományon belül zörög, a tetőkapacitásnál van amikor górál (hajigál) némi koronát, de az nem túl nagy, de olyankor ha belenyúlok az ívbe kellemetlen, de csak akkor ha épp hogy eléri az ujjam. Mit tudnék tenni hogy följebb tudjam vinni a frekvenciát? Mert arra már rájöttem hogy a szikraköz távolságával tudom valamennyivel följebb húzni, de ha följebb húzom , akkor gyengül a tekercsben létrejövő volt is. Viszont még fontos lenne hogy a frekvenciát szépen tartsa, ne csattogjon bele néha.

Kipróbáltam egy méter hosszan megtekercselt 20mm-es bermann-cső tekercsemet is beindítani vele, hát, az meg se mukkan vele.... De még akkor sem csinál semmit ha a másikkal érintem össze a végét. Akkor csupán annyi történik hogy a tekercs vége fele elkezd gyengülni a feszültség. De amikor egy kicsit rövidebb, de 50mm-átmérőjű csévét teszem a közelébe, azon szinte semmit nem veszlik a feszültség! Ez mitől lehet? Meg a másik. Ha egy fémet tartasz csupán csak a közelébe a tekercsnek, akkor magának a fémnek is lesz feszültsége! Arról is lehet szépen ívet húzni!

A válaszokat előre is köszönöm ja, ami működőképes is, ez a második trafósom , előtte csak egy tranzisztoros, nagyon kis teljesítményűek voltak (max 12W-os volt, amivel megtudtam csinálni az egyvezetékes energiaszállítást)
(#) _BiG_ válasza Ronen hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
Gigahertzes működést felejtsd el, azt már csak üregrezonátorral lehet kezelni. Koncentrált paraméterű alkatrészek nem fognak működni ott.

A méteresen megtekert, vékony bergmann-cső meg zsákutca. A Tesla-tekercsnek vannak geometriai határai, amin belül érdemes maradni.

A rezonanciát a tekercs-kapacitás páros határozza meg (Thomson-képlet, megvan?), úgy a primer, mint a szekunder oldalon. A csatolás befolyásolja, hogy mennyire hat egymásra a két oldal és mennyire húzza szét a működési frekvencia tartományt. A szoros csatolás nem jó szikraközös rendszernél.
(#) Collector válasza Ronen hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
Idézet:
„A mikrosütőtrafó vissza van fogva egy 100W-os villanykörtével)”

Miért is? Ez azt jelenti, hogy a teljesítményfelvétel szumma 100W alatt van!
Idézet:
„Építettem egy elméletileg 'lehetetlen' tesla tekercset!”

Ez pontosan így van, a csökkentett teljesítmény és a visszafogott feszültség garantálja, hogy lehetetlen lesz működésre bírni a tekercset. Ez az egész konstrukció zsákutca.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2016
(#) Ronen válasza Collector hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
Ha kell, akkor még videót is töltök fel rólla, hogy működik! Azért írtam hogy elméletileg lehetetlen-dolgot sikerült összehoznom

_BiG_ - Azon tanakodtam el ma, hogy ha a mikrosütőnek csak a burkolatát kapnám le, és ami megy a magnetron-fele 2KV-os rész, oda közbeiktatnám a tekercset. Működhetne úgy? (persze a mikróba tennék vizet vagy valamit ami elnyeli a mikrohullámokat)
(#) _BiG_ válasza Ronen hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
Idézet:
„ha a mikrosütőnek csak a burkolatát kapnám le, és ami megy a magnetron-fele 2KV-os rész, oda közbeiktatnám a tekercset.”

Eszedbe se jusson!
Amúgy miért is tennél ilyet? Mit várnál tőle? Amúgy meg életveszélyes mutatvány!
(#) gerleimarci válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
De a magnetronból csinálhatna egy egyenirányítócsövet, ha kiveszi belőle a mágnest. Úgy tudom, hogy elég nagy áramot elvisel.
(#) _BiG_ válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 10, 2016 /
 
Azt igen, magam is használtam egyenrángatásnak (itt is megírtam már, meg a másik teslás topicban), bár nagy a belső ellenállása. Viszont a mikrósütőt megberhelni, ahogy a kollega felvetette, nem szabad!
(#) Ronen válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
A magnetront azt értem hogy egyenirányítónak lehet így használni, de az miként kapcsolódik a tesla tekercshez? Mert én azt hitem hogy az lesz akkor a szikraköz.!?
(#) gerleimarci válasza Ronen hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Gondolom, azért írtad, mert van feleslegbe egy mikród. Ebból kiszedheted a trafót, kondit, diódát és a magnetront (eredeti formájában nehogy használd!!!). A többit meg kidobod a kukába.
Amit írtál a, hogy ,,lekapom a burkolatát''...stb, azt felejtsd el! Azt is, hogy a magnetron használható szikraköznek.
A magnetronból, a kondiból és a trafóból egy nagyfeszültségű tápot lehet csinálni.
(#) _BiG_ válasza Ronen hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Szikraköznek szikraközt kell használni

A mágnestelenített(!!!) magnetron csupán egy dióda. Egyenirányítani jó. VTTC-hez lehet használni például, tápegyenirányítónak. Én hármat párhuzamosan kapcsoltam belőlük, hogy csökkentsem az eredő belső ellenállásukat, így nagyobb áramot engedtek át. És remekül bírják a Tesla-tekercs visszarúgásait is, amitől a mikródiódák szétpukkantak.

De keress rá a felhasználói nevemre a fórumon és megtalálod a rajzot, leírást, tapasztalatokat.

(Az eredeti állapotú magnetron csúnya sérüléseket tud okozni! Ha a szemedbe jut a mikrohullám, simán megvakulsz! Ez nem vicc, én hallottam esetről, amikor egy szimpla nagyobb teljesítményű, árnyékolatlan rádióadó is megvakított már óvatlan rádióamatőrt hangolás közben, mert az erős, közeli sugárzása felhevítette a szemgolyót, aminek igen rossz a hűtése! Gondolom, kedves a szemed világa...)
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
(#) Collector válasza Ronen hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
Idézet:
„Ha kell, akkor még videót is töltök fel rólla, hogy működik! Azért írtam hogy elméletileg lehetetlen-dolgot sikerült összehoznom”

Rendben, jöjjön egy videó. De attól, hogy valami nagyfrekvenciás és szikrázik, még nem lesz tesla tekercs, ahhoz teljesülnie kell bizonyos feltételeknek.
Egyébként pedig a legnagyobb frekvenciát csövekkel lehet elérni, nekem pont lenne is 100MHz-es adőcsövem ilyesmihez. A legnagyobb frekvenciás tekercs amit láttam eddig 28MHz-es volt.
Igaz viszont, hogy 2GHz körül egy pár centis vezetékdarab is képes teslaként működni.
(#) Ronen válasza Collector hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
ITT van a videó

Remélem látszik is valami, de ha nagyon nem, akkor töltök fel egy másik videót, a minőségért előre is bocsi (CAT-B25 telefonom van) A szekunder tekercsel ma lettem készen, lövésem sincs hány menet, (majd megszámolom) k.b.1,1-1,2méter hosszú, 80mm átmérőjű PVC csőre lett tekerve.

Csak azt a 2-3-GHZ t hogyan lehetne normálisan elérni? Még generátorral is orbitális kihívás
(#) Ronen válasza Ronen hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
De min töröm én a fejem már majdnem két éve! vannak ezek a kis telefontöltő inverterek. Már szétcsesztem vagy 20 darabot , mindig megdöglenek, mert valamit mindig elrontok. Pedig annak jó magas a frekvenciája amin ketyeg. A trafója után ki szoktam kötni az egyenirányító részt, had legyen jó magasfrekvenciás oszcillátorom ami vagy 5 volt. Azon gondolkodom hogy mi a frászt tegyek és hogyan utánna hogy félvezetős teslához jó legyen?! Mert szerintem meghajtónak elketyeghetne!
(#) Collector válasza Ronen hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Miért akarsz 2-3GHz-et? Én már csináltam magnetronnal, de azon kívül, hogy van egy 1 centis plazma, meg veszélyes, nem sokmindent lehet kezdeni vele.
(#) Ronen válasza Collector hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
már sikerült egy szál vezetéken átvinni az áramot 100% visszanyeréssel! Most drót nélkül szeretném kivitelezni, a lehető leg távolabb! ahhoz kell a Tesla tekercs, csak a földnek a frekvenciájára ráhangolni (valahol 1hz és 2 MHZ-között van) De ha az nem megy, akkor GHZ-méretben is lehet tobábbítani, gyönyörű távokra elméletben. Most a gyakorlatot szeretném kivitelezni.
(#) Collector válasza Ronen hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Idézet:
„már sikerült egy szál vezetéken átvinni az áramot 100% visszanyeréssel!”

Kirchoff szerint ez alapból minden esetben teljesül. Vagy én nem értek nagyon valamit.
Idézet:
„Most drót nélkül szeretném kivitelezni, a lehető leg távolabb! ahhoz kell a Tesla tekercs, csak a földnek a frekvenciájára ráhangolni (valahol 1hz és 2 MHZ-között van) De ha az nem megy, akkor GHZ-méretben is lehet tobábbítani, gyönyörű távokra elméletben. Most a gyakorlatot szeretném kivitelezni.”

Ebből annyit értek, hogy vezeték nélküli energiatovábbítás, a többinek semmi értelme amit leírtál. De a Tesla tekerccsel úgy indulsz, hogy 10% a hatásfoka a primer-szekunder energiaátvitelnek, ennél a teljes hatásfok csak rosszabb lehet. Ha működne jó hatásfokkal, már 100 éve használná az emberiség!
(#) Ronen válasza Collector hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
használná ha engednék! ellenőrizhetetlen lenne az energiafogyasztás, a cégeknek meg így éri meg.

No de! Ma megint mahináltam egy sort. Szikraköznek használtam egy elszállt nátrium-lámpát. Amíg be nem melegedett, csodálatosan működött! A kondenzátort is sikerült végre eltalálnom , és a teljesítményt is. Avagy mire jó a porszívó szabályozója?! Most azon fogom törni a fejem hogy valami ritkított-gázterű szikraközt csiholjak itthoni anyagokból 2KV-ra. Majd a gyakorlat eldönti hogy hogyan lesz jó
(A levegőbe k.b.60-80 centire már virít a neoncső, ha jól áll a szikraköz. Akkor csendesebb jóval az ív, de a hosszát ugyan úgy tartja! Nem úgy mint az eddigiek söröskupakszikraköz, és társai)

U.I.: A magnetron, mágnesek nélkül, nem jó szikraköznek (Amíg nem próbáljuk ki, nem tudjuk hogy tényleg nem működik-e)
(#) ZLED válasza Ronen hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
Én inkább a "Vevőt" építeném meg először, mert már alapból van egy rakás jelforrásunk, Wifi (2,4GHz; 5GHz), Mobiltelefon.. stb. Én már attól boldog lennék ha 2 ledet tudnék járatni róluk. Próbálkoztam néhány dologgal amiket a neten találtam, de nem nagyon működtek. Kíváncsi vagyok mi van az UHF RFID Tag-ekben, azok az antennától 5m-re működnek, és az adó teljesítménye 2W, 800-900MHz között működnek, ha jól tudom.
(#) _BiG_ válasza Ronen hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
Idézet:
„U.I.: A magnetron, mágnesek nélkül, nem jó szikraköznek (Amíg nem próbáljuk ki, nem tudjuk hogy tényleg nem működik-e)”

Ahogy írod, nem jó szikraköznek, mert nem szikraköz, hanem vákuumdióda.
(#) Collector válasza Ronen hozzászólására (») Jún 16, 2016 /
 
Idézet:
„használná ha engednék!”

Ki nem engedi?
Idézet:
„ellenőrizhetetlen lenne az energiafogyasztás, a cégeknek meg így éri meg.”

Az áramszolgáltatón kívül kevés olyan céget tudnék mondani, akinek ne érné meg.
A probléma, hogy emögött nincs fizika és realitás. A térerő a távolság négyzetével csökken, ezt nem lehet olyan irányítottra megcsinálni, mint egy lézert. Ha lehetne, akkor meg olyan drága lenne, hogy inkább vennék egy darab rézvezetéket és jön a villany anélkül, hogy közben megsütnénk a környezetet nagyfrekvenciával.
(#) Ronen hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Halihó mindenkinek Sikerült a Tesla tekercsem! Vákuumcsővel! Igaz, a szekunder túl hosszúnak bizonyult, a teteje fele gyengül, dehát na, a vanból lehet visszább venni! A videó Ide kattintva megtekinthető a fény viszonyokon később javítok, meg bedobozolom mert jelenleg lég-szerelt drótdzsungel
A frekvenciáját majd kikeresem , valahol az AM-sávon van.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) Ronen hozzászólása Jún 29, 2016 /
 
Na jó. Azt hiszem sok idiótaságot írhattam, emiatt elnézést is kérnék. A projektjeimről letettem, a hozzászólásaimat ha lehet moderátor törölje.

Indoklás.: Nem néztem mindennek pontosan utánna, hiába működött, rádióállomásokat zavart, büntetést nem szeretnék. E témakört befejezettnek tekintem, át térek inkább a hangtechnikára (Csöves erősítő készítése)
Következő: »»   217 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem