Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ha normálisan működik az áramszabályozás, akkor a 20A-es fetekkel is menni kell neki, úgy 50-60A-es hegesztőáramig.
Igen , és kb addig ment is!
Csak már mikor nagyon feltekertem , aztán fogott egy ívet és csókolom a feteknek ![]()
Figyelj már , nézegettem ezt a kapcsot amiről csináltam a gépet! nem hibás ez a rajz , a második igbt gétje miért nem a bzx85c13 dióda katódjára kapcsolódik a ? Érdekes!! Mint az erősebb gépen is látható!
Rossz helyre van rajzolva a zéner, a gate ellenállások előtt kell neki lenni. De normális meghajtás esetén nincs szerepe, tehát ha kiveszed akkor is ugyanúgy kell működnie.
Még egy apróság!
![]() Nekem valamiért nem működik a letapadás elleni védelmem , gyanítom hogy miért , de tőled akarom hallani az a biztos! A kapcsolás ezen részén 1000uf 6.3 voltos kondi van az otpon az elektróda felől , a másik oldalon pedig 330uf 10 v , én persze olyat raktam ami volt is itthon , de azok 63 voltos kondik, az optot pedig cseréltem pc817 ,mert úgyszintén ez volt itthon! Mi lehet a baj?
Erre nem tudok mit mondani mert nekem nem ilyen gépem van, meg egyébként sem használok hozzá kiegészítő áramköröket. Azt kell megnézni hogy az optó működik-e ahogy kell, mert akkor utána van a bibi.
Hát az elég nagy baj nekem
![]() Az is lehet hogy csak az izzó miatt nem tilt le a gép kitudja már!
üdv!
Még nem ! Megpróbálok még egy kicsit a kutatásával foglalkozni, és ha nem találok akkor jelzem feléd! Am mennyibe adnád?
Szia István. A vezérlő NYÁK rajza publikus?
Szia! Igen publikus, csak ide nem tudom felrakni mert 6Mbyte.
Szia!
Nem vagyok benne mélyen a témában, így amit ezután írok, lehet, hogy nem fedi a teljes valóságot, vagy helytelenül. A két eszköz legjelentősebb különbsége itt, amit vezetési állapotban disszipálnak. A kapcsolási veszteségektől eltekintek most. Csatolok egy képet, és a hozzátartozó LibreOffice táblázatot, akinek van kedve, játszhat vele. A csatolt képen egyébként a HGTG 20N60A4D 2V-os Vce(sat) és az IXFH 26N60Q 0,25 ohm Rds(on) értékkel látható. A MOSFET hamar "túlfűti magát" az IGBT-hez képest ebben az esetben. Ha a táblázatban megadjuk a IPP60R040C7 MOSFET 0,04 ohm-os értékét, azt fogjuk látni, hogy a MOSFET bármely ponton (40A-ig) kevesebbet fog fűteni, mint a HGTG. Igaz, ezt ~5700Ft-ért találtam az egyik elektronikai boltban így hirtelen. Véleményem szerint ezek az adatok, amik eldöntik, melyik kerül bele a gépbe, no meg a pénztárcánk.
Szervusz!
Menjünk át "privátba". Küldtem Neked üzenetet e-mail-ban meg itt is úgyhogy bármelyiken felvehetjük a kapcsolatot.
Beindítottam izzó nélkül a 26 amperes fetekkel!
Persze nagy csalódás ért! Működött is , de elsőnek nem mertem tekerni az áramszabályzót , persze így nem is fogott ívet sem , és a trafó is olyan mint egy kis madár , elég furcsán ciripelt mikor odaraktam az elektródát! Sejtettem, hogy az a hang ami kijön a trafóból az rendellenes, és úgy is volt! Adtam rá egy kis kakaót kb félállásban volt a poti ,de még mindig csak gyenge szikra volt, a fetek nem melegedtek, aztán még egy kis kakaó , próba , és azonnali zárlat , de nem robbanós , hanem csak egy halk csattanás!Az nem lehet , hogy a magomba kellene egy kis légrés, mert a vezérlő áramkör kistrafója is hasonló frekin járt míg nem tettem be a 0.5 mm légrést!
Valami ott akkor nem jól van. Nekem hidam van, de a vezérlési elve az ugyanaz mint ennek. Ha minimumra tekerem a potit (ami az enyémnél kb. 40A) akkor is ívet fog, és az 1,6-os elektródával még úgy ahogy hegedűlni is lehet. Ha zárlat van, tehát az elektróda a munkadarabhoz van érintve akkor nyilván ciripelni kell neki, mert hosszabb időre is kikapcsolgat a vezérlés.
Ha az áramszabályozás korrektül működne - amiről nem vagyok meggyőződve - akkor nem mehetne tönkre ha nem tekered feljebb az áramot. Amikre tippelek: nem jó vagy fordítva van bekötve az áramváltó, kicsi a fojtó értéke, a snubber nem teszi valamiért (pl. méretezési hiba miatt) a dolgát. A 0,5mm légrés nagyon sok, pláne úgy hogy semekkora sem kell bele, a gate trafóba meg pláne nem, teljesen lerontja a meghajtást.
És amit elfelejtettem. Nem tudom mennyit hegesztettél már, de ívfogásnál nem szabad kopogtatni, hanem apró húzó mozdulatokat kell végezni a megdöntött elektródával. Mindjárt könnyebben fog gyújtani, és sosem fog leragadni, nem kell bele az a dolog, amit letapadásvédelemnek csúfolnak (én inkább a hegeszteni nem tudók segédáramkörének nevezném).
![]()
ÜdV!
A "hegeszteni nem tudók" védelmében: nem mindig tiszta anyagot és megfelelő körülmények között hegesztve jól jön az... ( sok kényelmetlen testhelyzet, rozsdás anyag, túl hosszú a hosszabbító és sokszor még nem is látható a hely ahova taknyolni kell kicsit- ilyen a hétköznapi élet... Szóval én szeretem, bár még csak gyári gépem van. Jó, hogy könnyen letörhető a pálca és nem izzik végig a fogóig az amúgy is pepecselős helyzetekben. Persze elismerve, hogy az igazi jó hegesztés a "kézben" rejlik /,de segítséggel minden könnyebb- minden másra ott a mastercard./ ![]()
Keresd meg "Erdgab" leírását a trafók készítéséről, és többször olvasd el (ha még nem tetted volna). Nagyon jól leírja: melyikbe, mikor, mekkora, miért kell, vagy nem kell légrés. Nagyot lehet 'betlizni' ezen!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
Nem ment szét a fet amíg nem szabályoztam az áramot!!!
Addig tökéletes volt! csak én gondolom túltekertem kicsit! Tehát ha ívet fog akkor nem fog cirippelni? Én 2.5 elektródával próbáltam! A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
Kicsi amper vastag pálcával sem szabad ciripelnie.Légrés,az nem kell sehova.Amit GeLee irt nézd át.Mikor forditva van benn az áramválto akkor ciripel a fötrafo.
Ha nincs beállítva (mérve) a gép, akkor ugye fogalmad sincs róla hogy mennyi lehet a poti két végállása. Ezekkel a fetekkel azért a 60A is necces, lehet hogy tekersz egy kicsit a potin és már 100A folyik. Illetve zárlatban még több, amihez hozzájöhet még a nem megfelelő vagy fordítva bekötött áramváltó és kész is a pukk.
Olvastam itt régebben olyanokat hogy a hajam égnek állt, a 100-120A-ra állított gépen 200A-t mértek zárlatban, ami ugye arra enged következtetni hogy valami nagyon nem jól lett megcsinálva. Az enyémet ha beállítom mondjuk 100A-ra és rövidrezárom (leragasztom a pálcát), akkor sem folyhat 125-130A-nél több. Jó lenne ha tudnál áramot mérni DC lakatfogóval vagy egy söntön, kezdve a teljesen letekert potinál. Mert ha az van amit írtam, akkor már 30-40A-nél is el fog durranni a FET 1-2 másodperc után.
Szia
A trafók készítése leírást ebben a topicban lehet megtalálni ? Sajnos nem találom sehol pedig nagyon érdekel a téma.
Sziasztok,tudom hogy nem ide tartozik de sajnos más topikokban már régen válaszoltak. Az lenne a kérdésem hogy egy 2-3mm anyagvastagságú vas zártszelvényt összelehet-e forrasztani ezzel a lángforrasztóval Bővebben: Link ??? és ehez hogy összeforrasszam milyen hegesztőhuzalt használjak ? egy kis kaput szeretnék készíteni de sajnos nincs hegesztőtrafóm, a lakatos pedig 10ezer forintért csinálná meg :/ köszönöm válaszaitokat előre is!
és bevonatos pálcát valahogy hegesztő trafó nélkül esetleg hevítéssel lehetne használni hogy összehegesszem?
Ezzel bizony nem lehet megforrasztani. Ezzel csak lágyforrasztást tudsz csinálni, ami nem alkalmas két zárt szelvény összefogatásához. Zárt szelvényt hegeszteni kell és nem forrasztani. Az interneten megfelelő írások állnak rendelkezésre a hegesztés és a forrasztás tulajdonságairól különbségeiről. Egyébként ez a kérdés egyáltalán nem kapcsolódik a témához és az oldal szakmai részéhez sem igazán. (Nem csodálkoznék ha a modik eltávolítanák innét a hozzászólásokat.) Egyébként 10 ropi egy kis kapuért nem feltétlen túl nagy összeg, attól függ milyen, mekkora, hová kell mennie a szakinak meghegeszteni a kaput stb. Ráadásul a hegesztőanyagok és az eszközök is igen drágák ami ehhez szükséges. Ha szép munkát akar az ember annak sajnos ára van. Ha pedig az olcsó megoldásokat választjuk akkor sokszor többe kerül a kétszeri vagy többszöri csináltatás, javítás amikor nem megfelelő a végeredmény. A helyedben én mástól is kérnék árajánlatot, abból látnád, hogy ez az illető sokat vagy keveset kért.
Biztos össze lehet, de nem fog tartani rendesen. Hegesztőhuzal a hegesztéshez kell, a kemény vagy lágyforrasztáshoz az nem jó. A kaput hegeszteni kell, esetleg csavarozni, a szegecs sem elég tartós.
Azért a 10-esért szerintem találsz olyan használt hegesztőtrafót a neten, ami megbirkózik a feladattal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |