Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   465 / 564
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Ha normálisan működik az áramszabályozás, akkor a 20A-es fetekkel is menni kell neki, úgy 50-60A-es hegesztőáramig.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Igen , és kb addig ment is!
Csak már mikor nagyon feltekertem , aztán fogott egy ívet és csókolom a feteknek

Figyelj már , nézegettem ezt a kapcsot amiről csináltam a gépet! nem hibás ez a rajz , a második igbt gétje miért nem a bzx85c13 dióda katódjára kapcsolódik a ? Érdekes!! Mint az erősebb gépen is látható!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Rossz helyre van rajzolva a zéner, a gate ellenállások előtt kell neki lenni. De normális meghajtás esetén nincs szerepe, tehát ha kiveszed akkor is ugyanúgy kell működnie.

Még egy apróság!

Nekem valamiért nem működik a letapadás elleni védelmem , gyanítom hogy miért , de tőled akarom hallani az a biztos!

A kapcsolás ezen részén 1000uf 6.3 voltos kondi van az otpon az elektróda felől , a másik oldalon pedig 330uf 10 v , én persze olyat raktam ami volt is itthon , de azok 63 voltos kondik, az optot pedig cseréltem pc817 ,mert úgyszintén ez volt itthon! Mi lehet a baj?
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Erre nem tudok mit mondani mert nekem nem ilyen gépem van, meg egyébként sem használok hozzá kiegészítő áramköröket. Azt kell megnézni hogy az optó működik-e ahogy kell, mert akkor utána van a bibi.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Hát az elég nagy baj nekem , nem merem így beindítani sehogyan!
Az is lehet hogy csak az izzó miatt nem tilt le a gép kitudja már!
(#) Jambi válasza black1989 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Sikerült szerezned hőfokkapcsolót?
(#) black1989 válasza Jambi hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

üdv!

Még nem !
Megpróbálok még egy kicsit a kutatásával foglalkozni, és ha nem találok akkor jelzem feléd!
Am mennyibe adnád?
(#) hg6dab válasza bistvan196700 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Szia István. A vezérlő NYÁK rajza publikus?
(#) bistvan196700 válasza hg6dab hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Szia! Igen publikus, csak ide nem tudom felrakni mert 6Mbyte.
(#) zolee1209 válasza lac12345 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Szia!

Nem vagyok benne mélyen a témában, így amit ezután írok, lehet, hogy nem fedi a teljes valóságot, vagy helytelenül.

A két eszköz legjelentősebb különbsége itt, amit vezetési állapotban disszipálnak. A kapcsolási veszteségektől eltekintek most. Csatolok egy képet, és a hozzátartozó LibreOffice táblázatot, akinek van kedve, játszhat vele.

A csatolt képen egyébként a HGTG 20N60A4D 2V-os Vce(sat) és az IXFH 26N60Q 0,25 ohm Rds(on) értékkel látható. A MOSFET hamar "túlfűti magát" az IGBT-hez képest ebben az esetben.

Ha a táblázatban megadjuk a IPP60R040C7 MOSFET 0,04 ohm-os értékét, azt fogjuk látni, hogy a MOSFET bármely ponton (40A-ig) kevesebbet fog fűteni, mint a HGTG. Igaz, ezt ~5700Ft-ért találtam az egyik elektronikai boltban így hirtelen. Véleményem szerint ezek az adatok, amik eldöntik, melyik kerül bele a gépbe, no meg a pénztárcánk.
(#) Jambi válasza black1989 hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Szervusz!
Menjünk át "privátba". Küldtem Neked üzenetet e-mail-ban meg itt is úgyhogy bármelyiken felvehetjük a kapcsolatot.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Beindítottam izzó nélkül a 26 amperes fetekkel!
Persze nagy csalódás ért!
Működött is , de elsőnek nem mertem tekerni az áramszabályzót , persze így nem is fogott ívet sem , és a trafó is olyan mint egy kis madár , elég furcsán ciripelt mikor odaraktam az elektródát!
Sejtettem, hogy az a hang ami kijön a trafóból az rendellenes, és úgy is volt!
Adtam rá egy kis kakaót kb félállásban volt a poti ,de még mindig csak gyenge szikra volt, a fetek nem melegedtek, aztán még egy kis kakaó , próba , és azonnali zárlat , de nem robbanós , hanem csak egy halk csattanás!Az nem lehet , hogy a magomba kellene egy kis légrés, mert a vezérlő áramkör kistrafója is hasonló frekin járt míg nem tettem be a 0.5 mm légrést!
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Valami ott akkor nem jól van. Nekem hidam van, de a vezérlési elve az ugyanaz mint ennek. Ha minimumra tekerem a potit (ami az enyémnél kb. 40A) akkor is ívet fog, és az 1,6-os elektródával még úgy ahogy hegedűlni is lehet. Ha zárlat van, tehát az elektróda a munkadarabhoz van érintve akkor nyilván ciripelni kell neki, mert hosszabb időre is kikapcsolgat a vezérlés.
Ha az áramszabályozás korrektül működne - amiről nem vagyok meggyőződve - akkor nem mehetne tönkre ha nem tekered feljebb az áramot.
Amikre tippelek: nem jó vagy fordítva van bekötve az áramváltó, kicsi a fojtó értéke, a snubber nem teszi valamiért (pl. méretezési hiba miatt) a dolgát.
A 0,5mm légrés nagyon sok, pláne úgy hogy semekkora sem kell bele, a gate trafóba meg pláne nem, teljesen lerontja a meghajtást.
(#) Ge Lee hozzászólása Jún 23, 2016 /

És amit elfelejtettem. Nem tudom mennyit hegesztettél már, de ívfogásnál nem szabad kopogtatni, hanem apró húzó mozdulatokat kell végezni a megdöntött elektródával. Mindjárt könnyebben fog gyújtani, és sosem fog leragadni, nem kell bele az a dolog, amit letapadásvédelemnek csúfolnak (én inkább a hegeszteni nem tudók segédáramkörének nevezném).
(#) Temela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2016 / 1

ÜdV!

A "hegeszteni nem tudók" védelmében: nem mindig tiszta anyagot és megfelelő körülmények között hegesztve jól jön az... ( sok kényelmetlen testhelyzet, rozsdás anyag, túl hosszú a hosszabbító és sokszor még nem is látható a hely ahova taknyolni kell kicsit- ilyen a hétköznapi élet... Szóval én szeretem, bár még csak gyári gépem van. Jó, hogy könnyen letörhető a pálca és nem izzik végig a fogóig az amúgy is pepecselős helyzetekben. Persze elismerve, hogy az igazi jó hegesztés a "kézben" rejlik /,de segítséggel minden könnyebb- minden másra ott a mastercard./
(#) granpa válasza black1989 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Keresd meg "Erdgab" leírását a trafók készítéséről, és többször olvasd el (ha még nem tetted volna). Nagyon jól leírja: melyikbe, mikor, mekkora, miért kell, vagy nem kell légrés. Nagyot lehet 'betlizni' ezen!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Nem ment szét a fet amíg nem szabályoztam az áramot!!!
Addig tökéletes volt!
csak én gondolom túltekertem kicsit!
Tehát ha ívet fog akkor nem fog cirippelni?
Én 2.5 elektródával próbáltam!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2016
(#) dara válasza black1989 hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Kicsi amper vastag pálcával sem szabad ciripelnie.Légrés,az nem kell sehova.Amit GeLee irt nézd át.Mikor forditva van benn az áramválto akkor ciripel a fötrafo.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Ha nincs beállítva (mérve) a gép, akkor ugye fogalmad sincs róla hogy mennyi lehet a poti két végállása. Ezekkel a fetekkel azért a 60A is necces, lehet hogy tekersz egy kicsit a potin és már 100A folyik. Illetve zárlatban még több, amihez hozzájöhet még a nem megfelelő vagy fordítva bekötött áramváltó és kész is a pukk.
Olvastam itt régebben olyanokat hogy a hajam égnek állt, a 100-120A-ra állított gépen 200A-t mértek zárlatban, ami ugye arra enged következtetni hogy valami nagyon nem jól lett megcsinálva. Az enyémet ha beállítom mondjuk 100A-ra és rövidrezárom (leragasztom a pálcát), akkor sem folyhat 125-130A-nél több.
Jó lenne ha tudnál áramot mérni DC lakatfogóval vagy egy söntön, kezdve a teljesen letekert potinál. Mert ha az van amit írtam, akkor már 30-40A-nél is el fog durranni a FET 1-2 másodperc után.
(#) lac12345 válasza granpa hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Szia
A trafók készítése leírást ebben a topicban lehet megtalálni ?
Sajnos nem találom sehol pedig nagyon érdekel a téma.
(#) papazsolt hozzászólása Jún 24, 2016 /

Sziasztok,tudom hogy nem ide tartozik de sajnos más topikokban már régen válaszoltak. Az lenne a kérdésem hogy egy 2-3mm anyagvastagságú vas zártszelvényt összelehet-e forrasztani ezzel a lángforrasztóval Bővebben: Link ??? és ehez hogy összeforrasszam milyen hegesztőhuzalt használjak ? egy kis kaput szeretnék készíteni de sajnos nincs hegesztőtrafóm, a lakatos pedig 10ezer forintért csinálná meg :/ köszönöm válaszaitokat előre is!
(#) lac12345 hozzászólása Jún 24, 2016 /

Nem lehet.

és bevonatos pálcát valahogy hegesztő trafó nélkül esetleg hevítéssel lehetne használni hogy összehegesszem?
(#) dara válasza papazsolt hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Nem lehet.
(#) kissadam válasza papazsolt hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Ezzel bizony nem lehet megforrasztani. Ezzel csak lágyforrasztást tudsz csinálni, ami nem alkalmas két zárt szelvény összefogatásához. Zárt szelvényt hegeszteni kell és nem forrasztani. Az interneten megfelelő írások állnak rendelkezésre a hegesztés és a forrasztás tulajdonságairól különbségeiről. Egyébként ez a kérdés egyáltalán nem kapcsolódik a témához és az oldal szakmai részéhez sem igazán. (Nem csodálkoznék ha a modik eltávolítanák innét a hozzászólásokat.) Egyébként 10 ropi egy kis kapuért nem feltétlen túl nagy összeg, attól függ milyen, mekkora, hová kell mennie a szakinak meghegeszteni a kaput stb. Ráadásul a hegesztőanyagok és az eszközök is igen drágák ami ehhez szükséges. Ha szép munkát akar az ember annak sajnos ára van. Ha pedig az olcsó megoldásokat választjuk akkor sokszor többe kerül a kétszeri vagy többszöri csináltatás, javítás amikor nem megfelelő a végeredmény. A helyedben én mástól is kérnék árajánlatot, abból látnád, hogy ez az illető sokat vagy keveset kért.
(#) Ge Lee válasza papazsolt hozzászólására (») Jún 24, 2016 /

Biztos össze lehet, de nem fog tartani rendesen. Hegesztőhuzal a hegesztéshez kell, a kemény vagy lágyforrasztáshoz az nem jó. A kaput hegeszteni kell, esetleg csavarozni, a szegecs sem elég tartós.
Azért a 10-esért szerintem találsz olyan használt hegesztőtrafót a neten, ami megbirkózik a feladattal.

köszönöm válaszaitokat
(#) lac12345 hozzászólása Jún 24, 2016 /

Az a baj hogy ennek a gázlámpának nincs olyan nagy teljesítménye hogy felhevítse a megfelelő hőmérsékletre a munkadarabot.Ezt a lámpát melegítésre tudod használni esetleg réz lágyforrasztásához stb.. A hegesztés és a forrasztás két külön dolog.
Következő: »»   465 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem