Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC monitor javítása

Témaindító: pedrock, idő: Máj 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   65 / 72
(#) kadarist válasza didyman hozzászólására (») Szept 26, 2015 /

Köszönjük a pontosítást, tehát kapcsolóüzemű tápoknál a LOW ESR kondenzátorok beépítésére kell törekedni.
(#) kaluzsa hozzászólása Szept 27, 2015 /

Sziasztok! Olyan problémám van samsung monitorom ami fél órát megy kb. Elsötitül a kép! Mi lehet a baja javitható?
(#) jannus hozzászólása Szept 28, 2015 /

Üdvözlet.
Ha 1000µF 10 V condim nincs, berakhaatok helyette egy 16 Voltost?
(#) szucsistvan123 válasza jannus hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

Persze, ha az is 1000µF-os! Nagyobb feszültségűt lehet, de kisebbet nem! (ugyan ez vonatkozik a kapacitásra is)
(#) jannus válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Igen. Közben már sikerült Jelentem a monitor tökéletesen müködik.
(#) Laci66 hozzászólása Okt 9, 2015 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni! Ajándékba kaptam két régi (képcsöves) monitort.
A volt gazdájuk a 85Hz-es képfrekivel nyírta ki őket. (Én meg valószínűleg a videókártyámat a próbálgatással.) Az történt, hogy a monitorokat először csak pc nélkül kapcsoltam be de semmi fény a képernyőn aztán pc-re kötve, de csak a relé kattogott. Az egyik monitoron (Philips VFG1046/1984) van egy kis folyadékkristály kijelző ami a következőket írja ki :
bekapcsoláskor : M26 A az előlapi gombok nyomkodására pedig vagy azt hogy:
SET H-SIZE , vagy azt hogy : SET V-SIZE Úgy néz ki a dolog hogy mindkét monitornál a nagyfesz
hibádzik, de nem tudom konkrétan hol keressem a hibát.
Iyen esetben, a "túlhúzott freki" mit szokott tönkretenni (tápot, nagyfeszt, eltérítést,)?
A másik gondom az hogy a videokártyát is kinyírtam a próbálgatással. Lehet azzal valamit csinálni, vagy kuka?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) vegzetur hozzászólása Dec 21, 2015 /

Sziasztok,

Egy régi Philips 8833-as monitort szeretnék megmenteni, bekapcsolás után van kép pár másodpercig, de aztán ahogy melegszik kék lesz az egész és úgy is marad

Mi lehet a baja?
(#) mahinátor hozzászólása Jan 5, 2016 /

Tiszteletem!

Van egy Xerox XM3-W19 monitorom, amelyet ledesítettem (a CCFL csövek tönkremenetele miatt) és már csak azt kéne megoldanom, hogy a LED-ek az eredeti tápról üzemeljenek. Ugyanúgy, mint amikor a CCFL csövek voltak benn. Tehát azt kéne megoldani, hogy az elektronika automatikusan ki és be tudja kapcsolni a fényeket.

Abban kérném a profik segítségét, útmutatását, hogy hol kell rákötnöm a LED-eket meghajtó 2db KA78R12 stabilizátor IC-ket, az automatikus ki-be kapcsoláshoz. A másik része pedig az lenne, hogy az inverter részét hogyan tudom leválasztani a tápról úgy, hogy ne okozzon semmiféle problémát a későbbiekben. Egyszerűen kiforrasszam őket a helyükről, vagy elég egy jumpert átvágni valahol?

Pár saját kép az említett tápegységről és az említett szervizkönyv.

Előre is köszönet a segítségért.
(#) szucsistvan123 válasza mahinátor hozzászólására (») Jan 5, 2016 / 1

Szia! én is csináltam ilyet. (pont ez a táppanel volt nekem is egy Fujitsu monitorban! )
Az inverter alkatrészeit, biztosítékát, és átkötéseit forraszd ki. (trafókat is, de az SMD cuccok maradhatnak.)
A tüskesor lábainál keresd meg a BLON lábat, az kapcsolgatja a háttérvilágítást.
Ha jól emlékszem a tápfeszültsége az inverternek 14V Én egy 7812 stab IC-vel oldottam meg a tápot. (eléggé melegszik, hűtőbordára kell tenni)
A lenti kapcsolással működik nekem.

FETswitch.jpg

(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jan 5, 2016 / 1

Én kiegészítettem még egy 555-el felépített fényerőszabályzóval is.
Itt a NYÁK terv is. Ezt már csak simán be kell kötni, benne van minden.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) mahinátor válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Szia! Köszönöm, hogy írtál!

Azonban ez nekem elég magas. Valami szájbarágósabb (mondhatni kész megoldásra) információra lenne szükségem. Olyanra, amit egy laikus is feltud fogni.

Tudom nem nagyon szeretik az ilyesfajta hozzáállást a magas szaktudást igénylő fórumokon, de mire én ezt saját kútfőből kisilabizálom, addigra már teljesen értéktelen lesz ez a monitor.

Minimálisan konyítok az elektronikához, ezt-azt a nettről el-el lestem (hobbi szinten érdekel a téma, amikor olyan a kedvem). A kézügyességem, és a felszerelésem részben megvan a javításhoz, meg némi tapasztalt és elszántság is leledzik.

Azonban ez a rész a komplexitása, a jelentős elektronikai háttértudásom, és az idő hiánya miatt úgy érzem kifog rajtam.

Jó lenne képeken berajzolva, hogy mit, hova (miért...), vagy videóban elmondva, ha még megvan az említett monitor (vagy csak tápja), valami ilyesmi kellene.

Ez mondjuk elég komoly munka, szóval csak ha tényleg van kedve valakinek egy ilyet önzetlen segítségből összehozni (nem várom el, csak remélhetem a segítséget), attól szívesen fogadnám(nánk).

Szerintem a közösség többi tagja is. Így ha más is találkozik egy hasonló monitorral, vagy annak tápegység moduljával, nagy hasznát tudná venni.
Ezáltal később kerülnének a szemétdombra ezek "értékes nyersanyagok".

Még egyszer köszönöm! Megnéztem a ("néztem, mint borjú az új kapura" ) kapcsolási rajzodat, elég komoly cucc. A fényerő szabályzót gondolom valamilyen PCB szerkesztővel tudom megnyitni csak, vagy valami hasonlóval?
(#) szucsistvan123 válasza mahinátor hozzászólására (») Jan 8, 2016 / 1

Ráírtam a képedre, hogy mi hol van. És egy pár régebbi kép az én tápomról, (még tesztüzemben).
A fenti lay6 fájl a kis panelnak a terve. Abba bekötöd a ledeket, a BLON lábat, és a tápot, és kész is.
Abban benne van a feszültségstabilizátor, a ledeket kapcsolgató áramkör, és egy fényerőszabályzó is.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) mahinátor válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Ezer köszönet érte, így már bátrabban vágok bele!

Egy kérdésem lenne egyenlőre. Ha mondjuk a 4db (vagy csak a két nagyot) trafót benne hagyom, viszont minden mást, amit bejelöltél kiforrasztok körülöttük, akkor elvileg már így se működnek ha jól gondolom, ha még is javíts ki.

Azért kérdem, mert elég körülményes a nagy trafók lábait kiforrasztani, valószínűleg gyenge a pákám, így gyorsan elvonja a hőt róla. A nyákot meg nem akarom tönkre tenni. Azonban ha baj, hogy így bent maradnak, akkor veszek egy erősebb forrasztót és kiműtöm őket.
(#) mahinátor válasza mahinátor hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Mégse kell pákát venni, sikerült kiforrasztani, az összeset.
(#) weend hozzászólása Jan 24, 2016 /

Sziasztok!
Lenne egy Samsung GH19LS tipp. monitorom, amiben kettéugrott a tápegység vezérlő IC.
Mivel csak a hátulja maradt meg, nincs nyoma a feliratnak. Valaki felismeri a kép alapján, milyen IC-vel szerelhették ezt a tápot?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016

IMG_0016.JPG

(#) Cimi1221 hozzászólása Jan 30, 2016 /

Sziasztok! Adott egy LG L204WT monitor, amit már valaki "kondizott". Azzal a hibával került hozzám, hogy néha tök szépen ki-be kapcsol megy. Mikor olyanja van akkor készenlétből nem ébred fel csak "villódzik" a kék led( nem szabályosan villog ) kihúz 5-10 percet vár, bedug akkor jó. Ugyanezt 5-10-20 perc üzem után ki-be kapcsoláskor is megcsinálja(mikor milyen a kedve). Ha be van kapcsolva akkor nincs gond. Illetve mikor már "meleg" és sikerül ki be kapcsolni, vagy visszajön standbyból vibrál a kép olyan 10-30 másodpercig.
Ötletekre lenne szükségem merre induljak el(kondikat én is újra cseréltem)! Köszi!
(#) micsinai hozzászólása Jún 6, 2016 /

Sziasztok!
Adott egy Samsung 710v tipusú monitor, mely híres a novatek ic elhalálozásairól. Rendeltem chinaland-ről egy isp programozót és egy pár db novatek NT68F63L t és hiába programozom fel, bármilyen szoftverrel, akár a régit visszaírom rá, akár egy másik lapról lemetettel próbálkozva, nem oké. Van aki csinált már közületek ilyen és tudna benne segíteni? Előre is köszönöm.
(#) druxter hozzászólása Jún 23, 2016 /

Üdv!

Adott egy Wells Garner K7000.es sasszé panel, és egy 25 colos Zenith képcső. Mindez egy videó játékban van benne. Egyszer csak elment a kép 3 éve játék közben.
Nem tudom mi lehet még a bánata, mert már kicseréltem a fontosabb alkatrészeket a sasszén, és továbbra sincs kép a csövön.
Ki lehet valahogy mérni általában a képcsövet, hogy jó e, ha igen hogyan?
(#) eyess válasza druxter hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Megy egyáltalán a nagyfeszültségű rész ?A képcső nyakán látni /izzik/ , hogy kap e vezérlést kap ?
Tápegység rendben ? Biztos ? És még lehetne sorolni , csak egy pár tipp , így a végére.
(#) druxter hozzászólása Jún 23, 2016 /

nem lehet látni a képcső nyakán az "izzás". Ezért is aggódom
(#) druxter válasza eyess hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

izzani akkor is kell a képcső nyakának, ha maga a képcső rossz lenne?

Akkor bizony az nem megy .Előrébb kell keresni a hibát .Egy kis segítség hozzá.

Ha szakadt valamelyik színhez tartozó ágyú , akkor természetesen nem mivel , akkor szakadt a kör .De ha egyik sem izzik , akkor más a hiba mivel minden szín nem valószínű , hogy tönkre ment .Illetve maradnak a mérések , ami alapján egyértelműen kideríthető , hogy mi nem stimmel.
(#) druxter válasza eyess hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

ebből hámoztam ki az alkatrészeket, de azt hittem a rosszakat cserélem, és megoldódik a hiba.
Segítség kellene a továbbiakban, mert egyszer javítottam csöves tv-t, de annak is már vagy 8-9 éve. Tudnál segíteni, mert akkor sorolom mit cseréltem.

Egyenlőre azt nézd meg , hogy a képcsőre menő , és a rajzon a P5 ös csatlakozón meg vannak e az ott jelölt feszültségek .Tehát a +125v , a +12 v. .Ha nincs , akkor lehet menni a sorkimenőre , és annak a környékén méregetni .
(#) mahinátor hozzászólása Jún 26, 2016 /

Sziasztok!

Szeretném megoldani egy általam ledesített XEROX XM3-W19 monitor háttér világításának, automatikus ki-be kapcsolgatását. Ehhez egy KA78R12 (Low Dropout Voltage Regulator) IC-ét használnék, ezt javasolták mint "legegyszerűbb" megoldást. Odáig megvagyok, hogy a monitor eredeti tápáramköréből nyert 15-16V-ot átalakítja stabil 12V-ra. Azonban arra nem tudok rájönni, hogy hogyan tudnám vezérelni a monitor eredeti automatikájával az IC ki-be kapcsolását.?

A monitor inverterének nyákján van egy BLON nevezetű pont azt mondták ez felel az eredeti fénycsöves világítás ki-be kapcsolásáért és ezt kell összekötnöm az IC Vdis lábával.

Azonban amikor az IC-m Vdis lábra kötöm a BLON-t a háttér világítás továbbra is világít, a monitor kikapcsolt állapotában is. A PC bekapcsolást követő percekben vad vibrálásba kezd mindaddig, amíg be nem tölt a Windows képernyő. Ekkor abba marad a villogás és stabilan világit. Azonban amikor a monitort képernyőkímélő módba váltja a PC újra vibrálásba kezd a háttérfény.

Itt egy videó róla.
https://www.dropbox.com/s/1mvlkcdttrfdmlz/XEROX%20LED%20meghajtó%20KA78R12%20IC%20teszt.mp4?dl=0

Ezen az látható, hogy a monitor ép "indulni készül" alvó módba, a világítás úgy marad egy darabig valamiért, aztán amikor átvált a kék, bekapcsolást visszajelző LED sárgára (a monitor alján) elkezd villogni a háttér fény.

Valamilyen alkatrész még hiányozna a BLON-jel és IC Vdis lába közé? Egy kondenzátor vagy más? Mert nekem úgy tűnik az IC nem tudja a kapott jelből eldönteni, hogy mikor kell neki ki és bekapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Szia!
A feszültségszabályzó disable lábára testet kell kapcsolni (0,8V-nál kisebb feszültséget) a kikapcsoláshoz. Nézd meg, hogy mit kap a vezérlőtől. A megfelelő szint eléréséhez ellenállásosztót, tranzisztoros kapcsolót stb. lehet felhasználni.
(#) mahinátor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Ha jót mérek az inverteren lévő BLON és a közvetlen mellette lévő GND lábon, akkor +5V van rajta stabilan ki-és bekapcsolt állapotban is.
(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Ez nyilván nem jó. Nem kell valami felhúzó vagy lehúzóellenállás arra a BLON-ra? Milyen invertervezérlő van benne?
(#) mahinátor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Itt egy kép az inverter nyákjáról, amit korábban készítettem. http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=270448

Itt gyári tervrajz is:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=270450
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Következő: »»   65 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem