Fórum témák
» Több friss téma |
Vezeték, vezetősáv, forrasztás nem ment tönkre a FET zárlatakor? Olyan mintha átmeneti ellenállás lenne a tápágban.
Az ideiglenesen betett 22 Ohmokon kívül másnak nem kell lennie, de megnézem, mert simán lehet.
Még eszembe jutott valami: Azoknak a hőérzékelő diódáknak okvetlenül rá kell feküdniük a hűtőbordára, ha az - túlzás nélkül - tégla méretű, és az erősítő 8-16 Ohmra van szánva? Köszi!
A tápági 22 ohm magában is lehet ludas a jelenségben. A másik csatorna volt ilyen próbának alávetve?
A hőérzékelő diódával alapvetően nem értek egyet, hiszen ismert a hőkompenzálás bevált módja. Mivel bordára fogatva ajánlja a szerző, így nem térnék el tőle. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2015
Nincs másik csatorna, hangszererősítőként mono lesz. Holnap kiveszem a 22-t, letekerem 20-30mA-re a nyugalmi áramot, és meglátjuk. Köszi szépen!
Biztosíték azért lehet a 22 ohm helyén.
El lehet kerülni valahogy a dióda hűtőzászlóra való ragasztását?
Hidalásra megfelel, ha csinálok az egyik bemenetre egy műveleti erősítős invertálást?
Sziasztok!
Most fejeztem be egy régi erősítő átépítését. Azért nem lett inkább megjavítva mert nagyon el volt öregedve az összes alkatrésze, és a forrasztások is el voltak ridegedve. Javítás után pár nap használat után más problémával került a forrasztópáka alá. Ekkor jött az ötlet, hogy a meglévő alkatrészek maximális kihasználásával építsek egy másik végfokot bele. A doboz, a trafó, a puffer kondik, és a kapcsoló panel is megmaradt. kb. 10 ezer Ft volt a teljes költség. Végül egy VF6 megépítése mellett döntöttem, mivel nagyon könnyen átméretezhető szinte tetszőleges feszültségre. A kapcsolási rajz a reloop-féle átméretezési javaslat , annyi eltéréssel ,hogy a a zener diódák 51V-osak és a az NE5534 helyett TL071 került beépítésre. A VF6 panelt teljes egészében újraterveztem ,mivel a FET-ek átfordítva a panel aljára kerültek . Az átépítést az eredeti fő panel eltávolításával kezdtem, és egy pontosan ugyanakkora lemezt vágtam és fúrtam ki ugyanott. Erre a lemezre rá tudtam mindent szerelni. Egyébként már más esetben is bevált ez a módszer. A panelre ráterveztem az itt a fórumon ajánlott 10 ohm - 100nF RC tagot ,de végül nem került beépítésre, mert nem volt rá szükség. A védelem a skroi féle terv alapján készült, ami szintén nagyon univerzálisan méretezhető. A relé a régi erősítőből való. A hangerő poti az egy régebbi erősítőből való alps , dual gangos plusz balansz 3x100k. Élesztésnél egy 60W-os izzó volt sorosan a trafó primerével, a biztosítékok helyett 10 ohmos ellenállások. Bekapcsolásnál az izzó felvillant ,de utána elhalványult. Beállítottam 100mA -re a nyugalmi áramot. Egy kis használat , hallgatózás után megszaladt , majdnem 5V-ot mértem. A tápági ellenállások szépen füstölögtek. Így bemelegítve ,beállítottam a 100mA-t ami azután már több óra használat után is jó volt. Azért jól megijesztett ,mert majdnem megszaladt. Műterhelésem és szkópom nincs, így ezzel befejeződött. (egyenlőre) Bocs a kicsit hosszúra nyúlt meséért. Köszönet Alkotónak és Reloop-nak a segítségért. Üdv P. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Még pár kép.
Azért én egy áramkorlátot csak biggyesztettem volna rá...
Hali. Volt egy 60-as izzó sorosan a primerrel, meg a biztosíték helyett 10 ohm-os ellenállás. Vagy mire gondolsz?
Meg tudná valaki mondani, mire lehet számítani, ha alacsonyabb a nyugalmi áram mint az előírt 100mA? Mondjuk 10-20mA ? Vagy esetleg 200mA?
Van erre valami képlet, hogy, hogyan kell kiszámolni?
Áramkorlátra, ami megvédi a feteket a tönkremeneteltől ha zárlat vagy túláram van a kimeneten, (pl. elfüstöl menet közben a hangszóró, stb.).
Ha van szkópod azon szépen látni fogod, a szinusz egyik félperiódusának hiányozni fog a teteje. Legalább 80-100mA kell, de inkább több, ha az IR gyártotta a feteket. Ha nem, akkor akár 220mA is kellhet. Érdemesebb a KD féle megoldást választani, az korrektebb, nem is kell akkora nyugalmi áram.
A FET-ek VISHAY gyártmányúak, és a ret.hu-ról lettek vásárolva.
Várok egy DSO138-as kitet, szerintem erre azért alkalmas lesz majd. Bővebben: Link Most nagyon jó áron lehet venni. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
Alacsony nyugalmi áramnál hideg állapotban komoly keresztezési torzításra számíthatsz, valamint üzemmelegen is nagyobb a torzítás, mert 100mA alatt már nagyon meredeken reagál a drain áram az Ugs változásra.
Az értékre vonatkozóan az adatlap transzfer karakterisztika ábrája ad útmutatást.
Eredeti állapotában nekem komolyabbnak tűnt ez a készülék, de így is jó lett, ügyes vagy!
Köszönöm. Sok munka van benne a látszat ellenére. Az eredeti erősítő alkatrészeinek nagy része már régen kidöglött ,és már nem is hozzáférhetőek. Pl duplatranzisztorok, 2sa 2sc vég tranyók amik már csak az e-bay-röl hozzáférhetőek,persze kétes forrásból. A potméterek állapota. A rettenet hangú hangszínszabályozó. A tranzisztoros feszültségszabályozó egy pici fémbordán, ami már szinte átolvadt a panelen. Amihez az is hozzájárult ,hogy ez az egész 220V-os hálózatra készült, és most 230V -os hálózat ami inkább több ,mint kevesebb. Azonkívül az erősítő topológiája New Class A típus volt, ami viszont spórolósan volt megcsinálva.Egyébként emiatt egy áramzabáló volt a kicsike...(8kg) Szóval érett ez már... A hangja meg magért beszél. Engemet a tiszta széles tere fogott meg, ahol lehet érezni ,illetve tudni, hogy ki hol helyezkedik el. A sávszélességgel , és a linearitással nincs gond, nagyon szép közepe van. Különösen az énekhangokban érzem az erősségét, de pl a gitár is nagyon szépen szól rajta.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Elég sok 80-as évekbeli "lomot" javítok fel, nekem tetszenek annak a kornak a készülékei. De ennek te láttad az állapotát, és elhiszem neked, hogy bontós volt. Technics SA310 és SA323 voltak a legutóbbi felújítás alanyai, azokon az STK végfokot váltottam ki - minden new classA készülékben meghalnak -, de azon kívül bejöttek, gyerekeimnek adtam őket hadd gyilkolják. Persze a végfokon kívül még egy-két gyerekbetegség bejátszik ezeknél, de ami a lenyűgöző nekem a kezelőszervek: egy potit vagy kapcsolót még csak megfújni sem kellett a 30 év távlatában, pedig állítom ezek osztrák lomis cuccok voltak. A japánok azért tudnak valamit. Jó zenélést vele!
Sziasztok!
Egy ideje kacérkodtam egy DIY erősítő építésével, a sok terv közül végül a VF6 mellett döntöttem. Mivel csak integrált erősítőim vannak, preamp kimenet nélkül, szükségem lenne hozzá egy előerősítőre is. Van valami egyszerű, biztosan működő referencia-terv, vagy inkább keressek egy használtat? Nem szeretnék egyszerre két eszköz hibáival szenvedni, jó lenne, ha az egyik stabilan működne, miközben a másikat "debuggolom". Sajnos az elektronika tárgyból "levelezőn" mentem át, úgyhogy az ismereteim kissé hiányosak, ha van jó online kurzus, vagy tutorial sorozat, ami a tranzisztortól kezdődik és az erősítőig tart, egy linket megköszönök.
Szia! Üdvözlöm az elhatározásod. Tervvel éppen szolgálhatok, de valóban szükséged lesz-e rá? Milyen jelforrással rendelkezel és mekkora tápfeszültséget fog a VF6-osod kapni?
Köszönöm a választ, este megnézem a tervet. A jelforrás PC lesz (laptop, pici ITX lap, Raspberry Pi 2,3), esetleg egy elektromos dob, még nem tudom, hogy hol fog landolni, hányat csinálok, stb.
Tápfeszültség is bizonytalan, van egy +-30V-os torroidom, de nem tudom, hogy effektív-e a 30V, vagy csúcs.
Ebben a formájában 700mV a kapcsolás érzékenysége, ami hangkártya kimenethez elég szokott lenni. A 33k/1k visszacsatoló hálózat módosításával akár 400mV érzékenység is elérhető. Alacsony tápfeszültségű, tipikusan mobil eszközök igénylik, hogy előerősítőt használj a VF6 előtt, illetve ha a végerősítőnek magasabb tápfeszültséget szánsz.
Lehet a VF6-ot 12V-ról hajtani? Nem ragaszkodom az előerősítőhöz, ha egyszerűbben is el lehet kezdeni.
A kérdést úgy értsem, hogy ±12V-os tápfeszültséget adnál a VF6-nak? Az sajnos kevés lenne.
Sziasztok
Elkapott a lendület, ahogy olvasgatom a fórumot, építenék én is egy ilyen kis erősítőt... Eddig még erősítőt nem építettem, legutóbb egy texas mintára épült erősítő volt nálam javításon félvezető cserével működésre bírtam , és megtetszett az egyszerűsége, de mivel nagyobb teljesítményre lenne szükségem .... Kérdés, hogy a módosított VF6-ot ami már a kimeneti védelmet is tartalmazza megépítette e már valaki, mit tud a kapcsolás? ~100W lenne jó kimenőnek, 30-40V körüli egyen feszültség megfelel e? Látom hogy az alap kapcsoláson 34V bemenőt ír a szerző, ez elég a kívánt teljesítményhez 4ohm os hangfalakhoz? Ha ennek a kimenetére raknék egy relés koppanás gátló kis áramkört, gondot okoz e, alapból terheletlenül indulna... Előre is köszi minden segítséget! A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2016
Sziasztok. Úgy látom, hogy probléma a hőkompenzálás. Én a VF4 erősítőt építettem meg, idén 5. példányban. Az elsőt legalább hat éve, mindet IRF540-IRF9540 fettel. A nyugalmi áram az erősítőkben atom stabil. Az IRF540 a meredekebb, ezért mellé még egy 1N4148-as diódát be kell forrasztani a zászlóra ragasztottal sorba. A hűtőzászlóra a diódát IS-el ragasztom, balra eltolva csavarhúzó élével nekinyomva a zászlónak és a műanyagnak is. Ezután 2db nyákdarabkát előkészítek, kivágok egy 10,5x6mm-es darabot, és 1mm mélyen bereszelem a dióda helyét. Kifűrészelek egy 10,5x7mm-es második darabot. Ha jól emlékezem, uverapid kétkomponenses ragasztóval bekenem a zászlót és ráhelyezem a kisebbik darabot, ennek a tetejét is bekenem ragasztóval és ráteszem a nagyobbik nyákdarabkát. Oldalról szemmagasságban igazítani kell finoman megnyomni, hogy ne legyen ferde, hogy párhuzamos legyen a zászlóval! Két-három óra múlva megkeményedik annyira hogy fúrni lehet. A zászló felől 3,8mm-es fúróval óvatosan belefúrunk a lukba, de csak annyira, hogy határozottan lehessen látni a központját a luknak, ezután 3mm-es fúróval átfúrjuk a műanyagot. Ezzel a csavart elszigeteljük a fet zászlójától. A hűtőfelület felől a zászlót sorjázni kell, szereléskor rámérni hogy elkerüljük a zárlatot. A már felszerelt bekent és szigetelt fet mellé szorítva a második dióda kivezetéseit illesztve és hajlítva megforrasztjuk,és a diódát vastagon bekenjük hőálló zsírral a jó hőátadás érdekében. Próbáltam nagyon érthetően magyarázni, elnézést kérek a hossza miatt, remélem ez az írás hasznára lesz azoknak akiket érdekel.
Sziasztok valaki segitene atnezni egy vf6-ot?Probanyakon lett elkeszitve egyenlore meg fetek nelkul azokat holnap tennem bele.Ez szerint lett megepitve.
Szia! Úgy nézem jó lesz.
Oke koszi hogy raneztel.Anak hogy ne gerjedjen 10ohmal sorba milyen kondenzator kell mert a rajzon 100pf van a szovegbe meg 100nf?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |