Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   118 / 123
(#) KissAttila válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /

Szia,
Lehet, hogy a termoelemet kototted a futo ellenallas helyere.
(#) hitter.zoltan válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Diodák mérve jók. Nincsenek forditva.
(#) hitter.zoltan válasza KissAttila hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Ha nincs rádugva a páka, akkor is kinyomja a biztit.
(#) Zoli_bácsi válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /

Szerintem is rövidzárat kell keresni valahol. Első körben alaposan át kellene vizsgálni a nyákot, a forrasztásokat. IC táp lábakat, és a 7808 táp részt is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) Monster02 válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Ápr 27, 2016 /

Helló!Le tudod fényképezni a panelt felülről(Alkatrész oldal) és alulról (forrasztás oldal-t) is ?
(#) hitter.zoltan hozzászólása Ápr 28, 2016 /

Hello. Meglett a hiba. A 470mikros kondi meg a mellette lévö 1n4007 volt rossz. Most tökéletesen müködik. Köszi mindenkinek a segitséget. A kondi csak 16v-os volt. Gondolom atütött. Rosszat adtak a boltban én meg nem is néztem. A dioda par bekapcsolast követöen megszakadt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
(#) antal.zola hozzászólása Máj 24, 2016 /

Sziasztok! Most döglött be a gyári JLT-02-esem. Állandóan fűt, bárhová tekerem. Pár órát üzemelt csak. Van valami tippetek? Előre is köszi.
(#) Alkotó válasza antal.zola hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Triakcsere nálam segített hasonló esetben.
(#) antal.zola válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Köszi, megpróbálom.
(#) scooby_ hozzászólása Jún 27, 2016 /

Sziasztok!
JLT-02 állomás hitelesítésében kéne nekem segítség.
Solomo pákát használok, erre annyi van írva: Solomon SL-IN 24V 48W. Én úgy tudom, hogy ezekben a pákákban K-típusú hőelem van, amelyek feszültsége 41uV-ot emelkedik Celsiusonként. Nos én számoltam ezekhez kapcsolási szinteket a potméter minimális és maximális állásához. A műveleti erősítőmben 150K-1K a visszacsatolás, |Au|= -RV/R1-gyel számolva ez 150x-es erősítést eredményez.
A számításokhoz a következő képletet írtam fel magamnak: Páka (°C) - szobahő (°C)* {41uV/°C} *Au = UKi {uV-ban!}

UKi: A műveleti erősítő kimeneti feszültsége, a komparátor ezt hasonlítja a potméterrel beállított feszültséghez.

Ha 150°C-hoz behelyettesítek, akkor a következőt kapom:

150°C-20°C = 130°C
130°C * {41uV/°C} = 5330uV = 5,330mV
5330uV * 150 = 799500uV = 799,5mV = 0,7995V <-UKi 150°C-on!

Ha ez igaz is, rendben is van, mert ez a feszültségérték be is áll, viszont nekem az az észrevételem, hogy ez nincs egészen 150°C, mert a páka fűtése kb. 10 másodperc alatt le is áll. Sajnos hőmérőm nincs, és így már abban sem vagyok biztos, hogy a számításom helyes... Esetleg valaki, aki tapasztaltabb, le tudná írni, hogy nála is ilyen csekély ideig tart-e 150°C-ra fűteni, vagy csak nálam van ez így, vagy tényleg nem kóser valami?
Csatoltam a rajzot, az alsó mérőkörrel nem kell foglalkozni, az majd csak a fojtatása lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016

JLT-02.jpg

(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Hello! A számításod jó lenne, csak két dolgot nem vettél figyelembe.
- A műveleti erősítőnek van offset feszültsége. Ha ez csak 1mV értékű, akkor az a bemeneten 24°C hibát jelent. (Persze ez lehet plusz, vagy mínusz is az offset nagyságától és előjelétől függően..)
- A bemeneten van egy 10kohm fehúzó ellenállás. Abból a célból, hogy ha a bementi kör szakadt lenne, akkor kikapcsoljon a páka és ne be. De ezen az ellenálláson áram is folyik a bement felé. Ha a hőelem ellenállása mondjuk 10ohm (vezeték+csatlakozóval együtt), akkor ezen az ellenálláson 8,3mV feszültséget hoz létre a 10kohm árama. Ez ugye a bemenetre számítva 41uV/°C mellett 202°C hibát jelenthet..
- Vagy is szobahőmérséklet mellett feldugott hőelem esetén (ami ekkor 0uV-ot ad) meg kell mérni a műveleti erősítő kimeneti feszültségét. És ezt mint eltolási értéket hozzá kellene adni a számított kimeneti mV értékhez, a komparátor számára.
- Ekkor talán közelebb állsz a valósághoz, mint egyszerű spekulációval, ha már nincs hőmérőd..
A pákádról nem tudok mondani semmit, mert nekem nincs ilyenem.
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Szia!
Köszönöm a választ! Igen, az offset hibát, hibajelet tényleg nem vettem bele, mert az ideális esetet tekintettem valós körülménynek. Holnap lemérem és újra számolom, átkalibrálom.
(#) Kovidivi válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 28, 2016 /

Az én pákám is kikapcsol pár másodperc után, ha 150-200fokC-ra állítom be. Ilyenkor csak a fűtőbetét lesz ilyen hőmérsékletű, nem a páka hegye. Kellene szerezned egy hőmérőt, ami minimum 400fokC-ig mér, azzal tudnál rendesen kalibrálni. Nekem Uni-T 136C-m van, 15$, tud mindent, ami nekem kell. Ezzel kalibráltam a pákám is.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
(#) scooby_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 28, 2016 /

Az igazság az, hogy van nekem is hőmérős multim, bár a pontosságában nem bízom, de tegyük fel, hogy pontos... Valamiért csak 6xx értéken kiakad, ha bele van dugva a szonda, ha nincsen. A munkahelyemről most hoztam egy új szondát, hátha azzal le tudom mérni, bár kétlem, hogy azzal lenne gond, mert mV állásban pedig méri a feszültségét, melegítésre változik is.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 29, 2016 / 1

Fontos azt tudni, mekkora számszerűen a hőfok? Nálam még skála sincs a potin. Forrasztok, és látom az eredményből merre kell tekerni. Utána pedig mikor már jó, nem érdekel mennyi ez numerikusan kifejezve.
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Ha mV-ot tudsz mérni a hőelemen, akkor abból is megtudod hogy mekkora a hőmérséklet. Csak egy "K" táblázatot kell használni és tudni mekkora a szoba hőmérséklete, azt hozzáadni..
(#) sector99 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Teljes mértékben egyetértek Veled !... A másik lényeges, hogy ha forrasztásnál hűl a pákahegy, gyors legyen a szabályzás. A többi már csak "hab a tortán".
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Ez esetben "illene", mert műszer is lesz a készülékben, amivel nem túl szép dolog, ha hamis adatot jelzek ki. Nem azt mondom, hogy tized vagy század pontosan kell mérnie, csak azért hellyel-közzel stimmeljen az érték... Azon túlmenően, hogy nem magamnak gyártom. Ha magamnak gyártanám, letojnám én is.
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Keresek ilyen táblázatot. A munkahelyemen van lézeres hőmérő, na az sincs a helyzet magaslatán. A 400 fokos pákára azt mondja, hogy az 148 fokos.
(#) qvasz2 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Én is csak ezért vettem egy lézeres hőmérőt, de képtelen még csak megsacconli is a páka hőmérsékletét
(#) Csupasz válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Nem mérhet pontosan, mert a távolságtól függően különböző átmérőjű körök belső hőmérsékletét méri. A lézer az csak a célzó. Először engem is felültetett.
(#) sector99 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Lézeressel nem fogod tudni megmérni, mert az működési elvét tekintve egy infra hőmérő (ha jól tudom...) Így jobb híján marad a táblázat. Vagy még egy kis pontosítás, hogy tedd a páka hegyét forrásban lévő vízbe és úgy mérd meg, hogy mennyi a mV a hőelemen. Aztán esetleg még 0 fokos jeges vízbe is teheted, úgy azért nagyjából meg lesz a meredekség - kis jóindulattal.
(#) sector99 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Vagy esetleg még marad egy ismert - adatlappal rendelkező - forrasztó ón olvadáspontja. De EZ csak ötlet...
(#) scooby_ válasza sector99 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Hoztam másik hőelemet a műszeremhez, de ezzel is azt mondja fagyhalál van, -621 fok... Úgyhogy kell egy másik műszer, vagy a régit kell rendbe raknom, bár nem szívesen szedném szét...
(#) sector99 válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Akkor ott tényleg a műszer a bűnös. De ha C fok állásban nem is jó, próbáld azzal a módszerrel, amit a páka melegítésére javasoltam. Tedd a hőelemet forró vízbe és mérd meg hány millivoltot ad. Esetleg dobj össze egy műv. erősítőt, ha túl kicsi az érték.
(#) Joe_001 válasza sector99 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Üdv!
Az ólmosé ebből adott, elvileg eutektikus ötvözetet használnak ehhez 183°C tartozik, ennél kevesebb nem lehet. A "bleifrei állapotábrát nekem nem tanították még.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) sector99 válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Bevallom, hogy én még a linkelt állapotábráról se tanultam...mert nincs ilyen végzettségem...
(#) Joe_001 válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

A műszerben is van egy ntc, ptc (valamelyik, ez a szobahőt adja ) ha az szakadt akkor a fektetett 8-ast kellene kivonni a K-elemáltal adott értékből. (tippelek)
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) proli007 válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

A hidegpont hőmérsékletét nem kivonni, hanem hozzáadni kell a mért értékhez..
(#) Joe_001 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /

Bocs, jogos, de ha szakadt hibát dobhat
Következő: »»   118 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem