Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Sziasztok!
Mit gondoltok Erről a szópról? Megéri az árát? Amire használnám arra tökéletes.Bővebben: Link
Nagyon öreg. Ez már az a kor, amikor jöhetnek a hibák, elhasználódás miatt. Főleg a ks. cső, gyanús, hogy az egész képernyő felület erősen világít zölden, mintha nagy fényerőt kellene állítani, hogy legyen vonal. Más szkópoknál sötétebb a képernyő, csak a vonal zöldít.
Ha feleannyit kérnének érte még akkor is alaposan meggondolandó. Ennyiért, vagy nem sokkal többért szoktak lenni feleannyi idősek is.
Sőt, ami még aggasztóbb, hogy a színusz sapkák sokkal világosabbak, pedig nem lehet túl nagy freki rajta. Ez a sebesség-arányos kivilágosítás hibája.
Az erős zöld háttér a HP szkópok sajátja, ún. flood-gun náluk ilyen a rács megvilágítás (egy fókuszálatlan elektronforrás)
Sziasztok szeretnék foglalkozni a kapcsoló üzemű tápokkal, szerintetek jó hozzá egy H313 -as oszcilloszkóp?
N az a H, de kevés lesz. Nem árt ha tud 10MHz-et a szkóp és van 2 csatornája. De inkább a 20MHz-esek között keresgélj.
Jobb lenne a H3015-ös 10 Mhz-es, kezelőszervei és működése szinte megegyezik a 313-al, annak csak 1 Mhz sávszélességű az Y csatornája.
Sziasztok! Tudnék venni most egy GWInstek GRS-6052A szkópot. Alapvetően hobbi és alkalmi szerviz célra lenne. 85e-re tartják. Kicsit drágállom, de még lehet újonnan is venni noha nem egy mai darab, úgy már egész jó az ára.
Bővebben: Link Vélemény?
Hát én biztosan nem venném megy annyiért...Akkor már inkább egy új SDS1072CNL. Igaz, hogy kicsit többe kerül, de viszont új, garis és szerintem a tudása is van annyi, mint amit kinéztél. ( a 1052 meg még olcsóbb is)
Teszel ahhoz a 85-höz még néhány ezret, és kapsz egy vadonatúj 1052DL-t 3év garival. Kisebb is, könnyebb is, meg többet is tud mint az a gwinstek.
Sziasztok!
Arduino bütyköléshez szeretnék egy szkópot itthonra, ami kb ezeket a paramétereket igényli: 100Mhz felett, 1Gs/s, (a memória méretet nem tudom) és 2 csatorna. Szerintetek mit vegyek? Kinéztem egy ilyet: OWON SDS7102E 100Mhz 1GS/s 2channel 110.000 forintért. Ha van jobb ajánlatotok, vagy rossz paramétereket adtam meg, örömmel fogadom a kritikát és a tanácsokat, elvégre még most ismerkedek a dolgokkal! Köszönettel: Tom
Szia!
Számodra több, mint jó ez a műszer.
Arduino bütyköléshez minek 100MHz -es szkóp?
Ha akarod látni a digitális jelek valós jelalakját, akkor ez nem sok. Ne az óra frekvenciát nézd, hanem a jel fel és lefutási idejét. Ha azokat alakhelyesen akarod látni, akkor bizony kell a sávszélesség.
Persze lehet Arduinozni ilyen szkóp nélkül is, de bizonyos esetekben igencsak jól tud jönni.
E tanács alapján, akkor nem a legjobb választás az OWON család, mert a weblapjuk szerint kevesebb mint 11ns a felfutás, ellentétben a SIGLENT SDS1102CML vagy SDS1102CNL darabbal, ami kevesebb mint 3.5ns. Vagy még a RIGOL DS1102E (Rise Time at BNC,
typical <3.5ns, <7ns, On (100M, 50M) respectively) is jobbnak tűnik. Márka, megbízhatóság terén melyikre szűkítsem a választást szerintetek? Vajon ezek az értékek valósak, és ténylegesen hozzák a gyakorlatban az elvártat? Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
A jelváltozási sebesség és a sávszélesség között közvetlen kapcsolat van. Az ökölszabály az a Tr=0.35/BW, ahol Tr a felfutási sebesség ns-ban, a BW pedig a sávszélesség GHz-ben. Ezt átrendezve kijön, hogy 11 ns az 30MHz, a 3,5 meg 100MHz.
Azért emlegettem a jelváltozás sebességét, mert sokan abban a tévhitben vannak, hogy ha a digitális áramkörében nincsen 1MHz-nél nagyobb jel, akkor oda egy 10megás szkóp is elegendő. De ez nem igaz (pontosabban attól függ mit akarsz) , mert a periodicitás egy dolog, de a jel alakhű megjelenítése egy másik. Minél nagyobb a jelváltozás sebessége, annál magasabb frekvenciájú összetevők vannak benne, jelentős amplitúdóval. Ezt pedig nem fogod látni, és ha mondjuk ott van egy tüske, vagy pár ns-om elcsúszás, az zavarhatja a digitális áramkört, de látni nem fogod az egyszerű szkópon. Persze egy Arduinonál ez ritkábban lép fel, de nem lehetetlen. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
Volt owonom is, most siglentem van. Ez 50 megás, felfutást nem tudok mivel mérni, de egy jó mérőfejjel kb. 110-120 megáig megy. Az owonnak nagyobb meg szebb a kijelzője, de a siglent szerintem minden tekintetben jobb. És ahol vettem az eladó azt mondta hogy ez az egyetlen márka amiből ott még egyet sem küldtek vissza gariban, ami 3év, az owonra csak 2-t adtak. Külföldi fórumokon sem panaszkodnak rá.
Digiszkópoknál szoftveresen belekutyulhatnak, és a frekvenciahatár-felfutás képlet már nem érvényes. Volt Tek digi szkópom 60MHz, generátorral nézve kb. 80MHz a -3db pont, felfutási sebesség 2ns körüli, ami viszont dupla sebesség a frekvencia átvitelhez képest.
A visszább írt 11ns felfutás nyilván hibás adat 100Mhz szkópnál, nem vitatom.
Jogos, digit szkópnál vigyázni kell, hogy interpolál a mintavételek között, aminek vagy van köze az eredeti jelhez, vagy nincs.
Meg ugye digit szkópnál kétféle frekvenciahatár van, az analóg front-end sávszélessége. Ez az, amit a klasszikus szkópoknál sávszélességnek neveztünk, ezen mindenképpen meghatározza a felső frekvenciahatárt, hiszen fizikailag nem megy át rajta nagyobb freki (mármint a szokásos 3db vagy akármilyen mérés szerinti csillapítással). Ettől tök független a mintavétel sebessége, ami lehet több vagy kevesebb, mint az analóg sávszélesség. Ha maradunk az öreg Tek szkópoknál, pl. TDS210 az 60Mhz / 1GS, tehát itt a digitalizálás túlteljesíti az analóg sávszélességet. De mondjuk a 2432A az 300MHz/250MS, vagyis valós időben (egyszeri lefutású jelnél) ~100MHz-nél többet nem tudott. Periodikus jelet persze többszörös mintavételezéssel egészen 300MHz-ig meg tud jeleníteni, szép lassan összerakta több periódus mintájából, szépen ki is tudott rajzolni 1,2ns körüli felfutású jeleket. Mondjuk a Tek mindig konzervatív volt az analóg sávszélesség megadásával, a régi szkópjai masszívan túlteljesítették a specifikáció. A digitális mintavételezésben viszont a matematika az úr. Nyquist és Fourier nem hazudik.
Sziasztok,
A jelenlegi Peaktech oszcilloszkópot szeretnénk lecserélni valami jobbra. A jelenlegit kb 5 éve használjuk kint az üzemben (havonta 1-2 napot)) és a forgató gombok már nem az igaziak…. Most egy Keysight MSOX3014T típussal szemezünk. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a Keysight mennyire megbízható, illetve ki mit tart jónak? Az a lényeg, hogy tartós legyen… Üdv: Tomee
Tartós műszaki cikket keresel 2016-ban? Akkor még hiszel a mesékben. Régebben az analóg szkópokból a Japánok csinálták a legtartósabbakat. A jelenlegi DSO kínálatból közel sem ismerem a teljes palettát, de ahogy látom van az a kategória amit mi átlag emberek ma sem tudunk megvenni, meg van az olcsó kategória, amikből nagyon sokat gyártottak és adtak el Kínában(ból).
Nekem az a személyes tapasztalatom hogy ezek között vannak jobbak meg rosszabbak, de mondjuk ma egy Tek semmivel sem jobb vagy strapabíróbb mint mondjuk egy Siglent, csak kétszer háromszor annyiba kerül, és nagyjából a külföldi fórumokon is ilyen tapasztalatokról lehet (és érdemes vásárlás előtt) olvasni.
Szia!
Nem győzöm ajánlgatni a Rigol DS1054Z-t... Ne tévesszen meg hogy 50MHz van rá írva, beírsz neki egy kódot és 100MHz-es lesz hivatalosan. De ha nem írod be, akkor is a -3dB-es pontja 150-160MHz közt van. A kóddal ez 170MHz körülre nő. Tudom hogy ez nehezen hihető de két példányt is lemértünk. (Sőt, 440MHz-ig még rá tudott triggerelni a jelre!) És nem 2 csatornás mint az Owon hanem 4. Az Owon memóriamérete 1M, a Rigolé alapból 12M, kóddal 24M. Emellett a Rigol egy halom olyan dolgot tud amit egyetlen riválisa sem az árkategóriában, a teljesség igénye nélkül: - Nagyon fejlett matematikai funkciók (két MATH görbe, 16 féle művelet a csatornák közt). - A jel 33 féle jellemzőjének mérése, ezekből statisztika megjelenítése, loggolása... - Protokoll dekóder(ek): párhuzamos port, UART, SPI, I2C. - 15 féle triggerelési mód. Triggerelés a protokol-dekóderrel (pl a trigger esemény legyen az ha az UART-on érkezik egy "A"-betű...) Nekem volt Owonom és rövid ideig egy Hantekem, de ezek összesen elbújhatnak a Rigol DS1000Z széria mellett. Nekem mondjuk az MSO1074Z van ami 275000Ft volt, de a DS1054Z-t 143000Ft-ért meg lehet kapni és ugyan azt tudja (csak nincs benne logikai analizátor). Szerintem azt a plusz 30000Ft-ot bőven megéri, bár én Owon SDS7102E-t 118000Ft-nál olcsóbban nem találtam.
Sziasztok!!
Érdekelne a vélemémyetek a siglent 1152 cml típusú szkópról, esetleg akinek van, tapasztalat stb. Előre is köszönöm!
Ja, a Rigolnak nagyjából ez a nem hivatalos üzletpolitikája, hogy engedi a kódgenerálást az elvileg fizetős upgadekre és nem is tesz ez ellen semmit. Mert nyilávn egyszerűen kihozhatná az új firmwarekben, hogy nem működjön a 'kalóz kód'. Ezzel elég jól megragadták az hobbi kategóriás felhasználókat. Ügyes, mert a 1054Z tényleg jó szkóp.
A hardver természetesen tudja, csak szoftverből van lebutítva, tehát valóban teljes értékű lesz. Ez nem egyedi, szinte minden gyártó csinálja, max a különbség az, hogy mondjuk a Keysightnál 3-ról 6 gigára upgadeled. A Rigolnál arra kell figyelni, hogy a egyes típusok PLL_jét kicsit félretervezték és egyes sweep időknél jitteres. Ezt valamennyire tudták szoftverből javítani, de a neten még van útmutató az utólagos hardver módosításokra is. Meg van, amelyiknek pár belső tápja gerjed, erre is van mod. Google Rigol PLL
Nekem ez az első saját digit szkópom, így komoly összehasonlítást nem tudok, de én elégedett vagyok vele, mind a tudásával, mind a minőséggel. 3-4 hónapja használom.
Biztos jó szkóp, de én agybajt kapnék tőle ha 2 potim lenne a 4 csatornára... Ha már olyat veszek akkor nyilván azért mert legalább 3-at vagy 4-et szeretnék használni (tekergetni) egyszerre, azt meg elég nehéz 2 potival. Akkor inkább tudjon kevesebbet, de legyen rajta 4 poti a 4 csatornához, mint ahogy egy vacak hanteken is van.
Hozzáteszem az 50 megás siglentnek alapból 130 mega körül van a -3dB-es pontja, még csak kódot sem kell beírni hozzá. Idézet: Nem tudom, de szerintem a gyártó adta ki a kódgenerátort sutyiba, ki tudna ilyet megfejteni. Sok vevőt fognak ezzel, de mi jól járunk. Csak a konkurrencia nem akar kiadni kódgenerátort. „engedi a kódgenerálást az elvileg fizetős upgadekre és nem is tesz ez ellen semmit” |
Bejelentkezés
Hirdetés |