Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   95 / 173
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 9, 2016 /

Sziasztok!
Mit gondoltok Erről a szópról? Megéri az árát?
Amire használnám arra tökéletes.Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 9, 2016 /

Nagyon öreg. Ez már az a kor, amikor jöhetnek a hibák, elhasználódás miatt. Főleg a ks. cső, gyanús, hogy az egész képernyő felület erősen világít zölden, mintha nagy fényerőt kellene állítani, hogy legyen vonal. Más szkópoknál sötétebb a képernyő, csak a vonal zöldít.
(#) Ge Lee válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Ha feleannyit kérnének érte még akkor is alaposan meggondolandó. Ennyiért, vagy nem sokkal többért szoktak lenni feleannyi idősek is.
(#) Sebi válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Sőt, ami még aggasztóbb, hogy a színusz sapkák sokkal világosabbak, pedig nem lehet túl nagy freki rajta. Ez a sebesség-arányos kivilágosítás hibája.
(#) jakyg válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Az erős zöld háttér a HP szkópok sajátja, ún. flood-gun náluk ilyen a rács megvilágítás (egy fókuszálatlan elektronforrás)
(#) xitibi hozzászólása Jún 30, 2016 /

Sziasztok szeretnék foglalkozni a kapcsoló üzemű tápokkal, szerintetek jó hozzá egy H313 -as oszcilloszkóp?
(#) Ge Lee válasza xitibi hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

N az a H, de kevés lesz. Nem árt ha tud 10MHz-et a szkóp és van 2 csatornája. De inkább a 20MHz-esek között keresgélj.
(#) gerenk válasza xitibi hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Jobb lenne a H3015-ös 10 Mhz-es, kezelőszervei és működése szinte megegyezik a 313-al, annak csak 1 Mhz sávszélességű az Y csatornája.
(#) xitibi válasza gerenk hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Köszönöm szépen.
(#) vergyu hozzászólása Júl 6, 2016 /

Sziasztok! Tudnék venni most egy GWInstek GRS-6052A szkópot. Alapvetően hobbi és alkalmi szerviz célra lenne. 85e-re tartják. Kicsit drágállom, de még lehet újonnan is venni noha nem egy mai darab, úgy már egész jó az ára.
Bővebben: Link
Vélemény?
(#) sector99 válasza vergyu hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Hát én biztosan nem venném megy annyiért...Akkor már inkább egy új SDS1072CNL. Igaz, hogy kicsit többe kerül, de viszont új, garis és szerintem a tudása is van annyi, mint amit kinéztél. ( a 1052 meg még olcsóbb is)
(#) Ge Lee válasza vergyu hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Teszel ahhoz a 85-höz még néhány ezret, és kapsz egy vadonatúj 1052DL-t 3év garival. Kisebb is, könnyebb is, meg többet is tud mint az a gwinstek.
(#) sokimmm hozzászólása Júl 7, 2016 /

Sziasztok!
Arduino bütyköléshez szeretnék egy szkópot itthonra, ami kb ezeket a paramétereket igényli: 100Mhz felett, 1Gs/s, (a memória méretet nem tudom) és 2 csatorna.

Szerintetek mit vegyek?
Kinéztem egy ilyet: OWON SDS7102E 100Mhz 1GS/s 2channel 110.000 forintért.
Ha van jobb ajánlatotok, vagy rossz paramétereket adtam meg, örömmel fogadom a kritikát és a tanácsokat, elvégre még most ismerkedek a dolgokkal!
Köszönettel: Tom
(#) kadarist válasza sokimmm hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Szia!
Számodra több, mint jó ez a műszer.
(#) RoliNyh válasza sokimmm hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Arduino bütyköléshez minek 100MHz -es szkóp?
(#) szapcsika válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Ha akarod látni a digitális jelek valós jelalakját, akkor ez nem sok. Ne az óra frekvenciát nézd, hanem a jel fel és lefutási idejét. Ha azokat alakhelyesen akarod látni, akkor bizony kell a sávszélesség.
Persze lehet Arduinozni ilyen szkóp nélkül is, de bizonyos esetekben igencsak jól tud jönni.
(#) sokimmm válasza szapcsika hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

E tanács alapján, akkor nem a legjobb választás az OWON család, mert a weblapjuk szerint kevesebb mint 11ns a felfutás, ellentétben a SIGLENT SDS1102CML vagy SDS1102CNL darabbal, ami kevesebb mint 3.5ns. Vagy még a RIGOL DS1102E (Rise Time at BNC,
typical <3.5ns, <7ns, On (100M, 50M) respectively) is jobbnak tűnik.

Márka, megbízhatóság terén melyikre szűkítsem a választást szerintetek? Vajon ezek az értékek valósak, és ténylegesen hozzák a gyakorlatban az elvártat? Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) szapcsika válasza sokimmm hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

A jelváltozási sebesség és a sávszélesség között közvetlen kapcsolat van. Az ökölszabály az a Tr=0.35/BW, ahol Tr a felfutási sebesség ns-ban, a BW pedig a sávszélesség GHz-ben. Ezt átrendezve kijön, hogy 11 ns az 30MHz, a 3,5 meg 100MHz.

Azért emlegettem a jelváltozás sebességét, mert sokan abban a tévhitben vannak, hogy ha a digitális áramkörében nincsen 1MHz-nél nagyobb jel, akkor oda egy 10megás szkóp is elegendő. De ez nem igaz (pontosabban attól függ mit akarsz) , mert a periodicitás egy dolog, de a jel alakhű megjelenítése egy másik. Minél nagyobb a jelváltozás sebessége, annál magasabb frekvenciájú összetevők vannak benne, jelentős amplitúdóval. Ezt pedig nem fogod látni, és ha mondjuk ott van egy tüske, vagy pár ns-om elcsúszás, az zavarhatja a digitális áramkört, de látni nem fogod az egyszerű szkópon. Persze egy Arduinonál ez ritkábban lép fel, de nem lehetetlen.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) Ge Lee válasza sokimmm hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Volt owonom is, most siglentem van. Ez 50 megás, felfutást nem tudok mivel mérni, de egy jó mérőfejjel kb. 110-120 megáig megy. Az owonnak nagyobb meg szebb a kijelzője, de a siglent szerintem minden tekintetben jobb. És ahol vettem az eladó azt mondta hogy ez az egyetlen márka amiből ott még egyet sem küldtek vissza gariban, ami 3év, az owonra csak 2-t adtak. Külföldi fórumokon sem panaszkodnak rá.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Digiszkópoknál szoftveresen belekutyulhatnak, és a frekvenciahatár-felfutás képlet már nem érvényes. Volt Tek digi szkópom 60MHz, generátorral nézve kb. 80MHz a -3db pont, felfutási sebesség 2ns körüli, ami viszont dupla sebesség a frekvencia átvitelhez képest.
A visszább írt 11ns felfutás nyilván hibás adat 100Mhz szkópnál, nem vitatom.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Jogos, digit szkópnál vigyázni kell, hogy interpolál a mintavételek között, aminek vagy van köze az eredeti jelhez, vagy nincs.
Meg ugye digit szkópnál kétféle frekvenciahatár van, az analóg front-end sávszélessége. Ez az, amit a klasszikus szkópoknál sávszélességnek neveztünk, ezen mindenképpen meghatározza a felső frekvenciahatárt, hiszen fizikailag nem megy át rajta nagyobb freki (mármint a szokásos 3db vagy akármilyen mérés szerinti csillapítással).
Ettől tök független a mintavétel sebessége, ami lehet több vagy kevesebb, mint az analóg sávszélesség. Ha maradunk az öreg Tek szkópoknál, pl. TDS210 az 60Mhz / 1GS, tehát itt a digitalizálás túlteljesíti az analóg sávszélességet. De mondjuk a 2432A az 300MHz/250MS, vagyis valós időben (egyszeri lefutású jelnél) ~100MHz-nél többet nem tudott. Periodikus jelet persze többszörös mintavételezéssel egészen 300MHz-ig meg tud jeleníteni, szép lassan összerakta több periódus mintájából, szépen ki is tudott rajzolni 1,2ns körüli felfutású jeleket.
Mondjuk a Tek mindig konzervatív volt az analóg sávszélesség megadásával, a régi szkópjai masszívan túlteljesítették a specifikáció. A digitális mintavételezésben viszont a matematika az úr. Nyquist és Fourier nem hazudik.
(#) Tomee hozzászólása Júl 23, 2016 /

Sziasztok,

A jelenlegi Peaktech oszcilloszkópot szeretnénk lecserélni valami jobbra. A jelenlegit kb 5 éve használjuk kint az üzemben (havonta 1-2 napot)) és a forgató gombok már nem az igaziak….
Most egy Keysight MSOX3014T típussal szemezünk.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a Keysight mennyire megbízható, illetve ki mit tart jónak? Az a lényeg, hogy tartós legyen…

Üdv:
Tomee
(#) Ge Lee válasza Tomee hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Tartós műszaki cikket keresel 2016-ban? Akkor még hiszel a mesékben. Régebben az analóg szkópokból a Japánok csinálták a legtartósabbakat. A jelenlegi DSO kínálatból közel sem ismerem a teljes palettát, de ahogy látom van az a kategória amit mi átlag emberek ma sem tudunk megvenni, meg van az olcsó kategória, amikből nagyon sokat gyártottak és adtak el Kínában(ból).
Nekem az a személyes tapasztalatom hogy ezek között vannak jobbak meg rosszabbak, de mondjuk ma egy Tek semmivel sem jobb vagy strapabíróbb mint mondjuk egy Siglent, csak kétszer háromszor annyiba kerül, és nagyjából a külföldi fórumokon is ilyen tapasztalatokról lehet (és érdemes vásárlás előtt) olvasni.
(#) Ktulu válasza Tomee hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Keysight az Agilent utóda.
(#) Attila86 válasza sokimmm hozzászólására (») Júl 23, 2016 / 2

Szia!
Nem győzöm ajánlgatni a Rigol DS1054Z-t...
Ne tévesszen meg hogy 50MHz van rá írva, beírsz neki egy kódot és 100MHz-es lesz hivatalosan. De ha nem írod be, akkor is a -3dB-es pontja 150-160MHz közt van. A kóddal ez 170MHz körülre nő. Tudom hogy ez nehezen hihető de két példányt is lemértünk. (Sőt, 440MHz-ig még rá tudott triggerelni a jelre!)
És nem 2 csatornás mint az Owon hanem 4. Az Owon memóriamérete 1M, a Rigolé alapból 12M, kóddal 24M.
Emellett a Rigol egy halom olyan dolgot tud amit egyetlen riválisa sem az árkategóriában, a teljesség igénye nélkül:
- Nagyon fejlett matematikai funkciók (két MATH görbe, 16 féle művelet a csatornák közt).
- A jel 33 féle jellemzőjének mérése, ezekből statisztika megjelenítése, loggolása...
- Protokoll dekóder(ek): párhuzamos port, UART, SPI, I2C.
- 15 féle triggerelési mód. Triggerelés a protokol-dekóderrel (pl a trigger esemény legyen az ha az UART-on érkezik egy "A"-betű...)
Nekem volt Owonom és rövid ideig egy Hantekem, de ezek összesen elbújhatnak a Rigol DS1000Z széria mellett. Nekem mondjuk az MSO1074Z van ami 275000Ft volt, de a DS1054Z-t 143000Ft-ért meg lehet kapni és ugyan azt tudja (csak nincs benne logikai analizátor). Szerintem azt a plusz 30000Ft-ot bőven megéri, bár én Owon SDS7102E-t 118000Ft-nál olcsóbban nem találtam.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Aug 9, 2016 /

Sziasztok!!

Érdekelne a vélemémyetek a siglent 1152 cml típusú szkópról, esetleg akinek van, tapasztalat stb.
Előre is köszönöm!
(#) szapcsika válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 / 1

Ja, a Rigolnak nagyjából ez a nem hivatalos üzletpolitikája, hogy engedi a kódgenerálást az elvileg fizetős upgadekre és nem is tesz ez ellen semmit. Mert nyilávn egyszerűen kihozhatná az új firmwarekben, hogy nem működjön a 'kalóz kód'. Ezzel elég jól megragadták az hobbi kategóriás felhasználókat. Ügyes, mert a 1054Z tényleg jó szkóp.

A hardver természetesen tudja, csak szoftverből van lebutítva, tehát valóban teljes értékű lesz. Ez nem egyedi, szinte minden gyártó csinálja, max a különbség az, hogy mondjuk a Keysightnál 3-ról 6 gigára upgadeled.

A Rigolnál arra kell figyelni, hogy a egyes típusok PLL_jét kicsit félretervezték és egyes sweep időknél jitteres. Ezt valamennyire tudták szoftverből javítani, de a neten még van útmutató az utólagos hardver módosításokra is. Meg van, amelyiknek pár belső tápja gerjed, erre is van mod.
Google Rigol PLL
(#) AZoli válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Nekem ez az első saját digit szkópom, így komoly összehasonlítást nem tudok, de én elégedett vagyok vele, mind a tudásával, mind a minőséggel. 3-4 hónapja használom.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Biztos jó szkóp, de én agybajt kapnék tőle ha 2 potim lenne a 4 csatornára... Ha már olyat veszek akkor nyilván azért mert legalább 3-at vagy 4-et szeretnék használni (tekergetni) egyszerre, azt meg elég nehéz 2 potival. Akkor inkább tudjon kevesebbet, de legyen rajta 4 poti a 4 csatornához, mint ahogy egy vacak hanteken is van.
Hozzáteszem az 50 megás siglentnek alapból 130 mega körül van a -3dB-es pontja, még csak kódot sem kell beírni hozzá.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 9, 2016 /

Idézet:
„engedi a kódgenerálást az elvileg fizetős upgadekre és nem is tesz ez ellen semmit”
Nem tudom, de szerintem a gyártó adta ki a kódgenerátort sutyiba, ki tudna ilyet megfejteni. Sok vevőt fognak ezzel, de mi jól járunk. Csak a konkurrencia nem akar kiadni kódgenerátort.
Következő: »»   95 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem