Fórum témák
» Több friss téma |
A fojtó két fele nyilván nem sorba van kötve!
Ami tüneteket leírt* nála így van...
*: 1.5W bemenő, 2W kimenő, 30W fogyasztás
Őszinte leszek: szerintem is a fojtó van elkötve, legalábbis nekem volt már ugyanilyen esetem.
Nem igazán értem hogy min vitatkoztok. A fojtó az fojtó és azt kell hogy csinálja amire készült. Nem hiszem hogy pont azon múlik egy kapcsolás kudarca. Lehetséges hogy elrontja egy rosszul készült fojtó a végeredményt de az csak bizonyos százalékig lehet. Viszont nem lehet vele helyrehozni ha két fokozat nem illeszkedik. Kíváncsi vagyok hogy melyik kapcsolás melyik részéről van szó ha megmutatjátok megpróbálok segíteni.
Dehogy vitatkozunk Két hete tör a frász a hibán, mert amikor én kerestem hasonlót durrogtak a félvezetők. Félretettem pár napig, a következő héten meg találtam egy elkötést.
Egy elkötés az más tészta de az adó fokozat tranzisztorjaira oda kell figyelni ! Csak olyanokat kell használni amelyekről vannak pontos adatok! Ha nem találsz adatokat a bázis és a colector inpedanciákra akkor legalább próbálj találni olyan kapcsolást ahol aprólékosan le van írva hogy hova miért,milyen alkatrész van rakva vagyis hogyan oldották meg az illesztéseket !
Sziasztok. A kapcsolas nincs keznel, mert a gepem nincs keznel. ehhez a kapcsolashoz hasonlit, a vegfok resze majdnem olyan mint ez a konstrukcio,
Bővebben: Link Van meg egy ket-FETes fokozat elotte, szinten push-pull. 2x BLF 521. Kicsereltem a bifilarisan tekercselt folytot, egy menetszammal tobbet tettem mint a korabbi volt, es maris csokkent az aramfelvetel es ezzel egyutt a kimeneti teljesitmeny is, de a katto aranya nem valtozott. Kb 15W fogyasztas mellett van ~2 W kimeno. Itt nem durrognak a felvezetok, mert aramfelvetel sincs. A folyto nem fut, a vegtranzisztorok futik el a teljesitmenyt. A bifilarisan tekercselt folyto 2 osszefogott FT50-61 magra van tekercselve, 2x6 menet. Az egy dolog hogy nem teljesen jo a ket fokozat kozott az impedancia illesztes, de hova lesz a felvett teljesitmeny ? Gerjedest nem lattam a 100 MHz-es szkoppal. Az elso fokozat elegge jol vegzi a dolgat. A hiba egyertelmuen az MRF-es fokozatban van. A folyto bekotese jo. Ugy van bekotve ahogy a fenti kapcsolason is lathato (felteve ha 'a' es 'b' a bifilaris tekercsek azonos oldalon levo kivezetesei). Korabban is igy volt bekotve, vegulis nem volt elkotes... (Legalabb a HP-nak szep es stabil a jele...) A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Került már a kezembe olyan MRF455, amit túlhajtottak, és mérve tranzisztorként jónak mutatkozott, de RF teljesítményt már többet nem erősített.
Lehet még alacsony frekvenciás gerjedés is ( pár kilohertz vagy annyi se), amit kimutatni csak a bázis, vagy inkább a kollektoron szkópolva... Mert a trafón az már nem megy át.
A be és kicsatoló trafóknál a szorosabb csatolás érdekében csövet alkalmaznak primernek, és a szekundert azon fűzik keresztül. Amit a képen látok, bár biztos megnézted, hogy a bázis és a kollektorok a alkatrész oldali GND-hez igen közel vannak, ill. feküdnek rajta, csak a lötstop választja el, de könnyen lehet, hogy csak a képről látszik így.
"csak a lötstop választja el,"
Igen, de nincs zarlat. tervezesi hiba Majd megfaragom ott.
Holnap meg merek egyet. Csinalok egy hurkot a koaxra es megnezem spektrum analizatorral is. Egyelore sajnos meg nincs csillapitom...
Meg fogom nezni hogy alacsonyabb frekin hogy viselkedik, 7 MHz alatt nem nagyon probaltam, az is elofordulhat hogy hamisak a tranzisztorok. Meg veszek egy rend tranyot, de azt hiszem valami 2Sc vagy 2N-t ; van hasonlo parameteru.
Szkóppal AC módban, vagy esetleg a tápfeszültséget megnézve lehet árulkodó jeleket keresni.
Ellenőrizni kellene az AB osztályú előfeszítést, hátha az nem tud kellő áramot szolgáltatni. Ezt elsőre kizárni úgy lehetne, hogy C osztályban próbálod éleszteni bázisáram nélkül, persze nem a nyugalmi áram letekeréséve, hanem a bázisáramot szolgáltató kapcsolás lekötése, és a fojtó(k) testelése. Ellenőrizni kell, hogy a nyákterv, ad-e lehetőséget a kellő alacsony ill. minimális emitter induktivitások létrehozására. Ha kicsit gázos, akkor, kell minden leszorító csavar alá egy rézlemezből hajtott forrfül, amit közvetlenül a nyákra ill. emitter kivezetésekre forrasztasz. A kollektor köri fojtót patkolhatod 1-10Ohm ellenállással, és a hideg végét meg soros 10Ohm, - 100nF taggal, lehet a szubharmonikus gerjedési hajlamot csökkenteni. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Itt lathato a NYAK terv. Probaltam a legjobbat kihozni belole. Ennel sokkal hanyagabb panelokat latni a neten es mukodnek az MRF455-ok rajta. Ezert is bosszanto ez az egesz. Egy primitiv kapcsolas vegulis.
Bővebben: Link Raadasul 105 um-es a folia rajta. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
Látom, szemre jónak tűnik. És igazad van, elővettem egy régi CB -végfokot, 4 x MRF455 -el, gondoltam lefotózom, hogy milyen megoldással éltek ott, De mivel már gányolva került hozzám, és most kibontva ezzel ismét szembesültem, mert 10 éve nem néztem bele, inkább nem fotóztam le. ( de igazából lusta vagyok) ... 1975 12 havi RT újságban van szó Ijjas Gábor - Molnár Béla mérnökök tollából a RF végfokozatok lelkivilágáról és méretezéséről, ominózus szám pont a gerjedéseket részletezi.
Szerintem ez a rajz amit belinkeltél hibás. Tölts le egy gyári készülék ( mondjuk ATLAS210 ) doksiját és hasonlítsd össze ! Meglátod hogy sokkal egyszerűbb és ezek dolgoznak már negyven éve . Amikor én dolgoztam vele akkor a jól méretezett dipólra majd 130 Wattot tudott kitolni és olyankor nem is melegedett nagyon viszont ha olyan frekin akartam használni ahol már nem rezonált a dipól akkor már nem húzott csak 10 Amper körül és közben igencsak felforrósodott.
Es megis mi a hiba benne ? Ezt a kapcsolast rengetegen hasznaljak, ha rakeresel sok sok fotot fogsz talalni rola. Semmi kulonos nincs benne, a legprimitivebb kapcsolas AB osztalyra ami letezik. Kulonben ez is a Motorola apnote-bol van. Az is megtalalhato a neten, ugyanez a kapcsolas legalabb 95%ban, csak ott mas vasakat hasznal, az akkori tipusokat.
Inkább az a vicces hogy még hibakereséshez se keresed elő a kapcs rajzot, csak egy hasonló rajzra hagyatkozol találomra, amolyan nesztek ebben is van tranzisztor és fojtó is, beszéljetek arról, de kép alapján annyira hasonlítanak mint egy körte és egy krumpli...
Hogy mi a hiba ? Hát például az L5 ! Ha egy ilyet alkalmazol akkor csak 1 frekvencia tartományban működhet mert csak azon a frekin nem köti össze a két bázist ahova van hangolva a többin pedig úgyszólván megeszi a meghajtást. De a további megoldás sem igazán jó. Ha letöltöd amit javasoltam meg fogsz lepődni ! Én nem tudom a doksiból kiszedni csak a PA részét de ha valaki jól ért az ilyesmihez jó lenne azt ide felrakni mert az egy egyszerű és megbízható kapcsolás amit nem nehéz reprodukálni. Nem okvetlen szükséges a kétlyukú ferrit mert lehet 2 cső vagy gyűrűkből is ki lehet képezni. Van még 1 doksim ami házilag építhető 2 sávos TRX pontos leírással és anyag listával csak az a bajom hogy a szkennerem nagyon maszatol. Ami még nem jó az adott kapcsolásban hogy a nyugalmi áram beállításnál a fojtók nincsenek nagyfrekvenciásan hidegítve és ez lehet nálad talán a leg zavaróbb tényező !
Csak tudom hogy mit terveztem bele es hogy mire hasonlit ! Hagyjuk a szakmat, megoldom.
Sziasztok,
érdeklődnék, hogy közületek épített e már valaki GU-81M-el végfokot 80-10m -es sávokra és ha igen akkor milyen tapasztalatokkal. Nézegetem a DF6LPC által épített kapcsolást és azon gondolkodom, hogy utánépítem. Cső, foglalat, trafók (anód, fűtés), sokszorozó ca. 2.65kV, HV kondik megvannak a műhelyben itthon. Ami hiányzik az az induktivitások, forgókondik. Ezek már annyira nem "veszélyes" tételek.
Nincs adatom az L5-ről..., de szerintem az csak a nagyobb frekvenciák felé nyújt járulékos erősítést, plusz rezonancia(jelzem elég lapos) segítségével. Ergó kiegyenlíti az erősítést! Szó nincs itt egy frekvencián történő erősítésről!
A fenti végfok ki- és bemenő impedanciái elég alacsonyak, hogy nincs értelme rezonanciáról beszélni.
Az L5 funkciója egyébként is csak a negatív visszacsatolás, linearizálva a frekvenciamenetet. Ennek hibás bekötése könnyen tesztelhető, egyszerűen ki kell forrasztani. Az AB munkaponthoz kb. az Ic 5-10% kell ez 100W-nál 1A körül lehet. Az általad alkalmazott tranzisztoros áteresztő nekem sajnos nem működött jól ilyen feltételek mellett. - Nem védett a hőmegfutástól. Az alkalmazott 61 tip. vas azonban határeset lehet alacsonyabb frekvenciákon. A kimeneti transzformátor 1 menetes (a konstrukció ezt adja) XL értékének illeszkedni kellene a tranzisztorokéhoz.
Igen, kissé elcseszett tervezés. Teljesen felesleges a T1-C2 párossal párhuzamosan kötni az L5-C6 párost mert ütik egymást, inkább megfelelőbb értékeket kellett volna választani..
és a stab-IC válaszasztás (LM723) is szerencsétlen. amikor a tucatnyi diszkrét alkatrésze megkapja a szórt nagyfrekit akkor el tudom képzelni mit művel.. főleg hogy a hőmérő diódát közvetlen a T2 kicsatoló trafó alá szerelteti..
Nem biztos, hogy felesleges..., mivel lehet úgy gondolkodott a konstruktőr, hogy ezek a rezgőkörök elválasztottak részben(R3/4), így különböző frekvenciákra hangolva, szabadabban alakítható az erősítő frekvenciamenete. Elsőre én is kihagynám..., de lehet pont annyi kell még a sáv végén, hogy egyenes legyen... ?!
Ezek csak pufogtatás/találgatások! Felesleges konkrét tapasztalat nélkül lehúzni valaki más tervezését. Azért, mert nem értjük minden aspektusát első ránézésre, még nem jelenti, hogy nem jó, illetve hibás is! Ez nagyfrekvenciás analóg elektronika...annak is egy sajátságos területe. Messze nem annyira evidens, mint egy nand kapus áramkör.... ) Idézet: „Az L5 funkciója egyébként is csak a negatív visszacsatolás” Ezt azért gondold át....
Nincs ertelme az L5 rol vitazni.Meg volt valasztva.Nem csak copy paste.
Lehat hogy az: elsőre nem ment a kapcsolás, így utólag egy amolyan visszacsatolásféle, csak a kimenő trafó környékére kell "érzésre" elhelyezni, hisz akár negatív akár pozitív visszacsatolás is lehet belőle a gerjedések ellen... vagy karakterisztika egyengetésre. Szerintem ekkor is elég kókány így visszacsatolni..
Hát..., nélküle egyszerűbbnek tűnik az élet...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |