Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1865 / 2208
(#) mofesa válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 4, 2016
630K sok. Elég oda a 330K is. Attól függ, mit tud a lemezjátszó, és / vagy a szintetizátor.
(#) Peter_S válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 4, 2016
Idézet:
„Előfoknak akkor már csak nem rakom bele vissza az EABC80-at”

Kár ilyen hamar leírni azt a csövet, nézz adatlapot!
40-50x-es erősítést lehet kiszedni belőle, olyan kis torzítással ami az ECC85-tel nem fog menni.
Sokoldalúan alkalmazható, akár hajthatod vele a kivezérlésjelzőt is, minden megvan hozzá, a trióda és a diódák is.
De ha nagyon nem tetszik, szívesen adok helyette ECC85-öt
(#) szikorapéter válasza Peter_S hozzászólására (») Júl 4, 2016
Kivezérlés jelzőhöz hogyan tudnám felhasználni?
(#) Ronen válasza mofesa hozzászólására (») Júl 4, 2016
nem tünt el bő óra hosszas aktív zene hallgatással
(#) Peter_S válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 4, 2016
Az elektroncso.hu oldalon van egy kapcsolás a "Varázsszemes kivezérlésmérő" c. résznél, BF245 jFET-tel.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Ha ebből kidobod a FET-et a zeneres stabbal valamint az 1N4148-akat, és az EABC80 triódáját használod a BF245 helyett és a diódáit (pl. d3-d2) az 1N4148-ak helyett, már meg is vagy.
így kapsz egy vonalszintről hajtható varázsszemes kivezérlésmérőt.
(#) szikorapéter válasza Peter_S hozzászólására (») Júl 4, 2016
A triódára pont szükség lesz mint előerősítő cső.
(#) küzmös Gergely válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 4, 2016
Van ott még használható trióda a csövek közt. ECH triódája is egészen jó!
(#) szikorapéter válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 4, 2016
Maradok az EABC80-nál. Akad több EABC80-asom is,ha mást nem használom azt a kivezérlésjelző megalkotásához. De egyenlőre az a terv hogy megszólaljon,utána jöhet a cicomázás.
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Júl 5, 2016
Csöves technikában pár % eltérés nem érdekes, értelmetlenség is lenne ennyire kihegyezni. Ráadásul a kapcsolás nem igazán tűnik átgondoltnak... nem UL megcsapolás kellene, hanem negatív vcs.* a triódára, a pentóda rész katódköréből pedig vagy vágd ki a viccesen kicsi 100µF-ot (mivel a katódellenállás anélkül helyi visszacsatolást képez, miatt kisebb nvcs is megteszi!), vagy legalább 330...470µF-os jó minőségű, jó hangú elkót válassz. Fojtós táp helyett jobban járhatsz jó minőségű szűrő- és pufferelkókkal, egyébként a 10H kicsit túlzás. Az utolsó tápkondi ( B++ 238V → a triódás fokozatra) legalább 220µF legyen.

* Úgy persze nem lesz kielégítő a bemeneti érzékenység → kell egy plusz feszültségerősítő fokozat az elejére (ha utána kötöd a hangerőpotit, a előfok-kérdés is letudva) dehát két fokozatból, -ritka kivételektől eltekintve- nem lehet igazán jó teljesítményerősítőt összehozni.
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Júl 5, 2016
Idézet:
„kimenőnek jó az 1:10-trafó?”

Dehogy jó, ~5k illesztés kell, ami egy 8 ohmos szekunderre √(5000/8)=25 elméleti áttételt jelent, és ez bizony komoly kihívás elé állítja a kimenőtrafó tervezőjét. Valóságos megváltás lehet egy ECL86 PSE kapcsolás (két együtemű párhuzamosan), melyhez "csak" 16-17x menetáttétel szükséges. Egyetlen hátránya, hogy a pentódákat a PP kapcsoláshoz hasonlóan párba kell válogatni.
(#) bta válasza mofesa hozzászólására (») Júl 5, 2016
A nyákot könnyebb elszúrni és nehezebb szemre ellenőrizni, mint egy viszonylag átgondolt, forrfülsorral kiegészített "légszerelést".
(#) Ronen válasza bta hozzászólására (») Júl 5, 2016
Ezt nem tudtam. Akkor az a lényeg lényege hogy egy olyan transzformátor kellene nekem aminek a primer köre 5000Ohm, a szekunder köre pedig 8ohm? (persze gondolom a szekunder kör vastagabb huzalból legyen mint a primer) Jelen per pillanat egy régi pénztárgép transzformátora van rajta (700-valamennyi ohm van a primeren, és k.b.3 ohm a szekunderen. azzal szól eddig a legszebben! jobb mint a gyári TV kimenő (300ohm primer, 1 ohm szekunder) ) huzal körülbelül milyen vastag legyen? vagy tökmindegy? (nekem idehaza rengeteg bontott 0,5mm zománchuzal van) meg még van valamennyi bontott mikrosütőtrafó primer. remélem lehet belőle valami értelmeset kihozni! A méret lehet hogy érdekesen fog hangzani, de van egy kisebb (700W-os gyenge hegesztő, annak a vasmagja remélem elég hozzá (hegesztő topic-ban tán még kép is van) át tekerhetem nem akadály. (igaz böhöm nagy lenne, de nem érdekel, lényeg hogy azt a gyönyörű torkát ki tudja nyitni rendesen a kis PCL86 )
(#) mark.budai válasza Ronen hozzászólására (») Júl 5, 2016
Szerezz inkább egy normális trafót, és jobban fog szólni, mint bármilyen túlméretezett, minőséginek még messze sem mondható vasmaggal. Innen a legfelsőt nyugodtan megvehetnéd hozzá, ennek elég jó az ár-érték aránya.
(#) bakos13gab válasza Ronen hozzászólására (») Júl 5, 2016
A gubanc ott van, hogy nem egyenáramú ellenállás kell, hanem váltóáramú. Nagy vas sem jó hozzá. Egyszerűen vegyél hozzá és akkor jó lesz. Pont.
(#) bakos13gab válasza Ronen hozzászólására (») Júl 5, 2016
Amúgy huzalból a primer 0,2-0,25 (50mA-re kell méretezni), a szekunder meg minél vastagabb, ami kiad egész sort (0,5-0,6 esetleg 0,8, de az már pazarlás). Utóbbi 8 ohmra 5W mellett kb. 0,8A lesz. 2,5A/mm2-el számolhatsz. Tehát elméletben 0,4 is elég.
(#) granpa válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 5, 2016
A végét még egyszer, ha lehet; 0.65-ös tán.
(#) Ronen válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 5, 2016
váltóáramú ellenállás? ööö..... nem túl tiszta, de azt hiszem megvan. Valami váltószám van rá? hogy mit tudom én teszem fel 1ohm egyenáramú ellenállás és az váltóáramúba csak mondok valamit teszemfel 2,3ohm. Vagy ez nem így működik? Bocsi ha túl értetlennek tűnök, de ezt is majdcsak autodidakta módon tanulom, tőlletek de van itthon rendes trafómag is. Hogyha kell, hiperszil is akad. Az az egy ami nem lim-lom trafóvas vagy van még TV-sorkimenőmag is. Úgy tudom hogy magas frekvenciát szépen viszi, illetve hangfekit is Venni, meg amit a kolega mondott, nekem az már kishíjján arany ár. Ezt az erősítőt is innen a faluból szedtem össze, de működik A tranzisztoroshoz képest ne is akárhogy!
(#) FordPrefect hozzászólása Júl 5, 2016
Már megint több a szmájli, mint az értelem. Mint a kezdeteknél. Csak közben eltelt vagy 1-2 évtized...Annyit tudok ajánlani: képezd magad, olvass többet! Nagy Feró.
(#) granpa válasza Ronen hozzászólására (») Júl 5, 2016
Igen, a frekvencia rá a "váltószám", s még van néhány apróság. Aztán, ha átnéznél a kimenőtrafós témába, illetőleg ezen téma képei közt ott a méretezés, és néhány összefüggés leírása; úgy a 140. oldal körül.
(#) cua válasza Ronen hozzászólására (») Júl 6, 2016
Szerintem menj egy kort a faluban es szedd ossze a padlasokrol/pincekbol a regi, hasznalaton kivuli radiokat. Igazi kincsesbanya a kezdeshez.
Mellesleg lesz egybol kimeno trafod is.
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Júl 6, 2016
Idézet:
„700-valamennyi ohm van a primeren, és k.b.3 ohm a szekunderen”

Annak a trafónak igencsak magas a rézvesztesége, 8 ohmos hangszórót rákötve pusztán a szekunderé 27% feletti - ha hozzávesszük a legutóbb említett 10-es áttételből adódó durva aláillesztés okozta hatásfokromlást, valóságos csoda, hogy szól:o))

Kimenő transzformátornál semmi sem mindegy! A felsoroltakból értelmeset nem fogsz kihozni, úgyhogy az alapismeretek híján leginkább kudarchoz vezető "okoskodás" helyett fogadd meg a többiek tanácsát: szerezz egy nagyjából alkalmas kész trafót. Ha viszonylag "olcsón" szeretnél korrekt hangminőséget, ahhoz a párhuzamos SE kapcsoláson vezethet út, hiszen a 2.5k primer illesztőimpedanciájú trafó hasonló felépítéssel sokkal jobb sávszélességet tud, mint a szimpla SE-hez szükséges 5kohmos. Dupla teljesítmény jobb frekiátvitel mellett, a második PCL triódája felhasználható előfokhoz - mi kell még? Ja igen, alapfokú elektronikai tudás
(#) gerleimarci válasza bta hozzászólására (») Júl 6, 2016
Idézet:
„Mi kell még?”
Párba válogatott csövek.
(#) bta válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 6, 2016
Idézet:
„Párba válogatott csövek”

Azt tegnap írtam..))
(#) küzmös Gergely válasza Ronen hozzászólására (») Júl 6, 2016
A következő lépés úgyis a 6P45Sz lesz. Nos ha megfogadod cua tanácsát akkor a padlásokon lévő Junoszty406b televízókészülékek trafóit is elhozod. (Meg televíziókból PL5000 csöveket) PP kapcsolásban 2db ilyen trafó nagyjából illeszteni fog a 4-6-8 ohmos hangszóróra. Ezek felett kelleni fog hozzá egy olyan táptrafó amivel 300V, de inkább 400V, akár 450V anódfeszültséget tudsz biztosítani a kapcsolásnak. Ingyen csak ilyen módon lehet csövest építeni. Nálam szól egy PL500PP így.. egy nagy 6 ohm-os RFT tölcsérhangszórón. A zene, a film.. nagyon király.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) gerleimarci válasza bta hozzászólására (») Júl 6, 2016
Bocsi, most láttam.
(#) Ronen válasza cua hozzászólására (») Júl 6, 2016
Ezt már próbáltam. Sajnos csak egy TV-t sikerült összeguberálni, a többit kilökték már. Most Méh telepeken nézelődök, ott rengeteg kincs van! Nekem kincs, de a MÉH-esnek csak szemét! ingyen adják. onnan szedtem össze még egy pár PCL86-ost, meg két PCL85-öst.
(#) Ronen válasza bta hozzászólására (») Júl 6, 2016
Nálam az alapok megvannak, csak még mélyebben nem merültem el benne, időhiány, és rendes elektronikai könyvek miatt. Mert ha van egy kész kapcsolási rajz, azon elmegyek, megépítem, De nincs se multifunksön ketyerém amivel pl.: induktivitást is lehetne mérni, vagy kapacitást. Nameg a vezetékek átmérőjével vagyok még bajban! Honnan szedjem hogy mit tudom én 0,355mm keresztmetszetű e az a huzal vagy 0,4mm keresztmetszetű? Szóval nálam tényleg az van vagy az megy hogy sz*rból várat! De általában sikerül! Ha nincs benne induktivitás (ha túl pontosnak kell lennie az már baj) és ha nem mindegy mekkora huzallal dolgozom akkor megint jön a gikszer. Mert errefele a TV képeltérítőtekercs a max, amit zománcozottból tudok szerezni nagy nehezen, a többit meg megoldom a jó öreg MCU vagy sodrott kábellel. Bocs az Offért, csak a tisztánlátás végett írtam le mindezt

No de! Holnap készül el a PCL86 második mono-ja, mert sikerült kajtassak 470Kohm-ellenállást, azután már csak a dobozolás lessz hátra ha sikerül valami épkézláb trafót össze biggyeszteni (bontott hálózati trafó áttekerve) Mert Nem sóher vagyok, csak szarul keresek, de a hobbym szeretem
(#) granpa válasza Ronen hozzászólására (») Júl 6, 2016
Szerintem talán inkább rosszul keresel. A huzal-átmérő, és a keresztmetszet között egyszerű matematikai összefüggés van. Ez tán megy.MÉH-ben nézegess mágneskapcsolókat, relés dolgokat, azokon szokott lenni vékonyabb huzal (a 230/400 voltosokon). És nincs impregnálva se gyakran.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Júl 6, 2016
Idézet:
„Honnan szedjem hogy mit tudom én 0,355mm keresztmetszetű e az a huzal vagy 0,4mm keresztmetszetű?”

Tolómérővel, és levonod a kb. 5% lakkvastagságot. Ha nincs tolómérőd, akkor valamilyen hengeres tárgyra szorosan egymás mellé feltekersz 21 menetet, a vonalzóval mért tekercshosszt pedig elosztod hússzal.

Idézet:
„csak még mélyebben nem merültem el benne, időhiány, és rendes elektronikai könyvek miatt.”

Már megint a kifogás Nekem sincs, viszont nem is vágtam bele "komolyabb" barkácsolásba legalább 3 éve. Neten találhatsz elég tankönyvet és szakkönyvet, rendeset és rendetlent egyaránt. Aki keres, talál.
(#) mofesa válasza bta hozzászólására (») Júl 6, 2016
Idézet:
„Nekem sincs, viszont nem is vágtam bele "komolyabb" barkácsolásba legalább 3 éve.”


Ezek szerint előtte igen, ha jól gondolom. Láthatnánk belő (végre) valamit? Mert sokszor a kákán is...
Csak a puszta kíváncsiság hajt, ki így osztogat...
Következő: »»   1865 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem