Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok szép napot ismét szereztem 2 régi rádiót . Ingelen Tr270 és egy Grundigot prima boy
az ingelen működik rendesen korához képest bár hiányzik az elem tartó alja , grundig az át nézésre vár, és keresek egy régi fajta antenna kapcsolót üdv Lali. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Azt hittem, hogy kapcsolót is sikerült venned
hát egyre szükségem lenne
Ez egy 3 pontos válasz; javítanám.
A fémrácsot hogyan tisztítottad meg?
üdv mindenkinek .
tegnap kaptam szép kávával fúl csöves Orion AT 1550 televízió Ritkaság elcserélném csöves rádióra ha valakit érdekel ? A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
Idézet: „fúl csöves” Valóban ritkaság, mivel az At-1550-nek tranzisztoros az UHF-előfokozata... Ennyire "fúl" az a csöves A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
Háhá... Ráadásul ez az én nyári konyhámban van, a tesóm volt íróasztalának székén fényképeztem, és olyan 8 évvel ezelőtt. Csodás dolog az internet. Anno édesapám keresztszüleié volt. A tévészerelőnek egyszer mi vettük a PCL85-ös csövet amikor is nem volt nála, egy kiszállás alkalmával.. xD Emlékszem ezzel a tévével egy ilyen régi-régi sztorira is. Pénzt kért a kiszállásért.. :/ Esetleg ilyened lehet, de ez az "enyim!", s működik. A készülék ma is megvan. BiG ,ebben nincs UHF tuner. 1965-ös gyártmány. Látod, ott a műanyag védőplexi.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2016
És fűnyíró van a tetején...
Fűnyíró ház. Amúgy egy R11-es "mágnesszalagos" számítógéphez tartozó adatrögzítő egységen pihen, mögötte egy másik csupán csak tévé káva, csővel, ami nem látszik. Mint mondottam kint van a garázsban. Ez az egy "ép" masina van aminek most nincs meg még a helye.. Most pihen. Amúgy orosz cső van benne, de meglepően jól muzsikál.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2016
Egy nagyobb mérvű gyűjteményről van tudomásom Miskolcon ideiglenesen a nagy része az Egyetem erre igénybe adott termeiben felhalmozva. Ez csak így eszembe jutott.
szia enyim is szépen muzsikál
Nekem egy garazsnyi VAX, PDP es TPA varja mikor kerul kontenerbe... ha egyeltalan valaha..
Haha.. ha.. ha. Na jó.. lőj egy képet róla, had lám! De ilyen legyen ám a politúrozása.. ennek valóban tökéletes és karcmentes.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
Sziasztok!
Orion (Videoton) R0146 (Daxli) rádiót ismerők segítségét kérném. Az a kérdésem, hogy a benne lévő FM tuner megegyezik a Pacsirta FM tunerével? Most tudnék szerezni egy Daxlit, ami CCIR sávos (bár csak 88-100MHz-ig megy), ha átszerelhető a tuner, végre nem kellene konverter a Pacsirtámhoz. Jelenleg egy borzasztó, 1db ceruzaelemmel működő "Danubius" konverterrel használom, de az 103,3MHz-re van optimalizálva, és csak a sáv tetejét tudja. A Pacsirta tuner áthangolását lehetetlen közelinek ítéltem meg, mivel nem NYÁK-os, hanem teljesen "3D-szerelésű", pontról-pontra huzalozott, szét kell bontani az egészet, hogy bármi tekercshez hozzáférjek. A variométer tekercseinek menetei bele vannak olvasztva a csévetestbe, ha megpróbálok letekerni belőle, törik a cséve. Gondoltam már rá, hogy kéne szerezni mondjuk Ausztriából egy exportra gyártott Pacsirtát, de egyrészt még nem találkoztam ilyennel, másrészt ha találkoznék, igencsak zsebbenyúlós mutatvány lenne... Előre is köszönöm!
Szia! Ilyeneket nehogy kidobálj, még olvasni is rossz! Ha nem kell, irány az ebay, vagy akár a Vatera. Vagy valami múzeum biztosan befogadja őket...
Majdnem azt írtad ugye, hogy ne dobd ki, elhozom őket
Egy másik kérdésem is lenne, ezt a csöves Minivizort ismerőknek címezném...
UHF tunert keresek bele, vagy legalább ötletet, hogy milyen TV-ből lehetne kinyerni bele passzolót. Keresek továbbá új PCC189-et és PCF80-at. A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
A Pacsirta tuner áthangolása szerintem reménytelen, de a Daxlié bizonyára átrakható. Én az általam rendberakott Pacsirtákba CCIR konvertereket tettem (Vateráról beszerezve), valahol e topicban (keress rá!) be is mutattam. Nagyon jól működnek, a teljes CCIR sávot 3 részletben tudják átfogni.
Köszi a választ! CCIR konverterrel én is megoldom, van is egy gyári SO042-es konverterem, csak a tekercsek hiányoznak róla, és az átkapcsolási lehetőség. De én úgy vagyok vele, hogy ha van rá lehetőség, akkor mégiscsak jobb átkapcsolgatás nélkülire megcsinálni, e célt szolgálná a Daxli-sítás . Azt pedig, hogy 100 helyett 108MHz-nél legyen a teteje, remélhetőleg minimális belenyúlással meg lehet oldani.
Közben megnéztem, a Daxli tunerének kapcsolása nem egyezik meg teljesen a Pacsirtáéval. Tehát nem egyforma a két tuner. Mechanikailag nem vagyok biztos benne, hogy passzolna. Sajnos sehol egy árva fotót nem találok a Daxli belsejéről. Például, melyik hány fordulatra megy végig a teljes skálán. Egyedi átmérőjű dobot nem tudok gyártani, ha sem a Daxliéval, sem a Pacsirtáéval nem passzolna a Daxli tuner a Pacsirtába. Ezen kívül a Pacsirtám sassziját sem szeretném össze barkácsolni, ezért csak megegyező kialakítású tunert szerettem volna beletenni. Ettől függetlenül szerintem ráhajtok a Daxlira, legfeljebb lesz egy olyanom is... (egyébként sem bontottam volna szét, csak helyet cserélt volna a két tuner).
Ja, az úgy már jobban hangzik... VAX és PDP esetén még reális is lehet. Nem tudom, TPA-ra mekkora lenne az érdeklődés a tengerentúlon. Bár végül is ott számítana igazi ritkaságnak... Sőt, talán PDP klónként hirdetve harapnak rá igazán .
Belső kép.....
A PU kimenetre ráakasztott bármilyen hangforrással gyönyörű szépen fog szólni. Íme az én romos pacsim. Fejhallgató kimenetről megy, és távirányítóval hangolgatható. De ha sokat szeretnél mókolni, és az építés öröme is érdekel, akkor pl. "Janóbácsi" fórumtárs (igen komoly szaktekintély a témában) is készített URH beépítést, olyan formán hogy az ecc85 fűtését egyenirányította és ezt az URH kisrádió tápellátására fordította. Szépen felfogatta, s az eredeti húrozással (skálához állítva) hajtva a "hangolást" szépen beépítette. Ugyanúgy a PU kimenetre tette a kis panel (hangszóró) kimenetét. Ezzel kivülről csak annyi látszik hogy a PU kapcsoló az URH adás teljes tartományát hozza kristálytiszta minőségben.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
Köszi! Hmm, öntvény kosaras hangszóró... Az URH tuner viszont látszik, hogy egészen más, mint a Pacsirtában. Mindegy, azért megpályázom szerintem...
Persze, PU bemenetre bármit rá lehet akasztani... De én amennyire lehet, eredeti állapotban szeretném tartani, és a saját kezelőszerveit használni, nem kell távirányító (maximum a ki/be kapcsolásához egy távirányítós dugalj).
Én is a fűtőfeszt terveztem egyenirányítani, de maximum konvertert táplálnék vele, nem egy komplett félvezetős tunert. Arra is gondoltam, hogy a skála megfelelő pontjain a skálamutató optokapukon menne át, és így oldanám meg a konverter automatikus átkapcsolását. Nekem bajom van a Pacsirtáim hangjával (kettő van, az egyiknek nincs skálája), nagyon halkan szólnak. Szerintem már gyengül a mágnes a hangszórókban, és csökken az érzékenységük. Van egy rommá szakadt Pacsirta hangszóróm, azon majd kísérletezek, hogy újra tudom-e valahogy delejezni a mágnesét. Tesla mérőt tudok szerezni kölcsön, amit bele tudok dugni a légrésbe. A mágnes szerencsére jól hozzáférhető a hangszóró megbontása nélkül, valami olyasmire gondoltam, hogy 1-2-3 menetet valami bivaly 10-16mm2 körüli vezetékből rátekerek, majd adok neki egy párszáz amperes impulzust (autóakku rövidzárási árama). Elég őrült ötlet, de azzal a totálkáros, szétszakadt hangszóróval nincs mit veszíteni, csak arra kell vigyáznom, hogy ne hegedjen oda a vezeték az akkuhoz, mert akkor csúnya dolgok történhetnek . Védőkesztyű és védőszemüveg a minimum. Már arra is gondoltam, hogy neodímium mágnest kellene beletenni, de ehhez nagyon szét kellene bombázni a hangszórót, amire nem vállalkoznék. Az is igaz, hogy külső hangszóróval sem valami hangos, bár csak 6 ohmos hangszóróval próbáltam. A végfokban semmi hibát nem találtam, és már nem emlékszem pontosan a méréseim eredményére, mert kb. 2-3 éve volt, de a kimenő teljesítmény 1,5W körül volt emlékeim szerint (szinusz csúcs vágásának határáig mérve), csutka hangerőn talán a 2W-ot elérte, de ott már szinte négyszögjelem volt. Elvileg 3W-ot kellene leadni 10% THD-vel, ez 2-nél többet nem tudott, és szerintem jóval több volt a torzítás 10%-nál (azóta lett torzításmérőm, de még nem akasztottam rá). Több végcsővel is kipróbáltam, emlékeim szerin semmi különbség nem volt. Mindenesetre én a mért 1,5W körüli végfok teljesítményhez képest is halknak találom a Pacsirtám hangszóróját, olyan 0,5W körül várnék ekkora hangerőt. A tiédben működik a statikus magassugárzó? Az enyémben lebomlott és betonná változott a szivacs, a syro fóliáról pedig eltűnt a rágőzölt rézbevonat (talán a szivacs bomlástermékei oxidálták el). A szivacsot kicseréltem, és vékony rézfóliát tettem a styro fólia mögé. Így már szól, de gyanítom, nem éri el a gyári állapotot, elég "karcos" hangja van. Még nem találtam senkit, aki rezet (vagy inkább aranyat) tudna gőzölni rá. Van egy Grundig statikus magassugárzóm, a szivacs abban is lebomlott, de a fóliája nem rezezett, hanem aranyozott, így nem oxidálódott el. Kettő volt belőle, az egyiket sajnos még kölyök koromban szétbombáztam (onnan tudom, mi van benne).
A beépítés mellett az szólhat hogy minimális módosítást jelent, teljes skálán hoz mindent, és könnyen visszaállítható az eredeti állapot ha valaki úgy kívánná, mint ahogyan például te is. A hangszóróról annyit hogy nekem is volt egy ilyen rossz pacsirta hangszóróm, de jobban jársz ha kerítesz egyet egy roncsból. Ezek nagyon szépen szólnak. Középsugárzó, amely az Orion (AT611-es) Budapest televíziókban is helyt kapott ,a kondenzátorhangszórókkal együtt. Korának kiemelkedő típusa volt mindkét készülék. Nagyon jó hangja van, ha minden oké. Nekem sem működik már a kondenzátor hangszóró.. Elporlott, s a vezető réteg is össze vissza "tört". Celofánnal, s alufóliával próbáltam "hülyéskedni" de nem sikerült.. komolytalan próba volt. Ohh valamire nem válaszoltam.. Nos 5 ohmos hangszóró kell neki, de én is egy 6 ohm-os, nagy 12,5W-os RFT zenekari (NDK-s) hangszórót csatlakoztattam, és hát leüvölti a fejem. Komoly, és meglepő teljesítménye van az ECC83-EL84-es párosnak. Úgyhogy keress hibát a készülékben. Csőcserékkel kezd. (ECC83)
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
Anódfeszültséget mérj. Pufferkondik állapotát nézd meg. (Nem búg, nem kicsi a delej?) Kicsatoló kondikat (kátránypapír kondik) cserések, biztosan kiszáradtak az évek alatt ,és szivárognak.
Szépen szól az enyém is, csak halkan. Másik hangszórót legfeljebb akkor vennék, ha ki lehet próbálni, mert mi a garancia, hogy nem egy másik fáradt mágnesűt kapok...
Amúgy meg szerintem nem árt kipróbálni ezt az "újradelejezést", mert ezek már közel 60 éves hangszórók, előbb-utóbb mindegyik el fog gyengülni. A magassugárzódnál hogy érted a vezető réteg töredezettségét? A dielektrikum is szétrepedezett? Ebben az esetben az én tippem a sütőfólia lenne, az állagra és vastagságra valami olyasmi, bár a villamos tulajdonságairól, úgy mint átütési szilárdság és dielektromos állandó, veszteségi tényező frekvenciafüggése, nincs információm. Az eredeti fólia gyanítom, polisztirol (styroflex), annak nem sok köze van a sütőfóliához, mert 80 fokon olvad... Ragasztóréteg nélküli kapton fólia lenne talán jó, nem tudom, olyat lehet-e kapni ebay-en. Sőt! Lehet, hogy az öntapadós a jó, arra rá lehet ragasztani alufóliát. No ezt lehet, hogy ki is próbálom, csak nem tudom, lehet-e olyan széles kapton szalagot kapni, mint a magassugárzó. Az enyémben a fólia még jó volt, csak eltűnt róla a réz bevonat. Van réz fóliám, ami sokkal vastagabb a háztartási alufóliánál, azzal egészen jól működik. Szivacsból olyan vastag kell, ami viszonylag szorosan összeszorítja a dolgokat, ha össze van rakva a hangszóró, de azért nem túl szorosan, mert akkor meggátolja a fóliát a mozgásban. Ja, és arra is vigyázni kell, hogy ne antisztatikus szivacs legyen, mert az átvezetést fog okozni a két fegyverzet között. Túl sokszor nem lehet próbálkozni, mert legkésőbb harmadik hajtásra törnek a fülek a perforált lemezről.l A Pacsirtámat érintetlen, gyári állapotban kaptam, egyedül az ECH81-et kellett benne cserélnem (kb 2013-ig rendszeres használatban volt nyaranta az első tulaj által, a nyaralójában). A pufferkondiból folyt az elektrolit, de ez nem nagyon zavarta a működésben . Persze kicseréltem. Csőcserékkel semmi változást nem sikerült elérnem. ECC83-at, EL84-et, EZ80-at is cseréltem, aztán visszaraktam az eredetiket. A papírkondikra nem emlékszem, kezdtem-e velük valamit. Kb egy éve be sem kapcsoltam szegényt, jelenleg csak díszként funkcionál... Mindjárt kiműtöm a szekrénysorból, és belenézek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |