Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Igen, mert a Motorola jelenleg On Semiconductor néven gyárt. A jobb oldali tranzisztorod pedig hamis.
Sziasztok!
Elérkeztem odáig, hogy éleszthetem az ST-met. Természetesen óvintézkedés megtéve, 60W-os izzó a betápra. Az első panellal semmi gond nem volt, mintha csak a nagy könyvben lenne megírva tökéletesen elindult. Viszont a másikkal valami gond van. Kivett végtranyók mellett az MJE15030 iszonyatosan el kezd melegedni, és az emitterével sorba kötött 100ohmos ellenállása (R14) el kezdett füstölni.
Szia! Ellenőrizd T3 beültetését és vedd le amit a kimenetre kötöttél!
Szia Reloop!
A kimenetre semmit nem kötöttem. Nem volt semmi probléma a beültetésnél. Teljesen új alkatrészeket használtam. Annyi még hogy az első panel sikerén felbuzdulva, végtranyókkal indítottam, de a 60W-os izzó azonnal világított, ekkor nem jelentkezett a füstölés (R14), csak azután hogy kivettem a végtranyókat, akkor kezdett melegedni és füstölni. A nyugalmi áramot állító potit ha tekertem felfelé, az izzó jobban kezdett világítani.
Azért gyanakodtam kimeneti terhelésre, mert az R19 láthatóan ép és valamerre el kellett folyni R14 áramának.
Végtranzisztor nélkül ilyen áramfelvétel változást akkor lehet például elérni, ha T4 hibás, vagy véletlenül BD140 került oda - volt már ilyen eset A biztonság kedvéért R7 értéke is ellenőrizendő.
Holnap leellenőrzöm, mert nem itthon van a cucc, hanem a munkahelyemen.
Első pillantásra a T4 jó lett berakva, BD139, kicserélem és majd meglátom mi lesz. De ugye jól tudom, végtranyók nélkül csak a tápfesz adva neki, nem szabad semminek füstölni.
Szia reloop!
Ooooh, én balga! Az (D5) 1N4004-es diódát fordítva raktam be. Átfordítottam, és áram alá helyeztem, és lássak csodát semmi baj. Végtranyót beraktam, és jó lett. Már csak a nyugalmi áramot kell beállítanom. Tényleg jó kis cucc ez, ha nem ront el valamit az ember, egyből beindul. A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
Sziasztok!
60mV a biztosíték helyén 10 Ohmos ellenálláson eső feszültség. 0,2mV emitter ellenálláson eső feszültség. 1,2mV a kimeneten mért feszültség. Mindez terhelés nélkül, rövidre zárt bemenet mellett, +-41V tápfesz, primer körben lévő 60W-os izzóval. Emeljem-e még a nyugalmi áramot? Minden biztosítás kivétele után, csendesen hallgatva csak az MJE350-340 tranyó mutat csak némi langyosodást. A hűtőbordára szerelt tranyók hidegek. A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2016
Ez eddig 6mA a nyugalmi áram, vedd fel 20mA-re!
Véglegesen beüzemelt állapotban, felmelegedett hűtőbordánál az emitter-ellenálláson 4-8mV, ami 25-50mA nyugalmi áram lenne optimális
Hogy számolom ki? Segíts légyszi. Olvastam már valahol de nem találtam.
Gondolom nálad 0,33 R az ellenállás. Ha ezen 4 mV feszültséget mérsz, akkor I=U/R = 0,004/0,33 = 0,012 A = 12mA, Ha ebből van kettő, akkor együtt 24 mA áram folyik. Dupla feszültséghez dupla áram tartozik, azaz 8 mV-hoz 48 mA.
Ez lett volna a tippem. nagyszerű, hogy működik, szép munka!
Szia Alkotó!
Az emitter ellenálláson(0,33R) eső feszültségem már 0,9mV ami ha jól számolom 27mA. 4 ohm terhelésen, rövidre zárt bemenet mellett. Az erősítő 2-2 tranzisztor párral épült.
Szia! A nyugalmi áramot hangszóró nélkül mérjük, hogy a kimeneti DC hiba árama ne torzítsa az eredményt.
Nem jól számolod. 0,0009 V / 0,33 R = 0,0027 A = 2,7 mA
A nyugalmi áramot vezérlés nélkül mérjük, amihez a bemenet rövidre zárása jó, de a 4 ohm nem érdekes, hiszen nincs kimeneti feszültség.
Szia reloop!
Ha leveszem a hangszórót és ennyire állítom, az már jó lesz? Közben láttam alkotó hozzászólását, az még kevés lesz. akkor legalább 9mV-ra kell állítsam. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
Itt megadta Reloop a javasolt értéket. Miért nem hiszed el neki?
Szintén, oooh én balga, és tényleg.
Sziasztok!
Fentebb olvastam a hamis tranyókról. Szerintetek????
Sziasztok!
Most már tényleg alakulgat a Petrochelli ST erősítőm. Csak még az előlap feliratozásával vagyok elakadva. Nem akarok fóliás megoldást, mindent magam akarok elkészíteni. A doboz keretét is magam hegesztettem, én fúrtam faragtam majd mindent. Minden panelt én készítettem, kipróbálva mind, már csak össze kell építeni. De a jelenlegi állapotában már van majd 15 kg.
Sziasztok!
Tudom nem a témába vág de volna egy prózai kérdésem, sorrenddel kapcsolatban. Bemenet-hangszínszabályozó-előerősítő-végfok vagy bemenet-előerősítő-hangszínszabályozó-végfok. A mellékletben szereplő kapcsolások lesznek, csak némi módosítással a méretét illetően.
Én ugyan egy másik erősítő kapcsán mértem, de mivel ehhez az erősítőhöz éppen jó az érintett tranzisztorpár, ezért javaslom elolvasni ezt. Számomra megnyugtató a mérés, és az ár sokkal kedvezőbb.
Sziasztok!
Így elhelyezhetem a tranyót a panelon? Okoz ez valami galibát? Sajnos a hely elég szűkös ezért csak így tudom elhelyezni a plusz tranyókat.
Sziasztok!
Beraktam a + tranyókat, így már 4-4 tranyó van a kapcsolásba. Egy olyan kérdésem volna, hogy mennyi nyugalmi áramot állítsak be +-40V tápfesz mellett. A panel igaz azt mutatja 60V, de a 40V-osra vannak az alkatrészek állítva. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2016
Milyen indíttatásból tettél +-40V tápfeszültséghez oldalanként 4-4 tranzisztort? Ez a tápfeszültség még 4 ohmon is csak olyan teljesítményre képes, amit kényelmesen elvinne 2-2 tranzisztor is.
Ha sikerül nagyobb trafót szereznem akkor kicserélem. Más egyéb megfontolás, ha lúd legyen kövér.
Ha eleve tervezted a későbbi trafócserét, illetve ha dagadt szárnyas állatok is szóba kerülhetnek, akkor célszerű lehetett volna eleve pl így nekifogdni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |