Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   191 / 3999
(#) Müszi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Ilyenkor a reset lábbal kell valamit ügyködni?
(#) vicsys válasza Müszi hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Azt is lehet, de egyszerűbb a tápot megszakítani. Egyébként a reset: H szint=>megy; L szint=>leáll.
(#) Müszi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Köszi szépen
(#) _ampervadasz_ válasza jocokacska hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Ha arra gondolsz hogy a kraóra elektronikáját, akarod felhaználni, akkror ez több úton buktaó:
-1- nemtudni a lábkosztást
-2- hány voltot ad ki a lábain
-3- nagyon sok tranyó kellene hogy fellehessen hozni arra a szintre hogy használható jelet ki lehessen nyerni (PL.: 7 szegmenses kijelő)
-4- egyszerűen lehetetlen a forrasztás (100% hogy felszakd na a forrszemek, vagy tumeleítesz vmit.
-5- szerintem TTL órát azt nem nehéz megépíteni. Nem kell progranómozás, és sokkal könnyebb megoldani az építését, és nem utolsó rorban jól is néz ki ha megépíted rendesen.
(#) Csovi hozzászólása Márc 16, 2008 /

HEllo!
-Nem tudja vki, hogy lehet-e valahol kapni egy lézeres mozagaserzekelo, amibe ha belemesz csipog.. kapcsolási rajzot?
Udv
(#) jocokacska válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Értem. Köszi a választ.
(#) _ampervadasz_ válasza jocokacska hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Szivesen!
(#) maTaKee válasza Csovi hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Tessék! Ez nem olyan, hogy csipog, de úgyis meglehet építeni!

l_zer.jpg

(#) Gery hozzászólása Márc 16, 2008 /

Ez a fajta "Push on typ" tipusú kapcsoló olyan hogy megnyomom és bekapcsolva marad, vagy csak addig van bekapcsolva míg folyamatosan nyomom?
(#) szasza10 válasza Gery hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Ezt folyamatosan kell nyomni.
(#) Gery válasza szasza10 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Akkor ez nemlessz jó nekem sajnos Köszönöm az infót.

De talán ez,csak jóval nagyobb,ilyen nekem is van(elektroart-os):

sp10rd.jpg

(#) Mj Johnnyd hozzászólása Márc 16, 2008 /

van egy 2N3055-ös tranzi, amivel kapcsolni akarok
1x v-ot lpt portról, most nem fontos, hogy mit, valószínűleg egy régebbi nyomtatót, de sajnos akárhogy kötöm, vagy lejön a feszültség vagy nem, de ehhez ugye
át kell forrasztani...
emitteresben meg bázisosban sem jó, szerintem FET kéne, bár ezzel is meg lehet vhogy, ötlet?
(#) sprofan válasza Mj Johnnyd hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Próbáld meg úgy, hogy:
Emitter: a földön
Bázis: egyértelmű + korlátozó ellenállás
Kollektor: azon a "nem érdekes" -en keresztül a tápra(+)
De a nyomtató 240V -os nem? Akkor hogy akarod 2N3055-el kapcsolni?

Nézd csak, itt van azis, és ugyanaz mint az előző(push on typ). Csak ez tul nagy nemférne be a beszerelési helyre, de akkor elkpzelhető hogy az elöző is jólenne?
Keresés eredménye, ugyanott található a két kapcsoló.
(#) jdani hozzászólása Márc 16, 2008 /

Helló. Van egy digitális fényképező, és van rajta egy USB (8 pin) kimenet. De nicns hozzá semmilyen kábelom. Lényegében a tv-re szeretném rákötni. Lehetséges lenne az, hogy egy kábel, aminek az egyik végén egy chinch van, a másik végén meg 2 tű, és avala tűvel fogom próbálgatni, hogy meik a TV kimenet a fényképezőn. Ez lehetséges? vagy a kábel amit adnak hozzá, az nem egyszerű kábel, hanem abban még van valami. ÉS menyni anank az esélye, hogy valamit elrontok a fényképezőgépbe?

Lehet hogy ebből atipusból több van.Amit elöször mutattál nekem van,de az csak szimpla nyomógomb.Amit én mutattam olyan is van,elöszőr sima nyomógombnak tűnik de kapcsoló.Amúgy mit építesz?
(#) Bécus hozzászólása Márc 16, 2008 /

Sziasztok!

Talán már más is gondolt rá, csak nehéz ilyenre keresni.. Szóval van egy kiöregedett autós rádióm és az szeretném beüzemelni a garázsba. Kellene nekem valami tápegység, ami 230V -> 12V csinál. Nekem az jutott eszembe, hogy egy számítógépes tápot állítanék üzembe, ami olyan 3000 pénzből megvan. Ha jól gondolom, akkor egy 300W körüli táp 2-3 amperig elmegy, és a rádióm a leírás szerint 2.5 A vesz fel illetve ennél kevesebbet. Van esteleg más ötlet? olcsóbb - jobb..?

Előre is köszi!

Ebbe a hozzászólásomba benne van, és végülis ez a kapcsoló nyerte meg legjobban a tetszésemet, mind formailag, mind színileg.
(#) lacika_1818 hozzászólása Márc 16, 2008 /

Hali. hogy tudok meghajtani egy ilyen sima piezót hogy hangos legyen? próbáltam npn tranzisztorral és tápra kötve de alig volt hangja.
köszi.
(#) Mj Johnnyd válasza sprofan hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

van amelyik, de ez trafós, tehát nem közvetlenül megy
a 220
(#) idavid válasza Bécus hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

hali,

mivel a 12 voltját fogod használni a tápnak, ezért a 12 voltos ágon leadható áram a lényeg - ez azért a leggagyibb tápoknál is megvan 10A. szóval teljesen jó lesz neked bármilyen táp - kezdésnek kérdezz körbe az ismrőseidnél, hogy nincs e nekik régi sz.gépük, amit már nem használnak, és kiszedhetnéd belőle a tápot. vagy még jobb egyből a sz.gépbontó...de ha újat akarsz, akkor a legolcsóbb teszkós táp is megteszi.

Próbáltad már ahogy fentebb írtam?
ha nem megy, akkor adok fetes kapcsolást.
(#) Mj Johnnyd válasza sprofan hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

ahha, de már kötöttem úgy eleve máskor, megint
néztem, de ugyanaz, tudtommal a tranzisztor variál ampert is bizonyos kötésekben, mert a feszültség lejön, de mégse jó , inkább küldjél már fet-est

Rakás példakapcsolás: Bővebben: Link
(#) Csovi válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

KOsz szepen!
(#) Bécus válasza idavid hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Köszi az infót , akkor ma felkeresek egy bontót :yes:
(#) Mj Johnnyd válasza sprofan hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

thanks
(#) jdani hozzászólása Márc 17, 2008 /

A bc182 minden esetben helyettesithető a bc547-essel?
(#) Imi65 válasza jdani hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Sipos Gyula bátyánk mondta vala: Akkora különbség nincs a kisteljesítményű tranyók között, hogy ne lehetne egyiket a másikkal kiváltani. A határadatokra figyelj elsősorban, elég különleges áramkörnek kell ahhoz lenni, hogy a különbségek számítsanak.
Következő: »»   191 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem