Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
433-315= ??? MHz ??? Fix és "ugró" kódosak is léteznek... meg még 868 MHz-esek is. A 315 MHz a legritkábban használt, talán nem is annyira "nyerő" választás... Bővebben: Link
Fix kódos.
Az érdekel, hogy miért rosszabb a 315Mhz-es mint a 433Mzh-es.
Elvileg nem rosszabb, az "ördög az antennában lakozik". A kisugárzott rf. teljesítmény akkor a legnagyobb ha a hozzá csatlakoztatott méretezett antenna hullám ellenállása megegyezik a
végfokozat kimenő impedanciájával. Ezek az egyszerű modulok nem sok gondot fordítanak eme követelményre, megoldják egy nyomtatott áramkörön kialakított antennahurokkal a hozzá kapcsolt hosszabbító tekerccsel. Minél magasabb a frekvencia annál közelebb kerülnek a helyes megoldáshoz.
Európában a 315MHz nem "hivatalos sáv", lehet hogy nagyon ott sugározni sem szabad, de majd a szakik megmondják.
![]()
318 MHz -en harmadlagos kiosztással (H38 lábjegyzet) általános távmérő, távirányító, riasztó, adatátviteli alkalmazásokra jelölhető ki frekvencia.
315 - 322 MHz között, 318 "közepes frekvenciával. (FNFT)
Valaki hozzá tudna ehhez szólni?
Vagy használt már valaki RFM85W-433D adót és RFM83CL-433D vevőt? Hogyan nézett ki pontosan az áramkör, ha működött? Vagy ezek a modulok nagyon gagyik, azért nincs semmi eredmény? Köszönöm szépen a segítséget!
Szia!
Én használom ezeket az adó és vevő modulokat, az árához képest nagyon jó. 3V-os adó tápfesz mellett 200-300m nyílt terepen az áthidalható távolság. Hogyan nézett ki? Ezt nem igazán értem. A bekötését nem kell magyarázni, a vevőnél a "SHUT" lábat testre, a többi egyértelmű. Az adóra és a vevőre is 1-1 17cm-es egyenes drótdarab antennának. Gondolom azzal tisztában vagy hogy ez csak adatátvitelre való 300-10kbps között. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
Most olvasom az előző hozzászólásod. Látom a szoftverrel vannak gondjaid.
A vevő kimenetéről az adásszünetben jelentkező zajt nem tudod eltüntetni, de nincs is rá szükség. Az adó oldalon elsőnek elküldött byte legyen 0x55, ezzel feléleszted a vevőt és a zaj megszűnik ahogy a szkópon is láttad. A második byte legyen egy azonosító, a vevővel ezt figyelve tudod hogy innen kezdődik a hasznos információ. Ezek után jöhetnek a hasznos adatok. Én utolsó bytenak, a hasznos adat után, szoktam küldeni még egy byteot amit a vevővel már nem figyelek, különben az utolsó hasznos byte nem megy át.
Az egyes byteokat hogyan küldjem el? amint látod, jelenleg minden byte előtt van egy startbit és két byte között várok 2ms-t. Ez így jó? Vagy ne legyen startbit és ne várjak a byte-ok között? vagy hogyan?
(1kbps-en kommunikálok jelenleg, de ezt a kódból is látni) Itt az adó kód ide vágó része: (itt az enkódolt 16 bitet 2x8bitként küldöm el, mintha 2 byte lenne, ugyan úgy mindkettő előtt startbit és köztük 2ms várakozás)
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
Nem értek C nyelven, viszont az időzítéseket el tudom magyarázni a csatolt szkóp ábra alapján 1kbps-ra. Alaphelyzetben a mikrovezérlő TX lába alacsonyan van, nem foglaljuk feleslegesen a sávot. Mielőtt megkezdenénk az adatátvitelt engedélyezzük azt (PIC-ek esetében a TXEN bittel) ekkor a TX láb magasba vált. 1kbps sebesség esetében vársz 15ms-ot majd küldöd az adatokat.
Az első bájt célszerűen egy azonosító, (a képen 0x55) ha ez egyezik a programban megadottal, akkor a következő bájtokat már kezelheted hasznos adatként (a képen 0x99-től). Az utolsó bájt után (a képen 0x55) szintén várakozok egy kicsit, itt kb 5ms, majd lekapcsolom a mikrovezérlő TX kimenetét. A szkóp ábrán a sárga csatorna az adó bemenetén a kék a vevő kimenetén volt. Valós adatátvitelnél célszerű valamilyen hibajavítást is alkalmazni.
A hibajavítás, meg egyebek nem jelentenek gondot. Azt már használtam más kommunikációk esetében. Egyedül az érdekel, hogy miért nem az jön ki a vevő kimenetén, amit beküldtem az adóba. (mint már írtam, amikor RF helyett kábellel kötöttem össze a két AVR-t, és ugyan ezt a kódot használtam, tökéletesen működött.) Ezért a szkópon lévő bájtokban ne is keress logikát, csak az RF-fel próbálok küzdeni rajta.
Idézet: „Kipróbáltam, hogy az adó AVR azon kimenetét, amivel az RF adóba tolná az adatot, modulok nélkül direktben összekötöttem a vevő AVR INT1 lábával, ahova a vevő RF modul jele érkezne, és működött a kommunikáció.” Megcsináltam az időzítésekkel, amit írtál. Az első probléma, hogy az első magasra állítás után a vevő kimenetén csak néhány ms-ig van magas jel 15ms helyett. Ha a végén várakozok, akkor fent marad 15ms-ig. Arra gyanakszom, hogy amikor jelet adok az adónak, akkor miután megkapta az első magasat, kicsivel utána kikapcsol (alacsony szint a vevőn), majd egyszer csak újra működik, és küldi, amit kap. Ez egy normális jelenség? Vagy hogy is van ez? (A képen a vevő kimenete, magyarázattal. Itt csak 500bps a kommunikáció.) A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
Próbálj meg Manchester kódolást használni , hátha azt jobban szeretik az RF rádiós elemek.
RF adóvevős cikk Manchester kóddal
Ha megnézed az első hozzászólássom kódját, látni, hogy eredetileg azt használok.
Ferkógyerek kolléga viszont mondja, hogy nála ugyan ezek a modulok jól működnek az általam legutóbb próbált módszerrel, ezért nem értem, hogy nâlam miért nem.
Az adón nehezen tudok elképzelni ilyen hibajelenséget, mivel csak 2db tranzisztorból és a SAW rezonátorból áll.
Kipróbáltam mind a 2db vevőmodult ami itthon van, mindkettőnél kb 19ms volt az a legnagyobb impulzus szélesség amit még zavar nélkül át tudott vinni. Ez bőven túlteljesíti az adatlapon szereplő minimum 300Hz-et. Ha nálad csak a szélesebb impulzusok átvitele okoz gondot, akkor növeld az átviteli sebességet. Én 2,4kbps-on szoktam használni, Manchester nélkül. Látom digit szkóp van, egy sima négyszög függvénygenerátorral le tudod ellenőrizni a még zavarmentesen átvihető minimális és maximális impulzus szélességet. Ebből azután kiszámolható a minimális és maximális átviteli sebesség. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Sziasztok.
Szeretnék érdeklődni, hogy valakinek van valamilyen tapasztalata a képen látható vevő egységgel? Az lenne a kérdésem, hogy a 12 csatornás távirányítóhoz hozzá lehet állítani a vevőt? Ez egy 4 csatornás vevő, ebből 3 csatornát használnék. 10 db vevőt szeretnék venni. Azt szeretném elérni, hogy a 12 gomb közül 10 gomb egy-egy vevőn, egy egy csatornát kapcsoljon, a maradék 2 gomb, pedig egy egy csatornát az összesen egyszerre kapcsoljon. 10 redőny, egy egy gomb. összes fel,egy gombbal összes le , egy gombbal. A kis barna távirányítót, nem használnám, csak a képen van. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
Ez így nem fog menni. A távirányító adód csak egy vevőt fog tudni megcímezni, és azon 4 funkciót fog tudni beállítani, ha a vevőd párban van a távirányítóddal, és képes az adat kimenetét dekódolni.
Amit szeretnél, azt úgy lehetne megoldani, ha az adót is mikrovezérlővel hajtod meg, ami a programjában meg tud címezni 10 db külön címmel rendelkező vevőt, aminek a végén szintén mikrovezérlő van. Az, hogy ezután milyen, és mennyi adatot viszel át, és azt mire használod, az szintén a program dolga. Minden esetre az adó oldalon képesnek kell lenni a 10 db vevő egyedi címzésére. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
Az a baj, hogy nem ez a gond. Mert a végén lévő magas jelet gond nélkül átviszi. De majd kipróbálom másik modulokkal, hátha csak hibás valamelyik.
van egy ilyen vevő is, amin van egy tanuló gomb. Egyenként be lehet tanítani a vevő csatornáit.
Gondolom ha egy távirányító egy gombját, pl. az 1-es gombot több különböző vevővel is megtanítom, akkor egyszerre fognak kapcsolni. Jól gondolom?
Nem tudom, nem ismerem. Egy biztos, ha ugyanazon a frekvencián, és ugyanazon a címen több az adóval párosított címen több vevő van, akkor ugyanazon a csatornán levő kapcsolók (relék) egyszerre fognak kapcsolni.
Szerintem ha jó és tartós szerkezetet szeretnél ezt a fajta rádiós összeköttetést hanyagold. Olcsón gyorsan lehet vele sikereket (?) elérni, cserébe viszont megbízhatatlan lesz. igaz csak egy két példányával volt dolgom, de azt is bánom hogy hozzányúltam.
Miért? Milyen hibák fordultak vele elő?
Na megcsináltam én is kíváncsiságból a négyszögjeles sebességtesztet, 3Khz még simán jó volt, illetve 17-18ms volt a legnagyobb impulzusszélesség.
De megpróbáltam igazolni/megcáfolni a kikapcsolós állításomat, és azt hiszem előbbi sikerült. Úgy állítottam be a konstrukciót, hogy gombnyomásra küldjön 100 bitnyi négyszögjelet. (itt kb 11.6ms egy bit) Mint látni, az első magas bit vége "le van csípve" és alacsony, de az utána jövők rendben vannak teljesen. A képen a CH2 emelkedése egy gombnyomás az adón, arra triggerelek, hogy könnyebben megtaláljam a jel elejét. A fönt lévő CH1 jel a vevő kimenete. A cursor úgy van beállítva, hogy a kettő között van az első bit, köztük végig magasnak kéne lennie a jelnek. (két szaggatott függőleges vonal) Neked nem csinálnak ilyet? A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
A kedvencem, teljesen megmagyarázhatatlan, bekapcsolás 10-20m kikapcsolás közvetlen közelről. Aztán volt hogy csak úgy magától kapcsolt. Szerintem nem volt olyan hónap amikor probléma mentesen működött.
Ez talán szemléletesebb.
Az alsó az adó bemenete, felső a vevő kimenete. A függőleges középső elválasztó után látni a furcsaságot. Itt kb 1.2ms impulzusszélességgel. Az probléma lehet, hogy 62mm-es, 2.4Ghz WiFi antennákat használok? Illetve az, hogy az adó 5V-ról, a vevő pedig 3V-ról üzemel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |