Fórum témák
» Több friss téma |
Csak kínait találtál az adatlapból vagy neked kínai? Egyébként ha jól olvasom 6,5V a felső határ.
Az adc úgy működik, hogy megadod mi legyen a viszonyítási alap. Ez lehet sok minden, de egyszűség kedvéért legyen a Vdd ami általában +5V. Ha az adott lábra érkező jel +5V akkor a 10 bites adc értéke 1023, ha a jel értéke 0 akkor az adc értéke is 0. A kettő között nyílván lineáris összefüggés van.
PIC18F46k22 hány volt mehet egy lábára?
Nem is olyan rossz kérdés, mint aminek látszik... Ugyanis a kontroller magja egy belső feszültségstabilizátorról jár. A válasz: Vdd. Idézet: „...vagy ha a bit 800 akkor 100% a kivezérlő???” A kérdést nem értem teljesen.... Ha a12 bites A/D -ból kiolvasott 800 (hex -ben 0x320) -at tekintem 100% -os kivezérlésnek, akkor a PIC analóg bemenetnek használt lábán mérve 3.9063V felel meg a 100% -os kivezérlésnek. A feladat szempontjából: Az MCP6002 Vdd=+5V és Vss=0V tápfeszültségről járatva aki tudja adni a +4.98V -ot és a 0.02V -ot is. Ennél nem tud nagyobb feszültséget kiadni, így az erősítő és a PIC közé nem kell védelem.
Ha jól olvasom, a 16F1xxx 12F1xxxx család már törölhető 1.8V -os is.
Igen úgy nézem soronként írható és törölhető, de a bulk erasehez még ott is 2.7V kell.
Áháá köszönöm.
Idézet: Akkor mennyi feszültséget bír egy lába a PIC-nek ??„PIC18F46k22 hány volt mehet egy lábára?” Idézet: 10 bites a pic ADC -je akkor is az értékek ugyan azok vagy mondjuk 800 az 3v lesz??? „A kérdést nem értem teljesen.... Ha a12 bites A/D -ból kiolvasott 800 (hex -ben 0x320) -at tekintem 100% -os kivezérlésnek, akkor a PIC analóg bemenetnek használt lábán mérve 3.9063V felel meg a 100% -os kivezérlésnek.” Idézet: „Akkor mennyi feszültséget bír egy lába a PIC-nek ?” Az adatlap DS41412F : Idézet: „Voltage on any pin with respect to VSS (except VDD, and MCLR) -0.3V to (VDD + 0.3V) Voltage on VDD with respect to VSS PIC18LF2X/4XK22 .... -0.3V to +4.5V PIC18F2X/4XK22 ...... -0.3V to +6.5V” Igazad van, elírtam ebben a hozzászólásban: Idézet: „Ha a12 bites A/D -ból kiolvasott 800 (hex -ben 0x320) -at tekintem 100% -os kivezérlésnek, akkor a PIC analóg bemenetnek használt lábán mérve 3.9063V felel meg a 100% -os kivezérlésnek.” Helyesen: Ha a 10 bites A/D -ból kiolvasott 800 (hex -ben 0x320) -at tekintem 100% -os kivezérlésnek, akkor a PIC analóg bemenetnek használt lábán mérve 3.9063V felel meg a 100% -os kivezérlésnek.
Sziasztok! Lehet, hogy nem ide illik a kérdésem, bocs.
PIC kimenetéről hajtanék logikai NFET-et. A FET max. 3A-t tud (TSM2306), de max 300mA lenne az áram. Milyen gate ellenállást tegyek bele, hogy a lehető legkisebb legyen a FET melegedése. (adatlap szerint a gate 511pF és ~5nC )
PIC24FJ256GB106-ban nincs eeprom, de úgy tudom, hogy az adatok tárolására használhatom a program memóriát.
De hogyan? Tudom egyesével írni - olvasni a címeket, vagy csak laponkent? Az irás olvasás előtt kell-e valami mást is csinalni? CCS-C-ben írnám a programot. Ott van olyan hogy read_program_memory és write_program_memory, ezek elegendőek? A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
Mivel a vezetési veszteség kicsi maximum a kapcsolási melegítené, viszont az frekvencia függő. A megszokott kb. 100 Ohm, és ha nem megengedhető, hogy inicializálásig bizonytalan állapotban legyen 10k a föld felé.
Módosítás előtt törlés (raw) és újraírás a módosított tartalommal.
Pontosan a kapcsolási melegedést szeretném minimalizálni. Közelítő számításokat végeztem, de 50-400 ohm körüli értékek jöttek ki nekem. A számítási módszer érdekelne. A PIC kimeneti terhelhetősége miatt kb 200 ohm lenne a minimum pl. tranzisztor meghajtásakor. FET-nél ugye csak a váltáshoz kell energia, ahol egy capacitást kell töltögetni.
Idézet: „A PIC kimeneti terhelhetősége miatt kb 200 ohm lenne a minimum” Ez így nem teljesen igaz. Impulzus üzemben bármilyen félvezető durván túlterhelhető. Tehát, ha pl 1msec a terhelés, és mondjuk 100 msec a szünet, akár a 10-20-szorosa is lehet a rajta átfolyó áram. Lényeg, hogy a félvezető kristály, vagy a kivezetés, ne tudjon annyira felmelegedni, hogy leolvadjon.
A soros ellenállással azt éred el hogy a kapcsolási idő növekszik, emiatt a FET tovább tartózkodik köztes állapotban, így jobban melegszik.
Igazad van, de biztonsági megoldás, ha statikus állapotra méretezünk. (bár kisteljesítményű félvezetőt 1ms-ig a névleges áram 20 szorosával terhelni..? - hőtehetetlenség!) Bár még mindig a gate ellenállás számítása - pontosabb saccolása érdekel.
Pontosan ez a probléma. A FET gyors kapcsolása érdekében a lehető legkisebb ellenállásra lenne szükség. de mivel a meghajtás is és a FET bemenete is capacitív ezért kell oda soros ellenállás. Nyilván nem azonos értékű kell sot23 tokozású és mondjuk 100A-es FET-hez.
Feltétlenül szükséges a gate lábra az a kondenzátor?
Ha elhagyható, akkor a 200 ohm védő ellenállás is csak jelképes. Építettem már logic FET-el PWM szabályozást. Nekem stabilan működött direktben, kondi és ellenállás nélkül is.
Olyan soros ellenállást használj, ami zárlatra számolva megóvja a meghajtást a túlterheléstől. A bekapcsolás pillanatában a Gate zárlat a Sorce felé, kikapcsolás pillanatában pedig a vezérlőfeszültségre feltöltött kondenzátor.
Köszi, tehát ebben az esetben ~200 ohm (25mA-es csúcsárammal számolva). Ha nincs "tudományos" megoldás ez marad.
Azt a fetet nem tudod precízen vezérelni olyan áramokra. Nézz csak rá a karakterisztikáira, 4A-es osztásban adják meg, drain pulsed current 20A (!), ahhoz képest te majdhogynem ki sem nyitnád. Nincsenek olyan üzemhez normális karakterisztika adatok. A 300mA-t egy középkategóriás tranzisztorral is simán el tudod érni, és nem kell töltéseket számolgatni sem, mert egy 100-as béta környékén az a 3mA, amit elkér, az bakfity a pic-nek közvetlenül kiadni. De mégjobb, használj darlingtont. Nem olyan nagy ördöngősség az sem, és a pic kimeneti terhelése már csak ilyen tized mA lesz.
Nagy áramhoz/feszültséghez és/vagy nagy frekvenciához FET meghajtó kell, egyébként jó lehet.
Ha csak egyszerű kapcsolóként használod, pl. másodpercenkénti egy-két kapcsolásra, arra nem feltétlen kell meghajtó. 300-400 Hz-es PWM jelhez már kell, leginkább akkor, ha a PWM jel kitöltési tényezője másodpercenként viszonlyag sokat változik.
Van pár érv a FET mellett. Pl. sokkal kevesebb feszültség marad rajta mint egy tranzisztoron, pláne a darlingtonhoz képest. Az áram, amivel terhelni akarja teljesen nyitott állapotban is kialakulhat, nem kell precíz vezérlés, az ugyanis a feszültség és az ellenállás függvénye. Pl. 10 V mellett a FET-tel sorba kötött 100 Ohm-os ellenálláson a FET teljesen nyitott állapotában is 100 mA folyik át, nem számolva az Rds(ON) értékkel.
Bakman megválaszolta helyettem a szempontokat. Maradékfeszültség és PWM néhány kHz.
Szerintem felejtsd el azt a Drain ellenállást! A logikai FET-eket közvetlenül össze lehet kötni, akárcsak a logikai kapukat. Ennyi erővel az összes logikai áramkör (és mikrovezérlő) összes lábára rakhatnál soros ellenállást, mert mindegyiknek van valamekkora kapacitása. Vannak esetek amikor tényleg szükség van az áramkorlátozásra, de szerintem ez nem az.
Gate ellenállásra szerintem szükség van. Logikai FET csak annyit jelent, hogy kb 3V-al már ki lehet nyitni. Ettől még 3-10 nC energiát be kell vinni a FET kapcsolásához. Ha csak ritkán kell kapcsolni valóban elhanyagolható lesz a melegedés.
Az az 5 nC nem annyira veszélyes. Ha 5 mA kimegy 1 uSec ideig, az már ott van.
És különben sem lesz ott 5 nC, mert azt 10V-ra írja az adatlapja. Valójában csak az 511 pF kondi van rákötve a pic-re, ami még 5V-os pic-nél sem fog többet szedni 2.5 nC-nál (nem tudjuk, 5V vagy 3.3V pic-ről van-e szó). Még kisebb terhelés. Fogalmam sincs, minek oda védelem. De mondjuk, odamegy egy 100 ohm ellenállás. A kapcsolás tauja 50 nSec, 3 tau 150 nSec, fél periódus 1/5-ébe cirka 6.5 KHz-ig belefér. Ha nem kell nagyobb freki, addig még nem fog nagy galibát csinálni, ha emberi füllel is meg kell hallgatni az eredményt. Akár maradhat is. Attól függetlenül részemről hagynám azt az ellenállást a fenébe, és ha a pic miatt van para, keresnék egy kisebb teljesítményű fet-et, kisebb gate kapacitással, ami még érzékenyebb is. Ha csak 0.3 A-t kell kapcsolni, felesleges oda olyasmi, ami 10x akkorára lett méretezve. Nem attól lesz dinamizmusa a cuccnak, hanem pld attól, hogy nincs ott gate ellenállás. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
Én sem tudom mit görcsöl annyira azon az ellenálláson.
Azt írja a melegedést akarja elkerülni. Én hajtottam már meg 30kHz-el FET-et gate ellenállás nélkül is, 1.5-2A-es terhelés mellett sot23-as tokozással. Igaz nem folyamatos, hanem időszakos terheléssel(LED-lámpa). Mai napig működik. Sem a FET-nek sem a PIC-nek nincs semmi baja. Maga a nyák jobban melegszik mint a FET, mert "kicsit" több LED lett ráakasztva mint aminek terveztem, de lusta voltam másikat csinálni. Ehhez képest ha csak 1-2 kHz-en kell neki mennie 300 mA mellett, nem tudom mit kell rajta annyit lovagolni. Nyilván, ha ez valami szuperbiztonsági berendezés lesz akkor más a helyzet, de egyébként felesleges túllihegni.
Sziasztok. Ismerkedem a picek világával. egy vicces sztori folytán olvasási céllal pickit3 ra tettem egy sst 39020a70-4c-ph jelzésű ic-t lás csodát olvasható és írható . kérdés ha a listában nincs akkor milyen picnek felelne meg a fenti ic?
Egyiknek sem. A pickit tud kezelni bizonyos serial ROM-okat is, ez egy MC-s NOR flash. Az MPlab-ban is benne van néhány, bár ha jól emlékszem a 25-ös szériából, de attól még a pickit kezelheti ezt is.
Eddig értem talán. Akkor viszont hogy tudom irni. ( Tárhely, portok,stb)?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |