Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Általában pár kHz-es tartományban csinálja, de csak egy adott frekvencián. Ezért nem igazán használok erre multimétereket.
Hát, a 12µF NP elektrolit, lehet vagy 1 ohm újként is.. Persze nem a soros ellenállás értékével kell "tervezni" hanem az adott alkatrésszel mérni a rendszer viselkedését.
Ennyire nem tűnik precíznek a szerkezet. Papíron, érzékenység és görbe alapján nem tűnik indokoltnak az ESR-rel csillapítás, de tudom, ez csak papír.
Igen, sejtettem. Nem is az érzékenységek szintbe hozása az elsődleges hatás, amire én gondoltam, hanem a szűrőkarakter formázása. Persze azt hiszem, már megint túlgondolom.
Ismerem ezt a dolgot, amikor hiába akarsz jót, jobban, de a másik oldalon nem jut el odáig az igény.. Fura ez a hangfal (apropó, a kezdő hozzászólásom miért lett megszerkesztve, ki tudja?), olyannak tűnik, amit asztal mellől akartak jóra csinálni-Seas mélynyomó, Audax dóm közép, és Peerless magas, mindegyik "legendás", ismert, elismert alkatrész. Ehhez egy mérsékelt lelki világú (mély előtt semmi, közép előtt felüláteresztő LC, magas előtt szintén) hangváltó, abban csak minőségi alkatrészek (ellenállás, kondik), de a forrasztások azért nem a legszebbek. Ezek berakva egy nem tudom, milyen minőségű, de masszív dobozba, a közép és a magas vízszintesen egy vonalban, persze a bal-jobb egyforma elrendezéssel.. Gondolkozom rajta, hogy szétszedem és átépítem valami jobban tervezett elrendezésbe. De akkor már talán jó volna két utasra alakítani, csakhogy a Seas nem megy el addig, ahol a Peerlesst érdemes volna váltani.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Nem tudom, szerintem jó ez így, maximum rendesebben kellene összeváltani. Mérések nélkül nem igazán lehet mit mondani rá.
Ez egy megnyugtató válasz. Jó ez így, nem is annyira akarom piszkálni.
Mi a cél, ill. mennyit szánsz rá?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
Néztem hangszorot Master audio pa15/8.viszont nem tudom milyen hangvaltot milyen magadat vegyek hozza. Illetve szubot ebbol lehet epiteni ? A dobozokat tervrajz alapjan osszetudom rakni. Esetleg szuvacs kell e bele majd?
Az osszeg nem tudom mennyire lenyeges. Lesz ra keretem boven
Hangsugárzót építeni két okból érdemes, egy ha olcsóbb, kettő ha jobb mint a gyári, harmadik lehetőség ha hobbiból építesz, akkor a bekerülési összeg sokadik szempont.
Az általad említett hangszóróval nem érdemes építeni, mert hasonló minőségűt olcsón lehet kapni. Az hogy lesz rá keret bőven, az relatív, egy jó minőségű, hosszú távon használható, stabil mélyközép sugárzó 50.000.-nél kezdődik, egy driver 40.000.-nél, aztán kell még tölcsér, passzív szűrő, csati aljzat, a hordozáshoz fül, installhoz állványhüvely. Érdemes rétegelt lemezből készíteni mert strapabíróbb és könnyebb mint az mdf vagy a pozdorja. Manapság az is fontos hogy esztétikus, szép legyen a láda, ez az esetleges későbbi eladáskor is jól jöhet, ehhez mm pontos munkára, faipari szerszámokra van szükség, majd egy szép, kétkomponensű, strukturált felületű, (ez a divat), nagy kopásállóságú műgyantás festésre, acél rács is kell az előlapra a mechanikai behatások ellen. Ez megvan kb. másfél kilóból, de ilyen minőségért min. dupláját kellene kifizetned ha gyárit akarsz. Tehát ilyet érdemes építeni, főleg ha nem akarod eladni! A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
Hasonló minőség ? Pl milyen só?szórókról beszélsz ? Esetleg peldanak maradjunk a masternél milyen drivert, hangvaltot stb (tipusokat irsz légyszives?)epitened ossze? Es szubnak milyen bors?szórót ajánlanál hasonló minosegben ?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
Szerintem vegyél valami gyári dobozt. Nem rosszból, de a kérdéseid alapján foglamad sincs az egészről és az egyetlen ami biztos, hogy így csak pénzkidobás lesz az egész.
Szia.
Teljes mértékben egyet értek. Még akkor se jön ki kedvezòen, ha sikerült a hangszórókat olcsón szerezni. Én is többször építettem már, de csak magam lefoglaltsága és a kreatív ènem kiélése miatt. Aztán meg felmentem a djbörzére és 250darab féle hirdetés, üres doboz eladó, párban vagy négyesével, jobbnál jobbak, minden féle méretűek fillérekért. Pl két üres 15"/1" top ilyen 5-15 ezer Forintokért. Hangváltósak, ráccsal mindennel gyári szép nem leharcolt 25körül már van.
Az általad említett kategóriában nem ismerem a résztvevőket, így javaslatom sincs, inkább bemutatom a tanulás folyamatát amin átmentem, mire megértettem hogy nem szabad gagyikkal foglalkozni.
Először volt ez , érzéketlen, rossz frekimenet, rossz hang, nem terhelhető, valahogy kinéz, könnyű. Nem szabad ilyet venni! Aztán ez , már valamivel jobb hang, rossz freki és fázismenet, érzéketlen, nehéz, de jól néz ki, eladtam. Most ilyen van, ez már majdnem tökéletes a kategóriájában, nagy érzékenység, azaz kis teljesítménnyel is hangos, jó frekimenet de csak 100-12.000. Hz között, előtte, utána meredeken esik, könnyű, viszonylag kicsi, jól néz ki, (szubjektív), fröccsenő víz ellen védett, jó ár-érték arány.
Ertem akkor csak abban segitsetek 300watt rms mélykozephez mekkora drivert vegyek es mekkorA hangváltót ?
Ilyen nincs, ehhez nem nagyon fogsz tudni hangváltót venni a boltban, pláne olyat ami még jó is hozzá, ez nem ilyen egyszerű. Amúgy a terhelhetőség annyira nem is lényeges, sokkal lényegesebb szerintem az érzékenysége a hangszóróknak, pláne a magassugárzónál. Hidd el nem rossz szándékból mondjuk, hogy nem fog menni az építkezés, ehhez sokkal alaposabban utána kellene járni, és kaphatsz segítséget itt is, de legalább az alapokkal tisztában kellene lenni előtte.
Még mindig nem érted! Ez egy egzakt tudomány. Nem lehet pontosan mért adatok, ismérvek, nélkül, hasráütésszerűen megmondani, hogy egy komplex, egymásra ható alkatrészhalmazból a te igényeidnek mi lesz a megfelelő. A sárga mezőben van két link, arra kattincs rá, és majd oszladozni fog a köd.
Sziasztok, beleolvastam a leírásokba de azért az 590 oldalnyi fórum kissé sok hogy mindet átnézzem...
Találtam ezt somogyis hangfalak, teljesítményben a legnagyobbat választanám, esetleg más jobb hangszórókat belerakva, jó lehet ez a hangláda? A pdf 23.-oldalán szereplőre gondolok, vagy tudtok e ajánlani hasonló hangláda tervet a hozzá tartozó hangváltóval egyetemben. Elfogadom hogy ez, már mint a hangfal tervezés egy külön művészet, ezért is kérdezem így egyenesen meg a nagyérdeműt. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
Felejtsd el salékat. A dobozba rakok esetleg másfajta hangszórótra, a sárga mezőben leírtakat olvasd el, és az ott alul található linkeken magyarázatokat találsz a miértekre is.
Vegyél használt, kész hangsugárzót szerintem, mindenképpen jobban jársz vele. Ez a megoldás gyorsabb, olcsóbb, célravezetőbb, mint a nulla ismeretről hosszú évekig tartó hangsugárzóépítést kitanulni.
Hát nem mondom hogy nagy segítség vagy...
Sal-t csak mint mintát hoztam fel, hogy valami ilyesmit, és mint írtam, tisztában vagyok vele hogy nem egyszerű dolog. De az hogy menj és vegyél egyet, no az minden csak nem építő jellegű.. Magam szeretném megcsinálni, mert az építés saját kezűleg jó móka.. tudom most az jön hogy csináld *** ha annyira akarod... Köszi a semmit!
Szia!
Ha már hozzáfogsz, fordítva kellene elindulni: Először egy hangszórót választani és utána a dobozt hozzá. Doboz méretezésnél két fontos dolog van: - a hangszóró adatai alapján meghatározni a térfogatot (mondjuk a basspro programmal Bővebben: Link) - betartani az oldalak arányát, aminek számításásra szintén van progi, de szerintem ez másodlagos (sok méregdrága és állítólag nagyon jól szóló doboz méretaránya közelében nincs az ideálisnak). Kb. ennyi a tudomány első közelítésben. A közép-magasnak nem nagyon kell 1 liternél nagyobb térfogat. Ha meg dómot vagy hasonló magas sugárzót teszel be, annak meg ugye semmi sem kell. Ha maradsz az eredeti hangszóró készletnél, akkor pedig nincs sok dolgod, mert gyári ajánlás adja a legjobb megoldást.
Köszönöm!
tehát először is a döntés az hogy ~150w kimenő, minden hangszórónak e felett a teljesítmény felett kell lennie, vagy a mély az ez a teljesítmény a középnek már elég ~100W, a magas meg ~80W-os, mert hogy arányaiban kb ennyi juthat rájuk? Lehet rosszul gondolom, hiszen a hangváltó az ügye alul felül és középen áteresztő szűrő , tehát van amit levág van amit meg ugyan úgy keresztül enged magán és minden hangszórónak tudnia kell a kívánt 150W környékét? A program amit ajánlottál, minden egyes hangszóró adatait beadva külön külön megadja a térfogatokat, és azt összegezve kell megépíteni a ládát? első ránézésre mintha komplett ládát nem adna csak 2 utasban...
Az oldal tetejés a sága háterű részben van két link Építési alapok éven, azokat olvasd el kezdetnek mindenképpen.
Még ennyi sem. Például a legtöbb 100-150W-osnak mondott dóm magashangszóró valójában 2-3W névleges terhelhetőségű teljes sávban. A wattok kevésbé érdekesek, ha nem hangosítás a cél. Hallgathatóság szempontjából fontosabb, hogy pl. mélytartományban az elvárt felvett teljesítmény mellett ne lépjen ki a hangszóró a lineáris tartományából. De a max kitérést semmiképp ne érje el.
Köszi, de ezt majd a hangváltó megoldja, na meg persze a doboz, a hangváltó még közelebb áll hozzám, de a doboz...
Hát a cél kettős, első körben kell egy hangszóró ami inkább hangosításra jó főleg beszédhang, az se baj ha külön kell melléjük mély láda, és lenne majd későbbiekben egy háztáji változat, ha ez a kettő összemosható némi kompromisszummal az csak előny, de nem feltétlen szükséges. Olvasgatom az ajánlott irodalmakat, honnan érdemes normális árú, az említett teljesítményhez szükséges hangszórókat beszerezni? Persze ha jól tudom nem szabad ide boltok neveit linkelgetni, esetleg jöhet magánba is. Nem célom 1 hangszóróért sok 10e-t kiadni, de olyat se szeretnék venni ami tuti nem jó semmire se (pl sal) vagy is hogy ne sértsek meg senkit, nem éppen elfogadható hangzású
Ez sajna nem az a "hobbi", hogy olcsón jót. Elfogadható hangszóróért ami megbizható jó, vagy új, azért 10e-ket kell kiadni. Vagy tényleg marad S betűs. De ha a "díjébörzén" ha körülnézel, jó eséjjel találsz hszórót illetve ládát is.
Nem, nem. A program csak a mély hangszóróhoz tartozó térfogat kiszámításában segít. A közép és magas hangszóróknál gyakorlatilag nem kell "dobozt"számolni, csinálni, ha 1kHz környékén vagy a fölött van a keresztezési frekvencia.
Az, hogy a hangszóró valójában hány wattal terhelhető, valójában senki sem tudja. Tényleg. Ráírnak valamit, és esetleg azt is megadják, hogy milyen szabvány szerint mérték, de ez neked szabvány értelmezése első körben nem sokat fog mondani. Általánosságban mondom (csak példalóként), ha egy mélyhangszóró 50W-os, akkor a közép 5-10W-os, a csipogó pedig 2-3W-os. Na most, ha megnézed ezt a hangszórót Bővebben: Link akkor ez 50/100W-os Röhej. ha ráadsz akkora feszültséget, hogy felvegye az 50/100W teljesítményt, akkor ezt kb. 1 másodpercig teszi meg, majd a membrán az öledbe repül. Csak egy kis műszaki érzék kell hozzá: Mennyi is az az 50-100W ??? Ekkora teljesítménnyű pákával vastag rézdrótokat forrasztunk! Valójában 2-3W-ot tudhat folyamatosan. A másik dolog, hogy milyen zenét hallgatsz? A bumm-bumm-tüc-tüc zene a mélyhangszórókat terheli, és a magasakat, a közepet kevésbé. Tehát egy "normális" zenére tervezett hangsugárzó csipogója rövid időn belül elhalálozik (különösen, ha feltekered a magasat a hangszín szabályzón). Tehát, ha a hangszórók terhelhetőségének közelében akarod hajtani a hangsugárzót, akkor először a zene stílusát kell belőni. Saját ökölszabályom: - 100W-os erősítő (ezt viszonylag korrektül megadják a normális gyártók) 20-25W-ig kihajtva - Ehhez egy 25-30cm átmérőjű mélysugárzó (direkt nem teljesítményt írtam!!!) - 8-10cm átmérőjű közép sugárzó (5-10W valódi teljesítmény) - 2-2,5cm-es csipogó (1-3W valódi teljesítmény).
Köszönöm! A terv egy 100-150W leadására képes D osztályú erősítő készítése, ez már folyamatban van , 2 hét kb és próbálom, vagy is mérem mert ügye addig szinte biztos nem lesz még láda..
Tehát a program a mély igényét számolja, majd abba valahova belekerül a közép és a magas, alakul Otthonra természetesen nem az üvöltés a cél, néha mondjuk jó esik Egyéb helyre hangosításra meg főleg a beszéd, kis százalékban a zene és hát igen az meg főleg tuc tuc ... Ezért pl gondolkodom hogy inkább 1 magas két közép és a mélyeket csak különállóan mellé lehetne biggyeszteni. mert a két közép elég mélyet adna le ha szükséges, viszont a beszédhez pedig kifejezetten jó lenne, vélemény? Amit linkeltél magasat, azon én is elcsodálkoztam, viszont egy jó boltot ahol normális dolgokat lehet kapni, na az jöhet.
Rengeteg bolt van, ahol jó, de drága dolgokat lehet kapni. Az olcsó, mindig gagyi. Te pedig nem akarsz tízezreket költeni. Ha lenne olcsó és jó, mindenki azt venné. De nincs!
Ahhoz, hogy a hangerőt kétszer hangosabbnak érezd, 4x akkora teljesítmény kell az erősítő és a hangszórók részéről is. Ha megduplázod a hangszórók számát, akkor kb. 1,5x hangosabbnak hallod. Szerintem egyelőre azt sem tudod, hogy mekkora hangerőt akarsz hallani. Minél (milyen hangerőnél) kell nagyobb hangerő a 2db középpel?(??) ... és mekkora és milyen közepeket dupláznál meg. (erre ne válaszolj, mert hiába írod meg a típusát, senki nem tudja megmondani, hogy elég lesz-e neked vagy sem) A hangsugárzó építése tényleg csak empirikus úton lehetséges. Csinálsz, vagy veszel valamit, és használod. Aztán vagy tetszik a hangja, vagy nem. Vagy leég, vagy nem, azzal a műsoranyaggal, és hangerővel, amivel használod. Hidd el, nem szívatni akarunk (akkor nem írtam volna ennyit), ez tényleg egy ilyen játék. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |