Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   412 / 581
(#) zoly15 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Köszönöm a választ!
Hogyan működik?
(#) nedudgi válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Szerintem inkább egy zengető. A működését nem ismerem, mindössze ennyit tudok róla. Akkoriban nem jutottam a közelébe.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) BarnaPili válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Rugós zengető,vagy visszhangosító működése: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) nedudgi válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 3, 2016 / 1

A zengető a hangot "kitartja", a visszhangosító pedig ismétli.
Köszi, most már rémlik valami.
(#) _BiG_ válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Körülbelül úgy, hogy mechanikusan csatolja be egy mágneses körbe a hangrezgést, így a hang feszültséget indukál egy tekercsben és ez hallhatóvá válik, mert a tekercs az erősítőlánc része.
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Ez szerinem nem a 440, hanem a 330, a 440-nek nem szines a skálája, és 5 sávos. A "rádiómuzeum.hu"-n a két tipusjel alatt ugyanaz a kép van.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Nekem van hasonló.
Én Terta 325-ként ismerem. Jobb oldalán pedig a hullámváltó tekerentyű lakozik, ha nem tévedek...
MP3 lejátszót hátul a PU bemenetre javasolt tenni, "szétbarmolás" előtt/helyett....
(#) Tovaris hozzászólása Aug 4, 2016 / 2

Bár nem rádió , de a számítógép történetében már több mint muzeális készülék Velegi szaktárs jó voltából hozzám került egy 1990-s gyártású AUVA 940/16 típusú laptop Működni működik pár apró hibája van, ha lesz egy kis időm neki esek a restaurációnak
LCD kijelző, a CPU 16Mhz-n hasít és óriási 1 Mb RAM.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) rockersrac hozzászólása Aug 4, 2016 /

Sziasztok! Kérdés: valakinek van Metrix U61B készüléke, amihez minden adapter megvan? Ha igen, tenne fel róla képeket? Mert amit én megkaptam használatra készülék, annak sajnos hiányzik legalább 2 adaptere, egy harmadik meg homemade meglett oldva az elözö tulaj által, de azt is nekem kell majd átnézni, mert kb 90%hogy rossz a bekötése. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) gkari válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Ha csőfoglalat adapter hiányzik, és legalább 1 eredeti megvan, abból lekoppintható bármely egyéb foglalat bekötése. Ha jól gondolom, ennél bármely lábra bármelyik vizsgáló (és táp-)vonal csatlakoztatható.Itt is sok érdekeset láthatsz:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) rockersrac válasza gkari hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Tudom hogy koppintható, szándékozom is készíteni ilyen foglalatos adaptert, de kíváncsi lennék milyenek vannak hozzá gyárilag.
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 5, 2016 / 2

Elemlámpában talált elemek,semmi savkifolyás.
(#) gkari válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Szerintem fontosabb azt tudni, hogy milyen csöveket akarsz vizsgálni, pl. nem biztos, hogy Wermacht csövet is.
(#) Totottkaposzta24 válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Ezek jó fajta elemek. Kár hogy nem tölthetőek. Nekem is van 5 darab. Olyan 20 vagy több évig voltak egy táskarádióban, és nem folytak ki (az elemek)!
(#) zolika60 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Gondolom a jó kis papír burkolat felszívta a kiszivárgó savat. Ez ma már egyetlen elemen sincs.
(#) CT-3 válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Nem semmi
38 éve éves elemek.Próbáld meg "regenerálni" öket.Nekem van vásárolható tápegységem,amivel a 1,5v-os tölthetö ceruzaelemeket lehet tölteni.Bele szoktam tenni a régi,nem tölthetö ceruzaelemeket,amik utána kb. 20 percig használhatóak.(Veszek persze újat,de ha csak lemerült van otthon,akkor jószolgálatot tesz.)
Persze közben megfogdosom öket,mert melegszenek egy idö után,ha kézmeleg akkor kiveszem és használom.Vigyázni kell,mert túlmelegszik és kinyomja a savat.Erdekességképpen,meg ha van kedved próbáld egy "ilyennel" tölteni,szerintem tutti müködni fog!
Vagy ha valamilyen tápod,trafód,pl 12v-os akkor azzal is lehet,de rövid idelig,max 1 perc,közben fogni kell az elemet,ha kézmeleg,akkor azonnal levenni a tápról.Egy izzót,vagy ledet biztos,hogy meghajt.Ez estben a legfontosabb,
+ kivezetés a plusszra,- a mínuszra!
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) kadarist hozzászólása Aug 5, 2016 / 1

A szárazelemekben nincs sav, helyette sók vizes oldata (elektrolit) van felszívatva porózus anyagban. Ennyi idő alatt már biztosan kiszáradt, de ha a cinkköpeny még ép, akkor egy vizes beáztatással feléleszthetőek lehetnek.
(#) CT-3 válasza CT-3 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Annyival kiegészíteném,hogy nyilván nem fog teljes értékü elemként müködni!
A "retró érzés" a lényeg,ha esetleg felvillant egy kiségöt,hogy ennyi idö multán is müködik.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) szikorapéter válasza CT-3 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Nem kísérletezek vele ha mást nem marad dísznek.
(#) Stewe válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 6, 2016 / 1

A legjobbat le kellene vetkőztetni, és beszkennelni a papír borítást, így öntapadós papírra nyomtatva elraktározható a retró érzés, bármikor bármelyik készülékbe tudsz korhűnek látszó elemet tenni, mondjuk fényképezéshez.....
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
(#) szikorapéter válasza Stewe hozzászólására (») Aug 6, 2016 / 1

Esetleg ha valaki igényli felviszem találkozóra.
(#) kameleon2 válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Régi, jó, magyar technika.
(#) hobbyjani hozzászólása Aug 7, 2016 /

Érdemes megnézni ezt a videót,hogy mi milyen kisméretü radiót tudtak annak idején gyártani az amerikaiak,el ne felejtsük,hogy még a csöves korszaknál tartunk és a rádió egy öt csöves szuper,nem valami egyszeru audion,vagy egyenes vevő.Elso látásra azt lehet hinni,hogy egy modern tranzisztoros rádió,mégis csövek vannak benne. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
(#) cua válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Ket dolgot azert figyelembe kell venni:
1. USA/Canada/Ausztral/New-Zealand vonalaon szerettek a kicsi bakelit hazakat
2. USA/Canada radiokat eloszeretettel gyartottak direct, halotrafo nelkuli kivitelben
En mondjuk szeretem ezeket a kicsi radiokat, felteve ha nem nyomtatott aramkoru lemezre epultek
(#) hobbyjani válasza cua hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Ez a legkissebb csöves szuper rádió amit vaegyszer láttam,sajnos csak filmben,a japánok gyártották
Bővebben: Link
(#) Vales válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

OMG! Gyerekkoromban láttam ilyet utoljára!
(#) (Felhasználó 116638) válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 7, 2016 / 2

Valami hasonló chassi nálam is van, működik szépen.
A doboza sajnos nincs meg...
(#) hobbyjani válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

Ez nagyon szép,engemet is érdekelne ilyesmi,biztos,valami órás rádió volt,hány volttal megy,220,vagy 110?
(#) granpa válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 7, 2016 /

A háttáblája szerint 220-240 V-os.
(#) mrn válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 9, 2016 / 4

Üdv! Szép teljesítmény a Periontól. Azt hiszem, Szétszedtem Gézának is van néhány ilyen épen maradt példány. Nekem a '90-es évek elejéről van (ha még van) egy-két piros fémköpenyes Perion AA, azok sem folytak ki, bár nem vagyok benne biztos, hogy azok még itthoni gyártásúak, lehet, hogy távol-keletiek, Perion felirattal.

De mutatok durvábbat. Szintén 1978, csak Varta.

Egy 47 centis Grundig Super Color TV-ben voltak memória backupként. A TV korábban kb. négy évet a szabad ég alatt tartózkodott. Mikor hozzám került, a képcső rosszank bizonyult, a sasszit kivettem, a rossz képcső a kávában sokéves ridegtartásban részesült, mielőtt kitettem lomtalanításkor, ez úgy 2012 körül lehetett. Miközben vittem ki, leesett a hátlapja, ekkor fedeztem fel az elemtartót a készülék aljában, szerencsére elég fedett helyen volt ahhoz (eltérítőtekercs alatt, plusz ott talán szellőző sem volt a hátlapon), hogy az elemek nem kerültek víz alá... Ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló TV volt: Grundig Super Color

Erősen gondolkozom rajta, hogy elpostázom az egészet elemtartóstól a Vartának Németországba, tanulmányozzák, mit csináltak olyan jól 38 éve . Azért előtte írok nekik egy e-mailt róla, mert lehet, hogy "raklapszám" vannak ilyenjeik, akkor nem költekezem. Egyébként is lehet, ha azt mondják, érdekli őket, inkább a magyarországi Vartának postázom el, majd ők továbbküldik Németországba. Gondolom, nem 1000Ft-ért visz el a magyar posta egy ilyen jópár dekás csomagot ajánlva Németországig.

Nem terhelhetők, de a képek azt hiszem, magukért beszélnek. Kíváncsi lennék, mennyit segített nekik a fennmaradásban a párhuzamos 3900µF-os elkó. A NYÁK tetején jól látható zöldes foltok elektrolízis jelei lehetnek, és a vezetékek teljesen el vannak vékonyodva, a négyből kettő el is törött. Ez azt jelentheti, hogy kb. 2008-2012 között még volt annyi energia bennük, hogy mikor a NYÁK egy-egy eső alkalmával megázott, az elektrolízis képes volt elkorrodálni a kb. 0,15-0,25mm2-es ónozott rézvezetékeket.
Következő: »»   412 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem