Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   561 / 609
(#) zotya1983 válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 11, 2016 / 1

Miféle panelok ezek? Fotód van róluk? Milyen potit használsz?Milyen vezetékkel mész a bemenetig és a potiig? Próbáltad a bemeneti meleg pontot testre húzni? Van segédtáp? Milyen tápegységet csináltál a paneloknak? Kéne valami nyom amin el lehet indulni...
(#) krisz69 válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Na igen ha Ei magos trafója van és nem jól van elhelyezve az nagy gondokat tud okozni. Vagy ha nem megfelelő potenciómétert használ. Meg persze. Kitudja mi lehet ott a gond ,,látatlanba"
(#) nmark19 válasza reloop hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Szia! Csatoltam a képeket. Annyit csináltam a napokban ,hogy a 100nanosokat ráraktam a pufferekre. Azért kisebb az egyik puffer mert a másik, az örök vadászmezőkre ment pár napja,régi volt... Csak kisebb volt itthon. De előtte is búgott. És a 100nanos után is. Az egész most így egy ilyen utcán lomtalanításkor talált erősítő dobozba építettem bele. Megkellet érte küzdeni. Szép fekete csili-vili. Előtte volt benne erősítő, de nagyon gagyin szólt.. Így mindent kidobáltam. De a kábeleket megtartottam. Meg amit lehetett kibontottam belőle.
Egyetlen dolog amire gyanakszok ,hogy a földelés nem csillagpontosan van nálam. Elvileg a kábelek árnyékoltak. Gyárilag nem brummogott. Tudom nem a legszebb.
(#) krisz69 válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Rövidre zárt bemenettel is,, bruuummog ?"
(#) reloop válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Szia! Megesz a kíváncsiság honnan kerítetted a TDA7294 NYÁK-ját. Nem is tudok kapásból olyan tervezési hibát mondani ami azon ne szerepelne
A puffer kondik egyforma értékűek?
(#) krisz69 válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

...
(#) nmark19 válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Szia! Hát ez a nyáktervet én csináltam. Mielőtt valamit elképzelsz rólam várj egy kicsit Elektronikai technikus-nak tanulok, most megyek 3.dikba. Elméletből 4-gyes, gyakorlatból 5-ös lettem. Nem akarok felvágni, de a többiek 1-percet sem foglalkoznak ilyenekkel. Meg ilyen ledes villogókat csináltatnak velünk. Nekik ez a nehéz. És én ezeket meguntam és itthon nyári szünetben próbálok valami komolyabbat alkotni. Most is sokat tanultam, hogy egyenirányítás után nő a feszültség, saját káromon jöttem rá, 40V tekertem a trafót, és egyenirányítottam, rájöttem ,hogy enyhén több lett kezdhettem újra. (azt tudtam valamennyivel kicsit nő, de ,hogy ennyivel nem) Nagyon nyáktervezést annyit tanultunk ,hogy nagyobb áramerősségnek nagyobb vezetősáv kell, meg ennek társai. És ugye ezzel is próbáltam gyakorolni. Ilyen ,hogy zavaró tényezők a nyákon nem foglalkoztunk.
Visszatérve, amikor lekapcsolom a tápot, és pufferkondikról megy pár másodpercig megszűnik a "brumm" és szépen hallatszik a zene.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
(#) reloop válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 12, 2016 / 1

Az erősítő NYÁK-on a helytelenül kialakított vezetősávelrendezés miatt a táphullámosság hozzáadódik a jelhez. Csillagpontos testet kellett volna kialakítanod, valamint határozottan elkülöníteni a teljesítmény és a jelföldet. Ha szabad ötlete adnom hozzá, akkor ezt ajánlom tanulmányozásra.
(#) nmark19 válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2016 /

Értem. Akkor gondolom mehet az én panelom a kukába . Ilyenek eszembe se jutottak volna. Köszönöm!
(#) reloop válasza nmark19 hozzászólására (») Aug 12, 2016 / 1

A rossz panelből szerzett tapasztalat lehet nagyobb hasznodra válik majd pályád során mint maga az erősítő
Mielőtt új panelt maratnál, vitassuk meg a terved itt, vagy a NYÁK-terv ellenőrzés témában!
Olvasgasd!
(#) BI-AMP hozzászólása Aug 13, 2016 /

Sziasztok!
Reloop tervei alapján Bővebben: Link szettnék építeni a egy sztereó kapcsolást, amit majd a jövőben kiegészítenék egy LM1036 hangszínt szabályzóval.
A két IC-t már megrendeltem most pedig a puffer kondikat akarom. A kérdésem az lenne, hogy 35V. elegek lennének? 2X22.6-VAC trafóm van, ami egyenirányítva 2X30/31-VDC körül van.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
(#) reloop válasza BI-AMP hozzászólására (») Aug 13, 2016 / 1

Szia! Elmegy 35V feszültségtűrésű pufferekkel.
(#) BI-AMP hozzászólása Aug 15, 2016 /

1. A leírás alapján Bővebben: Link Az "A" panelre az R6, R7, C4 nem kell, viszont a "B" panelen az R6 ot csökkenteni kel 100K ra, és a C4 et növelni 22µF re. Ez így helyes?
2. Az stby hoz nem kell piszkálni, marad bent a két R5, és a két panelt össze kötöm. Ez így gondolom jó.
3. Ha tápot adok a paneleknek azok egyből működnek? És a MUTE funkció hogyan működik?
(#) reloop válasza BI-AMP hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Helyes.
A Mute csatlakozást testre kötve némítja az erősítőt.
(#) BI-AMP válasza reloop hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

És gondolom folyamatosan rajta kell tartani.?
(#) Alkotó válasza BI-AMP hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Ameddig némítani akarod. Pl. egy kapcsoló ezt jól megoldja.
(#) djseed1 hozzászólása Aug 18, 2016 / 1

Sziasztok!

Újabb sikeres TDA csoda a házban. Egy Kenwood erősítő került most átépítésre. Gyári végerősítő lebontva, és be a TDA. 2*36V, új erősebb pufferek, 63V 4700uf.
Teljes kihajtásnál szinte kb 50-60fok a hűtő, és az IC se több. A hőlevezetés tökéletes.
Meglepődésemre, egyetlen egy TDA beépítés sem sikerült még úgy, hogy ne lett volna valami pici zaj, vagy brumm a kimeneten, de ez olyan csöndes volt, hogy azt hittem a hangszórót nem csatoltam rá.

Vélemény a gépezetről?
(#) Alkotó válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 18, 2016 / 1

Az IC ilyen felfogása, nem a legideálisabb a hőközlés szempontjából. Hűtőtönkkel, vagy -az általam különösen jónak gondolt- kengyeles megoldással sokkal hatékonyabbá tehető a tokozás és a borda közti hőátadás.
Pl. így, vagy így.
(#) kadarist válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 1 / 2

Szia!
Az mennyire korrekt megoldás, hogy nem közvetlenül a hűtőzászló van rányomva a hűtőbordára, hanem a műgyanta IC-testen keresztül van a nyomás kifejtve. Szerintem nem a te megoldásod a korrekt.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) Alkotó válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2016 1 / 1

Akár igazad is lehetne, de nincs.
Abban a bizonyos általad istenített hűtőzászlóban részben van egy óriási szükülés (!!!), részben ha azon keresztül fogod fel, akkor a lapka alatt biztosan nem szorul a bordához a zászló, csak onnan kb. 10 mm-re. Ez bőven elég a hőmegfutáshoz.
A kengyel, pontosan ugyanazt a zászlót szorítja, csak nem a lapkától messze, hanem közvetlen alatta, ami óriási különbség. Ráadásul másodlagos hatásként még a bakelit tokot is hűti valamennyire.
Nagy számú kísérlet, és konkrét építés alapján szerzett tapasztalatokra támaszkodva ajánlottam. Ezek nem csak a TDA7294-et érintik, hanem a labortápegységek áteresztőit, és nagyobb teljesítményű tranzisztoros végfokozatokat is.
Szinte minden gyári készülékben is ezt a megoldást használják, ahol a teljesítményhatárhoz közeli terhelhetőséget várnak az IC-től.
(#) BI-AMP hozzászólása Aug 18, 2016 / 1

Lassan kezdődhet a kirakós!
(#) kadarist válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 / 1

Én nem fogadom el ezt az érvelést de természetesen ez az én magánügyem.
(#) Toth Attila válasza djseed1 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Gratula! Ügyes vagy!
Viszont érdemes Alkotó fórumtárs tanácsait követni. Itt érdemes biztosra menni a hűtéssel kapcsolatban! Jómagam alkalmazom a gyári zászlós felfogatást és a kengyelt is.
(#) djseed1 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Természetesen én is a kengyeles megoldáson gondolkoztam elejétől fogva, de nem volt olyan hűtőbordám ami elfér ott a hová gondoltam. Ezen a bordán pedig kis helyhiány lépett fel.
De így is jó a megoldás, elég hatékonyan vezetődik át a hő. Minőségi, nagy teljesítményű hővezető pasztát alkalmaztam direkt, hogy amennyire lehet szabadúljon az IC a hőtől.
Eddig majdnem minden TDA-t kengyeleztem, mert valóban biztosabb, csak ide nem fért el 4 furat.
(#) djseed1 válasza Toth Attila hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Köszönöm szépen!
(#) djseed1 válasza BI-AMP hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Üdv.

A trafó véletlenül nem egy orosz Amfiton erősítőből való? Olyan ismerős
(#) konyak6 hozzászólása Aug 18, 2016 /

Én ilyen kengyelt használtam. Ehhez nem kell sok hely.

IMG00481.jpg

(#) hapro hozzászólása Aug 18, 2016 1 /

Egy gondolatébresztő off kérdés....Vajon miért így tervezték a gyárban ezt az IC-t? Furattal a tetején, ráadásul egy furattal...
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Én is becsatlakoznék egy ide passzoló kérdéssel, hátha tényleg akad az olvasók között egy tájékozott szakember.
Miért ilyen a tokozásban lévő hűtőelemez? Hogyan szolgálja ez a hatékony hővezetést?

Hátlap.jpg

(#) Alkotó válasza kadarist hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

A tokozáson keresztül történő felfogás, teljesen elfogadott, egész tokozási család létezik ilyen elv szerint.
Találomra mellékeltem egy képet erről. Ráadásul ez a tranzisztor jóval nagyobb teljesítményű, tehát akárt nagyobb hőt is el kell tudni vezetni róla.

tokozás.jpg

Következő: »»   561 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem