Fórum témák
» Több friss téma |
Miféle panelok ezek? Fotód van róluk? Milyen potit használsz?Milyen vezetékkel mész a bemenetig és a potiig? Próbáltad a bemeneti meleg pontot testre húzni?
![]()
Na igen ha Ei magos trafója van és nem jól van elhelyezve az nagy gondokat tud okozni. Vagy ha nem megfelelő potenciómétert használ. Meg persze. Kitudja mi lehet ott a gond ,,látatlanba"
Szia! Csatoltam a képeket. Annyit csináltam a napokban ,hogy a 100nanosokat ráraktam a pufferekre. Azért kisebb az egyik puffer mert a másik, az örök vadászmezőkre ment pár napja,régi volt... Csak kisebb volt itthon. De előtte is búgott. És a 100nanos után is. Az egész most így egy ilyen utcán lomtalanításkor talált erősítő dobozba építettem bele. Megkellet érte küzdeni. Szép fekete
![]() Egyetlen dolog amire gyanakszok ,hogy a földelés nem csillagpontosan van nálam. Elvileg a kábelek árnyékoltak. Gyárilag nem brummogott. Tudom nem a legszebb.
Rövidre zárt bemenettel is,, bruuummog ?"
Szia! Megesz a kíváncsiság honnan kerítetted a TDA7294 NYÁK-ját. Nem is tudok kapásból olyan tervezési hibát mondani ami azon ne szerepelne
![]() A puffer kondik egyforma értékűek?
Szia! Hát ez a nyáktervet én csináltam. Mielőtt valamit elképzelsz rólam várj egy kicsit
![]() ![]() Visszatérve, amikor lekapcsolom a tápot, és pufferkondikról megy pár másodpercig megszűnik a "brumm" és szépen hallatszik a zene. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
Az erősítő NYÁK-on a helytelenül kialakított vezetősávelrendezés miatt a táphullámosság hozzáadódik a jelhez. Csillagpontos testet kellett volna kialakítanod, valamint határozottan elkülöníteni a teljesítmény és a jelföldet. Ha szabad ötlete adnom hozzá, akkor ezt ajánlom tanulmányozásra.
Értem. Akkor gondolom mehet az én panelom a kukába
![]() ![]()
A rossz panelből szerzett tapasztalat lehet nagyobb hasznodra válik majd pályád során mint maga az erősítő
![]() Mielőtt új panelt maratnál, vitassuk meg a terved itt, vagy a NYÁK-terv ellenőrzés témában! Olvasgasd!
Sziasztok!
Reloop tervei alapján Bővebben: Link szettnék építeni a egy sztereó kapcsolást, amit majd a jövőben kiegészítenék egy LM1036 hangszínt szabályzóval. A két IC-t már megrendeltem most pedig a puffer kondikat akarom. A kérdésem az lenne, hogy 35V. elegek lennének? 2X22.6-VAC trafóm van, ami egyenirányítva 2X30/31-VDC körül van. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
Szia! Elmegy 35V feszültségtűrésű pufferekkel.
1. A leírás alapján Bővebben: Link Az "A" panelre az R6, R7, C4 nem kell, viszont a "B" panelen az R6 ot csökkenteni kel 100K ra, és a C4 et növelni 22µF re. Ez így helyes?
2. Az stby hoz nem kell piszkálni, marad bent a két R5, és a két panelt össze kötöm. Ez így gondolom jó. 3. Ha tápot adok a paneleknek azok egyből működnek? És a MUTE funkció hogyan működik?
Helyes.
A Mute csatlakozást testre kötve némítja az erősítőt.
És gondolom folyamatosan rajta kell tartani.?
Ameddig némítani akarod. Pl. egy kapcsoló ezt jól megoldja.
Sziasztok!
Újabb sikeres TDA csoda a házban. ![]() Teljes kihajtásnál szinte kb 50-60fok a hűtő, és az IC se több. A hőlevezetés tökéletes. Meglepődésemre, egyetlen egy TDA beépítés sem sikerült még úgy, hogy ne lett volna valami pici zaj, vagy brumm a kimeneten, de ez olyan csöndes volt, hogy azt hittem a hangszórót nem csatoltam rá. ![]() Vélemény a gépezetről? ![]()
Szia!
Az mennyire korrekt megoldás, hogy nem közvetlenül a hűtőzászló van rányomva a hűtőbordára, hanem a műgyanta IC-testen keresztül van a nyomás kifejtve. Szerintem nem a te megoldásod a korrekt. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
Akár igazad is lehetne, de nincs.
Abban a bizonyos általad istenített hűtőzászlóban részben van egy óriási szükülés (!!!), részben ha azon keresztül fogod fel, akkor a lapka alatt biztosan nem szorul a bordához a zászló, csak onnan kb. 10 mm-re. Ez bőven elég a hőmegfutáshoz. A kengyel, pontosan ugyanazt a zászlót szorítja, csak nem a lapkától messze, hanem közvetlen alatta, ami óriási különbség. Ráadásul másodlagos hatásként még a bakelit tokot is hűti valamennyire. Nagy számú kísérlet, és konkrét építés alapján szerzett tapasztalatokra támaszkodva ajánlottam. Ezek nem csak a TDA7294-et érintik, hanem a labortápegységek áteresztőit, és nagyobb teljesítményű tranzisztoros végfokozatokat is. Szinte minden gyári készülékben is ezt a megoldást használják, ahol a teljesítményhatárhoz közeli terhelhetőséget várnak az IC-től.
Én nem fogadom el ezt az érvelést de természetesen ez az én magánügyem.
Gratula! Ügyes vagy!
Viszont érdemes Alkotó fórumtárs tanácsait követni. Itt érdemes biztosra menni a hűtéssel kapcsolatban! Jómagam alkalmazom a gyári zászlós felfogatást és a kengyelt is.
Természetesen én is a kengyeles megoldáson gondolkoztam elejétől fogva, de nem volt olyan hűtőbordám ami elfér ott a hová gondoltam. Ezen a bordán pedig kis helyhiány lépett fel.
![]() De így is jó a megoldás, elég hatékonyan vezetődik át a hő. Minőségi, nagy teljesítményű hővezető pasztát alkalmaztam direkt, hogy amennyire lehet szabadúljon az IC a hőtől. Eddig majdnem minden TDA-t kengyeleztem, mert valóban biztosabb, csak ide nem fért el 4 furat. ![]()
Köszönöm szépen!
![]()
Üdv.
A trafó véletlenül nem egy orosz Amfiton erősítőből való? Olyan ismerős ![]()
Én ilyen kengyelt használtam. Ehhez nem kell sok hely.
Egy gondolatébresztő off kérdés....Vajon miért így tervezték a gyárban ezt az IC-t? Furattal a tetején, ráadásul egy furattal...
Én is becsatlakoznék egy ide passzoló kérdéssel, hátha tényleg akad az olvasók között egy tájékozott szakember.
Miért ilyen a tokozásban lévő hűtőelemez? Hogyan szolgálja ez a hatékony hővezetést?
A tokozáson keresztül történő felfogás, teljesen elfogadott, egész tokozási család létezik ilyen elv szerint.
Találomra mellékeltem egy képet erről. Ráadásul ez a tranzisztor jóval nagyobb teljesítményű, tehát akárt nagyobb hőt is el kell tudni vezetni róla. |
Bejelentkezés
Hirdetés |