Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Habvágó készítése
Lapozás: OK   14 / 25
(#) granpa válasza dudikof hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Megfelel a trafó (pláne, hogy szabályozható).Mint Ge Lee írta: citerahúr; de jó a kanthal, vagy bármelyik magasabb hőmérsékletet bíró ellenálláshuzal is. Nagy-hirtelen csináltunk vékony kerítésdrótból, akkutöltővel is. Kiválón működött.
(#) GmS válasza granpa hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

vékonyabb CO hegesztő huzal is jó lehet ?
(#) granpa válasza GmS hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Az is (ha nem porbeles). Ki kell kísérletezni.
(#) rob64 hozzászólása Jún 20, 2016 /

Más fórumon is téma volt ez, beidéznék pár sort, szó van benne a vágószál hőmérsékletének szabályozásáról, magáról a vágóhuzalról, a huzalfeszítésről. (Modellező fórum lévén repülőgép szárnyprofilok kivágása volt a cél, ami utána kemény műgyanta borítást kap.)
"Re:Kézi habvágó
Az alkalmazott trafó ne legyen kisebb 100 VA-nél, vagy 1kg-nál, mert leég. Szabályozás akkutöltő esetén a töltőáram kapcsolásával, vagy a vágóhuzal egy darabjából előtét ellenállással. Persze úgy kell elhelyezni, nehogy megégessen, vagy felgyújtson valamit, tehát pl. az asztal alatt kifeszítve, a "potméter" csúszkája egy krokodilcsipesz, helyzetét a kívánt hőfokra lehet csúsztatni.
Különböző, fűrészkeretekre emlékeztető szerkezetek is jól működnek, nekem kicsi a tárolásra alkalmazható helyem, így a mérete magára a vágóhuzalra korlátozódik: A feszítést nem kerettel, hanem két gumipókkal oldom meg, igaz, ehhez szélesebb tér kell. Előnye még, hogy vágóhuzal szakadás esetén a huzalt kirántja a habból, nem ég be, míg kihűl és nem teszi tönkre az anyagot.

A szabályozás másik megoldása:
konnektorba autó akku töltő bedug, fokozatkapcsolója lesz a hőfokszabályzó. A + és - kábeleket nem a kocsi akkura csatolod, hanem a vágószálhoz és jó esetben ezzel kész is. Azért írtam, hogy "jó esetben", mert legtöbbször szükséges további szabályozásra is, mert pl. így még legkisebb fokozatban is túl meleg a szál. Ekkor jöhet többféle mód:
1. a töltőt nem a konnektorba dugod, hanem egy hálózati feszültségszabályzóba (mint az állítható fényű csillárnál, vagy a fordulatszabályzós fúrógépnél) így a kimenetet is állítod, vagyis pontosan beállíthatod a hőfokot.
2. A fentebb említett előtét ellenálláson (tudod, cekász az asztal alatt) beállítani. Az út ekkor: konnektor, + a vágószálra, - az asztalalatti előtétre, majd ennek másik végét kell összekötni a vágószál másik végével. A hőfok ekkor a - csipesz tologatásával szabályozható, annál melegebb, minél közelebb van a vágószálhoz vezető végéhez.
3. Kimeneti áram szabályozásával, ami felkészültség nélkül valószínűtlen.

A szabályozás nélküli mód általában 1-1,2 m hosszú, 0,5 mm-es átmérőjű acélszál esetén szokott összejönni. Ha rövidebb, vagy vastagabb a szál, akkor szinte biztosan a szabályozott, 1. vagy 2. mód kell.
Vágószál legalább 0,4 mm, de ez még könnyen szakad, a 0,5- 0,6 már jól feszíthető, 0,8 mm CO huzal nagyobb táblákhoz, jól felfűtve gyors vágáshoz is jó, 6-7 kg erővel is feszíthető melegen. Ezek saját tapasztalatok, a fűtőszál anyagának változásával az értékek változhatnak.
Vágószál anyaga nagy ellenállású huzal, a zománcozott tekercselő rézhuzal nem lehet jó! Tehát vagy speciális ellenálláshuzal, ami jó, de drága, vagy citerahúr, ami erős acél, és hangszerboltokban sok vastagságban beszerezhető. Érdemes rögtön több félét venni és próbálgatni.
Hőfokot úgy állítsd, hogy ne izzon vörösen a szál, hanem próba habdarabokon tesztelve kézzel tolva ne gyorsan, de határozottan haladjon a vágás.

Ha összeállítottad, jól nézd át ismét, vigyázz a villannyal, nehogy ez legyen az utolsó munkád!"
http://forum.rcmodell.hu/showthread.php?34108-K%C3%A9zi-habv%C3%A1g.../page3

Bocs, ha hosszú. Ez nem elektronikai fórumra íródott eredetileg, de itt sem mindenki profi.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2016
(#) Massawa válasza rob64 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Néhány tévhit, iilletve helytelen használat is kiolvashato ebböl a szövegböl. A szálnak vágnia kell az anyagot és nem égetnie, igy a szál nemhogy nem izzithato pirosra, hanem még 200 fok is sok. ( A vöröses izzás az anyagtol függöen kb 600 fok felett fordul elö). Az ilyen forro szál elpárologtatja az anyagot több mm-s távolságban. A jo vágás az, amikor a kivágott darab hézagmentesen összenyomhato a másik oldallal.
Igaz én valodi kanthal szálat használok (0,4 mm), de még sohasem szakadt el, mert az anyagot lassan, de határozottan kell mozgatni, és 200 foknál a szál tulajdonságai nem változnak. Ezt be kell gyakorolni. A berendezésemen akár 20 cm vastag anyagot is lehet vágni ( élre állitott vastag lapot) nincs semmi szabályozás csak egy kis trafo ( kb 2x akkora mint egy csengö trafo adja a szuszt és kb 5-6 V van a szálon, ami kb 70 cm hosszu). A berendezés lábkapcsoloval megy azaz, csak akkor füt, ha nyomom a oedált. A szálhossznak kb a fele a munkahuzal a maradékon egy szoritoval lehet beállitani az áramerösséget, még sohasem állitottam utánna. Az egész 70 cm szál egy rugoval van feszitve egy görgön keresztül. Manapság egy LED fix áramu kapcsitáp is jol müködhetne csak az egyensulyt kell megtalálni.
A lábkapcsolo meggátolja az anyag kiolvadását, ha valamiért meg kell állni a munkában.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2016
(#) dudikof válasza granpa hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

Tegnap megjött az 5-ös citerahúr. 4~5 Amperral hajtva gyönyörűen lehet vágni a habot.
Már csak egy keretet kell készítenem.
Köszönöm a help-t.
(#) proli007 válasza dudikof hozzászólására (») Jún 22, 2016 /

"gyönyörűen lehet vágni a habot" C-durban, vagy A-mollban?
(#) rob64 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2016 /

Nem egészen értem, milyen tévhitre és helytelen használatra gondolsz? Szerinted helytelenül használom, és te ezt a szövegből kiolvastad? Még egyszer szíveskedj átnézni: "Hőfokot úgy állítsd, hogy ne izzon vörösen a szál, hanem próba habdarabokon tesztelve kézzel tolva ne gyorsan, de határozottan haladjon a vágás." Egyet beszélünk, izzás alatt kell maradni. Ezt durva támpontnak szántam,ha már látszik az izzás mindenképpen vissza kell venni. Egyébként én is lábkapcsolót használok, mert nem lehet folyamatosan forró a szál, állásban túlfűt vagy leszabályozod és nem vág.
2X csengőtrafó méretű trafóval játszani vagy barkácsolni lehet, egy-két elem kivágása sikerélményt nyújthat. A kellő hőfok beállításához gyakorlatilag mindig szabályozni kell. Lehetnek kellemes egybeesések, amikor nem, (szálhossz, keresztmetszet, ellenállás, trafó teljesítmény, karakterisztika), de jobb erre nem számítani. Én építkezésen használom, hőszigetelő lapok vágására, szükség szerint akár lapjára egész táblákban darabolva 300 m2 hungarocellt. Itt nem érünk rá játékokkal vacakolni, ide teljesítmény kell.
(#) cedasy válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Szia
Esetleg van vezérelhető amperre kapcsolási rajzod?
(#) Massawa válasza rob64 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Nem vitatkozok, de az egyik profi épitkezéshez használt vágo tönkre ment egy pénteki napon amikor a mi házunkat szigetelték. El is mentek a szakik, hogy majd hétföre szereznek egy másikat, de megengedték, hogy megnézzem, hogy mi a baja. Megnéztem, az alkatrésztemetöt egy fordulattal kidobtam, orákig keresgethettem volna mi a kinja. Még valami prociszerü izé is volt benne. A trafora egy sima tirisztoros vezérlést szereltem, 2 trimmerpotival beállitva a min meg a max értékeket, és azota a szakik már biztos sok száz házat pakoltak be vele. (A multkor is hoztak egy láda sört, mert már 5 éve megy a habvágo.)
Az enyémen (sokkal) vékonyabb a szál, de azzal sem volt soha semmi gond és azon még vezérlés sincs, csak egyszer állitottam be a hömérsékletet és azota is ugy megy. A trafo sem melegszik - igaz, hogy egy-egy vágás ritkán tart 1 percig, igy utánna nem folyik áram.
(#) Ge Lee válasza cedasy hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Ha áramszabályozásra gondolsz arra nincs szükség, a citerahúr és a 12-14V körüli trafó fesz jól passzolnak egymáshoz. Persze akinek szüksége van rá az csinálhat hozzá egy tirisztoros szabályozót, vagy akár egy fokozatkapcsoló is megfelelhet, voltonkénti leágazással.
Vágtam vele 5mm-es hornyokat, meg 6cm vastag táblát, mindkettőhöz jó volt így, szabályozatlanul. A húrral kell esetleg játszani, először 0,3-assal próbáltam de az nem volt jó mert nagyon hajlott, visszahűlt, meg néha el is szakadt. A 0,45-0,6mm közöttiek viszont jók, az áruk is kb. harmada mint a neten árult vágóhúrnak.
(#) GmS hozzászólása Aug 13, 2016 /

Segítene nekem valaki , ki tudom számolni valahogyan , hogy adott a vágó szál hossza és az ellenállása , ahhoz mekkora teljesítményű trafó kell ?
(#) Ge Lee válasza GmS hozzászólására (») Aug 13, 2016 /

Nyilván a feszültségtől függ, mert annak meg az áramnak a szorzatából lesz a teljesítmény. Egyébként minimum 100W nem árt, ha nagyobb az nem baj. Nekem most 70cm hosszú 7-es citerahúr a vágószál, 13V körül van a trafó feszültsége terheletlenül, és 5-6A körül folyik vágás közben, tehát 80W alatt van a teljesítményfelvétel. A trafóm olyan 200W körül lehet.
A vágás pont jó, nem izzik a huzal és nem is túl hideg, szépen halad az anyagban.
(#) GmS válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2016 /

Ez a gép tegnap előtt lett kész , vágószál hossza 136cm , egy 30Vos trafó van benne . Nekem kicsit lassú a vágás sebessége . Épület hőszigetelésre lesz használva . 20cm-t tud vágni vastagságban és 128cm táblahosszt . Elvágja szépen , de jó lenne ha kicsit gyorsabb lenne a vágás .
Amikor Izzóval próbáltam a trafót , 30V , 4.6A volt a mérés , a vágószál csak 29V és 2.3 A .

15165.jpg

Az adatok alapján meg kellene emelni a feszt, úgy kb. 35-40V-ra. Gondolom keresztbe vágsz vele (a lapjának nyomod a szálat és nem az élének), mert a hosszanti, kisebb felületen történő vágás macerásabb. Próbáltam vele 2 centis xps-t élben, tehát a 2 centit vágni, de nagyon nehézkesen ment. Arra jóval rövidebb és melegebb huzal kellene.
Egyébként szerintem semmi szükség olyan hosszú szálra, bőven elég ha lapokat keresztben el tudod vágni, ahhoz elég a 70 centi is, meg könnyebb neki asztalt meg vezetőt fabrikálni. Bár szigeteléshez nem kell a pontosság, meg a szép él meg a derékszög, mert a hibákat majd eltakarja a vakolat.
Nekem 0,5mm-es pontossággal kell vágnom a lapokat.

Miként lehetne emelni a feszültséget ? Csak trafó cserével ?

Kell a vágóhossz , mert a 120as táblát is kell vágni hosszában , Lábazati szigetelésnél .
Készül egy kisebb is , ami 105 cm vágás hosszal fog épülni .
Főként lapjára van vágva , de mivel be csukható a vágó keret ( szállítási méret miatt is ) , lehet rögzíteni az asztalhoz képest párhuzamosan a keretet és így ha kell lehet a lapot tolva a vastagságából is levágni .

Ha már tele van a trafó, vagyis nem lehet rátekerni pluszban a kívánt menetszámot, akkor cserélni kell. A másik megoldás hogy vastagabb vágóhuzal kell, annak kisebb az ellenállása, nagyobb áram fog folyni rajta vágáskor, így melegebb lesz.

Értem ! Köszönöm .

Az mennyire lehet megoldás , ha van 0,4es kanthal szálam , és abból duplán össze sodorva teszek fel ? mert ami most rajta van az 0,6 os .
(#) gyuszo válasza GmS hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Gratulálok, szép munka.
(#) GmS válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Köszönöm szépen !
(#) rob64 válasza GmS hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Szépen, igényesen csináltad meg a vágót!
A vágóhuzalról: néhány hozzászólással fentebb írtam, hogy a sima CO hegesztő huzal is jó lehet. Jó is, csak rövid ideig. Mint Te, úgy én is építkezésen használtam, nagyon macerás, ha a vágó miatt le kell állni.
Előírt aljzati hőszig. 8 cm, megvettem, az aljzatbetonos szaki szerint 2x4 cm kell, két rétegben rakja, a csöveket bele kell vágni az alsó rétegbe. Lapjára vágandó 240 m2 hungarocell.
Próbáltam 08-as CO huzallal, vágja szépen, de lassan. Feltekertem kicsit, néhány lap után elégett a szál. Kicseréltem ROZSDAMENTES CO huzalra, és a maradékot simán végig vágtam vele, még most is jó. Pedig jócskán követeltem tőle, egy lépésálló lapot 20 másodperc alatt vágtam ketté lapjára. Ezt a teljesítményt csak erre beállított értékekkel és ugyanolyan méretnél lehet elérni, a szálra csak a lap méretének megfelelő hosszban kapcsoltam áramot. Ha néhány cm- re túlért, az a szakasz világosan izzott, mert a vágás nem vitte el a hőt. Általános feladatra kisebb áram kell, aminek persze a vágási teljesítménye is kisebb.
A vágott lapok egyébként tökéletesek lettek, asztalra téve a két fél táblát kézzel simítva nem érezhető az átmenet, a vastagsága azonos.

A sodrott huzal lehetne jó, csak a lapon ott lesz a nyoma, kicsit hullámos az eredmény, de vakolat alá simán jó.
(#) GmS válasza rob64 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Köszönöm szépen !

A 0,8as Co huzalt kipróbáltam , kb ugyan az a hatásfokkal volt mint a duplán össze sodort 0,6os ellenállás huzal , de viszont a trafó a Co huzallal nagyon melegedett így azt elvetettem .

Ma kipróbáltuk a duplán sodorttal lapjára szétvágni a 10es lapot , gyönyörű vágással volt ( igaz picit tényleg ,,hullámos,,) , egyenletes felület lett , 20-25mp elvágni a táblát ..
(#) szelkerek78 hozzászólása Okt 16, 2016 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. 1m szélességű táblákat szeretnék vágni.
Adott egy 300w-os 24v-os trafó, kb 1,1m hosszú ellenálláshuzalt szeretnék, a kérdés az, hogy milyet vegyek?
A trafóhoz kell valami szabályzás?

Köszönöm!
(#) rob64 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szerintem 0.6-0.8 mm között, de valószínűleg a 0.8-hoz lesz közelebb, mert az 1,1m elég hosszú.
Én vettem többfélét és próbálgattam. ekkora darab nem drága.
Szabályozni valószínűleg kell, de ezt ált. csak lefelé tudod. Vagy egy darab ugyanebből a huzalból előtétként, vagy a trafót primer (230V) oldalon szabályozva, mint egy fényerő vagy fordulatszám szabályzó.
(#) szelkerek78 válasza rob64 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Köszönöm a gyors választ!

Fúró fordulatszámszabályzó megteszi?
(#) kaqkk válasza szelkerek78 hozzászólására (») Okt 17, 2016 /

Kérdés hogy hány Wattos a trafó és hány Wattos a szabályzó ? Ha a szabályzó nagyobb teljesítményt tud mint a trafó teljesítménye akkor jó , de inkább egy porszívó szabályzót javasolnék
(#) Moderátor hozzászólása csavarkulcs hozzászólására (») Nov 22, 2016

Az hirdetés meg viccből van fenntartva ilyeneknek!
(#) csavarkulcs hozzászólása Nov 23, 2016 /

Kedves
  1. admin
!

Mi a helyes módja annak hogy egy témában, a témához tartozó dolgot megkérdezzek?

Nem hittem volna hogy ekkora probléma az a kérdés hogy kell-e
valakinek ellenálláshuzal (100Ft/méter, 5,85ohm/m, 0,55 átm.) de biztos valakit annyira felbosszantott hogy törölni kellett ezt a sújos kihágást a témából. Remélem meg tudjátok bocsátani nekem ezt, nem fordul többet elő. Ígérem. Feltöltöm a hirdetések topikba, és utána nem linkelem majd be ide nektek.Többet nem.Soha.

Mostmár igazán nem lehet semmi gond. huhh.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
(#) Gafly válasza csavarkulcs hozzászólására (») Nov 23, 2016 1 / 1

Én ugyan nem vagyok "admin", de tudod mennyien próbálnak "sunyiban" hirdetni?
Következő: »»   14 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem