Fórum témák
» Több friss téma |
Oké, ebben teljesen igazad van! Én csak azért írtam a forgató nyomatékról, mert ezt sokan nem veszik figyelembe.
Ez a gép nem mai történet, ezen kívánságom már érik egy ideje. A gép árát és értékét ez a tétel emelheti és köszönöm a linket!
Szerintem jobban járnál a gyári megoldású motorral.
Frekiváltótól megbízhatóbb a motor (kevesebb a hibalehetőség benne). Szerintem egy ekkora frekiváltó túl drága erre a feladatra (ha több dolog is indokolná akkor esetleg, de ha csak ennyi az elvárás, akkor én inkább a dahlander motort választanám). Nekünk a gépben 5,5KW os motor van, fékezni mindig ellenirányba kapcsolással szoktunk ha kell. Egy DC fékezés kíméletesebb lenne, de arra még nem jutott idő, hogy beleépítsem ezt a megoldást.
Erre a hozzászólásra: Bővebben: Link
A hozzászólásaidból úgy tűnik, tudod, hogy mit akarsz, esetleg vedd fel vele a kapcsolatot : Kiss László [hajomu@chemplex.hu] mániákus hajtástechnológus, az általuk forgalmazott frekvenciaváltók jó minőség/ár kategóriájúak, van hozzá fékellenállásuk is stb... Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
Az eredeti terv az volt, hogy valóban kerítek egy dahlaner motort, de az nem is olyan egyszerű. Továbbá ahhoz is tettem volna fékezős lágyindítót. Nos, a költségeket összedobva nem biztos, hogy olcsóbban jöttem volna ki. Ez kivitelezhetőbbnek tűnt, továbbá a fordulatszám fokozatmentes szabályzása így megoldott. A menetesztergálás alkalmi jellegű, nem az teszi ki a munka többségét. Sokszögnél, mikor a munkadarab is 12-15 kg, nem baj az, ha egy kicsit lassabban, simábban forog a gép
![]()
Köszönöm a linket! Bár a múlt hét közepén jobban jött volna.......
Sziasztok!
Egy rekuperátorban található 230V ventilátor fordulatszámát szeretném szabályozni, ehhez van itthon egy ilyenem: Bővebben: Link Bővebben: Link Viszont a bibi, hogy a motor a rekuperátorban 1 fázisú, centrifugál ventilátor. Ennek a drive-nak meg értelemszerűen 3F kimenete van. Zokon fogja venni, hogy ha csak 1F lesz terhelve? Van valami trükk, hogy ne álljon ki hibára, és ne is pusztuljon bele? (értelemszerűen anélkül, hogy másik 2 ventilátort kössek feleslegesen be, vagy még 2 izzólámpát ![]() Sajnos Yaskawa cuccokkal semmi de semmi tapasztalatom nincs. Viszont ez pici, elfér a padláson, és bőven elbírja a motort... Köszönöm!
A probléma ott kezdődik, hogy az 1 fázisú motor az adott frekvenciára készült (jellemzően 50hz) Ehhez van méretezve a kondenzátora, induktivitása. És abból a 0,25Kw ból sem sok maradna 1 fázisra. Jellemzően nem engedik a frekiváltók, hogy eltérő terhelés legyen a fázisokon.
Van egy Procon 1,5KW os frekvenciaváltóm és egy szintén 1,5KW-os villanymotorom.1.4-2 herz között tudom úgy működtetni hogy meg felelő fordulatom legyen de sokszor elejti a fordulatot.azt mutatja hogy áramot felveszi de nem működik még sem.árnyékolt kábellel bekötve pedig 15-20 perc után hibára áll le.melegedés 99kód. majd fél percenként folyamatosan ez.vagyis nem működik.hajtással van szerelve.Esetleg hogy többször lett tekercselve a motor az gond lehet?
1,4-2 Hz egy 50 Hz-re méretezett motornak nem üzemi frekvencia. Tegyél áttételt, keress lassúbb motort vagy tekertesd át legalább 5 Hz-re! Akkor leszabályozhatod 1,4 Hz-ig.
Csatlakozom az előttem szólóhoz azzal kiegészítve, hogy valójában nem valószínű, hogy át lehet tekerni, mert nincs meg a megfelelő mennyiségű horony az állórészben, illetve egyéb gerjesztési paraméterek is sántítani fognak, akárcsak most. Vagy használj automata mosógép motort (szénkefés) ez jobban bírja az alacsony fordulatot, mert eleve ott az áttétel. Ez is Kb 1-,1,5kw
Sziasztok
Segítségetek kérném. Frekvencia váltóval szeretném csökkenteni a villanymotorom fordulatát. A kérdésem a következő csökken-e a motor teljesítménye, ha mondjuk fele annyi lessz a fordulata? Válaszokat előre is köszönöm
Szervusz!
Természetesen csökken a teljesítmény, az a fordulatszámmal arányos. Lehet, hogy a nyomatékára vagy kíváncsi, nem?
Igen. Nyomaték vagy erő.
A korszerű váltók képesek leadni kisebb fordulatnál is a teljes nyomatékot, ehhez a szlip-et kicsi értékre kell állítani és van még néhány paraméter, ahol ezt lehet javítani - induló nyomaték pl.
Értem. Köszönöm válaszod.
Sziasztok még egy kérdés.
Egy 5,5Kw-os motorhoz jó egy 5,5Kw-os frekvencia váltó vagy nézzek nagyobbat?
Sziasztok!
Egy villanymotorra (esztergára) szeretnék elektromos féket, lényegében a helye megvan csak valami jóakaratú ember eltüntette. A kérdésem az, hogy az ilyen elektromos fékek milyen elrendezésűek? Azaz állandó mágnes vagy sima lágyvas van benne és hogy szokták elhelyezni az elektromágnest és lágyvasat/mágnest? Ellenáramú fék sajnos kizárt, elég régi a villanymotor rajta és egy tekercselő azt mondta nem bírná ki hosszútávon. Az újabbak elvileg jobban bírják.
Ha ott a helye akkor olyant keress ami oda könnyen felszerelhető. Gondolom a villanymotor ventillátor tengelyének külső felén volt. Ez egy pillanatra behúz, -gombnyomásra, vagy relé kontaktusra, a forgástól gerjed fel. Átlalában Alnico mágnenes kompakt cucc, esetleg örvényáramú.
Arra is gondoltam, hogy esetleg itthon meg kellene csinálni, mert olyan ami pont odaillik nincs. Igazából csak az érdekelne, hogy milyen elrendezést és milyen anyagot érdemes használni.
Itt most arra gondolok, hogy pl van egy tárcsa amivel szemben van az elektromágnes vagy egy gyűrű alakú az elektromágnes és a közepében van a mágnes vagy lágyvas. A másik, hogy állandómágnes vagy sima tömör lágyvas vagy valami mást szoktak használni? Nem láttam az eredetit sem és szétszedett állapotú elektromos féket sem az elvét nagyjából ismerem. A vezérlése megvan a gépben csak a fékberendezés hiányzik, relékkel kapcsolták dc 30V. A motor végén a tengely egész hosszan kijön a ventilátor után és oda csatlakozott egy zár borítással csak az egész üres volt. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
Az aszinkron motornak csak az egyik fékezési módszere az ellenáramú fék, de lehet úgy is fékezni hogy lekapcsolják a hálózatról, majd két fázis között (az egyik vonali feszültség helyén) egyenáramot vezetnek át, nem nagyobbat, mint a névleges fázisárama. Minnél nagyobb a fordulat annál jobban fékez.
Így nem kell külön gép a fékezésre, viszont a motor megtáplálása kontaktorok, reteszelések, időzítések, fékező tápegység stb. bonyolultabbak lesznek, de ezek egy része, mint modtad, benne van a gépedben. Akár ki is próbálhatod, köss egy aszinkron motor két fázisa közé egy 50W-os autós izzón keresztül 12V-ot, és próbáld megforgatni.
Egyenáramú fékes vezérlőberendezéssel ~45 éve találkoztam először (mint bevizsgáló meós). 24 V-ot szelénen keresztül kapcsolta a motor 2 pontjára. Jó 1 kW-os trafóról.
![]() Meg kell mérni 2 pont közötti ellenállást és a mágneskapcsolók nyitó érintkezőjére kell rákapcsoltatni 1-2 sec időre az üzemi áramerősséget. Ha kevés, akár háromszorosát is lehet, de gondoskodni kell róla, ha túllépi az időt, valami védelem (hőkioldó) levegye. Feszültséget csak motorindítás után kaphasson, célszerű a trafó bemenetét (AC, kis áram) kapcsoltatni. Az eredeti féked többféle lehetett. Van rugós, amit a motor betápja emel ki, van állandó mágneses, amit ellentétes irányú mágneses tér emel ki és ... A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
Hát a dc fékezés lehet nem olyan egyszerű egy 5,5kW-os motornál, bár hozzáteszem az eredeti féket egy kb 100-150W-os trafó látta el. Maga a fék csak abból állhatott, hogy volt valamilyen tárcsa vagy henger ráhúzva a tengelyre és körülötte volt az elektromágnes amibe csak 1 szál vezeték ment bele a negatívat a fémházról kapta. A vezeték van csak meg és az a házrész amiben a fék volt. Biztos, hogy valamilyen elektromos fék lehetett, mert egy teljesen zárt házban van a ventilátorház után. Úgy tűnik valamilyen hosszabb hengeres test lehetett mert látszik a nyoma a tengelyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
Olyan nagyon bonyolult se lehet, hiszen amit 3 éve készítettem, hiba nélkül működik, pedig mázsás forgó tömeget fékez le. Az is 5,5 kW-os motor volt. ~400 VA trafóval készült, Szűrt DC kondipakkal ~45 V. Jókora impulzussal kezd, ahogy kisül a kondi, a trafó söntös áramkorlátja állítja be az áramot.
A leírt verziót nem ismerem. Találkoztam viszont olyan motorral, aminek kúpos volt a forgó- és állórésze. Induláskor elhúzta a féktől, árammentesen odanyomta a rugó. Nagyon kényes volt a csapágykopásra. ![]()
Sziasztok!
Tegnap vettem egy 1le-s motort - Motor adatok - és szeretnék építeni hozzá egy frekvenciaváltót, hogy a fordulatát lehetőségekhez mérten a nyomaték megtartása mellett szabályozhassam. Találtam is egy kapcsolási rajzot, ami itt van, de nemigazán értek (még) a dologhoz, így már az alkatrészlistánál elakadtam ugyanis panelokat talán el tudnám készíteni a PCBwebdesigner programjával, de a program kéri az alkatrészek pontos listáját. Szóval bármilyen érdemi segítséget szívesen fogadok.
Szia!
Olvasgasd ezt a topikot meg a többi frekvenciaváltósat is. Itt akár kész tervekkel is találkozhatsz.
Vegyél vaterán, jófogáson, HE aprón készet, omron, yaskawa, ilyen teljesítményben van kb. 15-20e-ért. Olcsóbb, mint a marék félvezető, amit kísérletezés közben elpukkant az ember.
![]()
Először is el kell döntened, hogy szeretné időt szánni az építésre és a működés megértésére vagy szimplán kell egy frekiváltó, amit könnyebb megvenni és hamarabb működésre lehet bírni.
Ha mindenképpen építeni akarnál, akkor nyáktervezőnek pl eagle, kapcsolási rajzot pedig érdemesebb sajátot készíteni, az ember maga tudja milyen igényeket szeretne és nem árt ha ért is a dolgokhoz. Vagy keress megbízható forrásból származó kész megoldást, amit viszont elég nehéz lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |