Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Azt is vedd még figyelembe, hogy egy fet vagy igbt legalább 3 volttal nagyobb puffert kíván a gate-source fesz miatt, mint egy tranyó. Tehát az 555 ( táp-2 ) voltos impulzusai miatt további min. 3 volttal kevesebb csúcsfeszt raknak a trafód primerjére, de az is csak kis áramnál.
Teljes nyitáshoz így elvileg is lehetetlen nagy áramoknál.
De ezt könyen meg lehet oldani. Amúgy köszönöm az észrevételt!
Mivel nem kell galvanikus leválasztás, ezért egy tekercs is elég. Valamint az IGBT nagy maradékfeszültsége miatt nagyobb feszültségen van létjogosultsága, itt MOSFET a jó választás. Nézz megy buck-boost konvertert, hogy az hogy néz ki, mert az egy kapcsolásba sűrített fel-lekonvertálás nem annyira egyszerű feladat.
Nekem nem számít, akkor MOSFET-et fogok használni. De csak egy dolgot nem értek. Hogyan tudnék csinálni egy 0-2,5kohm ig szabályozható ellenállást ami a tápfeszültség függvényében ingadozik?
Bár ahogy nézem ez már off topic lesz...
Szia!
Bár érdemben közvetlen tanácsot nem tudok adni, javaslom a következő oldal tanulmányozását: Bővebben: Link
Sziasztok!
Adott egy kapcsoló üzemű tápegységben egy SG 3524B IC az vele a probléma, hogy a 11-es és a 14-es lábán a frekvenciának 150kHz-nek kéne lennie, ehelyett a pár Száz Hz-től max 3 kHz-ig ugrál. A 6 –os RT lábán 2,7K ellenállás van és jó,a 7 CT lábán 3n3 kondenzátor van és jó. Az Ic 3, 9, és 10 lába is be van forrasztva, nincs szabadon. A 3 lábon az oszcillátor feszültségét lehet mérni. A, 9 láb a komporátor, a 10 láb a ki be kapcsoló láb. A tápfeszt megkapja ezért én úgy vélem vagy az Ic a hibás vagy a 10-es vagy 9 láb kavarhat be. Szerintetek, hol lehet a hiba, nem szívesen forsztanám ki az smd ic-t .
Üdvözlök mindenkit!
Lenne nekem egy GDP-003-94V-0 tápom, s a hiba a képeken látható. Esetleg valakinek lenne hozzá valamiféle kapcsolási rajza? Esetleg az is jó lenne, ha tudnánk pótolni a hiány láncszemet.. Köszönöm előre is mindenkinek.
Üdvözlet
Nem tudtam hová tegyem fel a kérdésem . Van egy e cigi-ből kivett elektronia amit át szeretnék alakítani . Feszültség állítás gombokkal . Problémám az hogy ha megnyomom a nagy gombot akkor jön ki a feszültség kb 8 sec-ig utánna csak akkor ha elengedem és újból megnyomom (gyárilag így kell működnie) . Meg lehetne oldani hogy akkor és addig működjön amíg én szeretném . Ic-ken nincs felirat . Bocs a képekért ilyet tudok . Segítséget előre is köszönöm
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen látható kapcsolóüzemű tápegységeket (melyek 11,5v váltóáramot szolgáltatnak), ugyanúgy kell-e egyenirányítani mint a trafós tápokat? Tehát ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e rá? (graetz híd, puffer kondi+100 nF hidegítő kondi)...vagy ezeket nem így kell...? és ha igen akkor mire kell esetleg figyelni, milyen alkatrészeket érdemes használni?
...és vajon ha egyenirányítom, alkalmas lesz erősítő tápegységeként? előre is köszönettel.
Ha jól tudom, ezek nem 50 Hz-es kimenettel rendelkeznek. Más területen ugyan, de találkoztam ezekkel, minőségben kb. a legalja, így használd fel őket.
Ezek a fotók ebben a formában használhatatlanok!
Átalakítani ezt nem hiszem, hogy át tudod. Főleg ha valami PIC vagy EEPROM van benne. Ahhoz a programba kellene belenyúlni. De mondom, ahhoz előbb tudni kellene, mivel is van dolgunk (IC típusa). Ránézésre azt mondanám, hogy valami órajelvezérelt (talán egy kristály körvonalát vélem kivenni a képből). A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Nem lenne célszerű erősítőhöz használni, mert kis terheléssel vagy leállna, vagy el sem indul.
A visszacsatolás csak bizonyos kivett áramnál valósul meg és a diacos indítás után ha nincs elegendő áram, ami a meghajtó trafókat működtetné, akkor leáll. Egyébként schottky graetz, elkó kis ESR-sel, stb. mehet rá, de felesleges az előzőek miatt gyötrődni vele.
Sziasztok
Javítok egy FA 5510 vezérlő ic-vel készített tápot. A lágyindító ellenállás szakadt volt, valamint egy nagyteljesítményű dióda zárlatos volt. Az ic nem terheli a Vcc-t tehát ott nincs zárlat, szépen felmegy a feszültség 13-14 voltig, valamint az IC out-ján se mérek zárlatot. Szerintetek lehet a vezérlő ic-nek ezen kívül baja? Mert nem vagyok biztos benne, hogy rossz. Mellékletem az ic kapcsolási rajzát. Köszi a segítséget előre is. Üdv
Szia!
R109, R112, Q1 és a +330 V rendben van? 230 AC nélkül tegyél a kimenetre 15-20 volt DC-t, nincs-e további zárlat. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
Szia
Az összes ellenállás és kondi, valamint tranzisztor jó. Próba képp beépítettem egy FA 5317-et (előtte ic foglalatot forrasztottam be) és annyit csinál, hogy ha ráadom az áramot, ahogy fölfut a vcc 14-15 volt körül a szekunder oldalon 1 másodpercre megjelenik a 24 volt (rákötött izzó felvillan) majd a túlfeszültség védelem (ilyen is van a primerkörbe) leállítja (zárlatba rakja) a primer elkot. Nem tudom, hogy a két ic között mi lehet a külömbség, de ez a jelenség, hogy már dolgozna arra következtet, hogy az ic a rossz. Üdv
Oké.. még a szekunder oldalon azért adj rá dc-t és nézd meg a két optót, működnek-e - a diódákon esik-e 1,.. volt, ill. a tranyók megpróbálnak-e nyitni.
Utána ráérsz ic-t cserélni.
Ezt a szekunder oldalra fesz ráadást nem próbáltam, jó ötlet, ki fogom próbálni.
Köszi Üdv
IC2, TL431 jó-e még pl..
Szia
Ilyen ic-k nincsenek benne, közbe kaptam egy másik tápot aminek viszont a védelmi (?) áramköre nem jó (ki van iktatva) legalábbis úgy gondolom, hogy valami aktív (varrsiztornál precízebb) feszültség figyelő IC FA 5502 dolgozik benne. Most a két panelból akarok egy jót csinálni. Mellékeletm a kapcsolási rajzát is. Ez az ic, ha jól értem bizonyos feszültség fölött a Q1 Fet-et vezérli és az szépen zárlatba vágja magát így kisüti a primer oldali elkot. Valamiért esetembe az ic kapcsolja a q1-et, amivel én sorba kötöttem egy 220-as ágőt, külömben nem győzném cserélgetni a több ezer forintos feteket. Nem tudok rájönni mi lehet az oka, fesz érték nem magas 290 V a D1 dióda előtt mérve, ellenállás értékek jók, az ic-t is átraktam, az IC vcc feszültsége 14,5 V. Sínen vagyok érzem, hogy meg lesz a hiba Üdv A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2016
Hali!
Az előző paneleden az ic ( TL431 vagy hasonló ) szabályozza az optón keresztül a táp ic és a fet kitöltési tényezőt. A rajzon ott van. Ezen a panelen a Q1 ha zárlatba vágja magát, akkor nem működik az egész...- azért is virít biztos a 220-as izzód. Az L1-D1-Q1 olyan, mint egy step-up teljesítmény része, ahol a kitöltést az ic szabályozza a Vout-ra kötött osztókkal.
Lehet, hogy félreértettem valamit, azt hittem a d1 csak azért kell, hogy tudja mérni a puffer előtti részt is, az az L1 ről pedig úgy hittem egy szűrő tekercs.
Akkor ezek szerint azt mondod, hogy ez az áramkör nem védelem, hanem egy step up konverter, ami ami följebb tuningolja a feszültséget és a q1-nek tök normális, hogy dolgoznia kell normál üzem esetén is? Üdv
Biztos azért van úgy, hogy egy széles tartományú bemenő váltóból egy viszonylag stabil nagyobb dc feszt csináljon, mint PFC egy kapcsüzemű tápban.
Az érdekes az egészben, hogy ez állítólag így ment, kiiktatva a Q1 és a D1 betyár módon átkötve.
Közbe nyomoztam egy picit és kiderült, hogy a gyártó módosított a D1 tipusán 40-ről 170 A-esre, gyanítom, hogy ennek a zárlata, túlterhelése nyírta ki a feteket (igen, ebbe az áramkörbe 2db van) Itt egyébként 24V 400W-ról beszélünk, tehát nem eyg dvd lejátszó tápegységről van szó. És ha jól látom a rajzon ennek föl kéne tornázni 385V-ig a primer puffert. Én nem is tudtam, hogy ilyen létezik, nekem ez totál újdonság és köszi, hogy segítesz, magamtól rá nem jövök. Most már csak egy bivaly 600 volt 100A diódát kéne bele tenni és már működik. Kicsit parázok égő nélkül rákötni direktbe a q1-eket Üdv
"Itt egyébként.."
Akkor nem ártana átrajzolnod és átírnod a valóságnak megfelelően. Addig nincs miről beszélni. A 100 amperes dióda mi okból kell(ene) ? Nem mindegy az sem, milyen frekin megy a vaóságban, találsz-e odavalót. Égő nélkül nem muszáj bekötnöd, jó oda vmi vasalóbetét, stb. is, csak ne haladja meg a kialakuló áram a fet max áramát ( + vmi védelem, hogy ne forrjon fel a próba ideje alatt sem...). Tehát rakd fel azt a rajzot, amit elképzeltél. A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2016
A rajzon lévő 200W helyett itt 400w-ról van szó, nagyobb teljesítményű alkatrészek vannak benne, de az elv az ugyanaz, meg nincs is lényegi külömbség.
Ez a dióda volt benne eredetileg Mellékeletm a gyártó közleményét a módosítás miatt. Jó ötlet a fűtőbetét, nekiállok műterhelés készítésének, mert eddig csak égőim vannak. Üdv
Ez talán egy 3-4 amperes dióda...
Egy BY 459 1500 -al kb 10 másodpercig ment normál üzembe amikor átment drótba, persze vitte magával a feteket de még a graetzt is.
Üdv
A terhelésről is írhatnál valamit..- az se mindegy, mi halt meg először esetleges hőmegfutás vagy mi miatt..
Szia
Kicsit áttanulmányoztam a PFC-ket, mivel ez eddig ismeretlen volt, 80 A-es diódát tettem a D1 helyére, most tesztelem az áramkört, majdnem 400 V-ig tolja fel a primer puffert. A 24V-ot megterheltem 2db 100W-os fényszóróégővel, eddig jónak tűnik. Most előszedtem azt a tápot amiről azt hittem elszállt a vezérlő ic, igazad volt, tényleg semmi baja, csak az 5 Voltos ág nem volt megterhelve ezért nem indult be, hiába találtam meg azt a lábat amiről kell indítani a 24V-os kört. Sőt, az se mindegy mekkora teljesítménnyel terhelem az 5V-os ágat. Ez egy kicsit megszivatott, de a lényeg, hogy a másik panel is sínen van. Köszi az eddigi segítséget. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |