Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Inkább a ledek mindegyikével kötögess sorba explicite egy ellenállást.” Ez így azért elég felesleges lenne. Mivel mindig két kimenet között, egyszerre egy LED világít, untig elég a PIC kimeneteire feltenni 1-1 ellenállást, 100-100 ohm értékben. Így bármelyik LED-en ugyanakkora áram folyik át.
Hello! Így bármelyik LED-en ugyanakkora áram folyik át."
Ez azért nem teljesen igaz, mert a nyitófeszültségük eltérő lehet..
Hello,
Ha áramkörtervezésnél minden PIC mellé kell 100nF kondi a táphoz, és nekem van több PIC és egyéb alkatrész is, baj ha összesen 11 darab 100nF kondi van az áramkörben a + és a 0 közt melynek az eredője 1.1micro ? köszi.
Nem baj. Nem érdekes az eredője. Zavarszűrés a szerepe. Ezek mellé a tápkörbe tehetsz te nagy kondikat is, akár 1000µF-ot. Legfeljebb még egy darabig menni fog az áramkör, miután elveszed a tápot. (Nem mellékesen, ha adatot akarsz menteni kikapcsoláskor EEPROM-ba, akkor kell is.)
Oké!
Felületesen fogalmaztam. Tehát ebben az esetben mindegyik LED-en, valamint a PIC kimenetein is érvényesülni fog az ellenállások áramkorlátozó hatása, a tápfesz rángatása nélkül. Egyértelműen (vagy hogy pajti2 kedvenc kifejezésével éljek: explicite) stabilabb működést eredményezve.
Srácok!
Mielőtt teljesen átterveznénk, hadd szögezzem le, az 1 db ellenállással tökéletesen működik. Ha van egy kis instabilitás, legfeljebb újraindul. Semmi gondot nem okoz, mert csak egy dísz. Természetesen nem akaom a hex fájlt piszkálni, újat fogok írni. Csak ez az egy dolog zavar egy kicsit, ezért kérdeztem rá. Ha nem kapok konkrét választ, legfeljebb majd kiderül a teszt üzemben. Azért köszi, hogy agyaltok.
Sziasztok,
Proteus programmal szeretnék egy mikrokontrolleres kapcsolás PCB-ét megcsinálni. Az volna a kérdésem, hogy miként tudom azt megcsinálni, hogy a mikrokontroller VCC és VSS lábai a megfelelő helyre, az LM7805 feszültség szabályozó kimenetére kerüljenek? A mikrokontroller VCC és VSS lábait nem lehet látni ugye.
Mármint mire nem kaptál konkrét választ?
Arra, hogy miért van összekötve a két láb.
Idézet: „Arra, hogy miért van összekötve a két láb.” Azt csak a hexből fogod kideríteni, de szerintem kösd át így (kép), az áramkorlátozó ellenállás/ellenállások nincsenek benne, MCLR letilt, IOC beállít (lekezeled, hogy csak lefutóra csináljon valamit) megszakítás váltasz üzemmódot, nem tudom mennyire okoz problémát megszakításon belül menti eepromba , de gondolom nem okoz akkora hibát (itt), eepromba be az üzemmódot jelző változót induláskor betöltöd és szerintem így tudod a legegyszerűbben megoldani.
Hello,
A mikrokontroller kimeneteire közvetlenül rálehet kötni a 7 szegmenses LED kijelzőt vagy kellenek hozzá azok a 300 ohm körüli ellenálások? A PORTD és PORTC kimenetek vezérelnek két darab 7 szegmenses LED kijelzőt és soknak tartom azt a 16 darab ellenálást helyszűke miatt.
Kell az ellenállás mivel LED. De hajtsd multiplexben akkor csak 7 kell és elég 1 port is. Hogy jött ki a 16?
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
1 port vezérel egy kijelzőt ami 2 digites. Ezen belül multiplex vezérlés van a két digit között. Ugyanez igaz a második kijelzőre is.
Ennek mi az értelme? Az, hogy maga a kijelző miként van felépítve, részletkérdés. Ezeket is lehet multiplexelni. Én nemrég csináltam egy 12 digites kijelzőt 1db 28 lábú PIC-kel.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2016
A legvalószínűbben öntesztelési célokra volt úgy. Az illető a 3-as lábat használhatta program váltásra, de ha elszúrta a configot, és nem sikerült kikapcsolnia a reset lábat, akkor funkció váltás helyett le is resetelt. Talán ő is a 20 ledes változatra készült.
Kell neked az az ötödik láb led hajtásra, te csinálsz egy olyan áramkört, ahol azok a lábak nincsenek összekötve, a configot meg majd biztosan nem szúrod el, és a reset láb lesz a funkció váltás.
Sziasztok!
Itt egy kód, CCS C fordítóval készült. Van benne egy % ami a CCS manual szerint mudules operator. Ez mit csinál? Valamint az elején a gombnyomkodós utasításokat sem igazán értem. Eddig amiket nézegettem csak simán figyelte, hogy ha PIN_A0-n lenyomva van a gomb akkor csinál valamit. Itt meg bizonyos S-el operál. Valaki tudna ebben segíteni?
Idézet: „Van benne egy % ami a CCS manual szerint mudules operator.” A % jel a C nyelvben a mudulo operator, azaz a maradék képzése. A
sor a digit változóba az i változó tartalmának 10 -zel való osztásakor képződő maradékát teszi.
Köszönöm szépen!
Akkor már csak egy dolgot nem értek. Teszem azt az i értéke felvesz 72-t. Annak a tízes helyiértékét akarom kijelezni. Akkor ugye (72/10) % 10. Azaz 72/10=7,2 abban a 10 nincs meg egyszer sem, de a maradéka 7,2. Oké, hogy a 7-t kiírja de mit csinál a 0,2-vel?
Ha a 72 elosztod (/) 10-el kapsz 7-et, ha a 72 modulózod (%) 10-el az osztás maradékát kapod ami a 0.2 (ezt nem tudom, hogy hívják vagy mit csinál a beépített fv., jelen esetben olyan mintha visszaszorozna 10-el) és a digit értéke 2-ő lesz.
Idézet: „.... ha a 72 modulózod (%) 10-el az osztás maradékát kapod ami a 0.2” Nem. Ha a 72 modulózod (%) 10-el az osztás maradékát kapod, ami a 2. Ha a változók egész típusúak, az osztás is egész osztás: 72 / 10 eredménye 7. Jobban látható a működés nagyobb számmal. A 872 % 10 eredménye 2, a (872 / 10) % 10 eredménye 7, a (872 / 100) % 10 eredménye 8. Idézet: „Ha a változók egész típusúak, az osztás is egész osztás” Köszönöm!
Üdv,
Csináltam egy digitális órát 2 darab 2 digites 7 szegmenses kijelzővel. Az egyik digitnél lehet tapasztalni elhalványodást majd kivilágosodást és ez folyamatosan megy. Multiplex vezérléssel működnek, két tranzisztor váltogatja. A pic programon belül a két tranzisztor ki/be kapcsolgatását TMR0 időzítővel készítettem. Már nem tudom tovább gyorsítani a TMR0-át. Esetleg valamilyen tipp miként lehetne megszüntetni ezt az elhalványodást/kivilágosodát? Gondolom ez a jelenség azért van mert nem elég gyors a két tranzisztor kapcsolgatása. Előre is kösz
Szia!
Gondolom erről volt szó a PIC kezdőknek témában is... Nálam a 12 digites kijelzőnél 10 ms késleltetéssel váltogatja a multiplex a kijelzőket. Ha jól számolom ez kb 100 Hz, ennyit a leggagyibb tranzisztor is tud. Jó lenne egy picit több infó a kapcsolásról, alkatrészekről és a timer beállításaidról.
Az elhalványodás annak a jele, hogy valamit áramosztással vezérelsz, amit idő multiplexxel szándékoztál. Ha neked nem tud leesni a tantusz, kezdésnek egy kapcsrajz kellene. Anélkül vakon tapogatózunk.
Sziasztok!
Adott egy PIC18F45k22 típusú PIC, amivel több feszültséget is mérek. Lehetséges az, hogy különböző feszültségek mérésekor már-más referenciafeszültséget állítok be az AD-nek? Ha lehetséges, nem jelent-e gondot az, hogy egy éppen nem mért feszültség nagyobb a referencia feszültségnél? Köszönöm előre is a válaszokat.
A kapcsolási rajz :
A kijelzők közös anódosak. Ellenálásokat a pic és a kijelzők közé nem raktam, mert nem szeretném túlzsúfolni a kapcsolást és nem tűnnek túlterhelteknek a ledek.
Így viszont ne csodálkozz, hogy változik a fénye. Mivel a tranzisztor nyitását úgy kell beállítsad,
hogy ha csak egy 1-est jelenít meg, akkor se terhelje túl sem a PIC kimenetét, sem a ledet, ha már több led világít, (pl 3-as szám) akkor kevés lesz a ledekre jutó áram. Ne spórold ki az ellenállásokat, a tranzisztort pedig nyittasd ki maximálisan. Illetve használj PNP tranzisztort és negatívval vezéreld. Itt egy hasonló kapcsolás:
Hogy a piklibe kapcsolsz 4 kijelzőt 2 tranyóval amik még ráadásul össze is vannak kötve? Ugyan azt mutatják a kijezők?
Az elllenállások nélkülözése nem biztos, hogy a kijelzőt fogja megölni, inkább a PIC-et.
Ha lehetőséged van szerintem közös katód előtét a szegmensek elé és FET-el kapcsold, de ha közös anód kell akkor raksz p-channel FET-et (csak én nem szeretem mert "invertálva" működik).
Valaki meg tudja mondani egyébként, hogy az áramkörök többségébe miért bipolárist raknak az emberek? A FET-ek nem jobbak erre/ilyen célokra? Meg szerintem egyszerűbb és korszerűbb . |
Bejelentkezés
Hirdetés |