Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2836 / 3981
(#) granpa válasza Peet19 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Elméletileg így van, de eléggé egyformának kell lennie a 2(4) generátornak, hogy ne folyjanak kiegyenlítő áramok.
(#) trickentrack hozzászólása Aug 18, 2016 /

Üdv!

Szükségem lenne +-80v-ra, hogy tudom kiszámolni, hogy hány voltosnak kell lennie a trafónak? Mivel ugye esik a feszültség az egyenirányításon!

Előre is köszönöm!
(#) pont válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Az egyenirányításon, diódánként a dióda nyitófeszültsége esik, ez normál esetben kb 0,6v. Azonban egy trafó az nem tud stabilan tartani feszültséget, minél jobban terheled annál inkább esik. Ha pufferelve is van akkor a kimeneti fesz. egyenlő kb. a leterhelt AC feszültség szorozva gyök 2-vel. Szóval nem igazán az a 0.6v lesz a probléma....Ki kell próbálni, durván olyan 60v-os trafó kell, ha pufferelve is van.
(#) FDAssasin hozzászólása Aug 18, 2016 /

Sziasztok!
Van egy műanyag házas transzformátorom, bekötési jelölések nélkül. Próbáltam a cikkszámot kiguglizni, találat 0. Annyi megvan, hogy 240Voltot képes 6.5 Voltra transzformálni, 2VA a ,,teljesítménye". A kérdés az lenne, hogy mégis honnan tudom, hogy hova kell kötni a 4 láb közül a 240 voltot? Illetve hogy kell-e a 240 és a trafó közé valami, hogy működjön?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza FDAssasin hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

A 230 V-os oldala jóval nagyobb ellenállású, mint a 6,5 V-os. Fénykép van? Az alapján jobban útba tudunk igazítani.
(#) RoliNyh válasza FDAssasin hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Nem ártott volna egy kép róla, de általában a legnagyobb ellenállású tekercs lesz a primer...
(#) FDAssasin válasza Bakman hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Bocsi, itt vannak a képek. a 4 láb közül melyikek lehetnek párban? Mert nem tudom eldönteni.
(#) gernerakos válasza FDAssasin hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Az első képen látszik:
1-5 230V tehát az egyes és az 5-ös lábra mehet a 230 volt.
(#) FDAssasin válasza gernerakos hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Köszönöm szépen! Elnézést a buta kérdésért, de nem tudtam hogy így jelölik.
(#) trickentrack válasza pont hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Miért 60v ? Nekem 80v kell és az egyenirányításnál még esik is.
(#) RoliNyh válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 18, 2016 /

Mert ha szekunder 60V váltófeszültséget megszorzod √2 -vel, akkor megkapod a csúcsértéket amire a pufferkondenzátor feltöltődik.

Tehát:

60*√2=84.85V

Eből levonod az egyenirányító diódákon eső feszültséget, és megkapod mennyi marad pontosan terheletlenül.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) teszti hozzászólása Aug 19, 2016 /

Sziasztok!

Egy IC adatlapjáról van a lenti részlet. Kérdésem, hogy az ott látható adatokból hogyan jön ki a 24.5V?

Névtelen.png

(#) Gafly válasza teszti hozzászólására (») Aug 20, 2016 /

24.5 az éppen sehogy, inkább több. De nem is azt írták, hogy ezeket az értékeket behelyettesítve ez jön ki. Leírták hogy hogyan lehet kiszámolni, majd adtak egy jellemző (tipikus) példát. De a példát behelyettesítve nem ugyanaz jön ki, mert nem adták meg az összes paramétert a példában és azok nem pontosan ugyanazok, mint amiről előtte beszéltek...

De nem is ez a lényeg, hanem az hogy a szabályozás során, ahogyan növekszik a bemeneti feszültség, a kitöltési tényező egyre csökken. Mígnem eljutunk oda, hogy néha elkezd be sem kapcsolni. Ami nem baj, csak a kimeneti feszültség ilyenkor már nem olyan sima mint előtte.
(#) ocsike04 hozzászólása Aug 20, 2016 /

sziasztok. 24 V-os vezérlőszekrénybe van egy, olyan relé amiből 2re vagy 3ra lenne szükségem. Vagyis reléznem kellene egy relét. Rajzzal és feliratokkal tudnátok segíteni? Köszönöm!
(#) proli007 válasza ocsike04 hozzászólására (») Aug 20, 2016 /

Hello! " 24 V-os vezérlőszekrénybe " Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert ebből nem tudjuk miről van szó, hogy néz ki az eredeti kapcsolás, mi kapcsolja és mit szeretnél kapcsolni.
De talán a legegyszerűbb megoldás, ha a bent lévő relével azonos típusú relét alkalmazol és a kiegészítő relék behúzó tekercsét az eredetivel párhuzamosan kötöd. De ez az út csak akkor járható, ha az, ami meghajtja az eredeti relét elbírja ezt a plusz 2..3-szoros terhelést.
Egyébként pedig az eredeti relén nem használt érintkezőre van szükség, ami kapcsolná a kiegészítő reléket.
De azért valami sántít itt, mert ha tudod hogy 2..3 plusz relékre van szükség és azt Te szeretnéd bekötni valamihez, akkor miért nem tudod hogy kel bekötni?
(#) RoliNyh válasza ocsike04 hozzászólására (») Aug 20, 2016 /

Idézet:
„reléznem kellene egy relét”

Ezt nem értem tisztán, pontosabban megfogalmazva?

Nem arról lenne szó, hogy több áramkört szeretnél kapcsolni ugyanazzal a relével egy időben?
Akkor pofon egyszerű a dolog, vásárolsz több áramkörös kontaktussal rendelkező 24V -os relét,
és kicseréled az eredetit...
(#) kaszagabi hozzászólása Aug 21, 2016 /

Helló!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Adott egy Ford Ka típusú gépkocsi, amiben állandóan megy a fűtés.
Elektromos fűtéscsappal, és elektromos fűtésvezérlővel van megoldva a fűtőradiátorba áramló meleg "víz" áramlásának a mennyisége.
Most cseréltem fűtéscsapot, az biztos, hogy jó. (Tesztelve lett közvetlen 12V rákapcsolásával.)
A vezérlőegységgel lehet a gond. Vettem másikat, valamiért az is hibás. Átbogarásztam a panelt, mindkettőben hibás egy tranzisztor. (pH77 52-10A) Nem igazán találtam róla semmit, nem is szeretnék már foglalkozi vele.
Inkább építenék hozzá egy külön vezérlő elektronikát, beszerezhető alkatrészekből.
Milyen vezérlőegységet kellene építenem a mágnescsaphoz?
Esetleg elég egy szimpla 12V-os motor fordulatszbályzó vezérlése?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) kadarist válasza kaszagabi hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Szia!
Lehet, hogy erről van szó? Mert ha igen, akkor inkább javítsd meg. Bővebben: Link.
(#) kaszagabi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Lényegében hasonló a kapcsolás, megpróbálkozom vele. Köszönöm a segítséget!
(#) ocsike04 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Igen, arról van szó ahogy írtad. De nem tudok relét cserélni, mert az az 1 gyári relét egy vezérlőpanelbe van beleforasztva és csak a 3db relékimenet látom 3db sorkapocs formályában.
Vásárolok reléket. Az A1re és A2re feszültséget kötök. De hogy lehet azt megcsinálni, hogy az általam vásárolt relék akkor húzzanak meg, mint a vezérlőpanelé. Olyan reléket kell vennem aminek be- és kimenete is van?
(#) ocsike04 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

A vezérlőszekrény egy nyomtattott áramkört tartalmaz ami 24V-os toló motorokat nyit és zár. Az eredeti relét nem is látom, mert a panelra van ráforrasztva és védőréteg is borítja. A reléből Csak 3sorkapocsérintkezőt látok. Vásárokok új relékek. Az A1re és az A2re feszültséget kötök, de mitől fognak egyszerre műkődni a relék? Olyan reléket kell vennem aminek be- és kimenetei is vannak?
(#) RoliNyh válasza ocsike04 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Egy fénykép jó lett volna...

Milyen tolómotor? Jó lenne tudni, hogy a sorkapcsokon csak egyféle feszültség van, tehát vagy be kapcsolja a feszültséget és kikapcsolja a feszültséget, esetleg polaritást is vált -e?

Ha csak be és kikapcsolást csinál, akkor a motorhoz menő kapcsokra kell rákötni párhuzamosan egy 24V -os többáramkörös relét...
(#) Tasznka válasza ocsike04 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Szia!
Ha 2 irányú mozgatás kell,akkor elvileg polaritást is vált,csak akkor minek a 3. kivezetés(GND?)?
Bár a 3. kivezetéssel tudna 2 motort vinni ,de ha csak 1 relé kapcsol benne,akkor csak 1szerre .
Meg kellene mérned,hogy melyik kimeneten mit küld ki,ha csak 24-et felváltva,akkor bármilyen 24-es relét ráköthetsz,ami 2 morze-s.Max még 1 dióda fog kelleni,hogy csak akkor menjen a relé,amikor a másik is megy.
(#) proli007 válasza ocsike04 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Ezt tényleg látni kell, mert egyértelműen nem tudod mit csinálsz, és abból akár kár is lehet.
A helyzet viszont (amennyiben tényleg az van amit írsz) sokkal egyszerűbb mint gondolnád.
Ha a három sorkapcson nincs feszültség, vagy is csal a relé érintkezői vannak kivezetve, akkor arról lehet vezérelni a 2-3relét. De meg kell mérni, hogy tényleg nincs-e feszültség, majd ellenállás méréssel megmérni. Amikor húz a relé két kapocs között nulla érték lesz, amikor ejt, akkor pedig a a másik kettő között. És lesz egy közös kapocs. De..
Tényleg legalább egy fénykép, leírás mi is ez, és mit szeretnél. Mert ha "de mitől fognak egyszerre műkődni a relék?" ezt kérdezed, akkor hogyan fogod helyesen bekötni és honnan tudod villamosan mit is szeretnél.
Valamint ha motort vezérel, akkor nem vagyok biztos benne, hogy csak a kontaktusok vannak kint, és nem egyből a motor feszültsége (ahogy RoliNyh is írja..)
Tehát óvatosan!
(#) cross51 hozzászólása Aug 21, 2016 /

Sziasztok!

Egy 3.3V-os PIC32-höz szeretnék illeszteni egy AD9850-est (ebay). Az ebay-es verzióban 125MHz-es kvarc van és a dds csak 5V-on tud működni 125MHz-en, de 5V-on 3.5V a logic low.
Én arra gondoltam, hogy egy I2C level shifter-ből kiindulva raknék három ilyen FET-es illesztés a D7, W_CLK, FQ_UD lábra de a low side-os 10k-ot kihagynám ez így működőképes?
(#) kadarist válasza cross51 hozzászólására (») Aug 21, 2016 /

Szia!
Nyugodtan maradhatsz a PIC-es topikban.
(#) majorka hozzászólása Aug 22, 2016 /

Szerbusztok. Barátom azt állitja, hogy CB rádiót nem lehet kapcsoló üzemű táprol használni. Igaz ez. majorka
(#) kadarist válasza majorka hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Szervusz!
Ha nem zavarja a vevőjét, akkor lehet. Tápja válogatja.
(#) Fidel hozzászólása Aug 22, 2016 /

Sziasztok!

Hogyan tudom megmérni egy kapcsolóüzemű 5v 2,5A-es tápegység esetén, hogy a 2,5A valójában mennyi is? A digitális műszer csak ugráló értéket mutat, ha 20A-es módban rákötöm.
(#) gabilow válasza Fidel hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Szia!
Valószínű rövidzár védett, tegyél rá sorba a műszerrel kis értékű ellenállást, pl. autó izzó.
Következő: »»   2836 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem