Fórum témák
» Több friss téma |
Ez házi barkácsmühely lesz. Vagy valami hivatalos pénzszerző munka helyszine?
Hány méterre van a háztól? A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
10A-re a 1,5mm2 elég, de ha toldod akkor ugyan akkora keresztmetszetűvel told, mint a kábel többi része, mert keresztmetszet csökkenés biztosítás nélkül tilos! A földalatti toldással vigyázz, mert egyrészt a föld minden fémet megeszik, másrészt a bejutó nedvesség komoly problémákat okozhat (szivárgó áram, zárlat, kábelrobbanás! stb.)!
Házi műhely, de ki tudja mit hoz a jövő. Úgy jó 10m a táv.
A toldás már föld felett van. Ez gyakorlatilag csak átépítés, egyik sarokból a másikba szeretném áthúzni. Az álmenyezetet építem, a drót helye ki van vésve, és szeretném begipszelni.
1.5-es világításhoz, kis háztartási fogyasztókhoz. Műhelybe, szerszám(gépek)hoz, min. 4-es kell földelésnek, 2.5-es a fázis-, 0-hoz. Földelést tilos toldani. A csövet gipszeld be, aztán ráérsz behúzni a vezetékeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
Ha az egész szakasz 1,5mm2 akkor a végére mindenképp kötnék be földelőszondát is, fixálva ezzel a földelővezető potenciálját. Ekkora távnál már jelentkezhet akkora feszültségesés, hogy a földelés alkalmatlan legyen a feladatára. Ekkora távra biztosan nem húznák 1,5mm2-es vezetéket.
Állítólag valami vastaggal hozta át, visszakeresem, lemérem, és azzal toldom meg, onnan.
Szia! Ha le akarsz kapcsolni valamit, arra van főkapcsoló, vagy sorolható, kismegszakító méretű kapcsoló. Itt a hirdetések között is láttam valamelyik nap Ganz főkapcsolókat.
Wago 221-el megoldott vezeték összkötésnél sodrott vezetéket érdemes előtte ónozni?
Sziasztok.
Lakásba óra után érkezik 1f normál és 3f vezérelt betáp. A vezérelt a bojlernak lesz 1f-el. Jól sejtem, hogy ez azt jelenti 2 különálló lakáselosztó dobozra lesz szükségem? A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Nem kell két lakáselosztó. Viszont, a három fázisú vezérletet és az egy fázisú állandót megcseréltetheted a szolgáltatóval, minimális a díj, sokkal jobban jársz. Elektromos fűtésnél használtak ilyen elosztást régebben.
A csere jó ötlet és köszönöm de ez nem a lakhelyem maradjunk annyiban, hogy jelenleg nem fontos.
Ha nem szükséges a két elosztódoboz, akkor szabványos ha a nappali és vezérelt nullát a nulla sínen közösítem?
Nem. Egy fázist és egy nullát kap a bojler a vezérelt mérőtől és egy fázis és egy nullát kap a lakás az állandó mérőtől. Ha összekötöd a két nullát, a Fi-reléket nem fogod tudni felkapcsolni.
Ez tiszta. De ha elég egy lakáselosztó, akkor a vezéreltből a szükséges 1f+nulla a fi relébe és abból tovább a bojlerhez elvileg megszakítás nélkül (védőföld pedig sorkapoccsal)?
Lehet nagy szentségtörés de alapesetben ha fi relé nélkül oldanám meg, akkor a nullát is sorkapoccsal kellene "toldanom" és csak a vezérelt fázisa menne a lakáselosztóba?
Már mint Fi relé mint kismegszakító is egyben...
Nem teljesen világos, mi a kérdés. A vezérelt mérőtől jön fázis és nulla. Ezek be egy Fi-relébe (fázis kismegszakítóba is), a kimenetek mennek a bojlerbe. Van egy földelési elosztód onnan viszed szintén a bojlerhez a földelést. Fi-relé nélkül inkább veszélyeztetés, mintsem szentségtörés. Szabad egyáltalán anélkül lakás villamos hálózatát felújítani? Ha nem lenne Fi-relé, valahol akkor is meg kellene kötnöd, a szolgáltató nyílván nem fogja a fogyazstásmérőtől közvetlen a bojlerig húzni a vezetékeket.
Viszont most megválaszoltad mégis a kérdéseimet. Egy maradt. A védővezető is külön jön a vezérelthez és külön jön a nappalihoz. Ezeket viszont a földelősínen lehet közösíteni ugye? Személyes vélemènyem szerint ajánlott is...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Elméletileg csak egy földelési pont van, onnan ágazik el mindenfelé. Erősen ajánlott a közösítés, ha nem lenne. Utóbbi esetben az a kérdés, honnan van két földelési pont.
Nem csak ajánlatos, hanem össze is kell kötni. Bővebben: Link
Szia. Rajz alapján a vizvezetéket is be kell kötni. Tudjuk viszont hogy a (pl) zuhany lefonyók zuhanytálcák műanyagok. Ha iszaplerakódás miatt magasabb potenciálra kerülök zuhanyzás közben mint a föld akkor az baj. Megoldás? Tegyek be fém közdarabot a lefolyócsőbe. Ha lehetne kapni errefele. De nincs rendelni pedig már késő. Bekössük ez esetben a vizvezetékhálózatot vagy sem?
Igen be kell kötni a vízvezeték hálózatot és a lefolyócsövet is közdarabbal.
Ha van, de valamiért a kereskedelemben nem túl gyakori (fém lefolyó közdarab). Ha ez kimaradt, akkor mi a jobb megoldás:
A vízvezeték hálózatot kihagyni Vagy bekötni? Meglátásom mindkettő lehet életveszélyes, ezért nem is értem miért nem elterjedt megoldás a fém lefolyó közdarab.
Be kell az is kötni a vízvezetéket, a gázt és a fűtést is. Itt vannak a képek, hogy hogyan, és egy helyen és helyesen.
Képben vagyok már az EPH rendszereket illetően de köszönöm a képeket. A kérdést a lefolyócső okozta, miért nem árulják a szerelőboltokban ha szabványos szerelèshez kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Idézet: ??„akkor mi a jobb megoldás: A vízvezeték hálózatot kihagyni Vagy bekötni?” De lefolyócső közdarabot is lehet kapni fémből is. A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Nem hogy nem árulják, de nem is értik minek kell. Már a műanyag vízvezetékcsövek bekötésénél is felakad a szemük. Ha pedig mondjuk a kádtöltő csaptelep korongjait szeretnéd mondjuk kiegészítő EPH szerűen összekötni a a lefolyó közdarabbal, azt meg végképp nem egyszerű összehozni. A villanyszerelők fórumán páran meg is osztották, hogyan oldják meg.
A közdarabra visszatérve: szerintem egyszerűen, inox 50 mm (vagy nyílván kisebb, de legalább 1,5 vagy 2 mm falvastagság) csődarab egy vízszintes szakaszba a kád környékén. Sok helyen kapható (más méretben is) és a PVC lefolyócsövek tokjával használható. Olyan szerintem nem lesz, hogy eleve lefolyószerelvényhez elterjedt legyen egy közdarab. Vannak olyan rézből (vagy egyéb ötvözetből) készült komplett kád lefolyók, amiken még a helye is megvan a bekötésnek. Persze 30 ezer körül van egy olyan... Az egy picit faramuci, hogy a villanyász szerelgessen közdarabot, ha be akarja kötni amit be kell. Utána a burkoló felzárja a kádat, ha meg gond van megy a mutogatás. Maradtam tisztelettel!
Szia. Igen pontosan erről van szó.
Engem az megfogott, hogyan szereljek EPH-t a vizcsövekre. Mi a szabvany szerinti szerelőidom. Élből a fali korongokat csatlakozási ponttal kellene árulják akkor több figyelmet kapna ez az egész. |
Bejelentkezés
Hirdetés |