Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   470 / 965
(#) papo69 válasza uv142 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Ez házi barkácsmühely lesz. Vagy valami hivatalos pénzszerző munka helyszine?

Hány méterre van a háztól?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
(#) elektroncso válasza uv142 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
10A-re a 1,5mm2 elég, de ha toldod akkor ugyan akkora keresztmetszetűvel told, mint a kábel többi része, mert keresztmetszet csökkenés biztosítás nélkül tilos! A földalatti toldással vigyázz, mert egyrészt a föld minden fémet megeszik, másrészt a bejutó nedvesség komoly problémákat okozhat (szivárgó áram, zárlat, kábelrobbanás! stb.)!
(#) uv142 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Házi műhely, de ki tudja mit hoz a jövő. Úgy jó 10m a táv.
(#) papo69 válasza uv142 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Akkor combosabb vezeték jobb lenne.
(#) uv142 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
A toldás már föld felett van. Ez gyakorlatilag csak átépítés, egyik sarokból a másikba szeretném áthúzni. Az álmenyezetet építem, a drót helye ki van vésve, és szeretném begipszelni.
(#) granpa válasza uv142 hozzászólására (») Aug 25, 2016 / 1
 
1.5-es világításhoz, kis háztartási fogyasztókhoz. Műhelybe, szerszám(gépek)hoz, min. 4-es kell földelésnek, 2.5-es a fázis-, 0-hoz. Földelést tilos toldani. A csövet gipszeld be, aztán ráérsz behúzni a vezetékeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
(#) elektroncso válasza uv142 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Ha az egész szakasz 1,5mm2 akkor a végére mindenképp kötnék be földelőszondát is, fixálva ezzel a földelővezető potenciálját. Ekkora távnál már jelentkezhet akkora feszültségesés, hogy a földelés alkalmatlan legyen a feladatára. Ekkora távra biztosan nem húznák 1,5mm2-es vezetéket.
(#) uv142 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Állítólag valami vastaggal hozta át, visszakeresem, lemérem, és azzal toldom meg, onnan.
(#) kameleon2 válasza uv142 hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Szia! Ha le akarsz kapcsolni valamit, arra van főkapcsoló, vagy sorolható, kismegszakító méretű kapcsoló. Itt a hirdetések között is láttam valamelyik nap Ganz főkapcsolókat.
(#) exabit hozzászólása Aug 26, 2016 /
 
Wago 221-el megoldott vezeték összkötésnél sodrott vezetéket érdemes előtte ónozni?
(#) granpa válasza exabit hozzászólására (») Aug 26, 2016 / 1
 
Termékismertetője szerint felesleges.
(#) pjg válasza exabit hozzászólására (») Aug 26, 2016 / 2
 
Nem is szabad!
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 27, 2016 /
 
Sziasztok.
Lakásba óra után érkezik 1f normál és 3f vezérelt betáp. A vezérelt a bojlernak lesz 1f-el. Jól sejtem, hogy ez azt jelenti 2 különálló lakáselosztó dobozra lesz szükségem?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 27, 2016 / 1
 
Nem kell két lakáselosztó. Viszont, a három fázisú vezérletet és az egy fázisú állandót megcseréltetheted a szolgáltatóval, minimális a díj, sokkal jobban jársz. Elektromos fűtésnél használtak ilyen elosztást régebben.
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
A csere jó ötlet és köszönöm de ez nem a lakhelyem maradjunk annyiban, hogy jelenleg nem fontos.
Ha nem szükséges a két elosztódoboz, akkor szabványos ha a nappali és vezérelt nullát a nulla sínen közösítem?
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Nem. Egy fázist és egy nullát kap a bojler a vezérelt mérőtől és egy fázis és egy nullát kap a lakás az állandó mérőtől. Ha összekötöd a két nullát, a Fi-reléket nem fogod tudni felkapcsolni.
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Ez tiszta. De ha elég egy lakáselosztó, akkor a vezéreltből a szükséges 1f+nulla a fi relébe és abból tovább a bojlerhez elvileg megszakítás nélkül (védőföld pedig sorkapoccsal)?
Lehet nagy szentségtörés de alapesetben ha fi relé nélkül oldanám meg, akkor a nullát is sorkapoccsal kellene "toldanom" és csak a vezérelt fázisa menne a lakáselosztóba?
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Már mint Fi relé mint kismegszakító is egyben...
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 27, 2016 / 1
 
Nem teljesen világos, mi a kérdés. A vezérelt mérőtől jön fázis és nulla. Ezek be egy Fi-relébe (fázis kismegszakítóba is), a kimenetek mennek a bojlerbe. Van egy földelési elosztód onnan viszed szintén a bojlerhez a földelést. Fi-relé nélkül inkább veszélyeztetés, mintsem szentségtörés. Szabad egyáltalán anélkül lakás villamos hálózatát felújítani? Ha nem lenne Fi-relé, valahol akkor is meg kellene kötnöd, a szolgáltató nyílván nem fogja a fogyazstásmérőtől közvetlen a bojlerig húzni a vezetékeket.
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Aug 27, 2016 /
 
Viszont most megválaszoltad mégis a kérdéseimet. Egy maradt. A védővezető is külön jön a vezérelthez és külön jön a nappalihoz. Ezeket viszont a földelősínen lehet közösíteni ugye? Személyes vélemènyem szerint ajánlott is...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 27, 2016 / 1
 
Elméletileg csak egy földelési pont van, onnan ágazik el mindenfelé. Erősen ajánlott a közösítés, ha nem lenne. Utóbbi esetben az a kérdés, honnan van két földelési pont.
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Nem csak ajánlatos, hanem össze is kell kötni. Bővebben: Link
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Szia. Rajz alapján a vizvezetéket is be kell kötni. Tudjuk viszont hogy a (pl) zuhany lefonyók zuhanytálcák műanyagok. Ha iszaplerakódás miatt magasabb potenciálra kerülök zuhanyzás közben mint a föld akkor az baj. Megoldás? Tegyek be fém közdarabot a lefolyócsőbe. Ha lehetne kapni errefele. De nincs rendelni pedig már késő. Bekössük ez esetben a vizvezetékhálózatot vagy sem?
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Igen be kell kötni a vízvezeték hálózatot és a lefolyócsövet is közdarabbal.
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Ha van, de valamiért a kereskedelemben nem túl gyakori (fém lefolyó közdarab). Ha ez kimaradt, akkor mi a jobb megoldás:
A vízvezeték hálózatot kihagyni
Vagy bekötni?
Meglátásom mindkettő lehet életveszélyes, ezért nem is értem miért nem elterjedt megoldás a fém lefolyó közdarab.
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Be kell az is kötni a vízvezetéket, a gázt és a fűtést is. Itt vannak a képek, hogy hogyan, és egy helyen és helyesen.
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Képben vagyok már az EPH rendszereket illetően de köszönöm a képeket. A kérdést a lefolyócső okozta, miért nem árulják a szerelőboltokban ha szabványos szerelèshez kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Idézet:
„akkor mi a jobb megoldás:
A vízvezeték hálózatot kihagyni
Vagy bekötni?”
??
De lefolyócső közdarabot is lehet kapni fémből is.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
(#) habazutty válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Nem hogy nem árulják, de nem is értik minek kell. Már a műanyag vízvezetékcsövek bekötésénél is felakad a szemük. Ha pedig mondjuk a kádtöltő csaptelep korongjait szeretnéd mondjuk kiegészítő EPH szerűen összekötni a a lefolyó közdarabbal, azt meg végképp nem egyszerű összehozni. A villanyszerelők fórumán páran meg is osztották, hogyan oldják meg.

A közdarabra visszatérve: szerintem egyszerűen, inox 50 mm (vagy nyílván kisebb, de legalább 1,5 vagy 2 mm falvastagság) csődarab egy vízszintes szakaszba a kád környékén. Sok helyen kapható (más méretben is) és a PVC lefolyócsövek tokjával használható.
Olyan szerintem nem lesz, hogy eleve lefolyószerelvényhez elterjedt legyen egy közdarab.
Vannak olyan rézből (vagy egyéb ötvözetből) készült komplett kád lefolyók, amiken még a helye is megvan a bekötésnek. Persze 30 ezer körül van egy olyan...

Az egy picit faramuci, hogy a villanyász szerelgessen közdarabot, ha be akarja kötni amit be kell. Utána a burkoló felzárja a kádat, ha meg gond van megy a mutogatás.

Maradtam tisztelettel!
(#) gordonfreemN válasza habazutty hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Szia. Igen pontosan erről van szó.

Engem az megfogott, hogyan szereljek EPH-t a vizcsövekre. Mi a szabvany szerinti szerelőidom. Élből a fali korongokat csatlakozási ponttal kellene árulják akkor több figyelmet kapna ez az egész.
Következő: »»   470 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem