Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   587 / 731
(#) Kovidivi válasza kezdoke hozzászólására (») Aug 27, 2016 /

Te mit akarsz belőle kihozni? Mire akarod használni?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
(#) kezdoke válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Egy olyasmit amin bulizós, mulatós zene mehet, néhanapján kareoke szettet ráköthetek
(#) Dióda hozzászólása Aug 28, 2016 /

Akakdt egy pár videoton ovál hangszórós kisdobozom amiben h1320-as hangszóró van de sajnos recseg ropog a hangszórója. Tudom nem egy nagy durranás de jó lenne megmenteni. Milyen hangszórót lehet beletenni ami kompatibilis befogatásilag? Nagyon nem szeretném kókhányolni de nagyon sok pénzt sem álldoznék rá ha lehet.
(#) Saggitarius válasza Dióda hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Nem annak volt az elejere erositve a magnes?
(#) Dióda válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Nem ez sima ovál hangszóró csak épp ilyen méretűben nem találok mostanában kaphatót.
(#) gyuszo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Erre gondolsz ?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
(#) Dióda válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Az első linken lévő nem jó mert ennek nagy fülei vannak amit kivettem a dobozból.
(#) gyuszo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Igen, a második a belevaló
(#) uniman válasza Dióda hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Ezeknek is nagyok a "füleik"...
(#) telnagyapo válasza Dióda hozzászólására (») Aug 29, 2016 /

Próbáld a H2000-et Székesfehérvár. Talán nekik még akad készleten.
(22) 329 954
(#) ticseboy hozzászólása Aug 31, 2016 /

Sziasztok. Találtam itthon egy hangszóró párt, és érdekelne hogy haszmálható lenne e mély szekciónak hifi célra, és ha igen akkor zárt, vagy reflex dobozban, és mekkora dobozzal kalkuláljak.
Névleges átmérő (névleges szélesség) 8 "
névleges teljesítmény 150 W
tárkapacitást 300 W
impedancia 8 Ω
frekvenciatartomány 73-4500 Hz
Közepes hangnyomásszint 92 dB
Lengőtekercs átmérő 42 mm (1-21 / 32 ")
Thiele-Small paramétereket
Rezonancia frekvencia (Fs) 85 Hz
DC ellenállás (KDK) 7,3 Ω
Mechanikus Q-faktor (MIR) 8,75
Elektromos jósági tényezője (Qes) 00:56
Összesen Q faktor (Qts) 00:52
Egyenértékű mennyiség (Vas) 18 ft
hangszóró anyaga
membrán-anyag papír
gyöngyök anyaga szövet
mágneses anyag ferrit
beépítési adatok
Külső átmérő 209 mm (8-15 / 64 ")
Szerelés Ø 182 mm (7-11 / 64 ")
Szerelési mélység 90 mm (3-35 / 64 ")
szerelési lyukak 8
(#) Robi85 hozzászólása Aug 31, 2016 /

Szevasztok.

Egy barátomnak van két 30cm-es hangszórója amihez szeretne megfelelő dobozt összerakni.
Csináltam egy mérést az egyikről amit mellékeltem is. Ezt mekkora dobozba illetve milyenbe lenne érdemes tenni? Reflex vagy zárt?

Hangszóró

TS adatok.txt

(#) dB_Thunder válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

A Qt alapján mind2tőbe, pontosabban egyikbe sem az igazi!
Számolni kellene egy EBP számot az valamivel többet mond. Ennek viszont nézz utána, mert fejből nem megy, hogy melyik 2 paraméterből számolják.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
(#) Robi85 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 31, 2016 /

Az 45-re jött ki. EBP=Fs/Qes. Ez alapján akkor csak zárt jöhet szóba?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
(#) dB_Thunder válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Szóba sok minden jöhet, csak az eredmény nem fog jönni!
Zártba jól fogja érezni magát, reflexbe csapnivaló lesz a hangzás.
Volt "szerencsém" egy kifejezetten reflexbe való hangszórónak ládát csinálni, az hozta a "hűha" paramétert! Amelyik meg épen-épen elment reflexbe, annak utáltuk hangképét.
Az a baj hogy a kommersz hangszórókat mind az "egyikbe sem jó paraméterekkel" gyártják

Meg lehet még nézni hogy 4-ed, 6-od rendű bandpass-ban mit mutat, de annak a hangképe is kompromisszumokkal lesz teli!
(#) Robi85 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Értem. És mekkora dobozt ajálanál neki?
(#) ptesza válasza ticseboy hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Pontosan milyen hangszóró ez? A vas értéke valahogy nem stimmel. Literbe átszámolva az 510 liter.
(#) ticseboy válasza ptesza hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

(#) dB_Thunder válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /

Gyári adatlap alapján a Vas: 18 square feet = 167.2255 liter

Zárt doboz jóságát (Qtc) általában 0,707-re állítjuk be, ez lenne az ideális.
Ettől lefele nem nagyon ajánlott menni, felfelé el lehet menni 1,0-ig nyugodtan. Ekkor kisebb lesz a dobozméret, emelkedik az alsó határfreki, kicsit hangosabb és keményebb lesz a hangzása.
És most ne haragudj, de számolj neki te litert ezek az infók, és az ízlésed alapján!
(#) ptesza válasza ticseboy hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Az oldal alján van róla mérés is.
Fs: 87,8 Hz
QTS: 1.09
VAS: 7.61 Liter
89.2 dB
A lényeg ,hogy jelentősen eltér az adatlaptól, és emiatt az erősen reflexex jelleg helyett még zárt dobozba sem nagyon való. Ezzel az 1.09 QTS-el ez inkább freeair hangszóró kalaptartóba. Vagy pl esetleg gitárosok tudnák használni egy hátul nyitott kombóba.
Ha zárt dobozba teszed akkor 25 liter, és jó sok csillapítóanyag. 84 Hz-es alsó határ várható.
Talán össze lehet hozni kétutasban 3500Hz körüli keresztezési frekvenciával.
(#) dB_Thunder válasza ptesza hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Na most melyik paraméter a jó? Mert már 3 is van ami nagyon különböző!
Javasolnék egy bejáratást, és 1 hét múlva újra kellene mérni a paramétereket!
Ha ilyen magas a Qts akkor egy "rear loaded horn"-t próbálnék!
(#) ptesza válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Csak kettőről tudok. Amúgy a mérés tényleg jobb lenne.
(#) Gafly hozzászólása Szept 2, 2016 /

Basszus:
Idézet:
„Basszusrezgető, 100Wmax, 50Weff, 4Ω
Speciális technológia testhangok keltéséhez
Valamilyen ülőalkalmatosságra vagy akár egy remegni képes padlóra vagy táncpadlóra való szereléshez
Erőteljes, fizikailag érezhető basszus jelenlétének benyomását kelti
Egyszerű, csavaros rögzítés
Az erősítőre egy egyszerű passzív szubbasszushangváltón keresztül csatlakoztatható, vagy még jobb, ha külön erősítőről hajtjuk meg
Több BR-50 sorban vagy párhuzamosan is köthető, hasonlóan a hagyományos basszushangszórókhoz
Rezonanciafrekvencia merev befogás esetén: 40Hz (értéke különböző alapokra szerelve különböző)
Átviteli tartomány: kb. 30-300Hz
Szükséges legkisebb sík felfogatási felület méretei: 110x110mm
Méretei: 131x131x56mm
Tömege: 1,3kg
(#) ticseboy válasza ptesza hozzászólására (») Szept 2, 2016 /

Köszönöm. Akkor mélyként elvetve. Van egy tölcséres hangsugárzóm lehet belepróbálom, ez egy utánépített "dalek horn". Kiváncsiságból.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2016
(#) trickentrack hozzászólása Szept 3, 2016 /

Udv!

Melyladat szeretnek epiteni kisebb kul es belteri rendezvenyekre! Rengeteg tervet megneztem es ami nekem megtetszett es annyira nem is bonyolult az a Hog Scoop melylada.
Van rola valami tapasztalatotok, velemenyetek? Esetleg tudtok ennel jobbat?
A mesik dolog pedig az alapanyag, ha jol tudom akkor erre a legjobb az MDF, viszont az nem egy tul olcso mulattsag! Aztan van retegelt lemez, pozdorja es a legolcsobb az OSB. Ti melyiket ajanlanatok?

Elore is koszonom!

image.jpeg

(#) voodoo válasza trickentrack hozzászólására (») Szept 3, 2016 / 1

Szia.
Árban és minőségben a sorrend a következő:

-OSB
-pozdorja
-MDF
-rétegelt
-tömör fa

Ebből az első kettőt, pláne 18"-ládához nem ajánlom, az OSB-t meg úgy általába semmilyenre. Abba megpróbálsz élére behajtani egy normális csavart és a ritka közeg végett tuti egy picit valamelyik irányba oébb dobja, ezáltal az építés vele pontatlan, vagy ha sikerül is oldalt tuti kipúposodik, ketté nyílik, előfúrni meg pláne nem lehet. Felejtő.
A pozdorjáról is leírtam néhányszor a véleményem (sokan szerintem ez végett nem csípnek) de a tapasztalataim nem csalnak így hazudni sem akarom azt, hogy jó választás ekkora ládához. Hifire, néhányszor 10L térfogatig, 20-25cm átmérős ládákig tökéletesen megfelel. Anyaga ritka, telivan levegővel-ragasztóval, rugalmas. Pozitívum: olcsó, nem túl nehéz, könnyű vele dolgozni, csiszolás is egyszerű, ha a választásod erre esik, sűrű lécezés-átátlózást nem szabad elfelejteni.
MDF: hangdoboz építéshez a legjobb választás szerintem. Árban, még éppen megfizethető, nagyon könnyű csiszolni, vágni-fúrni, és jó sűrű anyaga van, közepesen nehéz. (én ezt választanám)
rétegelt lemez: ebből többféle létezik, a legáltalánosabban elterjedt és gyakorlatilag standard állapotban ezt kapod bárhol a nyír. Nagyon jó minőségű ládákat lehet vele készíteni (persze ha jó anyagot fogsz ki!!), nem hullik szét a ragasztás a zserbók közt (eltud kezdeni zizegni főleg ha üreges). A sok pozitívum mellett ennek a negatívumja, hogy csiszolásnál például kéne még egy kis rádiusz, akkor azt útólag úgy elég nehézkes. Tömege nehéznek mondható, bár egy ekkora mélyláda ígyis-úgyis legalább kétemberes. Árban pedig drága. Ez sem utolsó szempont választásnál.
A tömör fanyag legyen az bármilyen anyagú minőségben lepipálja az összeset. Anyaga nagyon sűrű ezért a legstabilabb, rostjai közt ugyebár levegőt és és az illesztéseknél ragasztót alig tartalmaz. Minősége kiváló. Nagyon jó vele dolgozni, jó illata van!
Negatívum hogy piszok drága, és baromi nehéz.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) marone hozzászólása Szept 3, 2016 /

Helló !
Ha egy hangszóró a rezonanciafrekvenciáján is ugyanakkora jelet kap (mondjuk nincs hangváltó), akkor azon hogyan szól? Szóval miben szól máshogyan mint a normálisan használható frekvenciákon ?
Kösz !
(#) T46KO2 hozzászólása Szept 3, 2016 /

Sziasztok. Egy hangszórót kellene újratekercseljek,valaki megtudja mondani nekem, hogy hogyan számolom ki, azt hogy hány méter (drót) huzalra, vezetékre lenne szükségem a tekercshez? 0,4-essel akarom
(#) ptesza válasza marone hozzászólására (») Szept 4, 2016 / 1

Fs környékén már jóval halkabban ,de ez függ attól hogy milyen dobozban van. Az adatlap átviteli görbéje megmutatja.
(#) Inhouse válasza T46KO2 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /

Félrement, talán inkább itt, a Hangszórójavítás (otthon) topicban.
Következő: »»   587 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem