Fórum témák
» Több friss téma |
A bemenetre köss egy a 100nF-on kívül egy 100µF-os kondenzátort is, a biztonság kedvéért. Mert ugye egy stabilizátor bemenetén legyen nagyobb kondenzátor, mint a kimenetén, viszont ezt a feltételt a tápegység teljesíti is, de azért nem árt ha van egy nagyobb a bemeneten, a stabkocka tövében.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Egy valamit még nem értek, miért világít a próba led-szalagom folyamatosan, amikor a IC Vdis lábára még nincs semmi se bekötve. Nem csak akkor kéne világítania, amikor megjelenik a Vdis-en 0.8V-tól nagyobb feszültség a BLON-on keresztül?
Mert ugye alapértelmezetten kikapcsolt állapotban nincs a BLON-on "feszültség" vagy is ~ 0V ebben az állapotban kikapcsolva kéne lennie az IC-nek is, aztán amikor bekapcsolom a monitort, megjelenik a +5V és ekkor kéné bekapcsolnia a LEDeket, szerintem. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
A disable bemenetnek az a lényege, hogy ha feszültséget kap, akkor kikapcsol az adott eszköz, itt a stabilizátor.
Millió köszönet a segítségedért! Most már szépen működik. Ki és bekapcsol, ahogy az megvan írva.
Egyenlőre csak egy led-szalagot hajtok meg róla és figyelem közben, hogy mennyire melegszenek a komponensek. 80C-ig ment fel idáig az IC hőmérséklete, úgyhogy még a hűtésről gondoskodnom kell de szerintem jó lesz ez, miután minden a helyére került. Nem tudom elégszer megköszöni neked! Köszönöm a kiváló útmutatásaidat, észrevételeidet, szaktudásodat de legfőképpen a türelmedet! A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Még egy dologban kérném a segítségedet.
A fényerőszabályzás megoldáshoz kérnék még segítséget tőled, hogy mivel kéne még kiegészítenem a jelenlegi kapcsolásomat, hogy a monitor OSD menüjéből vezérelhetővé váljon a LED-ek fényerőssége. A monitor elektronikáján a BLON-tól nem messze van egy BRI jelölésű pont, amely ha minden igaz a fényerő vezérlésért felelt az inverter elektronikáján, amikor az még működött.
Nézd meg, hogy a BRI ponton hogyan változik a feszültség a fényerőszabályzás alatt.
Hát szerintem itt se lesz jó valami, mert ki és bekapcsolt állapotban is +5.5V-ot mérek. Aztán ha elkezdem szabályozni a monitoron a fényerőt, akkor sem változik. Nem csökken és nem is növekszik az +5.5V-hoz képest.
A képen jelöltem, mely két pont között mértem. A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
Egy lehúzó ellenállást van értelme bekötni ide és úgy rámérni, vagy felejtős szerinted?
S.O.S.!!! Szerintetek mitől lehet az, hogy normál használat közben egyszer csak eltűnik a piros szín egy képcsöves VGA monitorról??? (Mielőtt kérdeznétek, a csatlakozókat már ellenőriztem, de továbbra sincs piros szín!)
Kábel?
Nem hinném, ugyanis egy másodperc alatt ment el a piros szín, és csatlakoztathatom a monitort akármihez, ugyanúgy nincs piros!
Márpedig hihetetlen, de így van! Számítógépezek, mint szoktam, egyszer csak hoppá nincs piros szín (és azóta sincs)! A kábel pedig nincs megtörve, és minden érintkező ép!
Esetleg RGB színvezérlés hiba?! Forrasztási hiba?! Stb...
Szétszedni azt nem fogom, mert nincs helyette másik, de ez előjöhet egy másodperc alatt is? És így egyben hogyan lehet meggyőződni az RGB színvezérlés-hibáról? (És ez hol van a monitoron belül, ha kezdőként kérdezhetem?)
Leginkább a képcső nyakán a panelen van. Szétszedés nélkül meggyőződni...
Igen előjöhet, pl hibás forrasztás, ami eddig bírta, alkatrész ami megint csak eddig élt...
Akkor "megpusztult" a képcső nyakán az RGB színvezérlő áramkör egy része?! Na szép...
Vagy akár a cső...
Ezen a(z utólag gamma-javított) fotón látszik, hogy a piros eléggé fekete! És ez a monitor saját felirata!
Lehet cső hiba is. Kocogtasd meg óvatosan a cső nyakát, hátha arra visszajön. Volt már ilyen... ideig/óráig jó is volt. De lehet sok más csőhiba his.
Egy az, hogy bent van az asztalomban, a másik meg amit már korábban szürkével leírtam, hogy nincs helyette másik, ezért nem kockáztatnám meg a szétszedését (meg már láttam belülről olyan monitort, amiben még volt belül egy fém védő burkolat, amit nem volt könnyű leszedni!). Amúgy ez Compaq S720 típus.
Ilyenkor merül fel bennem a kérdés... Megéri egy ilyen monitorral szórakozni? 19es LCDket már lehet kapni 5-10e közt.
Az igaz, hogy a Jófogáson vannak mindenféle monitorok akár egy ezresért vagy olcsóbban is, de én már csak ilyen "képcsöves retro" vagyok... (Amúgy nagyjából egy éve mentettem meg lomtalanításból egy régi 17½ éves képcsöves monitort (a lomis cigány orra elől, XD), és még mindig meglepően jó képe van, úgyhogy a képcsövesek se lebecsülendőek!) Persze sajnos azóta sincs piros szín (minden piros pixel sötét)! Akkor most... ...reménytelen eset lenne???
Valószinűleg a piros szin elektronágyújának a fűtése szakadt meg. Egy pl. tranzisztor inkább eldurranni szokott mint megszakadni, azt hallottad volna. /ha menet közben történt/
Ha le lehet húzni a képcsőről a nyákot akkor meg is tudod nézni. Google-zd ki a képcso lábkiosztását, a heater pinekre /2db/ kapcsolj 6V-ot, sötétben lehet látni a 3 fűtőszál fényét. Ha csak 2 világit, akkor bizony reménytelen eset.
Idézet: „Szétszedni azt nem fogom” Akkor pedig javítani sem fogod, mert a hibát a monitor szétszedése nélkül nem fogod tudni megkeresni. Akkor viszont felesleges bármilyen tanácsot adni Neked.
És az hogy tud megszakadni, ha szabad kérdeznem?
ugyanúgy mint a pl. 220V-os volfrámszálas egő izzószála.
Aha..., akkor ennek konyec!
...aztán nem biztos hogy a képcső rossz, de igy esetleg kizárhatod. A képcsövön kivül minden javitható.
Ja, és van 2 felesleges 17"-os CRT monitorom, tökéletesen működnek. Ha eljössz értük Komáromba, viheted mind2t. - ingyen
Elmenni azt sajnos nem tudok, max ha futár kihozza... (Úgyis nálunk 10-én lesz lomtalanítás...)
Tovább vittem a projektet, hogy a burkolat szellőzőlukain próbáltam bekamerázni, hátha látszanak a fényfoltok a képcső nyakán, és valami mintha fűtene, mert fényfoltok azok vannak, de sajnos nem lehet megállapítani, hogy hány elektronágyú fűtése aktív, mert a burkolat alatt van még egy lukacsos fémlemez is...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |