Fórum témák
» Több friss téma |
A vezérlő IC a mások oldalon van, arról kellene többet tudni.
Csináltam pár képet. Hátha megtalálod rajta ami a lényeg.
A kapcsolási rajz szerinti CON202 Vonoff pontján hogy alakul a feszültség?
Ezeken a helyeken kellene mérni, amelyeket lefotóztam? Mert a CON203 felirat környékén lakozik a BLON. A CON202 felirat mentén pedig a hálózati kábel csatlakozója. Lehet, hogy hibás a kapcsolási rajz? Valószínűbb, hogy én nem értem.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Nyilván rossz a rajz... A Q1 és Q2 nem lett kiszedve, ellenállásaik ugyanúgy bent vannak, mert ugye az eredeti kapcsolásban ezek kapcsolták a TL494 tápfeszültségét a vezérlésnek megfelelően.
Egyébként egy korábbi segítőkész fórumtárs tanácsa alapján ki lett műtve néhány alkatrész. A teljes inverter rész ki lett műtve. Egy képen berajzolgatta miket forraszthatok ki.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=270663 Ezek hiánya befolyásolhat valamit? Mert ha igen akkor vissza tudom őket rakni.
Azokat nem kell visszarakni, hanem a BLON vonalat kellene használhatóvá tenni. Ha lehúzod testre egy 10 kohm-on keresztül, akkor is marad az 5V minden esetben?
Amúgy volt egy ötletem az IC kapcsolgatásra csak nem vagyok biztos benne hogy jó is, mert nem vagyok jártas az elektronikában. Csak így hobbi szinten "kísérletezgetek".
A monitoron van egy visszajelző LED a bekapcsoló gomb mellet, amely kék ha a monitor használatban van és sárgára vált ha alvó módban van. Arra gondoltam hogy onnan nem-e lehetne levenni az IC kapcsolgatásához szükséges jelet. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Na, látod, kreatívan kell hozzáálni. Ha másképpen nem megy, akkor szerelj a monitorra egy kapcsolót és így kézzel át tudod váltani.
Én úgy értem, hogy magáról a ledről kellene az a kapcsoló "jel", amit mondtál az a 0.8V, nem magáról a bekapcsológombról.
Tehát a gyári visszajelző LED a monitor elektronikájától kapja az "információt", hogy mikor melyik állapotban van (kék/sárga=on/"off[alvó]" háttérvilágítás) és épp ezt kéne tudatni a barkácsolt háttérvilágításomat vezérlő IC-vel. Csak azt nem tudom, hogy hogyan kéne mindezt, hogy ne tegyek tönkre semmit lehetőleg. Ebben kérném a tanácsodat, ha járható útnak tartod ezt. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Bocs az előző hozászolásom miatt. Figyelmetlenül olvastam el, amit írtál. Már értem, végül is az sem rossz megoldás egy sima kapcsoló. Nekem is megfordult a fejembe de az mégse az igazi.
Tény kevesebb kínlódással járna, de jó lett volna közel a gyári állapotra hozni, hogy ne legyen macerás a használata. Azt hittem, hogy egyszerű lesz a fórumokon látottak alapján megoldani de tévedtem. Szakértelem nélkül elég nagy dió egy ilyen kis feladat is. A BLON lehúzása testre 10KOhm-al azt úgy érted, hogy összeforrasztom a Blont egy 10kohm-os ellenállással, aminek másik végét a testhez forrasztok. És úgy mérek rá a blonra? Ezzel nem vágom haza az elektronikát vagy az ellenállás miatt nem lesz rövidzárlat? A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Igen, úgy gondoltam, és nem vágsz haza semmit sem.
Össze kötöttem a BLON-t egy test ponttal és a hálózatra csatlakoztatáskor fura zümmögő hang hallatszik a trafó felől, amely alapesetben nem hallatszott eddig. Mérni nem tudtam vagy is mertem, mert inkább gyorsan kihúztam konnektorból.
Így kötöttem össze a nyák forrasztási oldalán.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
A konkrét forrasztásodat mutasd meg, mert ekkora ellenállás nem csinálhat zárlatot vagy sípolást, egyebeket....
Úgy látom hogy az alsó panel (a képen) jobb alsó sarkában lévő tranzisztor teteje ledurrant.
Most hogy mondod, igen én is látom már. Ez azonban nem most történhetett, mert a korábbi képeken is látható a hiányossága.
Csere-bere!
Az egy NXP (Philips) gyártmányú NPN tranzisztor.
Találtam a hibás mellett lévő hibátlan kinézetűhöz hasonlót egy bontott alkatrészen.
Annyi az eltérés, hogy a monitor elektronikáján lévő jelölése az T04 (75) a bontotton lévő pedig T04 (78). Az általam zárójelbe tett számok a tokozáson lévő T04 felirathoz képest 90 fokkal elvannak forgatva. Nem tudom, hogy ezek eltérésének van-e bármi jelentőségük. Jól gondolom hogy csak a T04 jelölés a lényeg, ami azt jelöli, hogy ez NPN tranzisztor és amelyik T06-os az pedig PNP-s átmenetű?
Az első kis t betű a gyártó ország kódja. (Malaysia)
A 04 jelzés az alkatrész típusa. (PMBS3904) A 90°-kal elfordított két számjegy pedig a dátumkód. Tehát a másik alkatrész is ugyanolyan tranzisztor. (Ennek a komplementer párja a PMBS3906, aminek jelőlése pl.: t06 75) Azért még érdemes megbizonyosodni arról hogy a ledurrant tetejű tranzisztor tényleg 04 volt! (Mert én csak tippeltem, de a pontos bekötésből jól lehet következtetni.) A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
Kicseréltem a lerobbant tranzisztort egy t04 78-as-ra. Most csak akkor van a BLON-on +5V ha be is kapcsolom a monitort és kéken világít a kontroll LED, amint érzékeli a monitor, hogy nincs a pc-re kötve, szépen elmegy alvó módba és akkor az +5V is eltűnik a BLON-ról. Ezek szerint sikerült visszacsinálnom "jóra"? Mert ugye eddig folyamatosan volt +5V-om, még akkor is amikor be se volt kapcsolva a monitor.
Ezek után, akkor mi is a pontos további teendőm, hogy a KA78R12-es IC-met képes legyen szépen ki-be kapcsolni? A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
A KA7812 stabilizátor Vdis (4-es) lába szolgál a kimenet engedélyezésére ill. tiltására. 0,8V alatt tiltja a kimenetet, 2V felett engedélyezi. A BLON jelet közvetlenül rákötheted, és akkor úgy működik ahogy szeretnéd. (Meg persze a GND (3-as) lábat is összekötöd a vezérlőpanel GND-jével.)
Akkor nem kell tenni fel vagy lehúzó ellenállást a Vdis-re vagy BLONR-a? Azért kérdem mert, amikor legelőszőr kötöttem rá kb 2-3 hónappal ezelőtt az első IC-t, szerintem, akkor durranhatott el az tranzisztor, amit te vettél észre tegnap ez persze nem 100% csak gyanú.
Máshol írták, hogy kondenzátort is tesznek szűrésként az IC és tápközé. Még egy kérdés. Két ledszalag van a monitorban, külön-külön kell őket meghajtani egy-egy KA78R12-vel vagy elég egy stab ic a két szalaghoz?
Azt írtad hogy a BLON lábon +5V ill 0V mérhető üzemmódtól függően, tehát a vezérlés nem nyitott kollektoros, így nem kell fel- ill. lehúzó ellenállás.
A stabilizátor be- és kimenetére ajánlott tenni pl. 100nF kerámiakondit és 47µF (25V) elektrolit kondit. Az IC-nek 1A-es a max. kimenő árama, hogy ez elég-e, az az alkalmazott LED-szalagtól függ. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
Pórbaltám valamiféle kapcsolási rajzot készíteni de nem igazán sikerült. A 47µF 25V-os kondit például nem tudom, hogy hova rakjam. Mondjuk az se biztos, hogy a többit jó helyre raktam. Még sose csináltam ilyet ezelőtt.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
a Co nem más, mint output-ra kötött kondenzátor, tehát a kimenet és a test közé tedd. Egyébként jó a rajz.
Akkor ha jól értem csak két kondenzátorra van szükségem, 1db 100nf a Vin és a GND közé és 1db 47uf 25V-os a Vo és GND közé.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |