Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC monitor javítása

Témaindító: pedrock, idő: Máj 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 72
(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

A vezérlő IC a mások oldalon van, arról kellene többet tudni.
(#) mahinátor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Csináltam pár képet. Hátha megtalálod rajta ami a lényeg.

A kapcsolási rajz szerinti CON202 Vonoff pontján hogy alakul a feszültség?

Ezeken a helyeken kellene mérni, amelyeket lefotóztam? Mert a CON203 felirat környékén lakozik a BLON. A CON202 felirat mentén pedig a hálózati kábel csatlakozója. Lehet, hogy hibás a kapcsolási rajz? Valószínűbb, hogy én nem értem.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016

Nyilván rossz a rajz... A Q1 és Q2 nem lett kiszedve, ellenállásaik ugyanúgy bent vannak, mert ugye az eredeti kapcsolásban ezek kapcsolták a TL494 tápfeszültségét a vezérlésnek megfelelően.

Egyébként egy korábbi segítőkész fórumtárs tanácsa alapján ki lett műtve néhány alkatrész. A teljes inverter rész ki lett műtve. Egy képen berajzolgatta miket forraszthatok ki.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=270663

Ezek hiánya befolyásolhat valamit? Mert ha igen akkor vissza tudom őket rakni.

Azokat nem kell visszarakni, hanem a BLON vonalat kellene használhatóvá tenni. Ha lehúzod testre egy 10 kohm-on keresztül, akkor is marad az 5V minden esetben?
(#) mahinátor válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Amúgy volt egy ötletem az IC kapcsolgatásra csak nem vagyok biztos benne hogy jó is, mert nem vagyok jártas az elektronikában. Csak így hobbi szinten "kísérletezgetek".

A monitoron van egy visszajelző LED a bekapcsoló gomb mellet, amely kék ha a monitor használatban van és sárgára vált ha alvó módban van. Arra gondoltam hogy onnan nem-e lehetne levenni az IC kapcsolgatásához szükséges jelet.

Na, látod, kreatívan kell hozzáálni. Ha másképpen nem megy, akkor szerelj a monitorra egy kapcsolót és így kézzel át tudod váltani.

Én úgy értem, hogy magáról a ledről kellene az a kapcsoló "jel", amit mondtál az a 0.8V, nem magáról a bekapcsológombról.

Tehát a gyári visszajelző LED a monitor elektronikájától kapja az "információt", hogy mikor melyik állapotban van (kék/sárga=on/"off[alvó]" háttérvilágítás) és épp ezt kéne tudatni a barkácsolt háttérvilágításomat vezérlő IC-vel.

Csak azt nem tudom, hogy hogyan kéne mindezt, hogy ne tegyek tönkre semmit lehetőleg. Ebben kérném a tanácsodat, ha járható útnak tartod ezt.

Bocs az előző hozászolásom miatt. Figyelmetlenül olvastam el, amit írtál. Már értem, végül is az sem rossz megoldás egy sima kapcsoló. Nekem is megfordult a fejembe de az mégse az igazi.
Tény kevesebb kínlódással járna, de jó lett volna közel a gyári állapotra hozni, hogy ne legyen macerás a használata. Azt hittem, hogy egyszerű lesz a fórumokon látottak alapján megoldani de tévedtem. Szakértelem nélkül elég nagy dió egy ilyen kis feladat is.

A BLON lehúzása testre 10KOhm-al azt úgy érted, hogy összeforrasztom a Blont egy 10kohm-os ellenállással, aminek másik végét a testhez forrasztok. És úgy mérek rá a blonra? Ezzel nem vágom haza az elektronikát vagy az ellenállás miatt nem lesz rövidzárlat?
(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 26, 2016 / 1

Igen, úgy gondoltam, és nem vágsz haza semmit sem.
(#) mahinátor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Össze kötöttem a BLON-t egy test ponttal és a hálózatra csatlakoztatáskor fura zümmögő hang hallatszik a trafó felől, amely alapesetben nem hallatszott eddig. Mérni nem tudtam vagy is mertem, mert inkább gyorsan kihúztam konnektorból.
(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Ellenállás is volt betéve?

Igen egy 10Kohm-os ahogy írtad.
(#) mahinátor válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Így kötöttem össze a nyák forrasztási oldalán.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

A konkrét forrasztásodat mutasd meg, mert ekkora ellenállás nem csinálhat zárlatot vagy sípolást, egyebeket....

Parancsolj.

DSC_0700.jpg

(#) Zsora válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 27, 2016 / 1

Úgy látom hogy az alsó panel (a képen) jobb alsó sarkában lévő tranzisztor teteje ledurrant.
(#) mahinátor válasza Zsora hozzászólására (») Jún 27, 2016 /

Most hogy mondod, igen én is látom már. Ez azonban nem most történhetett, mert a korábbi képeken is látható a hiányossága.

Csere-bere!
Az egy NXP (Philips) gyártmányú NPN tranzisztor.

PMBS3904.pdf

Találtam a hibás mellett lévő hibátlan kinézetűhöz hasonlót egy bontott alkatrészen.

Annyi az eltérés, hogy a monitor elektronikáján lévő jelölése az T04 (75) a bontotton lévő pedig T04 (78). Az általam zárójelbe tett számok a tokozáson lévő T04 felirathoz képest 90 fokkal elvannak forgatva. Nem tudom, hogy ezek eltérésének van-e bármi jelentőségük.

Jól gondolom hogy csak a T04 jelölés a lényeg, ami azt jelöli, hogy ez NPN tranzisztor és amelyik T06-os az pedig PNP-s átmenetű?

Az első kis t betű a gyártó ország kódja. (Malaysia)
A 04 jelzés az alkatrész típusa. (PMBS3904)
A 90°-kal elfordított két számjegy pedig a dátumkód.

Tehát a másik alkatrész is ugyanolyan tranzisztor.
(Ennek a komplementer párja a PMBS3906, aminek jelőlése pl.: t06 75)

Azért még érdemes megbizonyosodni arról hogy a ledurrant tetejű tranzisztor tényleg 04 volt!
(Mert én csak tippeltem, de a pontos bekötésből jól lehet következtetni.)

t04.png

Kicseréltem a lerobbant tranzisztort egy t04 78-as-ra. Most csak akkor van a BLON-on +5V ha be is kapcsolom a monitort és kéken világít a kontroll LED, amint érzékeli a monitor, hogy nincs a pc-re kötve, szépen elmegy alvó módba és akkor az +5V is eltűnik a BLON-ról. Ezek szerint sikerült visszacsinálnom "jóra"? Mert ugye eddig folyamatosan volt +5V-om, még akkor is amikor be se volt kapcsolva a monitor.

Ezek után, akkor mi is a pontos további teendőm, hogy a KA78R12-es IC-met képes legyen szépen ki-be kapcsolni?
(#) Zsora válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 28, 2016 /

A KA7812 stabilizátor Vdis (4-es) lába szolgál a kimenet engedélyezésére ill. tiltására. 0,8V alatt tiltja a kimenetet, 2V felett engedélyezi. A BLON jelet közvetlenül rákötheted, és akkor úgy működik ahogy szeretnéd. (Meg persze a GND (3-as) lábat is összekötöd a vezérlőpanel GND-jével.)
(#) mahinátor válasza Zsora hozzászólására (») Jún 28, 2016 /

Akkor nem kell tenni fel vagy lehúzó ellenállást a Vdis-re vagy BLONR-a? Azért kérdem mert, amikor legelőszőr kötöttem rá kb 2-3 hónappal ezelőtt az első IC-t, szerintem, akkor durranhatott el az tranzisztor, amit te vettél észre tegnap ez persze nem 100% csak gyanú.

Máshol írták, hogy kondenzátort is tesznek szűrésként az IC és tápközé.

Még egy kérdés. Két ledszalag van a monitorban, külön-külön kell őket meghajtani egy-egy KA78R12-vel vagy elég egy stab ic a két szalaghoz?
(#) Zsora válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 28, 2016 /

Azt írtad hogy a BLON lábon +5V ill 0V mérhető üzemmódtól függően, tehát a vezérlés nem nyitott kollektoros, így nem kell fel- ill. lehúzó ellenállás.
A stabilizátor be- és kimenetére ajánlott tenni pl. 100nF kerámiakondit és 47µF (25V) elektrolit kondit. Az IC-nek 1A-es a max. kimenő árama, hogy ez elég-e, az az alkalmazott LED-szalagtól függ.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016

KA78R12.png

(#) mahinátor válasza Zsora hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Pórbaltám valamiféle kapcsolási rajzot készíteni de nem igazán sikerült. A 47µF 25V-os kondit például nem tudom, hogy hova rakjam. Mondjuk az se biztos, hogy a többit jó helyre raktam. Még sose csináltam ilyet ezelőtt.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016

DSC_0713.jpg

(#) kadarist válasza mahinátor hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

a Co nem más, mint output-ra kötött kondenzátor, tehát a kimenet és a test közé tedd. Egyébként jó a rajz.
(#) mahinátor válasza kadarist hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Akkor ha jól értem csak két kondenzátorra van szükségem, 1db 100nf a Vin és a GND közé és 1db 47uf 25V-os a Vo és GND közé.
Következő: »»   66 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem