Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   258 / 360
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
200/4000000*32768=1,6384 Hz Ha már szorozgatunk
0,655/3278*4000000= ?
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Nyugodtan számold át ( az osztás/szorzás kommutatív, mindegy hogyan számolod), meglátod a kisebb ppm a nyerő, frekvenciától függetlenül.

?=80Hz (ami a 200/2,5, nincs kibúvó ).
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Nem vitatkozom ezt a vitát már régebben lejátszottam mással , és a pontosságot megmutatta az élet ...Azt nem értem miért nem számoltok Csak szóban : ha 32768 hz nél a csúszás 0,655Hz
és ezt kell leosztani 1hz re akkor az osztott frekvenciára a csúszás értéke 0,01998xx
ha a 4megás csúszása 200 hz akkor az 1 Hz re vonatkoztatott (leosztott) csúszás 0,00005
Melyik is a jobb ? Nem arról beszélek hogy melyik kavics mennyit csúszik -hanem hogy mennyi lesz az 1Hz-re leosztott frekvencián az eredmény az óraprogramban ! Sót ha ügyes vagy ez az érték még a programban is pontosítható , minél nagyobb az osztásarány annál jobban !
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) ktamas66 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
0,655/32768=0,00001998 és mindjárt másként néz ki. Pontosan számolva 0,00002 hiszen az 5:2 aránynak ott is meg kell maradni.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) kaqkk válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Megtréfált a számológépem ! Átállítottam tudományosra és megmutatta hogy neked van igazad! Az egyik számításnál elvette a nullákat a tizedes után -míg a másiknál nem nem értem
De elnézést kérek !
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) djadji válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
kaqkk kollega mar is szimpatikus. A ,neked van igazad' mondatot nem gyakran olvasni forumokban. De sztem is igy lenne termeszetes ( mar ami a vitat illeti. A freki szamitast nem latom at.
Most a 20 Mhz-es kristallyal egy nap alatt 6 secet sietett. Az nekem pont tokeletes. Bar azt csak kivancsisag kedveert: azt le tudom tesztelni hogy tenyleg a kulso kristalyt hasznalja e? Ha mondjuk mukodes kozben kihuzom a kristalyt akkor megall a masodperc szamolas? Vagy ez barbar pic-szadizmus?
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Ha működés közben kihúzos a kristályt akkor igen, leáll a kontroller. Igaz, van olyan opció több PIC-ben is, hogy ilyen esetben váltson át abelső oszcillátorra. Ha nálad ez életbe lép, akkor annyit fogsz észrevenni, hogy az óra jóval lassabban fog járni.
(#) kaqkk válasza djadji hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Ha felteszed ide, vagy elküldöd " imélben" a programot szívesen segítek a pontosításban . És megnézzük hogy milyen oszcillátorral dolgozik a piced ..
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
(#) ktamas66 válasza djadji hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Ellenőrizd milyen belső frekivel tud menni a PIC-ed, a 20MHz nem egy tipikus érték.
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Júl 31, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretném elkészíteni a Hobbi elektronika honlapján látottakat, mellékelem a linket. Automata helyiség világítás. Tudom, hogy a programot le tudnám tölteni, csak én saját magamnak szeretném megcsinálni magát a programot, és nem tudom hogyan kezdjek hozzá. Tudna ebben valaki segíteni? Csak az első három-négy lépés kéne. Köszönöm előre is. http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/automata_helyisegvilagitas.html
(#) kaqkk válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Az első négy lépés : 1 enkóder mintaprogram (bemenetek kezelése)
2 belépések számlálása
3 kimenet kezelés (ha a belépések száma > 0 akkor kimet aktív)
4 kézi be-kikapcsolás (nyomógomb)
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) Horváth P Tamás válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
A bemenetek kezelésével akadtam el,mivel nem tudom hogyan kellene különbséget tenni a két haladási irány között .Befele haladás és kifele haladás.
(#) kaqkk válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Próbáld meg amit írtam ,az enkoder mintát az éppen erre való
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Júl 31, 2016 /
 
Nem tudom,hogy mi az a enkoder minta,nem tudnál föltenni egy programot amiből el tudok indulni. Egyelőre nekem a bemenetek kezelésével van a gondom. Befele irány-kifele irány.
(#) Bakman válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Mellékletben egy kis segítség. Egyszerre két bemenetet kell figyelned. Az ábráról leolvasható, hogy két egymás melletti állapotban mindig csak egy bit változik. Így változáskor, az előző állapottal összehasonlítva kideríthető, hogy jobbra vagy balra mozdult az encoder, jelen esetben a személy.
(#) kaqkk válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Tessék

enkoderx.fcf
    
(#) Bakman válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Mellékletben egy manuális változat, hogy legyen egy ilyen is.
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Júl 31, 2016 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget .Most már talán sikerül a dolog.
(#) Gagyicom hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Sziasztok!

Szeretnék kérdezni, szükségem lenne egy minimum 4 de lehetőleg 7"-os kijelzőre. Rendelkezésemre áll a Flowcode V5 illetve V6. 4D Picasso kijelzőre gondoltam, de nem találtam 3,2 nagyobbat. Az új proci a Diablo16 meg nem tudom, hogy ugyanolyan utasítás készlettel rendelkezik-e. Bármilyen megoldás jó. Egy automatizált gép méréseinek a megjelenítéséről lenne csak szó 4 szám meg statikus szöveg.

A segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) Kovabe válasza Gagyicom hozzászólására (») Aug 3, 2016 / 1
 
kijelző
Szia
szerintem ezt nézd meg, sorosport kommunikáció van benne és relatív egyszerű kezelni, jól programozható kijelző a hozzá való softverrel ami szintén grafikus.
(#) Gagyicom válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Szia!

Azt elfelejtettem mondani, hogy a gép működését egy általam Flowcode-ban írt program végzi, ezért szeretnék kompatibilis kijelzőt. Most egy 4*20 karakteres kijelző van, de az operátorok panaszkodnak, hogy nehezen olvasható.
(#) djadji válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Kirpóbáltam a kristály kivételét és megállt, szóval ok.
Ellenben ha lehet élnék a segítség lehetőségével. Elég gyenge vagyok abban, hogy a késztermék "bolondbiztos" legyen. Vagyis kibírja a melegedést, az esetleges áramlökéseket, meg ilyesmiket
Úgy értem: Ide kellene egy kondi, mert hogy..., ide jól jön egy ellenállás, mert akkor..., ide kell egy dióda, ha túláram van.
Ezeket (ismeret hiányában) én nem látom át, ebben kérnék segítséget.
Felteszek egy képet a kapcsolásról (kapcs rajzom nincs, a próbapanelen alakul ki, és utána a abból készítem el a NYÁK tervet). Leírom a lényeget.
A szokásos bekötések (táp, pickit kábelek) ezek szabadok maradnak).
Még nincs rajta a tápon a 100µF-os kondi, de azt tervezem berakni. (ez az egyetlen "biztonsági alkatrész" amit ismerek).
Nagyjából a többi:
A jobb fölső negyed: (1-7 lábak)) szabadok lesznek ide kerülnek az öntöző körök mágnesszelepeit kapcsoló szilárdtest relék (ha lesznek körök)
Bal fölső (kb 8-14 lábak) kristály és a nyomógombok, idő állítás: perc, óra, és a OK gomb. Lesz még egy reset és egy szivattyú ki-be gomb (program független). A gombok 10Kval le vannak húzva GND-re. Innen jön a citrom vezeték is, ami a szilárdtest relével kapcsolja be a szivattyút (a másik fele a GND-n van)
Bal alsó rész (kb 15-22 lábak) : eső érzékelő 2 narancs vezetéke, lehúzva 20Kval GNDre. (a két vezeték benne lesz egy pohárba. HA eső lesz benne, akkor zárja a kört és a PIC magasat fog kapni az eddig GND-re húzott lábán, ekkor nem locsol. egészen addig, amíg ki nem szárad a "pohár". A próbák alapján működik). Ha kell több gomb, vagy relé, ami nem fér el, akkor azok is ide kerülnek.
Jobb alsó rész (23-28 lábak) Az LCD kijelző, a kontraszt láb egy fix 5K-val beállítva. A jobb szélen a sárga kapcsolóval az LCD háttérvilágítását lehet megszakítani, hogy ne fogyasszon, ha nem nézi senki.
Ahogy látható ezen a pár ellenálláson kívül SEHOL egy kondi, sehol egy ellenállás, vagy bármi. Működik ugyan, de biztos vagyok benne, hogy ez így nem egészen jó, vagy nem lesz hosszú életű.
Esetleg abban tudnátok segíteni, hogy hova lenne érdemes még betenni ezt-azt hogy biztosabban működjön?

(itt egy videó a működésről, itt egy asztali lámpát kapcsol a relé, de kipróbáltam működik a szivattyúval is, bár azért melegszik kicsit.(1300W a szivattyú, a relé elbír 40A-t is elvileg)

UI: nem biztos hogy ez így leírva érthető, akkor bocsi, és lerajzolom!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016

vezerles1.jpg
    
(#) Gagyicom válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Szia!

Nézegettem ezt a megoldást is. Az 5-ben írtam a szoftvert mert még addigra nem jött meg a 6-os. Az 5-ben benne van a VGA de 6-ból nem tudom miért hagyták ki. Úgy néz ki, hogy találtam megoldást a T6963C IC személyében. Sok méretben gyártanak kijelzőt ezzel az IC-vel, igaz, hogy monokróm, de az elvárásoknak megfelel. Ha így is kicsi, akkor marad a VGA.
(#) Gagyicom válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Szia!

Annyi kérésem lehetne, hogy ha neked megvan valamilyen pdf vagy egyéb formátumban az utasítás lista az uVGA-III-hoz, akkor megtennéd, hogy az elküldöd. Lehet, hogy megírom inkább a saját komponens makrómat hozzá. De egyelőre a neten böngészve nem találtam meg.

Előre is köszönet.
(#) Bakman válasza Gagyicom hozzászólására (») Aug 4, 2016 / 1
 
Kovabe által linkelt kijelzőhöz csak UART kommunikáció kell. Ma már keresni kell az olyan kontrollert, amiben nincs ilyen lehetőség.

Alkalmazási példa: Bővebben: Link. A képen egy 5"-os kijelző van, kapni 7" változatban is. Kb. a legolcsóbb HMI, gyerekjáték kezelni. A program Flowcode-ban íródott, bár ez szinte mellékes.
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Ezt a témát nézegesd: Mikrokontrollerek zavarszűrése.
(#) neoone hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnék egy ehhez hasonló, de csak egy soros, ledsort készíteni 20 db led-ből, encoder használatával. Valamint shiftregiszterrel, láb spórolás végett. Az encoderrel kapcsolatban láttam fentebb példákat, a dolog többi részéhez kérnék iránymutatást. Előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza neoone hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
74ls595 höz is van fent példa , de egyszerű spi kommunkációval megoldható ,
(#) neoone válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 30, 2016 /
 
Erről az egyszerű spi kommunikációról tudnál mutatni egy példát?
(#) Kovabe válasza neoone hozzászólására (») Aug 30, 2016 /
 
hozzászólás
Ez segítség lehet
Következő: »»   258 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem