Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   666 / 782
(#) 13_Balu50 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Igazad van hagyjuk, ez nem ide tartozik, inkább valami egészség témába, de ha majd idősebb és bölcsebb leszel, másképp fogsz hozzá állni az egészséghez.Komolyan elgondolkoznál rajta, nem írnád, "butaság az utolsó szóig".
Részemről befejeztem.
(#) Buvarruha válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Ehhez nem bölcsnek kell lenni, hanem objektívnek és ismerni kell a tényeket, részemről ez megvan, ezért nem vagyok vallásos sem.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2016
(#) Ge Lee válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1

Amikor a mobilt a füledre teszed kb. ezerszer nagyobb dózist kapsz mint amikor megy az összes kütyü készenléti áramköre. Én is ki szoktam őket kapcsolni éjszakára, de nem azért mert félnék tőlük hanem egyrészt azért hogy ne tekerjék a villanyórámat (sok kicsi nagyon sokra megy), másrészt azért hogy ne 2-3 év legyen a tápok élettartama.
Ha van szkópod kapcsold be, és fogd meg a szonda végét, a testeden ott van több 10V a hálózat 50Hz-éből. Nem a kapcsitápok zavarából, mert annak egy részét elnyelik a zavarszűrők, a többit ami meg a hálózatra jut azt söntöli maga a hálózat. Szóval akkor ki kellene ballagni minden este az óraszekrényhez és a hálózati automatát is le kellene kapcsolnod, mert a kábel ott tekereg az egész lakásban és szórja a maga elektromos terét.
Most csak hasra ütve dobálózok a számokkal, de a napi stressz meg a táplálékkal elfogyasztott vegyszer és szintetikus anyag szerintem milliószor nagyobb kárt tesz az egészségedben mint a bekapcsolva hagyott kapcsitápok.
(#) voodoo válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Csomó antenna és mindenféle nagyfrekvenciák tömkelegének a hálózata vesz körül. Ha tetszik ha nem: lekapcsolni se tudod, maximum ha valami barlangba laknál ezentúl. Sokkal károsabb állandóan lekapcsolgatni valamit, kikelni az ágyból és ezzel húzni saját magunk és mások idejét és idegrendszerét, paranoiában élni.
(#) 13_Balu50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

Azért örülök, hogy részben egyet értesz velem, Az Lcd tv és a mindig tv ruter napi max 2 órát ha megy, este akkor a maradék 22 órában minek legyen készenlétben, ma még be sem kapcsoltam, majd este elalváshoz.
(#) 13_Balu50 válasza voodoo hozzászólására (») Szept 5, 2016 /

A tiéd egy vélemény az enyém egy másik, nekem nem jelent gondot kikapcsolni. Kb 100Ft egy világítós billenős kapcsoló és kb 5 perc alatt ki lehet cserélni az elosztó szétszedése nélkül.
(#) Buvarruha válasza voodoo hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1

Nem kell barlang, elég Faraday kalitkát csinálni a házból.
(#) kameleon2 válasza voodoo hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1

Szia! A kérdés, amit érintesz nagyon is valós. Én építettem már pár villát és a tulajdonosok kifejezetten örültek, amikor mellőztük a Wifi-t is és mindenhol volt valamilyen árnyékolási megoldás az elektroszmog ellen. Még a padlóban futó erősáramú kábelek is fémtálcában futottak. A kommunikációs kábelek is FTP kialakításúak voltak. A kommunikáció sebessége nem indokolta volna önmagában az árnyékolt kialakítást, bár tény, hogy annak is jót tett.
(#) Moderátor hozzászólása Szept 5, 2016

Tisztelt fórumozok!
Bár érdekes dologról folyik a "vita", úgy gondolom itt a
Idézet:
„Kapcsolóüzemű táp 230V-ról”
témában ennek nem sok keresnivalója van. Legyetek szívesek máshol folytatni a téma további kivesézését.

Üdvözlettel: Moderátor
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2016
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Köszönöm a válaszod. Ez a kapcsolóüzemű labortáp engem is érdekelne.
(#) martin96 válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Egyébként laptop töltőből ki szabad hozni 35v-ot, a gyári 19 helyett? Van benne egy tl431-es ic, gondoltam kicserélem bebbe az osztóellenállásokat.
(#) Buvarruha válasza martin96 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Elvileg beleférhet, viszont a kondikra figyelj oda.
(#) Ge Lee válasza martin96 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

A 431 37V-os szóval eléggé a határon van, a másik, hogy majdnem biztos hogy a laptoptöltőben nincs annyi kitöltés tartalék hogy közel kétszeres feszt produkáljon, és még maradjon kitöltési tényező tartalék a szabályozáshoz.
(#) martin96 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Lehet elég volna 32v is. Ez gondolom nem kenne akadály neki. Majd csak annyi, hogy 4.6A helyett csak 3-ra lesz képes.
Alapból 20v-os.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2016
(#) Skori válasza martin96 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Mivel az ilyen tápok zöme 100V-ról már működik, így 230V-ról esetleg még lenne elég kitöltési tényező (gondolom 100V-ról meg úgysem használnád), de nem ez az egyetlen akadály.

Ha növeled a kimeneti feszültséget, akkor azzal kb. arányosan a primer feszültség csúcsértéke is növekszik. Ez a csúcsérték + a puffer feszültsége terheli a primer oldali kapcsoló FET-et (flyback esetében). Jelentős növelés esetén előfordulhat, hogy a FET tönkremegy, mivel túlléped a megengedett legnagyobb üzemi D-S feszültségét. Tartok tőle, hogy erre nincs elegendő tartalék...

A TL431 ha jól emlékszem 36V-ig van specifikálva, tapasztalatom szerint, ha nem folyik rajta nagy áram akkor a gyakorlatban 39...40V-ig képes működni. 40V körül akkor is határol ha nem kap vezérlést, ha a rajta átfolyó áram kicsi, akkor nem egy tönkre.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2016
(#) martin96 válasza Skori hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

FET-től nem nagyon tartok, hogy tönkremenne. Minden tekintetben jobbat tettem a régi helyére.
Akkor kipróbálhatom elbírja-e.
(#) erbe válasza martin96 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

15 V 4 A-es töltőt felnyomtam 21 V-ra. Kellett volna 2 A. A teljesítménybe bőven belefért volna, de 0,7 A-nál már elkezdett zuhanni a kimenő feszültség.
(#) martin96 válasza erbe hozzászólására (») Szept 6, 2016 /

Kipróbáltam. 2A-t képes leadni aztán esik le a feszültsége.
Jó lett volna, ha használhattam volna labortápnak de így nem sok előnye van, főleg, hogy kipróbáltam egy hagyományos trafó is befér majd a dobozba.
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Közben gondolkodtam a dolgon és arra jutottam hogy nem sok értelme van olyat tervezni ami már kész van, pláne hogy nagyon hasonló ahhoz amit én kigondoltam, csak én félhíddal oldottam volna meg a 2T forward helyett.
Az oldal amit nemrég linkelt valaki nekem is itt van már évek óta a könyvjelzőim között de eddig nem foglalkoztam vele: egy SMPS labortáp ami tud bőven feszt és áramot is, és szerintem nincs értelme ettől bonyolultabbat építeni.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Köszi ezt a rajzot régebben én is nézegettem, szimpatikusnak tűnik. Az nem teljesen világos, hogy a P2 áramkorlát potméterrel 0-40A-ig szabályozható az áram?
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Igen. Tulajdonképpen ugyanaz az egész mint egy maci féle hegedű, csak ki van egészítve fesszabályozással ami állítható is, illetve az áramszabályozás értéke is állítható. Paramétereket nem közölt az oldalon a srác, gondolok itt a kimeneti fesz hullámosságára stb., de nagyjából az adatlapi értékek közelében lehet.
Az áramjel vissza van vezetve az áramváltón keresztül a szokványos módon az áramérzékelő lábra, és pluszban egy potival oda lehet vezetni még feszt a referenciából is, ami azt fogja eredményezni hogy állítható lesz az áramkorlát. Hogy teljesen lemegy-e nulláig, meg hogy mennyire finoman állítható az alsó tartományban azt meg nem mondom, de egyrészt lehet tenni oda még egy potit finomállítónak, másrészt ilyen tápot nem azért épít az ember hogy mondjuk 20mA-es áramkorlátot állítson be rajta.
A kimeneti fesz a belső hibaerősítő 2-es (invertáló) lábára van visszavezetve, aminek a másik (nem invertáló) lába pedig belül a tokban 2,5V-on van, ehhez a feszültséghez képest szabályoz. A gate trafón a tekercses helyett zéneres-diódás visszamágnesezés van, a ZD1 pedig elvileg az undervoltage értékét emeli meg a zéner fesszel, tehát ha mondjuk menet közben elfogyna a betáp mert áramszünet van, akkor előbb leáll a vezérlés, és nem történik olyan hogy az IGBT behal az elfogyó/lecsökkenő gate fesz miatt.
(#) merlingerin hozzászólása Szept 9, 2016 /

Sziasztok!

Szükségem volna kis méretben megépíthető kapcsolásra, ami 230V AC-ból stabil módon előállít 150-160V DC feszültséget, 70-80W terhelhetőséggel. Galvanikus elválasztás nem kell, felesleges. Tehát valami trafó nélküli sima tekercses változat volna ideális. Épített valaki már ilyesmit? Tudtok nekem ajánlani valami kapcsolást? Az elsődleges feltétel a kis méret.

köszönöm!
(#) Buvarruha válasza merlingerin hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Kicsit konkretizáld a kis méretet.
(#) merlingerin válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Szia!

Egy 110V szerszámgép akkutöltőhöz kellene előtétnek, mert 120V változat, a trafó határra van tekerve, és nem viszi el a 230V betápot. Trafót szétszedni nem lehet. 3 féle feszt csinál. Így csak az előtét marad. Hely kb. Cigisdoboznyi van. 180V körül stabil még, felette tilt. Meguntam a kísérletezgetést... Marad az előtét.
(#) Buvarruha válasza merlingerin hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Nem lenne egyszerűbb valami külső 110V-os trafó? Csak mert cigisdoboznyi helyre szerintem nem férne be az a 80W táp.
(#) merlingerin válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Szia!

Nem, mert nem csak én használom... soros induktivitás, pici fesz. Lépés, step down üzem. Szerintem bele kell férni. A komplett táp sem nagyobb.
(#) gulyi88 válasza merlingerin hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Beteszel egy triacos teljesítményszabályzó áramkört (lehet kapni készen pici kockatokban 3 drót lóg ki beőle), és fix ellenállással (1 db) a gyújtásszöget úgy állítod be, hogy kb 150V csúcsfeszültségű szinuszvagdalékot adjon ki.
(#) merlingerin válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

Szia! Próbáltam. Sajnos tilt...
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Írtad hogy maradt UCC-d, természetesen a danyk féle táp állítási és szabályozási elrendezésének azzal is kellene működni hídban vagy félhídban mert a két IC belseje majdnem ugyanaz, csak az egyik együtemű a másik meg ellenütemű, illetve az UCC-n nincs kivezetve a referencia de arra nincs is szükség. Ha több invertered is van és megfelelő bennük a gate trafó szigetelése (az érintésvédelem miatt), akkor az egyikkel kipróbálhatod az ott alkalmazott feszültségszabályozást, meg az áram csökkentését fesz becsatolással. Az enyémmel én nem tudom kipróbálni mert sönt van benne, nincs galvanikusan elválasztva a vezérlés a primertől.
(#) gulyi88 válasza merlingerin hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Ha már kipóbáltad és megvanak a dolgok hozzá, akkor érdemes lennek kideríteni, hogy mire tilt le (értékelhető képet tehetnél fel a tápról). Lehet hogy pofonegyszerű a megoldás, és ettől kisebb méretű, jobb hatásfokú átalakítót nem fogsz találni.
Következő: »»   666 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem