Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   210 / 291
(#) granpa válasza nyemi hozzászólására (») Szept 5, 2016 /
 
Hol a kapcsolás, had okosodjunk.
(#) Cavalier válasza nyemi hozzászólására (») Szept 5, 2016 /
 
Mérve is annyi? Mert 400V 4µF az 320mJ energia, 1 másodperc alatt 320mW teljesítményt jelent, 9V-ról az 35,5mA áram, ergo feltaláltuk az ingyenenergiát.

Egyébként tökegyszerűen meg lehet oldani a visszacsatolást az 555-höz is, és akkor ha feltöltötte a kondit, lekapcsol. Viszont sima hálózati trafóval egy tranzisztorral sose lesz olyan a hatásfok mint egy rendesen megcsinált ferrites inverterrel.
(#) nyemi válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 6, 2016 /
 
Az nem tudom, mert működés képtelen. De a számításodba az impulzusok közti időt mondjuk 1,2-1,4 másodpercnek vesszük már bőven teljesül az energia megmaradás törvénye
Visszatérve a kapcsolásra lehet hogy a nagyfeszültségű rész kikapcsolására nem is lenne szükség ha a fő tároló kondenzátort feszültség kétszerezővel töltenénk és a tirisztor kommutációját elősegítenénk egy párhuzamosan rákötött R-C taggal (Snubber) az anód katódja közt.
A inverter ami itt használatba van az tényleg kritikán aluli . Az 555 IC még csak elmegy de, hogy hűteni kell a trafó meghajtó tranzisztort az nagyon lerontja a hatásfokot, szerintem még 50% sincs. Aztán kérdés az is hogy ilyen gyenge inverterrel és egy gépkocsikba nem is CDI gyújtásban használt gyújtótranszformátorral mi jut ki a kerítésre. Az tudom hogy nincs más de legalább optimalizálni kéne dogokat. Mert az igaz hogy így 400Voltos töltő feszültségnél 40kV is kijut a karámra de olyan rövid idejű az impulzus (100uS) hogy így nincs idő a hatás kialakulására. Azt meg hogy meddig bírja a Trafó a dupla kimeneti feszültséget nem tudni de az biztos hogy az átütése be van programozva.
(#) Cavalier válasza nyemi hozzászólására (») Szept 6, 2016 /
 
Na igen, ezerféle jobb módszer lenne a nagyfesz előállítására, itt a cél az volt, hogy fiókból előszedett alkatrészekből megoldható legyen, és egy RT cikkből lett átrajzolva, ami látszik is.
Az ideális valamilyen pwm IC tiltóbemenettel ami kezeli a visszacsatolást is, és valami push-pull ferrites trafó. Esetleg közvetlen mikrokontrollerről hajtani két logic level mosfetet push-pull-ban, egy kis ferrites trafó, az IC kezelné a visszacsatolást is, indítaná az impulzust, közben leállítaná az invertert... akár a kerítés feszültséget is mérhetné, és annak megfelelően töltené a kondit. Arduino pro mini kb. 5-600 forintért kapható, usb-ről felprogramozható.
Kb. fél óra alatt megírnám a programot rá, csak nem mostanában lesz kedvem hozzá.
(#) deak francis hozzászólása Szept 8, 2016 /
 
Üdv.Ősszehoztam a stabkockás inverteres kapcsolást.Az inverter trafó egy 9v/220v/400mA-es.Na most a hálozatról (220v)trafó +grécz++1000u/40v kondi rákapcsolva,tehát terhelve is 14,9v mutat a DMM.Akérdésem az lenne hogy sok e ez????köszi.
(#) nyemi válasza deak francis hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
x/√2= Válasz
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Nem egészen értem,de próbálom.Tehát megalkottad az inverteres pásztor elektronikát.A Tr az inverterben egy 220V(230V)/9V 400mA kis trafó.A hálózati tápod egyenirányítva,szűrve,terhelve 14,9V mutat,ha ezt kötöd a 7812 stabilizátor bemenetére és annak kimenetéről táplálod az elektronikát akkor ez jó lehet.Elvileg a 7812 kimenetén nem lehet több a feszültség 12V -nál + - 0,1 Volt kb.
(#) deak francis hozzászólása Szept 8, 2016 /
 
Szia.Az IC. tápját a 7812stabkoczka bíztosítja.A14,9V fesz a trafóra megy direkt.Azt kérdeztem hogyha a 9vtrafónak ha nem lesz sok.
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Nem lesz sok.
(#) deak francis válasza erdgab hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Ok...köszi,köszi.☺
(#) KKobra válasza nyemi hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Csak meg szeretném jegyezni hogy semmit nem kell hűteni! Még csak nem is langyos a FET a többi alkatrész sem melegszik eddig négy ilyen kapcsolást raktam össze ha nem kötöttem el semmit még csak nem is lettek langyosaksem az alkatrészek
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
(#) nyemi válasza KKobra hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Az Ok, de a probléma akkor is fen áll, hogy 1mp-s 40kVoltos tű "szúrásokat" ( impulzusokat aminél nem tud kialakulni az áram mert olyan gyors, és mint tudjuk az ráz ) gyártotok, 10kVoltos "pofonok" (3,4kHz lecsengő impulzus sorozat) helyett.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
(#) Remci hozzászólása Szept 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Hozzám is került egy ilyen villanypásztor: Bővebben: Link . Első körben kiöntöttem a dobozában lévő vizet. Hajszárítóval kiszárítottam, a panelt alkohollal lemostam, bár tisztának látszott. Ha bekapcsolom, akkor működik, de szabálytalan ütemben adja az impulzusokat, hol lassabb, hol meg gyors. A fazékmag viszont kis járatás után már meleg. Szerintetek hol keressem a hibát, mit nézzek vagy mérjek rajta?
(#) erdgab válasza Remci hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Szia!
Trimmer,fazékmagon a tekercs?
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Szia!
Holnap megpróbálom szétszedni a tekercset, lehet hogy a víztől esetleg átütött? A potit hiába tekergetem, szemre nem látni változást. Mindegy, holnap több időm lesz, majd méricskélek.
(#) deak francis hozzászólása Szept 9, 2016 /
 
Szia .Nem lehetne kipróbálni a fazékmagot egy 2x12v vas-silicium trafóval??...nem tudom csak kérdezem...
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Szept 10, 2016 /
 
Na, ma méregettem kicsit. Az összes alkatrész jó, a fazékmag L3-as kimenetén 500v-ot mérek.Viszont azt vettem észre, hogy ha a 230v-os hálózatról üzemeltetem, akkor a szikra össze- vissza jelentkezik. A betáp oldalon egyenirányítva, szűrve 16-17v-ot mérek. Mivel lehet akkuról is üzemeltetni, így próbaképpen az akku bemenetre tápegységről adtam neki 12v-ot és a szikra szép szabályosan, 1mp-ként jelentkezik. De ha megemelem a feszültséget 16v környékére, akkor megbolondul és ugyan azt a jelenséget produkálja, mintha hálózatról működtetném. Ha visszaveszem 12-13v-ra, akkor megint rendesen működik. Ez mitől lehet?
(#) tibistor hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a szikraköznek csak a tesztelés-élesztés idején kell meglennie, üzemelnie, vagy a tényleges használat esetén is, vagyis amikor már a kerítésre van kötve?
(Ha már korábban volt erről szó, akkor elnézést kérek. Túl hosszú a topik, képtelen vagyok végigbogarászni.)
Előre is kösz a választ!
(#) Remci válasza tibistor hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Szia!
A szikraköznek benne kell lennie, de csak akkor működik, ha túl rövid a karámvezeték és az energia nem tud maradéktalanul elveszni rajta. Ha a vezeték hosszú, ahol az energia már el tud oszlani,pl több száz méter, akkor már nem kellene szikráznia
(#) KKobra válasza Remci hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
a szikraköz legyen a vezeték végén a leg távolabb a betáptól akkor kijut minden energia a vezetékre
(#) Remci válasza KKobra hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
De ha véletlenül megszakad a karámvezeték, akkor a gyújtótrafón belül üt át a szikra. Ezért én a dobozra is tennék, azt hogy kívülre, vagy belülre, már mindenki döntse el maga. Ettől függetlenül a vezeték végére is lehet tenni egyet, kisebb hézaggal mint a dobozon lévő, így rövid vezetéknél nem az fog csattogni.
(#) Cavalier válasza Remci hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Belülre semmiképp nem tennék, ha nem is üt át, a koronakisülések miatt keletkeznek agresszív gázok amik tönkreteszik az elektronikát.
Kintre meg a tűzvédelem miatt lehet érdekes. Lezárt üvegcsőbe épített szikraköz esetleg.
(#) Remci válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Belülre műanyag csőbe szoktam tenni, aminek a végei le vannak zárva. De láttam már kívűl is szikraközt, L alakú lemezből hajlítva.
(#) kicsizsola hozzászólása Szept 15, 2016 /
 
Sziasztok! . Megépitettem a következő áramkört ,felraktam aksira, 2 perc müködés után az 555 ic elrobbant! Minek köszönhető ez ? Nagyon megijedtem még sosem jártam igy.
(#) KKobra válasza kicsizsola hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Valamit elkötöttél!! Mekkora tápot kapott, tán csak nem hálózati feszültséget?
Melyen nyákra építetted?
Akkuról 12V kap. Ha minden a helyén semmi nem mehet tönkre!
Biztosíték?
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2016
(#) zosza18 válasza KKobra hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
A félreértések elkerülése végett...
Idézet:
„Megépitettem a következő áramkört ,felraktam aksira,”

Alkatrész lista kéne először is, hogy mi lehet az amivel ílyen szinten beterhelte az IC-t.
És ez is...
Idézet:
„2 perc müködés után az 555 ic elrobbant”
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2016
(#) KKobra válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
A kapcsolási rajzon minden ott van! Ha azt rakta bele akkor annak jónak kell lennie.
Lehet a 100µF kondi fordított polaritással Talán az robbant fel
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2016
(#) zosza18 válasza KKobra hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Igen az szép és jó is, csak a hozott anyaggal vannak problémák. Általában mindig abból készül ami a fiókban lelhető, így nem fedik az alkatrészek a rajzon feltüntetett értékeket és tipusokat.
Ebből kifolyólag érdeklődök a Beépített! alkatrszekről.
(#) kicsizsola válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Problema megoldva a kondit forditva raktam fel ! Kicsit amator vagyok meg )
(#) zosza18 válasza kicsizsola hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Milyen kondit? Az pukkant el, nem is az IC?
Azzal nincs baj, majd alakul az.
Következő: »»   210 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem