Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   591 / 731
(#) P_Laszlo válasza Andralin hozzászólására (») Szept 25, 2016 / 1

Ráspoly a szerszám neve, és gyorsan megvan az a fél centi körben.

Erre gondoltam, a nagyobbra. BC25TG

Ilyen az M1 dóm nagyjából, ha be van süllyesztve: Bővebben: Link

A magashangszóró impedanciája nem olyan fontos, azt hangváltóval ki lehet igazítani. Tehát mindegy, hogy 4-6, vagy 8 ohm.

A BC25 meg ilyen szokott lenni: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) Buvarruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 25, 2016 / 1

Az a BC25 elég jó!
(#) P_Laszlo válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Legolcsóbb, legegyszerűbb Vifa. Ennek megfelelő képességekkel.
(#) jocko hozzászólása Szept 25, 2016 /

Sziasztok! Vettem egy videoton saphir1 dp 202e hangdoboz párt (nekem most megért így 5 ezer ft-ot már csak a dobozok miatt is),de elég rossz állapotban vannak benne a hangszórók.Arra gondoltam,hogy teljesen felújíttatom a mélyközepeket.A cél az lenne,hogy olyan legyen a két vidi,mint ez a monacor hsz. ami a harmadik képen van,szövet széllel,ilyen PA jellegű hsz. legyen.Megoldható ez?Vagy teljesen lehetetlen ötlet?Aubeck csinál ilyet?
(#) Andralin válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Hát akkor legyen a BC25, legfeljebb reszelgetek egy kicsit.

Ahogy nézem ez itthon nem elérhető, de Hollandiából meg tudom rendelni.

Szóval akkor ez az összeállítás akkor jó lehet végül?
17R634A mélyközép + Vifa BC25TG magas + középsugárzó vakon benne.

Gondolom célszerű egy jobb hangváltó bele a gyári soros kondis megoldás helyett.
Ahogy nézem a görbéket 2-3 kHz körül lehetne a keresztfrekvencia, ugye?

Ezt a kettőt találtam, jó borsos áruk van:
Monacor DN-20, 2-utas, 8Ω-os hangváltó
Visaton frekvenciaváltó HW 2/70 NG / 8 Ω

Kell hozzá egyáltalán ilyen drága váltó, vagy tudnál ajánlani olcsóbbat is, ami még nem megy a minőség rovására?
(#) P_Laszlo válasza Andralin hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Jó, csak a magasat a közép helyére kell tenni.

Nagyon túlgondolni nem kell a váltást, kb. ilyesmivel megúszható:
Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza jocko hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Biztosan megcsinálja, de ha ezt a szélt rárakják, vagy amit ilyen profillal lehet kapni, akkor 100-150Hz alatt nem igazán fog szólni. Valami nagyobb engedékenységű kellene szerintem.
(#) jocko válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Köszönöm a választ,azóta én is elgondolkodtam ezen,és arra jutottam,hogy inkább az eredeti állapotára újíttatom fel,gumiperemmel.Csak nem tudom,hogy hova és kihez vigyem?Üllőn a Reflex nem tudom vállal-e ilyet mert én itt lakom ,vagy találtam még a Smoking-elektronik-ot Pesten,vagy van a Múzeum körúton a már említett Aubeck hsz. szervizt.Aubeck-nél egyszer egy celestion gitárhangszórót újíttattam,azzal meg voltam elégedve végül is,csak nem olcsó ,és sokat kell várni míg kész van!Esetleg tudsz valakit javasolni,akár az általam említettek közül?
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
(#) P_Laszlo válasza jocko hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Aubeck, Reflex, HiFi hangszóróra nem igazán jó választás. A smoking nevűnek van hozzá habszéle székesfehérvárról, azt tudom.

Egyébként meg lehet csinálni textillel is nagy engedékenységűre, de majdnem annyiba kerül, mint a hangszóró.
(#) jocko válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

OK.! A Gál Leventének (Smoking/Burning elektronic) nemrég vázoltam a problémát (fb.),ugyanazt mondta mint te,hogy az alsó frekvencia feljebb fog tolódni ha a leírtak szerint akarom módosítani , ("leromlik a mélyátvitel" szó szerint),és mondta,hogy vigyem be hozzájuk a hsz.-eket.Ha tudok akkor megyek ma oda.(Bp.XIII.Csángó u.5).És viszem a magasakat is felújítani,úgy néz ki megtartom azokat is.Nekem úgy tűnt hogy jó kis hangszórók ezek,jó érzékenységgel,a monacor mellé téve is,talán végre lesz egy korrekt hangdobozom a sok kísérletezgetés után.. Még 1X köszönöm a válaszaidat,sokat segítettél!
(#) nandika76 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Szia. Nézzél szét erre felé.Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Kész univerzális hangváltó miatt semmiképp ne nézze.
(#) P_Laszlo válasza jocko hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Én úgy látom nem magas van benne, hanem egy HA10-437...

Nem kötelező, hogy a textil membránszéllel rosszabb legyen mélyben, csak ahhoz másféle alkatrészre van szükség..
(#) nandika76 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Az biztos!!
Az univerzális olyan mint a négy évszakos gumi,
(#) Fidel válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

A hangszórónak a legnagyobb átmérőjét szokták megadni, nem a membrán átmérő a méret?

És ha colban keresem, akkor ez 4,5" vagy 5"? A szélén valami gumis anyaggal át van impregnálva a papír. A nagyobb teljesítményűek mind szivacs széllel készülnek?
2x4w a minihifi, amiben van, de meglepően nagy hangerőt tud produkálni. Nyilván nem egy hi-fi erősítő van benne, de a kategóriájában jól és szerintem szépen is szól. Ha nincs feltekerve, akkor még most is jó a hangja.
(#) Andralin válasza P_Laszlo hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Úgy érted, hogy a középső nyílásban legyen a magas közvetlenül a mély felett és a felső nyílást "falazzam be"?

Hát azért a fényképen az elég érdekes megoldás, akkor már inkább csinál az ember egy NYÁK-ot hozzá. Szóval az a javaslat, hogy tervezzek magamnak hangváltót inkább, ne vegyek?

Ha igen, akkor tudtok ajánlani ingyenes programot hozzá? Vagy megteszi bármelyik online tervező, pl akár ez is? 2-Way Crossover Calculator Designer

Milyen váltót célszerű választanom, gondolom másodrendű megfelel. Azon belül Butterworth, Bessel, Linkwitz-Riley vagy a Chebychev féle lenne a legjobb?

Nem feltétlenül kell nyák, sőt!!
Bővebben: Link
(#) Andralin válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Köszönöm linket, innen néztem én is.
(#) Andralin válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Azért ez már egy fokkal szebb kivitel, mint a levegőben lengő megoldás.

Így korrekt, ez a minimum szerintem is.
(#) P_Laszlo válasza Andralin hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Ne tervezz semmit, az online tervezők egyébként sem működnek jól. Nem foglalkoznak a hangszórók akusztikai tulajdonságaival, ami a legfontosabb lenne.
A fórumos linken mutatott kapcsolások jók lesznek, picit kell korrigálni, de a BC25 és DX25 eléggé hasonló karakterűek, ha jól emlékszem. Majd összehasonlitom a kettőt, és ahhoz mérten változtatsz rajta.

És igen, legyen közelebb a magas a mélyhez.
(#) P_Laszlo válasza Fidel hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Általában a külső átmérő a lényeges.

Az inchben megadott átmérők még pontatlanabbak, 5" általában 13 centi, 4,5 az talán 12, de fene tudja meg kel nézni a pontos méreteket.

Fehérváron csinálnak papirszéllel is 12,5-es hangszórókat, az az ún. "zsigulihangszóró". Nem hiszem, hogy rosszabb lenne, mint a tiéd, de habszéllel azért jóval szebb mélytartományban.
(#) Moderátor hozzászólása jocko hozzászólására (») Szept 26, 2016

Ezt privátban ha kérhetném!
(#) Andralin válasza P_Laszlo hozzászólására (») Okt 3, 2016 /

Amíg megérkeznek a hangszórók, kérhetek egy kis segítséget a hangváltókkal kapcsolatban is?

Szóval akkor a fórumos linken lévő kapcsolás jó lenne nekem?

Kíváncsiságból leszedtem a LSP Cad demóját és megrajzoltam benne a fórumos kapcsolást. Elég meglepő görbe jött ki a szimulációval. Ennyire nagy különbség van a tényleges mért görbék és a szimulációval számított görbék között? Vagy csak valamilyen fontos paramétert még be kellene állítani a progtamban?

Amúgy nem bizalmatlankodni szeretnék, pusztán tanulni, szakmai kíváncsiságból kérdezem, hogy szimulálva miért nem néz ki olyan jól a görbe.
(#) P_Laszlo válasza Andralin hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Ott van mellette az LspCAD modellezés is a fórumban. Szinte fedi az akusztikai méréseket. Mit modelleztél, a szűrők elektromos átvitelét? Az persze hogy nem egyezik azzal amit hangszórókkal együtt mérsz.

Mindjárt megkeresem a DX 25 és BC 25 méréseket, hogy mekkora a különbség. Abból kiderül, hogy mit kell változtatni.
(#) Andralin válasza P_Laszlo hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Jól sejtem, hogy az L és C tagok egy elsőfokú szűrőt valósítanak meg, a két ellenállásból álló feszültség osztó pedig impedanciát és érzékenységet illeszt csak?

Sejtem, miért lett ilyen a szimulációm, szerintem a hangszórók paramétereit is meg kellene adni valahogy, mert most valószínűleg úgy szimulált, mintha a hangszórók helyén szakadás lenne.
(#) P_Laszlo válasza Andralin hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Természetesen, és nem csak a paramétereit, hanem impedanciamenetet, hangnyomás-frekvencia karaktert is.

Körülbelül igy működik a váltás, igen.
(#) Andralin válasza P_Laszlo hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Na akkor jól sejtettem, hogy mi nem passzol.

Az én hangszóróm típusa ugyanaz lesz, mint a fórumos linken. Így akkor az aluláteresztő induktivitása maradhat is 1 mH, azt nem kell változtatni? Vagy a kisebb mágnesméret miatt újra kell méretezni azt is?

Ha jó lenne az 1 mH, ahhoz itt nézegetem a tekercseket, szeretném megrendelni őket: Bővebben: Link

Viszont a raktáron lévőkből van mindenféle ellenállásértékű 0,17 - 1,30 ohm között.
Itt fontos, hogy mekkora legyen az ellenállása, vagy megvehetem bármelyiket az 1 mH-sek közül?
(#) P_Laszlo válasza Andralin hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

Minél kisebb DC ellenállásút. Egyébként jó a fehérvári ferrites is, az olcsóbb, de ezek közül mondjuk az 1,4-es légmagos, vagy az 1,0mm körüli ferritesek. más nagyon nincs raktáron.
(#) jocko válasza Andralin hozzászólására (») Okt 5, 2016 /

http://www.hangtechnikakft.hu/regi-kategoriak/hangsugarzo/hangfalep...ekercs
Én tőlük vettem tekercset,jantzen légmagosat,nagyon meg vagyok vele elégedve,és nem is volt drága.
Következő: »»   591 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem