Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   473 / 564
(#) Chipmunk1960 válasza Dexan hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Szia, A TV tápokban is, főleg amelyikben vízszintesen rakja be a hűtőbordát, a nagyokos! Számold ki a borda tényleges felületét, mert nem mindegy mennyi lemez van rajta.
(#) Dexan válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

aluminium hűtőbordácskán gondolkoztam egy döglött PC Északi hídját hűtötte, a kis bordácskáit értetted lemez alatt? Am az eredeti elképzelés szerint azért ilyen picit tettem volna rá, mert valahol máshol is láttam hasonlót (nem tudom milyen dióda híd volt, de valamelyik ebből a szériából) aztán gondoltam ez a legizmosabb a szériájából úgyhogy csak bírná, de most én is hajlok rá, hogy az IGBT-k vagy a nagy diódák hűtőbordájára csavarozzam (most nem ugrik be melyikre nem testeltek semmit a teljes hidas megoldásokon, de ráérek még ezzel amíg az alkatrészeket beszerzem).
Am az hogy a TV-kbe is ilyen gusztustalan módon oldják meg a tápokat nem figyeltem, de megmagyarázna pár érdekes TV elhalálozást.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) Dexan válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

ááá egyszer már én is hajlani fogok efelé, de sajnos most a 10A biztosítékot csak egy 16-osra cseréljük a garázsban :/
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) Hetope hozzászólása Szept 9, 2016 /

Próbálkozott-e valaki úgy éleszteni invertert hogy az izzót az elkók után bekötni. Mert azon filózok hogy kihúzom a trafó egyik lábát a panelből és oda kötöm be az izzót sorosan. Azért okoskodok hogy hátha így a 4 elkóban tárolt energia nem lőné ki az IGBT-ket. Lehet hogy kinyírja az izzót mert kisebb a feszültsége?
(#) dara válasza Hetope hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Jó helyen van az az izzó.Csökkentett táppal élesztetted?Ha igen a váltóba kösd nyugodtan az izzót nem lehet semmi probléma.
(#) Hetope válasza dara hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

Értem. Majd szétveszem a kötést és csak a nagyáramú rész fog menni szabályzós hálózatról.
(#) Dexan hozzászólása Szept 10, 2016 /

Azon filózok hogy mágnest lehet-e használni induktivitásnak vagy trafónak. Bontottam már TV-t amibe volt olyan induktivitás amin 2 kis mágnes volt(a 2 végén asszem). Gondoltam ferrit-ferrit csak felvan mágnesezve, de a változások ugyanúgy végbe mehetnek benne amiket az elektromágneses tér okoz használatnál. (hangszórók nagy karika mágnesei, meg a mikrók magnetronjának karika mágnesei mint esetleges toroid ). Ezek is csak azért mágnesesek, mert a gyártás során felmelegítik (kurie pontra) és elektromágneses térben tartják amíg kihűl-így megmarad szobahőmérsékleten is a mágnesessége.
(#) BarnaPili válasza Dexan hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

A TV-ben a tekercs a sorlinearizáló tekercs. A mágnesek nem véletlenül vannak rajta,sőt mozgatni,tekergetni is kell a beállításhoz. Nem tudom,hogyan viselkedne ilyen nagy áramoknál.
Továbbá mi lenne az értelme.
István
(#) _BiG_ válasza Dexan hozzászólására (») Szept 10, 2016 /

A mágnes attól mágnes, hogy tartja a mágnesességét és nagy a koercitív térereje - azaz nagy ellentér kell a megszüntetéséhez, ugyanis "ragaszkodik" a mágnesességéhez. Ha te trafónak használnád, akkor nagyon nagy lenne a veszteség, mivel nehezen változtatható a térereje.
Azonfelül egy mágnes annyira van felmágnesezve, amennyire csak lehet és egy irányban. Ha te ugyanebbe az irányba szeretnéd tovább mágnesezni, nem sikerülne. Tehát az egyik irányban mindenképp hatástalan lenne, mint vasmag. A másik irányban meg veszteséges.
Egyszóval: nem jó ötlet.

Upd: az a kis tekercs a sorlinearizáló, annak az a lényege, hogy a mágnesekkel torzítva van a tekercs induktivitása, tehát az áramváltozásra nem lineárisan viselkedik, így az eltérítés nemlinearitását kompenzálja az áramváltozással szemben tanúsított nemlineáris viselkedésével. De csak az egyik irányban működik, ellenkező áramiránnyal szemben már nem jó (visszafutás, de ott nem is kell).
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
(#) Dexan válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Most mondanám, hogy egy idő után csökken a mágnesek ereje és így lehetne létjogosultsága a dolognak, de igazad van, durva veszteségek lennének így is úgy is... köszi a válaszokat
(#) _BiG_ válasza Dexan hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Idézet:
„Most mondanám, hogy egy idő után csökken a mágnesek ereje és így lehetne létjogosultsága a dolognak”

Pont nem, mert az állandó mágnes nehezen mágnesezhető fel, és így átmágnesezni is nehéz. Ezért is tartja meg az állapotát, ha egyszer mágneses lett. Legyengülve is ugyanolyan: "de igazad van, durva veszteségek lennének így is úgy is" : jól látod végre.
Tehát: felejtős.
(#) Mályi László hozzászólása Szept 11, 2016 /

Szabályzáshoz lehet használni, de elektromágnest használnak. Változtatható induktivitást hoznak létre. Régi nagy gépekbe magán a trafón alakították ki.
(#) _BiG_ válasza Mályi László hozzászólására (») Szept 11, 2016 /

Hm, a "válasz" gomb hasznos, hogy tudjuk, kinek meg az infó

Dexan: Az említett megoldást (elektromágnes és trafó házasítása) mágneses erősítőkben, váltakozófeszültség-stabilizátorokban és frekvenciatöbbszörözőkben használták. Illetve van egy hasonló alkalmazása frekvenciamodulációnál is.
(#) erbe válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

Idézet:
„(elektromágnes és trafó házasítása) mágneses erősítőkben,”

Mint pl. magyar SCH 3xx hegesztőkben hegesztőáram, illetve NDK CO2 hegesztőkben huzalelőtoló motor fordulatszám szabályzására...
Ha már hegesztésről van szó.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2016
(#) guliver83 válasza TTOM hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Nagyon szép munka gratulálok hozzá !

Én is építettem annó egy Maci nagy gépet ami mai napig tökéletesen üzemel.
Egy kicsit nagy lett, hogy tuti ne melegedjen és hogy bírja az egész napos melót.

Aztán meg is terveztem egy SMD változatot ami már nagyon kicsire sikerült, de egyik nap a számítógépem megadta magát és szinte minden adatott le tudtam menteni, de a nyákterveket sajnos nem.
Azóta nem terveztem újra , de most hogy ilyen szép tervezést lehet itt látni, lehetséges újra nekikezdek.
(#) Hetope hozzászólása Szept 15, 2016 /

Miután le ellenőriztem az IGBT-ket kettőt vissza dugtam a panelba és beindítottam a vezérlést. Jel alakokat megfelelőnek nézem multival 6.5 voltot mérek a G lábakon de amikor adtam feszültséget (13v) a nagy áramú résznek rögtön zárlatba ment. Levettem a tápokat és újra mértem mindent (lehet hogy nem mindent) nem találtam hibát. Na megpróbáltam fordított sorrendben először a 13 voltot ráadva minden ok nincs fogyasztás viszont amikor elindítottam a vezérlést megint zárlat a tranzisztorokon. Kicseréltem a tranzisztorokat de a helyzet változatlan nagyon nem értek valamit csak tappogok egy helyben és nincs ötletem hogy mit ellenőrizek le . Van valakinek ötlete ? A kapcsolás hasonló mint a Maci.
(#) granpa válasza Hetope hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Zénerek vannak a gateken? Esetleg a kapcsolást láthatnánk? "Hasonló, mint a Maci", és jó is?
(#) Hetope válasza granpa hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

A koncepció hasonló de a GATE meghajtása kicsit eltér és BD 138 típusú tranzisztorok vannak alkalmazva gyárilag. Ott is ki lett cserélve minden félvezető beleértve a 18v zénereket is a diódák BYV 26-osak.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Nem is tudom hogy hol kezdjem. Számtalanszor kiszedtem tesztíroztam a 9 voltos technikával mindig jónak mutatkoztak az IGBT-ék. Többféle próbálkozást is elvégeztem de nem jutottam sehova. Ma meguntam őket és csak úgy próba ként beraktam 1-1 MOSFET-et amelyek kitermeltek voltak (vagyis csak a rossz példányokat dobtam el közülük) és most úgy néz ki hogy minden OK. Ebből azt vonnám le hogy talán nem lehet 100% - os biztonsággal ellenőrizni 9 volton,vagy nem elég az hogy ha csak ki-be kapcsolgatjuk az IGBT-ket . Lehet hogy ez csak egyedi eset de valószínűnek tartom hogy jobb lenne egy olyan kapcsolást építeni ahol üzemi frekvencián hajtanánk meg őket mert nem értem hogy ha a teszterben kikapcsolnak akkor a meghajtás miért nem kapcsolja ki őket ?
(#) Chipmunk1960 válasza Hetope hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Szia, Látod az meglehet, hogy előzőleg "szélütést" kapott, s nagyfesz alatt már átvezet/átüt a G felé, míg 9V-on még elég a szigetelés.Mármint az alkatrészen belül gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) Dexan válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

(#) KissAttila hozzászólása Szept 28, 2016 /

Üdvözlök mindenkit,
Az lenne a kérdésem, hogy aki megcsinálta a Ge Lee és bistvan196700 féle leragadás védelmet mi a véleménye róla? Mitől indul újra a gép? Nálam ugyanis ha egyszer aktiválódott, aktív is marad mindaddig amíg ki nem kapcsolom teljesen a gépet és újra nem indítom.
(#) bistvan196700 válasza Dexan hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Szia! A 12V mihez kell? Szerintem nem okoz problémát főleg ha a vezérléstől távolabb rakod az ominózus panelt. Ha a rajzot nézed http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_51.html?pg=470
(rajz az oldal közepén) R2 változtatásával tudod a kimeneti áramot szabályozni. Ha növeled akkor csökken, ha csökkented növekszik az áram. A potméter és az R9 viszonya határozza meg az áram átfogást.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Szia! Valóban nem indul újra, mivel a vezérlés teljesen leáll. Ki majd be kell kapcsolni.
(#) zolee1209 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Szia!
Először nem értettem, hogy ez hogyan lesz használható, pont a teljes tiltás miatt. Ugyanakkor feltűnt, hogy viszonylag nagy értékű előtétet használtál az optocsatolók előtt, amik a vezérlést tiltják. Ebből arra következtettem, hogy ebben az esetben az optocsatoló nem nem képes teljesen lehúzni a lábat, így marad valamekkora kitöltés. Ahogy próbálgattam, megfelelő előtétellenállásal be lehet állítani, hogy még ne tiltson teljesen. Viszont ez nem egy minimális áramot állít így be, hanem egy, a beállított hegesztőáram x %-ára veszi vissza lényegében. Ebben az esetben jobbnak tűnik számomra, ha az optó kimenete a potira lenne kötve, mert ha azt söntöli, akkor ténylegesen minimum áramra áll be a gép. Ezt a verziót nem próbáltam.
(#) bistvan196700 válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Igazad van az a megoldás, hogy minimumra kell visszavenni az áramot. Viszont erre a COMP láb nem alkalmas. Szerintem az FB-el kellene próbálkozni. Amit írtál lehet, hogy jó lenne a CS láb feszültségét feljebb emelni egy ellenállással. Csak itt az is beleszól, hogy a potméteren milyen áram van beállítva.
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Bele kell tenni egy olyat ami működik, vagy úgy kell megcsinálni hogy egy 555 tiltson csak le, és mondjuk 4-5s után indítson újra. Az áram beállítását meg géptől (híd vagy maci) függetlenül úgy érdemes megoldani ahogy a rajzon van. Nem csak egyszerűbb hanem biztonságosabb is, mert akármi történik a potival (kontakthibás lesz, leszakad róla a madzag, eltörik stb.), a maximális áram fog folyni, nem megy tönkre a gép.
Itt úgy van beállítva az áramváltó hogy a maximális áramra szabályoz, és ez úgy csökkenthető hogy az IC áramszabályozó lába meg van emelve DC szinttel a referencia feszből (UCC-nek nincs belső referenciája, ahhoz külsőt kell csinálni mondjuk egy TL431-gyel), és ahogy emeljük a potival a feszt, úgy lesz egyre kisebb az áram, mert hamarabb eléri a láb a szabályozáshoz szükséges feszt. Tulajdonképpen feszt adunk hozzá a potival az áramjelhez, ami így nullára is letekerhető.
A tápegység mintájára meg fesszabályozás is készíthető egyszerűen, akár Co-hoz is, természetesen a hídhoz is megcsinálható UCC-vel.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 28, 2016 /

Köszi majd kipróbálom.
(#) Dexan válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

A 12V ventillátor meghajtáshoz kell, de akkor azt mondod, hogy a vezérlés 15V táplálását nem kéne ilyennel megoldanom (inkább egy 7815-el?) ? És köszi az áramérték tippet
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) Dexan válasza bistvan196700 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /

A Macinál is ez történik? (vagy azt nem építette meg?) én azon gondolkoztam hogy 2pár kábelt vezetek a pisztolyomhoz, hogyha ilyen van ott gombnyomással tudjam újraindítani és akkor nem kell se fel ugrálni se variálni az időzítéssel
Következő: »»   473 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem