Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   421 / 581
(#) tcsaba hozzászólása Okt 6, 2016 /

Üdvözlök Mindenkit!

Ismeri valaki, a TERTA KB-8 berendezés funkcióját?
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

De joval nehezebbek ( a franc vigye öket. )
(#) zolika60 válasza tcsaba hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Talán ha a berendezést fotóznád és nem csak az adattáblát könnyebb lenne.
(#) hobbyjani válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 6, 2016 / 1

Nem volt benne osztó,az összes hangot a fogaskerekek adták amit egy közös motor forgatot
(#) hobbyjani válasza Massawa hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Nehezek voltak,de a legjobb hangot adták,még a mai digiális technikával is alig tudják a hangjukat utánozni
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 6, 2016 /

Hát igen kimondottan rohadt munka volt ha a szinpad az emeleten volt ( lift nélkül). Néha hatan cipeltük, meg a Lesliet külön. A hangja persze nagyon szép még ma is.
(#) Kera_Will válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Valóban egyszerűbb lehet így megoldani.
Ha már van egy szép fogaskerék által generált hangjelem akkor már csak a forgácsológép osztótárcsájától függ mennyi hornyot/fogat tud bemarni, meg a forgató motor fordulat számától.Ezután bármilyen fogszámú alkatrész legyártható.
Valamikor 20-on éve egy gázkompresszor lendkereke (kb.: 3-4 méter átmérő) mellé is hasonló elvű pick-up-t szereltem, ami energiával látta el az LCD-s kijelzőt abból a célból , hogy ugyan azon a dróton keresztül mérje meg a fordulatszámot is.
(#) Kera_Will válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Idézet:
„meg a Lesliet külön”

Az még a mechanikusan a hangforrás előtt forgó Leslie lehetett ?
(#) Massawa válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Igy van - egy nagy láda alul erösitö majd egy hangszoro felette meg 2 forgo tölcsér volt a picike. A hangját szerettük, de cipelni nem igen.

(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Idézet:
„majd egy hangszoro felette meg 2 forgo tölcsér volt a picike”

Hú, ezt elmagyarázod nekem?
Nagyon nem értem, pedig tényleg nem trollkodásból kérdezem...
(#) Kera_Will válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2016 / 1

Erről van szó:
Leslie
tremolo cikk
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
(#) Massawa válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 7, 2016 /

Köszönöm.
(#) hobbyjani válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Már mondtam,hogy iskolás koromban épitettem egy három oktávos orgonát TTL-k ből,melléje épitettem egy Leslie féle hangszórót kb igy mind ez az amerikai srác a videóban,nem volt magassugárzója mind az erededetinek
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 8, 2016 /

Érdekes. Köszönöm szépen.
(#) hobbyjani hozzászólása Okt 8, 2016 /

Ha valaki akar Lesliet késziteni a régi orgonához,itt van rotor az ebajon 17 euróért,igaz valami hungarocell féleségből ,éppen csak a motor kell hozzá.Abban az időben egy asztalos gyártotta nekem fából és más formája volt,inkább a klasszikushoz hasonlitot
(#) hobbyjani hozzászólása Okt 9, 2016 /

És egy ujjabb ötlet,egy 20 cm-es pvc könyökidombol fogok most leslie rotort késziteni,igaz ez se lesz valami olcsó.
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 9, 2016 /

Akkor már Hungarocellböl egyszerübb meg olcsobb ( és könnyebb) lesz az egész.
(#) hobbyjani válasza Massawa hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Hát akkor megy falfstékes műanyag vödörből mind itt a videóban ,amit ez a srác csinált,ez is szól.
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Ki tudja miböl csinálta volna Leslie, ha már akkor is ennyiféle kacat meg müanyag izé állt volna a rendelkezésére. Mennyi cipelt tonnát sporolt volna nekünk meg....

(#) hobbyjani válasza Massawa hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Nehéz volt ,de a mai digitális technika még most se tudja utánozni a hangzását,a lassú fordulatszámot még valahogy sikerült,de azt a szép tremolót a gyorsnál sehogy sem,mindig valami nyávogás jön be a digitális effekteken a tremoló helyett
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen dologgal foglalkozni a digitális világban? A mechanizmus pofonegyszerü és a festékes vödör is jol szol és fillérekböl megépithetö. Ezt digitálisan klonozni, pontosan a rengeteg akusztikus paraméter miatt szinte lehetetlen és drága is. Digitálisan viszont lehet kismillio olyan hangot elöállitani, amit máshogyan nem.
Ezért születtek olyan hangszerek mint a Hohner, Moog, Yamaha D7 és ezek késöbbi követöi amikkel olyan szintetikus hangokat lehetett produkálni amit máshogyan nem, viszont sok kisérlet csödbe ment amikkel valodi természetes hangokat akartak elektronikusan produkálni. Igy egy elektronikus Hammond sem szol ugy, mint az eredeti fogaskerekes, pedig abban sem lehet sok extra, ami a hangzást befolyásolja.
Emlékezzünk hányan és hányszor harangozták be, hogy sikerült villanyzongorát csinálni, ami ugyanugy szol, mint egy Bösendorfer vagy Stanway, aztán kiderült, hogy mégsem ugy szolnak, viszont születtek könnyebb hordozhato stabil zongorák, amik jo hanguak és egyedi a hangzásuk, mégsem szolnak ugy mint az emlitett koncertzongorák.
(#) hobbyjani válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2016 / 1

Ahogy sok régi hangszer jól szolt,úgy a régi zene is jól szolt,a mai digitális világban egyesek kétségbeestten próbálják visszahozni a régit,mert az új csapni való és pocsék,hiába a számitástechnika,zene nincs ,csak zakatolás, a millió új hangszerszinnel együtt.Igy még a fiatalok körében is sokan vannak akik a régit szeretik és próbálják visszahozni.Ezért sokan a régi hangszereket restaurálják,vagy próbálják klónozni.
(#) hobbyjani hozzászólása Okt 18, 2016 / 1

Egy Korg szinti 1983-as,kb akkor volt gyártva, amikor a Vermona ic-s változata,de mint lássuk,a japánok már tiz lépéssel előbb voltak,már digitális memóriával ,88 presettel,két oszcilátorral,és midivel volt már ellátva a hangszer,igaz akkor egy új autó árában került Magyarországon.
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 18, 2016 /

Igy van ott volt már a DX7-s stb. Persze ezek akkor méregdrága hangszerek voltak teljesen más belsö koncepcioval (az akkori Hohner sem igen tudott többet a Vermonanál, csak a hangja volt más). Akkor a japánok sokkal közelebb voltak mindenféle céláramkörökhöz mint a maradék világ igy nyilván kihasználták az elönyüket.
Az amerikaiak meg küszködtek a hangszereikkel, emlékszem az egyik koncerten féldoboz gyufaszállal kellett fixelni az Oberheim moduljait, hogy minden hang ugy szoljon ahogy kell. (Pedig az volt akkoriban a legdrágább szinti a piacon).
A Polymoog is egy elég sikertelen konstrukcio volt.
(#) hobbyjani válasza Massawa hozzászólására (») Okt 18, 2016 /

A polymoog egy ócskavas volt ez a Korg mellett,de azért mégis 5000 dollárba került,a Korg poly 800-as nyugati ára kb 1500 dollár volt és tizszer többet tudot mind a polymoog.Az Oberheimnek csak az Oberheim Matrix szólt úgy mint ez a korg,és négy évvel később jelent meg.Emlékszem ,hogy a ruszkik is lemásolták a Poly 800-ast de az nagyon gyenge minőségű volt.Valami P 432.
(#) feketek válasza mrn hozzászólására (») Okt 19, 2016 / 3

Nincs csavar a Pacsirta nagyobbik tekerőgombjánál Az első daraboknál, amelyeknek még ívelt a kisebbik tekerő gombja, csak egy rugóacél lap tartja a helyén a tekerő gombot. A későbbi típusoknál ezt kiegészítették egy finoman kialakított rögzítő huzallal, ami a tengelyen lévő horonyba illesztve, tengely irányban tartja a tekerő gombot. Ezt a huzalt kell eltávolítani, ha törés nélkül szeretnénk leszerelni a gombot. Már az 5-ik ilyen jószágot újítom fel így ha valakinek szüksége van segítségre, szívesen válaszolok a kérdésekre
(#) hobbyjani hozzászólása Okt 26, 2016 /

Casio CT 380 szinti,ez volt a második szintim a KORG mellett,et is kb 1983-ban gyártották,akkorban dupla állványt nem lehetet kapni,egy lakatos pasi csinálta nekem egy gyárban.Ezen a szintin van kisérő automatika is.
(#) Murmutz válasza feketek hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Szia,nekem is van egy Pacsirtam,nagyon koszos,meg kene pucolni a skalaüveget hatul is,de nem tudom levenni a gombokat.A gombokon nincs lyuk semmilyen csavarnak.Az elöl levö kis gombok lapitottak.Kerlek,magyarazd el hogyan tudom levenni a gombokat anelkül,hogy kart tegyek a gombokban vagy a skalaüvegben.Meg egy kerdes:a skalaüvegröl lemosodik az iras tisztitas közben?Köszönöm a valaszt
(#) gkari válasza Murmutz hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

A hangerő és skálagombokat egy - egy szegletes "U" alakú erős (pl. kerékpárküllőből) szerszámmal, -végek cca. 3mm.-el befele hajtva- "leránthatók", csak az ellentartást nehogy az üvegen tedd! A skálaüveg mosogatószerrel bátran tisztítható.
(#) BarnaPili válasza gkari hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

A skálaüveg csak az elején tűri a mosogatást. A hátulján leoldja a festéket a mosogatószer.
István
Következő: »»   421 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem