Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   66 / 74
(#) vision61 válasza Einstein hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Szia!
Az a másik típusú elektróda nem bázikus bevonatú?
Vagy eleve olyan, ami csak egyenáramra alkalmas.
(#) Einstein válasza granpa hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Köszönöm az infókat! Akkor marad a próba, aztán lesz ami lesz. Vision61, én rákerestem az elektródára, és elvben váltóáramú hegesztésre alkalmas.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) Einstein válasza Einstein hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

Fejlemények: Hagyományos 2.5-ös elektródával (amivel eddig is ment a hegesztés, csak az ívgyújtás volt nehézkes az elején) a megnövelt feszültséggel sokkal könyebb volt ívet húznom, bár kicsit égette az anyagot, ahogyan várható is volt, de nem volt vészes, kezelhető. Viszont a másik 2.5-ös elektródával ugyancsak nem jártam sikerrel, pedig 3 lépcsőben próbálkoztam. 5v,10v,15V hozzákapcsolásával, talán a 15v-al kb 1s-ig megmaradt az ív, de könnyen ragadt. A hegesztőtrafóm kb 90A-ra volt beállítva, a toroiddal sorban volt egy pár menetes tekercs hegesztőkábelből I trafólemez pakkra. Leírom azért az elektródák típusát, hátha jobban ismeritek, és tudtok véleményt mondani. 2.5 - OK 55.00, 3.2 - FOX OHV 6013, 3.2 - UTP 66 E 410, 3.2 - FOX DCMS Ti 8013-B 2 A 3.2mm-esekkel is kísérleteztem, de semmi eredmény, persze ott már kevés lehetett az áram.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) vision61 válasza Einstein hozzászólására (») Szept 22, 2016 /

A OK 55.00 bázikus elektróda szerkezeti acélokhoz, elvileg használható a trafóval is, viszont ezeknek a gyújtófeszültsége 60-65 V.
UTP 65 S elektródát ismerem, azt használom, kiválóan lehet vele hegeszteni trafóval is, könnyen gyújt újrakezdésnél is.
Az UTP 66 E viszont az adatlapja szerint bázikus, kizárólag egyenáramú használatra, hegesztés előtt a darabot előmelegítve.
A két Böhler FOX szintén rutilos, nem kellene hogy gond legyen vele, OHV nekem is van, még a kis Einhell géppel is használható.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
(#) Einstein válasza vision61 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Köszönöm a választ! Inverteres hegesztővel is ki lett próbálva az összes elektróda és szépen mentek kb 80-90A körül. Így hát rendeltem egy hetra inverteres hegesztőt, ami maximum 160A-re képes ami nekem sok is, de legalább ha nő az igény akkor ez ki fogja elégíteni. És be lehet állítani 90A is rajta, és talán úgy mint a trafónál elég lessz a 16A betáp.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) Tambi hozzászólása Okt 13, 2016 /

Kedves Barátaim!
Régi idők szabályzása...
A melléklet szerinti 7.a ábrán az állítható légrésű fojtó légrését növelve csökken a a fojtó induktivitása, így kisebb váltóáramú ellenállást képvisel, miáltal nagyobb lehet a hegesztőáram. Így van?
Hogyan alakul a fojtón a teljesítményveszteség, mekkorák voltak ezek a fojtók geometriailag és "induktivitásilag"?

Kiválóak a korszerű, félvezetős szabályzók, de még soha nem hallottam, hogy a "légrés elromlott". Ezért szeretnék ilyen szabályzást.

Előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza Tambi hozzászólására (») Okt 13, 2016 /

Igen. úgy van ahogy írod.
Mondjuk a gyakorlatban még nem láttam ilyet, de miért ne lehetne?
(#) erbe válasza Tambi hozzászólására (») Okt 13, 2016 /

Ormótlan böhömök voltak. Kisszekrény méret, 80-150 kg.
Ennél sokkal célszerűbbek, kisebbek, könnyebbek a Hetrák és a mai kereskedelmi trafók söntszabályzói. Rajzot, képet is bőven találsz itt róluk.
(#) Tambi válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2016 /

Köszönöm kedves Barátaim!

Tiszteljetek meg azzal, hogy vettek egy pillantást a plazmavágó fórumra, és tovább segítetek tanácsaitokkal. Nem akartam "ideoffolni"...

Köszönettel; Tambi
(#) erbe válasza Tambi hozzászólására (») Okt 14, 2016 /

Phile80 barátunk már kisegített.
(#) csepi0101 hozzászólása Nov 1, 2016 /

helo topik
hozzá nem értő kérdésem a következő:
Adott egy hoki hegesztő ami egyik pillanatról a másikra se kép se hang.
Többször kioldott már a hőbiztosítéka de most úgylátszik végleg valami tönkrement.
Nincs égésnyom égésszag látszatra sértetlen.Kábelek nem égtek el,vezetékekben nincs szakadás ,kapcsolója se rossz.
Lefotóztam a kapcsolási rajzát ami a belsejében van feltüntetve.
A hozzá nem értő kérdésem annyi hogy az a kis túlmelegedést jelző lámpa ha tönkremegy akkor a hegesztő sem működik?
(#) elektroncso válasza csepi0101 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /

Elméletileg ha a kis lámpa meghibásodik attól még a hegesztőtrafó működik. Honnan gondolod, hogy az a kis lámpa rossz? Az egy ú.n. glimm-lámpa, multiméterrel mérve szakadás. Gyakorlatilag nemes gázzal töltött ballonban van két elektróda, ami bizonyos feszültség hatására "begyújt" onnantól kezd el rajta áram folyni. A két sarka között fémes kapcsolat nincs. Amúgy nem szokott meghibásodni, amíg el nem törik (vagyis a nemesgáz benne van) működik.
(#) VIM válasza csepi0101 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /

Szia! Ezt a problémát próbalámpával kellene leellenőrizni. A glimmlámpa akkor jelez ha a hőfokkapcsoló kikapcsol. Ha ki tudnád lámpázni a hőfokkapcsolót, hogy át ad e vagy csak megnőtt az átmeneti ellenállása a többszöri kimelegedés alkalmával és nem működteti a glimmet az segítene a hiba valódi okát kideríteni. A lámpával a hálózati feszültség meglétét kell nézni a hőfokkapcsoló előtt és után, feszültség alatt bekapcsolt állapotban. Így már a betáplálási oldalt le lehet ellenőrizni folytonosság szempontjából.
(#) csepi0101 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Laikusént ránéztem a kapcsolási rajzra és erre a fura lámpára amiben én nem tudtam van e egyéb elektronika,ebből lett kétségem hogy talán ez nem működik mert annyira nincs más a hegesztő dobozában.Tekercs,főkapcsoló,bimetál meg ez a lámpa ennyi.
(#) csepi0101 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Elsőre a bimetál hőkapcsolót néztem meg visszakapcsolt e,és szakadásvizsgálóval átfolyt rajta az áram.Lámpával ugyenezt érném el gondolom.Más hőfokkapcsoló úgylátom nincs...?
(#) VIM válasza csepi0101 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /

Azért írtam, hogy lámpával kellene megnézni, hogy nagyobb áramot is képes e átvezetni vagy csak meg van "nyúlva" (ki van melegedve) ez az érték. Ezek a hőfokkapcsolók ikerfém korongos kialakításúak amik kissé homorúra vannak kialakítva. Amikor túlmelegszik és kiold akkor a homorú fele domborúra vált, megszakítva ezzel az áramkört amibe be van építve. A korong felülete képes olyan mértékben oxidálódni, hogy a mérést meghamisítja.
(#) Fulesman hozzászólása Nov 4, 2016 /

Szép estét.
Volna egy co hegesztőm, régebbi hozzászólásban olvastm, hogy jobb ha rézzel van tekercselve mint aluval.Foglalkozik valaki tekercselésel, vagy tudna esetleg tekercselőt aki megtekercselné?
E Mail en hamarabb elér mindenki : fulesman@gmail.com
Köszönöm segítségeteket.
(#) hobitibi hozzászólása Dec 12, 2016 /

Sziasztok,van 1 HETRA hegesztő trafóm,80-100A-es lehetőséggel.Szeretnék készíteni 1,5-ös pálcával hosszabb varratot,anélkül hogy a pálca fölizzon.Szerintem 40-50-A -ra elég lenne lecsökkenteni.De ha valakinek van jobb ötlete,szívesen veszem.Üdv:Hobitibi.
(#) leono hozzászólása Dec 18, 2016 /

Ha valakinek meglenne egy EINHELL CEN140 hegesztő trafó tekercselési adatai nagyon megköszönném. Vagy, 25 cm2 vasmag keresztmetszetre érdemes e erőlködni vele?
A korábbi e témában írt hozzászólásokat átolvasva vannak kétségeim a kis keresztmetszet
miatt. Főleg nekem, akinek kevés a tapasztalata ezen a téren.
(#) Gafly válasza leono hozzászólására (») Dec 18, 2016 /

Szerintem másként közelítsük meg a kérdést:
- Leégett? Akkor ott a méret és a menetszám...
- Van valami hasonló vasad, és arra szeretnél valamit tekercselni?
- Nulláról most kezdenél hegesztő trafót készíteni, és ez lenne a minta?
(#) leono válasza Gafly hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Egy szatyorban kaptam szétszedve. A fokozatkapcsolója hiányzik mert összeégett. A primer tekercs, amely a szekunder mellett van, zárlatos. A szekunder alatti talán nem, mert ott nincs égési nyom. Ezt a külön állót leszedtem és meg is számoltam. Az első és a második leágazás közötti részen volt összeégve menetzárlat miatt. Azt még megfejtettem, hogy ez különálló primer tekercsrész melyik kivezetéssel kötődik a másikhoz, mivel a másik végkivezetés egy hőkapcsolóra megy. De a fokozatkapcsoló bekötése már kérdéses, mivel mindkét oldalon van leágazás. Ez önmagában is talány, mert a címkézés szerint a kikapcsolt állapot után csak három fokozat van, de a kivezetések szerint, eleve három kiágazás van, amihez még a tekercs vége mint negyedik hozzájön. Szóval még azt sem sikerült kiderítenem ebben az állapotában, hogy a fokozatkapcsolót hogyan kössem be. Azt a részt, amely a szekunder alatt van, ha nem muszáj nem bolygatnám. Egyébként van egy 39cm2-is trafóm is, de ez nem hegesztő. Gondolkodtam azon , hogy ebből érdemesebb lenne hegesztő trafót csinálni, végül is beférne az EINHELL dobozába. Mindezzel együtt sajnálnám kidobni, ha nem muszáj.
(#) vision61 válasza leono hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Szia!
Akkor azok az alkatrészek valami máshoz (is) valók, vagy valaki már átalakította. Az a gép a vasmagban lévő járom mozgatásával szabályozható eredetileg.
A sajátom egy CEN 150 is ilyen, de a barátom CEN 140-es gépe sem fokozatkapcsolós.
(Vagy csak én találkoztam még ilyen kivitelűvel.)
(#) leono válasza vision61 hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Az internetes kereső dob fel képet róla, amely egyértelműen mutatja, hogy fokozatkapcsolós. Fekete az eleje. Egy apróhirdetés képanyaga. Lehet, hogy létezett más belső felépítéssel is, de ez biztosan fokozatkapcsolós.
(#) leono válasza leono hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Hátha másnak is hasznos infó. Ide csatolom az EINHELL_CEN140 hegesztő trafó bontással feltárt adatait.
(#) Ge Lee válasza leono hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Ez is valami izmos jószág lehet az 1,3-as primerrel... Az 1,3-asból még 2db párhuzamosan is elég necces egy valamirevaló trafóban. De legalább van benne hőbizti (már ha az az a képen). Remélem olyan helyen hogy átkötni sem lehet, hanem le kell bontani a szekundert ha megszakad.
(#) leono válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

A hőbizti hozzáférhető helyen van. Annyi kiegészítés képen, hogy a huzal méretek nem keresztmetszetek (a jelölés megtévesztő lehet), hanem átmérők.
(#) ferci válasza leono hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

A jelölések jók, mert átmérőt jelentenek, de azok a huzalok elég gyengék...
(#) ladakk hozzászólása Jan 13, 2017 /

mpisti-nek.
Erről a trafóról lenne szó.
(#) mpisti válasza ladakk hozzászólására (») Jan 14, 2017 /

Üzenet elküldve.
(#) ladakk válasza mpisti hozzászólására (») Jan 14, 2017 /

Erre gondoltam, hogy utólagos megcsapolás, mert más a két szigetelés mint a többi.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2017
Következő: »»   66 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem