Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a parketta a szokásos 5cm körüli szélességű, akkor ez a trafó nagyon karcsú a feladathoz.
Viszont élesztésnél ezzel talán nehezebb tönkretenni az IC-t... ![]()
Sziasztok! Lenne egy kérdésem.
Ezt a sztereó kapcsolást hídba lehet kötni, hogy ne keljen új nyák? A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Szia! Természetes, hogy hidalható. Az egyik csatorna elé köss be fázisfordítót!
Egy picit bővebben
![]() ![]()
Ép minap tárgyaltuk. Reloopal. Néz át az előerösítő topikab ,vagy fázisfordilító topikba ott találsz.
Sziasztok meg szeretnem epiteni eletem elso erositojet mely nem egysegcsomagos... tda7293 esett a valasztas tud valaki egyoldalas tervet kuldeni nekem ? Nagyon megkoszonnem
![]()
Reloopnak van itt fent 1 oldalas terve. Lapoz vissza, jó pár oldalt. De ha belebotlok linkelem
![]()
A kolléga már két (rossz) helyen is feltette ezt a kérdést, előbb-utóbb rátalál a TDA7293 témára, odaraktam a vonatkozó tervet
![]()
Sziasztok!
Nincs valakinek hidalt kapcsoláshoz bevált nyákja Eagle-ben? Köszönöm!
Ha letöltöd a Spint Layout elérhető változatát,lehet találni,már nincs is problémád.De látod a képet nyomtatottként az után meg tudod rajzolni.Meg egyébkéntse kell pilóta vizsga a rajzhoz.
Szia! Remélem mintának ez is megteszi. Bővebben: Link
Szimmetrikus 24V-os toroid trafóval, kapcsolással és egy ilyen egyenirányítóval(melléklet) hogyan oldhatom meg a bekötést? Vannak ötleteim, de nem szeretnék semmit tönkretenni.
Sziasztok szeretném a fiamnak megépíteni ezt a kapcsolást. Bővebben: Link
A kérdésem az volna, hogy ebben a tápfelállásban a 4ohm megfelelő-e, főleg a szubnak, illetve mennyit lehet még ésszerű kereteken belül a tápon növelni. Ha nem találok pont 19 AC-s trafót, mennyi a max. A frontok MAC audio cfx 2.16, a mély Macrom 6930
Bocsánat de nem megy a hivatkozás. Az alkotó és reloop 2.1 e_2v13e tervről lenne szó.
Köszönöm!
Sziasztok ezeket a trafókat sikerült szerezni.
Remélem 4ohmra jó lesz. AC 22.4 voltosak. Előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2016
A SUB-ra kötött 4 ohm, a híd két erősítőjét 2-2 ohm-al terheli. Ez nem szerencsés, mert hamar elérhető az a hangerő, ahol már a kimeneten folyó áram károsítja az IC-t. Ugyan van benne védelem, de az nem jó ha csak tortyog az egész.
A SUB hangszórók szinte mindig 4 ohmosak, ezért ideális megoldás ha ebből kettőt használsz sorba kötve (nálam ez ilyen). Így duplázódik az impedancia, és nem utolsó sorban a terhelhetőség is, meg a membránfelület is. (Nálam a hangszórók összes kivezetése elérhető, így ha másik erősítőt használok -ami 4 ohmra ideális-, akkor külön külön kötöm be őket.) A trafófeszültség növelés kényes kérdés. Magával hoz némi teljesítmény növekedést, de ezért jelentős melegedés növekedéssel kell fizetni. Illetve a pufferek feszültségtűrése sem korlátlan, illetve a panelon lévő egyéb áramkörök is DC 24 V körül érzik legjobban magukat.
Szia, csak egy gondolat, amíg nem lesz 8 ohm-os mély mi lenne ha a subnak csak a + oldalát használnám? Össze kötöm az AK4-et az AK6-tal és csak az ic 8-at használom. Persze PGND-vel? Köszönöm!
Csak óvatosan merem leírni, de a híd is terhelhető 4-ohmmal, csak nem vezérelhető ki. A végfokozatnak nincs szeme, nem látja a hangszóród adattábláját, így nem is törődik vele. A kimenetén feszültséget ad ki, amit ha lezársz valamilyen impedanciával, akkor azon áram fog folyni. Ez az áram, 2 ohm eseten (ennyi jut a híd erősítőire darabonként) sokkal előbb átlépi a maximumot, mint azt szeretnénk.
A példa kedvéért kerek számokkal: Ha Uki = 20 V, akkor ez 4 ohmon 5 A áramot jelent. Ugyanez 2 ohmon már 10 A. Vagy ha megfordítom, akkor 2 ohmra csak 10 V-ig engedhetsz feszültséget ha nem akarod az 5 A-t átlépni. A két átkötés összekötését nem értem, nem is javaslom. Ha az IC 9-et ideiglenesen nem akarod használni, akkor legkönnyebben a bemenetének rövidre zárásával tudod "pihentetni". Ehhez az AK6-ot vedd ki, és a végfokozat felőli oldalát kösd hozzá AK7-hez. Az IC 8 továbbra is kapja a SUB jelet, és a kimenetére meg a PGND-re kötheted a 4 ohmos SUB hangszórót. DE!! A hídnak értelme van, mert duplázza a teljesítményt. Erre pedig szükség van, mert a SUB tartomány megszólaltatásához jóval nagyobb energia kell, mint a frontokhoz. Zenéje válogatja, de ez a teljesítményduplázás kb. éppen ideális hozzá. A dupla hangszóró (2x4ohm) szintén jó választás, mert ez a rész igényli a membránfelületet, és határozottan jól jön a 3 dB hatásfok növekedés is (mert ez is jár vele). A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
Milyen teljesítményű trafó és puffer kondi ajánlott sztereó használatra? ( 2*1ic )
Szia! A tápfeszültséget 50W kimeneti teljesítmény elérésére javaslom méretezni Bővebben: Link. A két csatornához normál igénybevételhez ugyan elegendő egy 80-100VA-es transzformátor, de forszírozott hajtáshoz legyen inkább 150VA-es.
Köszönöm szépen! És a hidalt sztereóhoz körülbelül a duplája?
Igen, az IC-k számával arányosan növekszik a tápegység terhelése.
Szia, köszönöm szépen majd addig le hegesztem a sub szint potit!
![]()
Szia! Most nálam is úgy jött ki a lépés, hogy 4Ω névleges impedanciájú hangsugárzó jutott a hidalt szub kimenetre. Igaz, ±25V tápfeszültséget használok (a TDA7294-nél következetesen). Nem dőlt össze a világ
![]()
Milyen legyen a hozzá megfelelő pufferkondi?
Ahány IC, annyiszor 3-5000µF tápoldalanként.
Szia, ezt a mérést, hogy tudom elvégezni?
Ptesza kolléga volt olyan jó és leírta: Bővebben: Link.
Sziasztok!
Én ezt a végfokot néztem ki magamnak, de mivel ez mono igy gondolom ebböl két egyformát kell építenem. Bővebben: Link Jol gondolom? Vagy van benne valami csavar? Egy 24 voltos toroid hajtaná egyenirányitva bufferelve, ez elbirja a két végfokot? |
Bejelentkezés
Hirdetés |