Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Lapozás: OK   14 / 91
(#) Ricsi89 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Ja. Ő tudja, én csak tettem egy megjegyzést, hogy úgy jobban nézne ki. De most láttam, hogy két vezetéket akar egy forrpontból vinni. Na azt is megnézném, hogy csinálja. :yes:
(#) jdani válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
ja! tényleg! Na majd átfirkantom, hogy az alkatrészek alatt menjen a GND. Úgy a legjobb! De akkor több az esély arra, hogy vasaláskor, öszefolyik.
(#) Ricsi89 válasza jdani hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
nem fog az összefolyni. Én most csináltam smd panelt és nem folyt össze semmi. Nem kell erősen nyomni a vasalót.
(#) szabi83 válasza jdani hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Idézet:
„hogy vasaláskor, öszefolyik”


ne feküdj rá a vasalóra
(#) gyula86 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Hello fórumozók!
Nekem lenne egy problémám. Urbán féle rajzot építettem meg. Alkatrészek azonosak mindenhol, minden szabályzás jó rajta kivéve a hangerő. Kb. fél potméter állástól kezd el szabályozni addig csak nagyon hallkan lehet hallani a hangot.
Valakinek valami ötlete?
(#) Stalki hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Gyula biztos hogy logaritmikus potmétert használsz?
(#) tatabike válasza Stalki hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Szia Stalki,

LM1036-hoz éppen hogy NEM logaritmikus poti kell, hanem lineáris.... Szerintem logaritmikusat használ, azért tapasztalja ezt. Nekem is van egy Urban-féle LM1036N-em, és abban is logaritmikus a hangerőpoti, mivel egy gyári doboz elég speckó potija, és nekem egyharmad útnál kezd el hangerőt emelni, de engem ez nem zavar. Tehát lineáris kell, nem logaritmikus...

TaTa
(#) gyula86 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
47K Ohmos Lineáris típusú potmétert használok mindenhol. A hangerő szabályozásnál is lineáris van. Úgy tudom mindegyiknek lineárisnak kell lennie mert feszültségszabályzás történik.
Tehát akkor hagyjam a 47Kohmos lineáris potmétert?
Vagy cseréljem kisebbre vagy nagyobbra?
Vagy esetleg a potméter csúszkájával sorba kötött 47 Kohmos ellenállás értékét kellene változtatni: kisebbre vagy nagyobbra?
Vagy hagyjam az Urbán féle értékeket?
(#) szilva válasza gyula86 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Mérj a poti csúszkáján és az LM 12-es lábán is valami nagy belső ellenállású műszerrel feszültséget! Hol van az a pont (feszültségben), ahonnan már érzésed szerint jól szabályoz? A "halk" tartományban egyáltalán nem szabályoz?
(#) gyula86 válasza szilva hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Az Lm 12. lábán a "jól szabályzás" kezdetén olyan 1400-1500-1600mV ekkörüli érték. A potméter csúszka és az Ic 12. lába közötti különbség kb olyan 70-80mV.
Ha teljesen letekerem a potmétert akkor suttogás szerűen hallom a hangot ha a fülem ott van a hangszóró közelébel, ahogy tekerem a potmétert úgy egy picit emeli-emeli a hangerőt, amikor olyan majdnem fél szabályzás körénél jár akkor érzékelhető a szabályzás nagyobb mértékben. Fél táv után már rendesebben működik a szabályzás.
Olyan érzésem mintha a potméter ellenállás értéke nem megfelelő mintha "darabos" szabályzás lenne.
Remélem értehető amit írtam.
Előre is köszi a segítséget.
(#) szilva válasza gyula86 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
A potik középállásánál 2.5V körüli feszültségnek kellene lennie, nem 1.5V körülinek, ez simán okozhatja azt az érzést, hogy "hülyén" szabályoz. A leírtak alapján szerintem az IC-vel nincs semmi gond, inkább a poti környékén kellene az okot keresni. Ki kellene talán próbálni másik, akár kisebb ellenállású potival is, az ellenállás nem sokat számít, csak ne legyen annyira kicsi, hogy a zeneres stabilizátorát ne terheld túl (ez 5mA-t tud 5V-on, ami 1k-s potit jelentene).

Amúgy adatlap szerint 0V-nál tipikusan 75dB csillapítása van az IC-nek, 1.5V-nál 60dB körül, 2.5V-nál 40dB körül, ami jelentős eltérés. -60dB alatt már tényleg "suttogás"-nak érzékeli az ember a jelet, annál is inkább, mert az IC-nek adatlap szerint is -80dB körül van a saját zaja.
(#) gyula86 válasza szilva hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
A 22Kohmos lineáris potméter már jobbnak tűnik mint a 47Kohmos lineáris az érzékelhető szabályzás már úgy 1/4-ed távnál elkezdődik hanem lejebb. Egy hátránya van a jobb szabályzásnak hogy ha teljesen leveszem a hangerőt akkor egy kis hang hallatszik mintha "nem szabályozta volna le" a hangot nullára, de ez csak a hangszóró közvetlen közelénél érzékelhető távolabb viszont már nem.
Úgyhogy szerintem hagyom a 22Kilosat mivel itt finomabb a szabályzás.
(#) szilva válasza gyula86 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Az adatlap szerinti -75dB átvitel azért nem a teljes némaság teljesen leszabályozott állásban, ez tényleg ilyen. Annak atért örülök, hogy kiderült, másik potméterrel úgy működik, ahogy elvárja az ember.
(#) gyula86 válasza szilva hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Nem lesz kisebb maximális állásban a 22Kilós potméternél a kivehető hangjelem?
Vagy esetleg meg kellene próbálnom 47 kilós logaritmikus potméterrel?
(#) szilva válasza gyula86 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Nem, mert az adatlap szerint az LM1036 egyértelműen feszültségvezérelt. Semmit nem befolyásol az, hogy a vezérlőfeszültség mivel van előállítva, sőt, van rá utalás, hogy akár külső áramkörből is lehet azt venni (pl. infrás távirányító vevő által előállított analóg szabályozófeszültségek).

Egyedül arra kell figyelni, hogy a zeneres belső stabilizázor a szabályozás referenciája, ennek pedig gyártásból eredően van szórása. A hangszínben egyenes, balanszban középen álló átvitel mindig a referenciafeszültség felénél van, ezt figyelembe kell venni, ha nem az ő belső stabilizátoráról állítjuk elő a szabályozófeszültségeket.

Esetedben a potméterek az IC saját referenciáját használják, így jó minőségű potméterek esetén pont középállásban kellene egyenes, középen álló átvitelt mérni. A hangerő középállásában 30dB körüli csillapítást kell, hogy mutasson, teljesen felcsavart állásban pedig tipikusan 0dB az átvitel, azaz semmit nem erősít és nem is csillapít a bemenő jelen.
(#) gyula86 válasza szilva hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Tehát a potméter érték csökkentése nem változtat akkor a kimenő jelemen?
Bocsi a hülye kérdésekért csak annyira nem vagyok otthon a hangtechnikában Amikor döntöttem a megépítés mellett akkor sok pozitívum szólt emellet az áramkör mellett.
(#) jdani hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
Helló. Öszseraktam az Lm1036-os hangszinszabályzót PCB nyákja alapján, vagyis én terveztem egy másikat az szerint, és érdekes... A balansz megyen, a hangerő megyen, a magas hangok mennek, De a basszusra a potenciométert mármere tekerem, nem változik semmit. miért?
(#) DjRoot hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
Üdv mindenkinek! Lenne egy problémám. Megépítettem egy lm1036n el egy áramkör egységcsomagot amit a d-audio.hu rol vásároltam és csak az egyik oldal szól megfelelően a másik csak nagyon halkan és torzan. Nincs benne forrasztási hiba és nyákhiba sem. Az IC lehet rosz?:S köszi a választ.
(#) Kovidivi válasza DjRoot hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Jdani-nak is válaszolok!
Nagyon sok probléma van ezzel az IC-vel! Már nagyon sokan inkább lemondtak róla (köztük én is). Instabil a kicsike nagyon!
(#) Steven19 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Akkor nem nézted az én erősitőm képét amiben én ezt használom. Hogy érted hogy instabil??
(#) Kovidivi válasza Steven19 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Olvasd végig az egész topicot, és számold össze, hogy hány embernek volt vele problémája. Ennyi.
Van, akinek a loudness bekapcsolásakor maximizálódik a hangerő, és nem is lehet semmit szabályozni, valakinek semmi változást nem okoz a kapcsoló állása, másnak ez a része nem működik, a hamradiknak nem szabályoz magasat, stb....
Természetesen, nagyon sokan vannak ennek ellenére, akiknek tökéletesen működik a kapcsolás!
(#) Steven19 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Helló!
"Természetesen, nagyon sokan vannak ennek ellenére, akiknek tökéletesen működik a kapcsolás!"

bocsi, de szerintem nem véletlen. akiknek nem működött szerintem valamit elkötöttek csak nem vették észre vagy gyári hibásat fogtak ki az is megesik. Nah helló.
(#) cimopata válasza jdani hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Talán nem megfelelő értékű kondenzátort tettél bele.
Azthiszem 330n vagy 390nF kell.
(#) cimopata hozzászólása Márc 31, 2008 /
 
Nemakarok statisztikát vezetni, de nálam 2 ből 1 rossz volt. Egyszerűen megadta magát. Miindkét csatorna szintet teljesen elhalkult és tök torzan szól.

Csak az az 1etlen baj hogy más hasonló jó tulajdonságú IC ilyen jó árban nemkapható. Javíccson ki valaki ha tévedek.

Utólag visszagondolva lehet jobban megéri visszatérni a régimódi sztereó potis műveletierősítős hangszínszabályzókra.
(#) cimopata válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
Ok nembaj.

Énis észrevettem de ezért már nem akartam módosítani a szöveget. Így méggyorsabb, nem?

Aztszoktam mondani: A lényeg hogy értettétek mit akarok.
(#) Carter hozzászólása Márc 31, 2008 /
 
Sziasztok!
A kimenetre milyen értékű elko kondit érdemes tenni?
(végfok elé).
A gyári kapcsolás nem ad meg értéket.
(#) cimopata válasza Carter hozzászólására (») Márc 31, 2008 /
 
470n, 1u elég
(#) Carter hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
Hali!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha számítógép hangkártyájára szeretném kötni az lm1036-ot akkor kell-e közbeiktatni monjuk egy NE5532-t?
(#) vicsys válasza Carter hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Szerintem nem, mert a kimenet eléggé ki tudja vezérelni.
(#) Steven19 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Helló! Sőt túl is tudja vezérelni 1KHz-en 1,5V-ot mértem csúcs-tol csúcs-ig 0,775V helyett. Ezen javit valamelyest az NE5532 én tudom, voltak ilyen gondjaim. Kell oda az NE5532 kb 100Ft. Helló.
Következő: »»   14 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem