Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Porszívó javítás
Lapozás: OK   8 / 21
(#) szabiika1111 válasza VIM hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Rendben van!
És az a diodaforma az ugy jó?vagy akkor már azt is cseréljem ki?
(#) user1914 válasza szabiika1111 hozzászólására (») Okt 13, 2016 / 1
 
Hi!
Az R2 helyére tegyél be egy 470-680 ohm ellenállást az ott található méretbe. Nem fog többet szétégni.
Az egyik dioda a tranzisztor bázissal van fordított polaritással kapcsolva védelem miatt. A másik a relé tekercsen keletkező induktív rugást hivatott elnyelni. Mivel ez a tekercsen és a tápon van a mért érték egészen más mint a normál diódánál.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2016
(#) szabiika1111 hozzászólása Okt 13, 2016 /
 
Hálás köszönet mindenkinek!
Az ellenállas vilt a probléma.Kicseréltem és működik.
KÖSZÖNÖM
(#) szabiika1111 hozzászólása Okt 17, 2016 /
 
Helló
Lenne még egy panelom ami javításra szorul.
Ez egy orrfürészben van.1 es fokozatban szépen meg egy darabig ha feltekerem 6 osra akkr megáll kb 10 másodperc múlva.És ahogy a kapcsolóját nyomkodom mindig csak egy mozdulatra indul el.Ilyenkor lefújom féktisztítóval a panelt akkor jó egy kis ideig a potit kiszedtem úgy is ez a probléma.A poti lehet a rossz?
(#) devergo74 hozzászólása Okt 27, 2016 /
 
Sziasztok.
Adott egy Daewoo porszívó, melyben tönkrementek a szénkefék. Pontosan ugyanolyat nem találtam a neten, mármint házzal együtt, azt szeretném kérdezni, lehetséges csak a szénkeféket cserélni?
(#) devergo74 hozzászólása Okt 27, 2016 /
 
Sikeresen vettem 2db szénkefét, kicseréltem, "működik" csak sajna kiderült hogy a forgórész is megadta magát, mert szikráznak a szénkefék. Így forgórész csere lenne, amit kihagyok. Másik porszívó lesz.
(#) Inhouse hozzászólása Okt 27, 2016 /
 
Tanmese...
Még nyáron nagyi kiadta, hogy kell neki porszívó, de csak olyan jó, amiben üríthető porzsák van. Vidéki faluban él, ott aztán nincs semmi ilyesmi, na majd mi megoldjuk. Hát nem. Már nem igazán kapható megfizethető kategóriában üríthető porzsákos porszívó, a papírporzsák kiszorította. Lehetett volna egy drágább porszívóhoz külön rendelni jó drágán, de azt kihagytuk. A neten nem igazán hangsúlyozzák a porzsák megoldását, valószínűleg a papír egyeduralkodása miatt. Mama hajthatatlan volt, neki csak olyan kell.
Nekikezdtem megjavítani az ő régi porszívóit. Mindegyikben csapágycsere, takarítás, törött műanyagelemek helyrehozása, stb... az egyikből üríthető porzsák eltűnt, a másikban pedig átváltozott... Valami történt vele, erre nagyi a varrógép segítségével valami Frankeistein szerű dolgot hozott össze belőle. Közben egy helyi boltban lett üríthetős gép. Ja, nem írtam, a porzsák nélküli sem jó neki. A talált gép elég kicsi, de legalább könnyebb mozgatni. Pár nap múlva hív a mama, hogy ez nem jó, vigyem vissza. Elmentünk megnézni, hát a gombjai kiugorva és azok és a fogadó rész is eldeformálódva a melegtől. Hazahoztam, ezt gariban nem fogják megcsinálni, meg ha ilyen vacak konstrukció, nem is lehet... A gombok füleit visszaegyengettem, és megerősítettem kétkomponensű ragasztóval, kívülről semmi nem látszik. A gép működött. Visszavittük. Pár nap múlva új telefon, ez neki nem kell, tényleg vigyük vissza, játékporszívó. Addigra pont kész lett a két régi, az egyikbe vettem papír porzsákot és mondtam, hogy ez van, ezt kell használni, megértette, belenyugodott. A kis Vinchi VC-222-t elhoztuk, elraktuk, majd megnézem...idáig pihent.
Anyámnál is mindig kell valamit csinálni, most épp más okból való látogatásnál derült fény az ő takarítógépének a hibájára, nem érintkezik a dugónál, "fél órát kell vele játszani, mire úgy marad kisfiam". Az nem lesz jó, tönkremegy a motor. Vittem dugót, csere, és tényleg a levágott dugóból kihúzva a vezetéket, az öntött részben el volt szakadva az egyik ér. Ha már a kezem ügyében volt, bekapcsoltam. Elég rossz hangja volt, belenéztem. Ez egy Electrolux gép, nagyon jó konstrukció. Gyárilag van egy szövet zsák és egy papír zacskó a kosarán, és bár én úgy emlékszem ennyi és a műanyag tartályba hullik a por, most ahogy utána néztem kell még egy rendes papír porzsák is bele. Na ebben most a kosáron csak a szövet volt, de 2cm vastagon porral telítődött szöszmösszel. A papír porzsák nyílása lecsúszva a bemeneti csőcsonkról, mellette szívott. A kimeneti szűrő gyakorlatilag megsemmisült. Ezzel kezdeni kell valamit, mert el fog halálozni.
Jött az ötlet, ott van a Winchi, megkapja azt. Ja, az Electroluxnál nem is értem, hogyan maradna a helyén a porzsák, nincs műanyag fészke a porzsák nyílásánál levő kartonlapnak.
Elvittem a kis gépet, anya mondja, kapcsoljuk be... minek? Na, jó. Nyomom a gombot, elindul, de nem marad úgy. Akkor újra haza. Szétszedtem. Icipici motor. A kifújás oldalt lenne egy kimeneti szűrőn és rácson keresztül, de jut belőle a gombokhoz is, nincs terelő és vannak nyílások. Emiatt deformálódott el ez a rész...meg jó meleg lehet, amikor dolgozik! A deformálódás miatt a gomb nem tudta eléggé megnyomni a kapcsolót, ragasztottam rá egy kiemelést, így már dolgozik. Raktam sűrű szövetet a motor és a kapcsoló rész közé, menjen inkább a kimeneti nyílás felé az összes levegő. Egyébként ez a szűrő nem cserélhető, csak ha ripityára van szedve a gép, nem túl felhasználóbarát. Bekapcsoltam, befogtam a szívónyílást, egyébként elég jó ereje van, jó lesz ez. Maga a nyílás kisebb a megszokottnál, összhangban a gép méreteivel és ezzel a cső is kisebb átmérőjű. Elvittem újra, bekapcsolom, mutatom, oké. Nem hagyott nyugodni a kisördög, dugjuk rá a csövet és próbáljuk ki úgy is. Nem szív, emelkedik a hangja is. Itt valami dugulás van. Kivettem a csövet belefújtam, a pisztolyrészből kilőtt 2 nagy porcica, próba, kicsit jobb, de még mindig nem jó. Ütögetéssel sikerült nagy nehezen megszabadítani, kijött még belőle 2 "madárfészek", mogyoró, meg a fene tudja mi... Már átjárható a cső és szív és szépen, össze is tudtam takarítani amit odapiszkítottam. Szóval már meg van miért melegedett és miért nem kellett a nagyinak. Eldugult, nem szívott, csak erőlködött és melegedett. Szegény ezt nem vette észre, csak szabadulni akart tőle. Én meg mindig csak a gépet vittem és szervizeltem.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2016
(#) granpa válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Becsiszoltad az új keféket, mert akkor is bír szikrázni rendesen? Forgórészt kimérted?
(#) shark76 hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Sziasztok!
Hozzáértő szakembereket kérdezném, hogy egy szénkefés porszívó motor miért melegedhet a túlzottnál jobban? Electrolux ErgoSpace PNC:910288500
Természetesen a fenti körülményeket zárjuk most ki, hogy el van tömődve a porzsák illetve a szűrők elhasznált állapota miatt, illetve levegő átáramlás csökkenése miatt melegszik a motor. A gépből már az összes szűrőt és magát a porzsákot is kiszereltem, így a levegő átáramlásnak sok akadálya nincs.
Vettem már hozzá vezérlő elektronikát mert először arra gondoltam, de nem oldotta meg a problémát, emiatt kicsit tovább keresgéltem és a motor egyik szénkefe tartójába van eldugva "intregrálva" egy Klixon 7AM típusú hőkioldó. Ez a gyári érték szerint 125 foknál old.
A kérdés, hogy ha kiveszem akkor valószínűleg előbb-utóbb elszáll a villanymotor?
Vagy vegyek új motor mert valamilyen zárlat miatt túlmelegszik?
Vagy keressek nagyobb hőértékűt, bár az nem lesz egyszerű mert 0,1-0,2 dolláros alkatrészből csak ezret lehet rendelni?!
Kíváncsian várom az ötleteket javaslatokat, Köszönettel
(#) Bakman válasza shark76 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Általában akkor melegszik jobban a kelleténél, ha az állórész menetzárlatos. Ha a forgórész lenne az, akkor szépen szikrázna.
(#) VIM válasza shark76 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia! A turbina része nem sérült meg és amiatt vannak a problémák? Egyáltalán miből adódott a "túlmelegszik" megállapítás? Talán csak szénkeféket kellene cserélni és úgy megpróbálni, melegszik-e. Ha be van égve a szénkefe, más lesz az átmeneti ellenállása és melegedéshez vezethet ez az állapota. A klixon talán nem véletlenül van arra a helyre építve.
(#) Inhouse válasza shark76 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
A csapágyakat nem zártad ki...azok rendben vannak?
Muter imádja a kis Winchit, marad neki az.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) shark76 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
Tény, hogy kicsit szikrázik a szénkefénél, de nem tudom megállapítani ránézésre, hogy az túlzott mértékű e vagy nem. Más gépeim szénkeféi (flex, fúró, stb) is szikráznak kicsit.
Mindenesetre köszönöm a hozzászólást.
(#) shark76 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
Köszönöm a választ.
A turbina ellenállás és különösebb zaj nélkül forog. A csapágyakat már kicseréltem. Az tény, hogy a szénkefe kicsit szikrázik. Azt még talán megpróbálom, hogy becsiszolom őket, és ha az sem orvosolja a problémát, akkor marad a felülvizsgálat, hogy melyik rész lehet menetzárlatos és talán az alapján el tudom dönteni, hogy megéri e tekercseltetni, avagy cserélni kell.
(#) VIM válasza shark76 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
A szénkefe ennyi idő után el tud annyira használódni, hogy nem lesz kielégítő az áramvezető tulajdonsága. Ha kellően lecsiszolod a kefe kommutáló felületét talán sikerülhet valamivel jobb eredményt elérned de akkor a nyomóerővel lesznek problémák és talán most is ezért szikrázik, ebből adódóan melegszik ez a rész. A rugók is kilágyulnak a tartós túlmelegedéstől ha nincs külön flexibilis áramvezető sodrattal kihozva a kefékről az áram.
(#) shark76 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
A szénkefe rendelkezik külön áramvezetővel, így talán a rugóerő nem csökkent a túlmelegedés hatására túlzott mértékben. Egyszerűbb lenne kicserélni magát a szénkefe tartó foglalatot a szénkefével együtt egy újra, de sajnos ez csak a motorral együtt beszerezhető, Természetesen.
Viszont annyi kérdésem volna még, hogy a szénkefék szikrázásának mértékét valahogyan be lehet határolni, hogy mi az optimális és mi túlzott mértékű? Vagy bármilyen nemű szikrázás már nem megengedett?
(#) granpa válasza shark76 hozzászólására (») Nov 2, 2016 /
 
Kis "gyöngyöző" szikrázás természetes, néha 1-10 szikra kissé elszalad, de soha nem fut körbe. Eközben nem érezhető égett szag, füst. Egészen gyenge zizegő hang lehet. Erős sárga-vörös szikra, morgós hang, sávosan körülfutó szikra, hibára utal. Ha a kommutátor felülete kormos, (kissé)égett, finom (800-1000) csiszolóvászonnal(papírral) meg kell tisztítani. A keféket, a kommutátorra helyezett csiszolóval ívesre csiszolni (felületfrissítés, 4-5 mozdulat). A rúgókat, menetenként kissé megnyitni, nyújtani; nem kell túl erősre húzni. 3-5 perc üresen járatás (turbinástól) után nem lehet több kéz-melegnél (tapizás előtt áramtalanítva :laugh.
(#) shark76 válasza granpa hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Köszönöm a pontos meghatározást. A fentiek szerint az én villanymotorom nem szikrázik a kelleténél jobban. Nincsenek körbefutószikrák. Ami van is az a szénkefe szélén látható folyamatosan felvillanó kék színű apró villanások. Sem morgó hang, sem általam rendellenesnek fellelhető problémát nem látok. Ezzel csak az a baj, hogy visszatértünk a probléma kezdeti kérdéséhez, hogy akkor mitől meleg? Kézzel tapintva jó meleg volt mikor kivettem és vélhetően a 125 fokon kapcsoló hőkorlátozó is ezért lép működésbe.
Arról tudna még valaki írni, hogy a forgórész MENETZÁRLATA mit is jelent tulajdonképpen?
Bár ha most belegondolok akkor lehet, hogy az állórésszel lehet gond, hiszen az állórész és a ház kapcsolódik egymáshoz szorosan és a kiszereléskor a motor házának megfogásakor éreztem a magasabb hőmérsékletet. Ettől a zárlattól még jár a motor? ...talán hülye a kérdés bár nekem a zárlattal kapcsolatban más elképzeléseim vannak.
Amennyiben sikerülne beazonosítani a problémát, talán a fent említett menetzárlat lehet, akkor talán megoldást jelentene a tekercselés, ami a motor új árának töredékébe kerülne.
Megmondom őszintén, hogy nem vagyok híve a "mindent egyből a kukába" elvnek. Oly sokszor találkoztam már pár filléres alkatrészek hibája miatt a kukába ajánlott gépekkel, hogy szinte bosszantó, hogy 100 ezres gépeket a szervizek azonnal selejteznének az alkatrészek drága árára hivatkozva. Legutóbb egy Einhell damilos bozótvágó gépet akartak kivágatni velem. A megoldás -bár hosszas nyomozás és kutatás után- 2000 forintomba került. Akit érdekel szívesen megosztom.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
(#) granpa válasza shark76 hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Ha a rotor lenne zárlatos, a kefék, kommutátor erősen szikrázna. Állórésztekercseket mérd ki: ellenállásra, áramfelvételre (egyenként).
(#) ferencsics60 hozzászólása Nov 6, 2016 /
 
Sziasztok !
Nekem egy olyan problémám van hogy van egy porszívóm ami működik.
Elektrolux ,
A következő a problémám mikor bedugom és be indítom tökéletesen működik viszont amikor kihúzom és bedugom újra legyen az ugyan az a dugalj vagy másik szobába lévő dugalj akkor nem indul el már csak ha hagyom piheni mondjuk egy 24 órát utána megint ezt produkálja mi lehet a probléma.
Még-egyszer mondom a gép tökéletesen működik az első kihúzásig.
Előre is köszönöm a választ!
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2016
(#) ordas52 hozzászólása Dec 16, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Vagy egy Hausmeister tip. porszívó motor, ami mindkét szénkefét elégette.
Tettem bele újat, a kommutátort felcsiszolta, kitisztítottam a réseket és továbbra is eszi, égeti a szénkefét.
Rossz a forgórész?!
(#) botesz válasza ordas52 hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Ha ívet húz és körtüze van akkor igen tehát kuka.
(#) ordas52 hozzászólása Dec 18, 2016 /
 
Szia botesz!
Az egyik oldalon szikrázik nagyon, körtüzet nem húz.
(#) Gafly válasza ordas52 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Akkor nézd meg, hogy a "szikrázós" oldalon nincs-e kefe "szorulás/leffegés".
Bekötését is!
Valamint becsiszoltad-e a kefét?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
(#) Szkati hozzászólása Dec 18, 2016 /
 
Üdvözletem! Nem rég regisztráltam, gondom akadt az electrolux accelerator hepa szűrős porszívómmal, és ez ügyben szeretnék segítséget kérni. Működés közben leállt, és sajnos nem indul újra. Nem volt elhanyagolva a szűrő része, mert egy helyiség kiporszívózása után is mindig ki lett takarítva mind a két szűrő. Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet kiszűrni, hogy mi a lehet a probléma? Köszi a segítséget.
(#) Gafly válasza Szkati hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Ez úgy kell érteni, hogy egyáltalán nem csinál semmit?
(#) Szkati válasza Gafly hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Pontosan.
(#) zolika60 válasza Szkati hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Méréssel. Először is ellenállást mérsz bekapcsolt állapotban a villásdugón. Ha ez megvan írd meg az eredményt és azt is, hogy szét mered-e szedni.
(#) Szkati válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Mivel mérek ellenállást?
(#) zolika60 válasza Szkati hozzászólására (») Dec 18, 2016 /
 
Multiméterrel. Bővebben: Link Bár abból hogy a kérdést feltetted gyanítom nem fog menni. Szerintem keress valakit aki megtudja nézni.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
Következő: »»   8 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem