Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 182
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 28, 2016 /

Helló!

Van egy ilyenem, annyi eltéréssel, hogy 4000K körüli színhőmérsékletű.
Kihúzás után rövid ideig még dereng nagyon halványan. Ilyet eddig még nem tapasztaltam LED-eknél. Tápelvételt követően azonnal feszültséget mérve egy tized voltot sem mérek, így a kimenet azonnali rövidre zárásának nincs hatása, habár a LED-ekben lehetnek diódák, így talán nem is érne semmit ha a kapacitás a LED-eken belül lenne. Elsőnek a nyák kialakítására gyanakodtam, hogy esetleg kondiként működik, de ez kizárva a zárlatolásos teszttel.
Mégis mi lehet ez a jelenség? Ez nem egy magasnyomású nátriumlámpa, hogy kihűlési fázisban is valamennyi fényt produkáljon.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) Bakman válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 28, 2016 / 1

Valószínűleg a LED-ek anyagában van némi foszforeszkáló összetevő.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 28, 2016 / 1

Igy van a fehér fényt a LED-ben levö foszforeszkálo anyaggal keltik ( nem szinkeveréssel) és annak lehet ilyen tulajdonsága.
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 28, 2016 /

Legutóbb már a hevítésen gondolkodtam, mert melegednek...
Köszi a válaszokat!
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 9, 2016 /

Helló újra!

Olvastam itt egy meggyőző írást a COG LED-es körtékről: Bővebben: Link
Sajnos csak egy típusú körtét árulnak, bár az biztosan jó, nem vibrál stb., mint ahogyan írják is.

Ezek a V-TAC Bővebben: Link körték nagyon olcsók, de valakinek van már tapasztalata velük, nem vibrálnak?
(#) Rofi hozzászólása Okt 29, 2016 /

Sziasztok!

Gyermek kerékpárra szeretnék led világítást készíteni. Az egész áramkör az első villába lesz belülről beépítve. A fényforrás két 10mm-es 2.9...3.6V-os 20mA-es led lesz. Az áramforrás két CR2032-es gombelem.
Eddig nincs is nagy gond, azonban a be-ki kapcsolást egy olyan kapcsolóval szeretném megoldani (mivel nincs hely és nem is szeretnék külön kapcsolót), ami akkor kapcsol amikor megmozdul a kis bicikli és amikor mozdulatlan, még valameddig (~30mp) még világít.
Van ötletetek, hogy legegyszerűbben ezt mivel és hogy lehet megoldani?

Segítségeket előre is köszönöm!
(#) vargaf válasza Rofi hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Megnézted a CR2032 adatlapját? 2x20 mA-el terhelnéd, de:
Idézet:
„Névleges kapacitás : 220 mAh
Folyamatos terhelés : 0,2 mA”

Ez nem fog működni.
(#) Rofi hozzászólása Okt 29, 2016 /

Igazad van.
Nem számoltam utána, még minden alkatrész típusa, mérete rugalmasan variálható.
A kérdésem inkább az, hogy mivel tudnám megoldani a ki-be kapcsolást automatikusan.
(#) kokozo válasza Rofi hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

(#) Rofi válasza kokozo hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Köszönöm szépen!
(#) pjg válasza kokozo hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

Ez hol kapható?
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Okt 30, 2016 /

"vibration sensor arduino" keresőszavak, ha a játék kategória is megfelel. HEStore: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2016
(#) Marko Ramiusz válasza Rofi hozzászólására (») Okt 31, 2016 /

Szép napot! Azt hogy érti, hogy "....az első villába lesz beépítve..."? Üdv.: Joe
(#) Rofi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Az első villa egy-egy lábában lesz egy-egy led. A táp és a nyák a villa nyakban kap helyet. Karbon villáról van szó, belül átjárható.
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 4, 2016 /

Sziasztok !

Vettem egy "gyári" LEDes kerékpár lámpát - dinamós használatra . Próbaképpen feldobtam a meglévő (halogénes) mellé... Sok, jó lenne, ha tudnánk csökkenteni a fényerejét .
Amit tudunk, illetve mértem : Generátor névleg 6V 3 W ( 500mA)
Üresjáratban 6V mértem.
Ha csak az új lámpa megy ~6V a feszülség ( a generátor pólusain), a lámpán 450-500 mA folyik.
Ha megy a régi halogénes is : generátoron 4,3-4,8 V , az új lámpán 100-150 mA.

Szeretném ha csak az új lámpa menne ~ 120 mA árammal (kb így elég a fény a sima városi közlekedéshez), szükség esetén egy kapcsolóval max. fényre kapcsolhatóan

A lámpatestben a LED mellett 1 smd graetz, meg egy 3 ohm ellenállás található...
(#) gerleimarci válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 4, 2016 /

Köss sorba vele egy ellenállást.
(#) Macsek71 válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

Köszönöm "semmitmondó" válaszod !

Nekem is eszembe jutott ... Sőt még az is, hogy kibelezem, és építek hozzá egy "kétfokozatú" áramgenerátort... ( a ledeket egyébként is illene így használni ... )

Visszatérve az első hozzászólásomhoz mekkora ellenállással tudnám a lámpán átfolyó áramot a kívánt mértékűre csökkenteni ? ( Próbálgatni nincs kedvem, tekintve, hogy -műhely-labor híján - kerékpározás közben nehéz a lámpán áramot mérni ... )
(#) zolika60 válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

(#) Macsek71 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

Köszi !

Bocsi mindenkinek, el is felejtettem , hogy ilyen is van az oldalon
Bár a beépített ledről nem sok mindent tudok ... (A mért 4,3 V-nál már világítból elindulva 15 ohm ellenállást javasol a program . )
(#) gerleimarci válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 5, 2016 /

Más is ezt írta volna, mivel ez a legegyszerűbb megoldás. Az értékét meg neked kell meghatározni számolással/próbálgatással. A fokozatot meg úgy tudsz bele rakni, hogy az ellenállással párhuzamosan teszel egy kapcsolót(szerintem erre is gondoltál).
(#) Primary hozzászólása Nov 9, 2016 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy gömbszerű RGB fényforrást, ami kb. egy 8 W-os CFL fényerejét (4-500 lumen) tudja biztosítani.
Ehhez kérnék egy kis segítséget, hogy milyen és mennyi LED-et használjak fel hozzá.

Fontos az ár, illetve lehetőleg nagy méretű legyen a könnyű forraszthatóság végett. Nem zárkózom el az SMD-től sem, de házilag marom és forrasztom, feleslegesen nem nehezíteném a dolgom. Távolkeletről való rendelés is játszik.
(#) gerleimarci válasza Primary hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Mekkora gömb? Ha nagyobb, akkor ledszalagot elvagdosnék és azzal tapétáznék ki egy kissebb gömböt a nagygömb belsejében. Ha kicsi, akkor meg 5mm diffúz rgb led.
Vezérlőnek meg jó az olcsó eBayes.
(#) Primary válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Teljesen saját vezérlést szeretnék. A ledszalagra én is gondoltam, de jobb lenne csak a ledeket megvenni, mert akkor PCB-ből ki tudnám alakítani az egészet. A másik baj, hogy 12V-nál kevesebbel szeretném meghajtani.
Egyébként DMX vezérlést szeretnék hozzá, illetve a törpefeszültségű DC tápot távolabbról kapná, így 12V tuti nem maradna.
(#) gerleimarci válasza Primary hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Ezt írhattad volna hamarább is. De még mindig nem írtad, hogy mekkora gömböt szeretnél.

Megpróbálhatsz egy nagyobb áttetsző gömbbe belerakni egy sokszög formára vágott nyákokból kialakított testet.
Bővebben: Link Ezekre a nyákokra rakhatsz annyi SMD RGB LED-et, amennyit csak akarsz.
(#) Primary válasza gerleimarci hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Nem a kialakítás a kérdés, hanem az, hogy honnan, milyen és mennyi led tud akkora fényerőt, mint egy 8 W-os kompakt fénycső.
(#) gerleimarci válasza Primary hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Ez ledenként változó. Először is keresgélj az ebayen (vagy ahol szeretnéd) rgb ledet, ami neked szimpatikus. Ott meg van adva, hogy hány Lumen a max fényárama. Ebből vonj le egy kicsit, mert nem akarjuk maxon járatni, és ezzel az értékkel oszd el az általad kívánt fénymennyiségetés megkapod a darabszámot.
(#) hobbielektronika27 hozzászólása Nov 13, 2016 /

Üdv!

A napokban olyan problémával találtam szembe magam, hogy a világítós kapcsolóval szerelt rendszerbe ha led lámpa kerül, az fel-fel villan. A problémával már más is találkozott és született rá egy megoldás:

A problémát a csillár, illetve lámpatest mennyezeti sorkapocsba, a lámpával párhuzamosan kötött 220-330nF/400V-os nem elektrolit kondenzátor bekötése megoldja. Ez söntöli a LED lámpákat és bőséges áramot biztosít a Glimm lámpának is.

DE ha az áramkörből kikerül a lámpa (kiég, kitekerik miközben feszültség alatt van) akkor a kondin "megy át" minden. Erre az esetre gondolva nem lenne szükséges még egy ellenállás közbeiktatása? Vagy az a söntölést is meggátolja?
(#) Gafly válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Egy ellenállás az önmagában megoldja a problémát, kondenzátor nélkül. Persze folyamatosan fűt...
Kondenzátorral mindenképpen illik egy "kisütő" ellenállást tenni, megelőzendő az a meglepetést, hogy kikapcsolási pillanattól függően az áramtalanított lámpatestben matatva áramütés érjen (és leugorj a létráról, lefelé úton beverve a fejed a WC kagylóba).
Gyári lámpatestek kondenzátorain van is.
470K és 1M között kereskednék, 0.5..1 W magasságában (nem is annyira a melegedés, hanem a feszültség tűrés miatt).
Az a része persze számomra aggályos, hogy ha "belemókolsz" egy gyári lámpatestbe plusz ellenállást/kondenzátort, akkor az továbbra is megfelel-e érintésvédelmileg (páralecsapódás, hozzáérhet valahová, stb.).

Ja: És minek ehhez új topic nyitás?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2016
(#) kowi válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Vedd ki a glimmet
(#) pjg válasza hobbielektronika27 hozzászólására (») Nov 13, 2016 /

Feszültség alatt nem tekerünk!!!!
Következő: »»   90 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem