Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   51 / 62
(#) vaka1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 21, 2016 /
 
Köszönöm a gyors választ.A mikrofont,és a kábelt értem,de az mit jelent,hogy "vagy nem jó a mikrofon illesztése"?Laikus vagyok a témában,tudok valamit én ezen változtatni?
(#) Buvarruha válasza vaka1 hozzászólására (») Jan 21, 2016 /
 
Egyenlőre ne is foglalkozz vele, csak a többit ellenőrizd, próbáld ki másikkal, nézd meg, hogy nem-e szakadt a kábel stb.
(#) vaka1 hozzászólása Jan 21, 2016 /
 
Köszönöm a segitséget.
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Szép estét.
Gondom akadt a TV és PC összekötésénél VGA kábelen keresztül. A testek között ~100VAC-ot mérek. Mit lehet tenni a hiba orvoslásához? Előre is köszönöm.
(#) robotech hozzászólása Máj 10, 2016 /
 
Üdv!

Földhurok a kérdés, de nem analógtechnika, de nem tudom mit tegyek:

Készítettem olyan eszközöket, amelyeknek fém doboza van, és RS485-el kommunikálnak 250Kbaudon.
Amiatt hogy zavartalan legyen kommunikáció, gondoltam negatívra lekötöm a dobozt, és akkor a doboz faraday kalitkaként viselkedik... itt jönne be a képbe a földhurok kérdése, mivel az RS485 kommunikációval egyébként ezen eszközök egymás tápegységeinek a negatívja is össze van kötve, (három szál megy, A ,B, GND), szóval vajon nagy bajt okoznék-e ha így még a fémdoboz is negatívra lenne kötve?

Egyébként semmi hibát nem látom a müködésbe, csupán elővigyázatosságból tenném ezt...

Köszönöm a választ előre is!
(#) nandika76 hozzászólása Máj 14, 2016 /
 
Sziasztok ebben a témában új vagyok ez a földhurok dolog nekem nem teljesen tiszta, sőt NAGYON nem. Most akkor mit mivel kell vagy kellene össze kötni? Tervezek egy bemenetválasztót ami áll egy 10 bemenetes relés választóból utána összegezve a jel jutna egy LM 1036 és NE5532 kombóból álló hangszín és előerősítő. Tovább 10 db NE 5532-vel támogatott kimenetek. Persze darabonként egy műveleti van. A GND-kell van nagy gondom, hogy mit hova hogyan, hogy ne legyen hurok meg brumm.
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 8, 2016 /
 
Sziasztok! Végre eljutottam 2 év után oda, hogy leüljek a Quad 405-ösöm befejezésére... 3 napja görcsölök, de jó úton haladok. A trafó bent, a táp bent, a panelek végre működnek az át-tranzisztorozás után. Szépen lehuzaloztam ahogy illik és nem búgott. Egyészen addig, amíg be nem kötöttem egy önálló tápról járó motoros ALPS potmétert. A hibajelenség érdekes. Ugyanis alacsony hangerőn zúg a végfok, ahogy növelem a hangerőt - lecsendesedik és teljesen eltűnik a zúgás. Már minden létező formában átkötöttem. Most a legjobb eredményt az hozta, hogy a két rendszert összeföldeltem, de már ez sem egyszerű - ugyanis eleve pozitív földes a kütyü. Nagyon tetszene pedig a megoldás, mert a kijelző, az infra távirányító, a ki-bekapcsoló gomb vezérlése - minden benne van a panelben. Egy ehhez hasonló szettem van és egy 3 tekercses Quad. A végfok magában, a hangerő nélkül - teljesen zajtalan. Feltekert hangerőnél - de jelforrás nélkül is teljesen néma. Csatlakoztatott jelforrásnál is - ha nincs benne a potméter. Úgy tűnik maga a poti termeli a zajt, - 50Hz-es halk zúgás - de fogalmam sincs hogyan lehetne megszüntetni. Kábeleztem át már nem egy végfokot. Maga a végfok és a tápkialakítás - minden stimmel. Ezért most elakadtam. Ismeri valaki ezt a potit? Olyan megoldás érdekelne, ami előbbre visz. Csak azt ne mondjátok, hogy dobjam ki... Mert kell lennie megoldásnak. Addig úgysem adom fel
(#) kistee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /
 
Azt írod, hogy pozitív földes. A végfok táp negatív ágáról kapja a tápfeszt?
(#) kameleon2 válasza kistee hozzászólására (») Nov 9, 2016 / 1
 
Szia! Nem. Önálló kis 12V-os DC tápom van amit standby tápnak csináltam a ki-bekapcsoló áramkörömnek, de utólag kiderült, hogy a motoros poti áramköre is tudja ezt. Így most arról a külön trafós kis tápról van járatva, emiatt gond nélkül össze is tudtam földelni, csak a standby táp + ága csatlakozik az erősítő rendszerföldjéhez-mivel a poti fémháza is ehhez csatlakozik. Ha nem földeltem le - akkor sem változott a zaj, csak picit nagyobb volt. Időközben kiderült, hogy ráadásul csak az egyik ág termel zajt. Innen már végképp nem értem, hiszen ha dupla poti, akkor egyformán zajosnak, vagy zajtalannak kellene lennie. Lehet, hogy csak rossz? ... Hopsz! megoldódott magától egyszerre két problémám. Most, hogy írogattam... Eszembe jutott, hogy mindkét bemenet árnyékolását bekötöttem. levettem az egyik oldalét és láss csodát! megszűnt a zaj ! Jó volt a megérzés a földhurkot illetően, csak hajnali 2 kor már nem ura az ember önmagának. Most tiszta fejjel - megszűnt a zaj. Egyben... megoldódott a koppanásgátló és védelem problémája is, ami a földhurok miatt oldhatott le. Köszönöm - a hozzászólásokat - mert végülis csak elgondolkodtam hol böktem el
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
(#) fufuka hozzászólása Nov 19, 2016 /
 
Urak!

Elméleti kérdés!!!!

Ha egy kettős táppal táplált erősítő láncban minden egyes bemenet negatívja a táp GND-jére kerül. De az inputok L,R, GND- a bemeneti soron mennek tovább panelonként. -akkor nem feltételezhető, hogy a táp GND-je és a jelforrás negatívja között gyakorlatilag földhurok alakul ki?
(#) Bakman válasza fufuka hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
Ha csak a felét érteném...

A kettős tápegységnek van GND-je, a bemenetnek (tulajdonképpen a jelnek) is van GND-je (amit te negatívnak nevezel). Ezeket össze kell kötni. Különben az erősítő honnan tudná, hogy mihez képest van ott jel?
(#) fufuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Hát ez az... de amint összekötöttem, két vonalon viszem a földet... egyszer a táp gnd-n, egyszer a jel gnd-n. ...tehát ahogy a panelról panelra átviszem a tápot és a jelet, ha mindkettőnél "viszem" a gnd-t akkor földhurkot alakítok ki... Nem?
(#) Bakman válasza fufuka hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Milyen panleről panelre? Mit értesz erősítő lánc alatt? Ennek elkerülésére lehet használni a csillagpontos elrendezést vagy a galvanikusal elválasztott tápegységeket.
(#) kameleon2 válasza fufuka hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Szia! A félreértés ott lehet, hogy én is árnyékolt kábellel kínlódtam, - felesleges volt. Most sima 0,5mm-es vezetéken viszem direktbe a bemenet jelét a gnd-k pedig csillagpontosan össze vannak kötve. Azaz egyetlen ponthoz csatlakoznak a GND pontok - a táp gnd pontjához. Mint a kezeden az ujjak.. Minél rövidebb vezeték - annál jobb.
(#) fufuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Lánc... előerősítő, hangszín, végfok... ezek csillagpontosak, csak idáig árnyékolt kábellel mentem végig jelkábelnek... de most jöttem rá; így is földhurkot csinálok!
(#) fufuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Pontosan így jártam el én is... ill. így fogok! A kábel árnyékolt marad, csak nem kötöm rá a gnd hálózatra az árnyékot. A bejövő jel negatívot a csatlakozóról bekötöm a gnd-re, és a kimenetnél visszakötöm a gnd-t a negatívra. Köztes állomásokon csak a jelet viszem, a negatív a gnd-n megy végig...
(#) Orbán József válasza fufuka hozzászólására (») Nov 20, 2016 / 1
 
Ezt időnként felrakom segítségül.
Forrás: Sipos Gyula: Hi-Fi erősítők építése 1978

P1150787.JPG
    
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 20, 2016 1 /
 
Hát nem éppen jo ez a rajz. A lényeg ugyanis nem derül ki belöle - a csillag huzalozás. Hiába rak egy sint földnek a hangszorokimenetek közelébe a vezetékekek nem a sinre kell kötni hanegy egyetlen pontba. A balansz az rendben van, de a bemenetek már nincsenek és a szabvány szerinti átkötés hurkot ad, azaz nem jo!
Szoval egy eléggé félrevezetö rajzot raksz be idönként....
(#) Orbán József válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Kár, hogy nem te írtad a könyvet, már előrébb lenne a világ...
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 20, 2016 1 /
 
Most nem arrol beszélünk, hanem arrol, hogy bizony nem igy kell a földhurkot kezelni. Teljesen mindegy, hogy ki irta a könyvet.

Olvass vissza itt is, több tapasztalt kolléga pontosan leirta, hogy hogyan kell ( a saját majdnem 30 éves ilyen irányu tapasztalataim inkább mellözném - pedig lenne mit irni. ..).
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2016
(#) Orbán József válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2016 / 1
 
Most, hogy így feltaláltad a csőben a lyukot, egy további részlet a könyvből:
(A Szerző nem egy névtelen, akit szalajtottak valahonnét...)

P1170191.JPG
    
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Még valami, én is utánaszámoltam, 43 éve foglalkozom hangerősítőkkel, csak hát:
Idézet:
„Bástya elvtárs: Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.”
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2016
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Ezt miért nem teszed akkor hozzá????? A lényeg itt van csak a rajz szerencsétlen amiböl a nagyérdemü semmi infot nem lát amiröl a szöveg szol.
Ha felcsapod a googlit kapsz kismillio csillagpontos jo rajzot, ahol a lényeg is láthato...olyan forrásokbol is akik sok ezer jol müködö erösitöt épitettek....
(Mégsem irtak arrol könyvet).

IMG_2229.GIF
    
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
A fele az irandomnak eltünt:

Igy néz ki egy értelmezhetö rajz:

Csillag1

Ehhez nem kell szöveg és látni, hogy mi a lényeg...
(#) Orbán József hozzászólása Nov 21, 2016 /
 
És, ha még (mindig) zúg. Ez csak másik készülékkel való csatlakozásnál jelentkezik igazán.
A sasszi - erősítő táp képen látható bekötése, kialakítása további brumm csökkenést hoz a konyhára. Megszünteti a földelt konnektoron kersztüli földhurok kialakulását. Ugyanis, ha 2 készüléknél, egyformán a sasszira közvetlenül kötött negatív esetén megint csak földhurok keletkezik. Kicsit drágább, mint simán lekötni a sasszira a negatívot és onnét hurcolászni a többi részegységnek a nyugalmat, de megéri.
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Akkor azt is ird ide, hogy ugy a bemeneti, mint a kimeneti csatlakozokat a sasszitol szigetelten kell szerelni. Az általam berakott rajzokon ez is ki van hangsulyozva ( bocs közben modositottad a képet, most már a tieden is látszik).

(Amugy nem nekem van gondom a földeléssel, igy nem nekem kellene cimezni a segitséget).
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016
(#) Orbán József válasza Massawa hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Hogyne, majd írni-olvasni is megtanítok mindenkit, esetleg papírt ís én viszek, használok majd mindenkinek, ha szükség(e) hozza...
Nyugodtan írjad, amit jónak látsz, velem abbahagyhatod a purparlét, köszönöm.
Vedd úgy, hogy tévedtem a címezéssel, tényleg így van, terhes nekem az okoskodásod, tehát...

A rajzon az insulated connector mit jelenthet...? Naja.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 21, 2016 1 /
 
Ne vedd azemélyesen, mert nem veled van/volt a gond. Te mégis személyeskedsz, holott mind a ketten tudjuk, hogy miröl van szo.
A szerencsétlen és félrevezetö rajz sem töled származott, csak te hivatkoztál rá ( többször is). Amikor még a korábbi választ irtam nem ez a rajz volt a hozzászolásodban - közben változtattad. Ezért kértem bocsánatot. ( ezen már ott van helyesen az insulated connector - hidd el olvasni én is tudok, még kapcsolási rajzot is)...

A témát én lezártam...
(#) Massawa hozzászólása Nov 21, 2016 /
 
Köszönöm modik a beavatkozást!
(#) kameleon2 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Ezt a megoldást eddig még nem ismertem. Honnan ered?
Következő: »»   51 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem