Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Le a kalappal! Nagyon tetszik!
Baba!
Gyönyörű! Gratulálok! Megkérdezhetem, hogy a fedlapot mivel és hogyan festetted? Ha jól láttam, festett alu lemez. Köszi.
Ha alu, akkor... Nekem még sosem sikerült úgy alut festenem, hogy ne oxáltam, vagy homokfúvattam előtte. Mert az amúgy beígért, alura is jó festékek mindegyike körömmel lepattintható volt különben. Ha meg előkészítettem, bármivel is lehetett.
Egy átcsiszolás, utána lemosás - megfelelő méretű csiszolópapírral - is elég lehet?
Jó pár nm alut festettem eddig, a csiszolás azért kellett, hogy utána a maróanyag gyorsabban hasson. A nyák maratásra már használt sósav-hidrogén-peroxid a legdurvább, de csak szabadban, széláramban és ca. 17 Celsius felett, illetve nyáron a leghatásosabb. Erős klórgáz fejlődés miatt porálarc, szemüveg használata kell. Vannak olyan alu tábláim, amik 25 éve vannak az időjárásnak kitéve a szabadban, bírják.
Kisebb darabokat lehet vaskloriddal is, finoman mosogatva olyan szálkás, fehér-fekete pettyes lehet, egész szép, és alaposan le kell mosni, lúgos hatású vízzel, majd tiszta vízzel. Aztán feliratozás, lakkozás...
Alapozni kell, és több rétegben fújni. (Akkora időt fordítani a tisztításra, mint nyákvasaláskor.)
Én toronyóra számlapokat csináltam, csinálok, az összes egyéb időfecsérlés, legalább is nekem nem jött be más. Ez a maratás, homokfúvás, szemcseszórás OK még, de elgörbítheti a lemezt a részecskék becsapódásának tömkelege. Sajnos kényelmeseb és olyat, amire garanciát adhattam volna, nem jött össze.
Te puhább ötvözetekkel dolgozol. Ahhoz lehetséges, szükségszerű a rugalmasabb "festékek" alkalmazása. Régen sokat foglalkoztam karórákkal. Ma már szinte semmire nem emlékszem. Fel kellene elevenítenem. Mintha ott égették volna a számlapokat.
Félkemény alu, így volt meghatározva a forgalmazónál. Ezt még jól lehet hajlítani - 2mm alatt - és jól megmunkálható, nem kenődik és különösebb keménység sem szükséges.
Egész jó lett. Szól már rajta a ritmusdáridó?
Ezt a dobozt akarom kezelni. (A külsejét természetesen.) Vagy felpolírozom fényesre, de nem tudom, hogy a lakk megmarad-e rajta, vagy pedig finom papírral átcsiszolom mattra, lemosom és festem. Az is út, hogy felpolírozom és marad úgy, de alu és sérülékeny.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
Nincs ebbe semmi "misztifika. Karosszériafesték jó rá. Akár két komponensű, akár a sima dísztárcsafesték. "télleg"..
Egyébként az is út, hogy oda adod egy ismert fényezőműhelynek. Ezer forintért azt csinálnak vele amit kérsz. Naponta lakkoznak, csak egy kicsi festék kell, hogy maradjon a piszolyban. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
Klórgáz nem fejlődik.
A 80-as években készült erősítőmnek a mai napig hibátlan a festése, pedig nem csináltam nagy varázslatot. Ha hól emlékszem, neoluxnak hívták az autó karosszéria festéket, sokféle színben lehetett kapni spray változatban.
Köszönöm mindenkinek. Vizes 220-as papírral csiszoltam és utána akril festékkel lefújtam. Vigyázni kell rá tudom mert sérülékeny.
De sajnos fejlődik
Hidrogén fejlődik. A fejlődő hidrogén magával ragadja folyadékcseppeket, amiben sósav van, tehát az orrnyálkahârtyád marni fogja, de klór nem fejlődik. Továbbá a reakció hőtermeléssel jár, így némi hidrogénklorid gáz is kipárolog. Belélegezni nem jó egyiket se, de nem is félni mint a tűztől.
Próbáld ki. belélegezni és megállni röhögés nélkül, majd meglátod...
Köszönöm, csináltam már a reakciót, de ha itt klórgáz fejlődik, én visszadom a vegyészmérnöki diplomám...
Nehogymá', megveszem! Vagy kártyázzunk, hátha elnyerem.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
egyet snapszerezhetünk...
Sziasztok!
Szeretnék majd építeni egy PL500/504 PP-ét, - majd ha szereztem már némi tapasztalatot, addig anyag gyűjtés - és valaki felkínált nekem egy pár ilyen kimenőt az említett erősítőhöz. Ismerős valakinek ez a trafó? Épített már vele valaki? Valóban jó PL500/504 PP-hez? Az illető 400V anód feszt javasol hozzá. Ez anódtól-anódig kell érteni, avagy egy csőre 200V adódik csak? Az adatlapját nézve 15kHz-en kifut. Ez elfogadható? Vagy ez egy közepes minőségű kimenőnek tekinthető? Az oldalon látott ár alatt kapnám meg kicsivel, szóval az illető nem lehúzásra, vagy átvágásra utazik, csak semmit nem kezelek fenntartások nélkül, és gondoltam informálódok, mielőtt költekezek.
Sziasztok....nagy segítség kéne...
Csöves szalagos magnó felújításába fogtam június óta. Rengeteg Rifa papir elkót és elektrolit elkót kicseréltem benne és a csöveket is. Most úgy néz ki a dolog, hogy mindkét csatorna nagyon nagyon halk és vékonyan szól. Azt is észrevettem hogy az egyik elektroncső aljzat kontak hibás és a a szeteró csatorna sasszem viszajelzőkből a BAL alig mozog, a JOBB meg fullon van olyan szinten hogy torzítani kéne...... Én mint elektronikai analfa béta hobbista a következőket gondolom.... 1. Mivel kontak hibás az egyik cső, nem kap elég áramot a többi ( 2x ECC81, 4x ECC83, 2x ECC82 van benne). 2. Az egész rendszer nem kap kellő áramot, igy nincs megfelelő hangerő 3. Valahol valamelyik ellenállás kiment, igy fázis fordulat vagy nem megfelelő fütés van 4. Valamit rosszul forrasztottam be amikor kb kicseréltem 40db elkot benne 5. A katód bypass eklok nem müködnek (ezeket még nem cseréltem ki, nagyon nehéz hozzáférni. Kicsi papír HUNTS elkok) Ha valaki ebben tudna tanácsot adni hogy mit lépjek, hálás lennék. Az oscillátor. PLAYBACK erősítő és RECORD erősítő is egy panelen van. Nagyon nagyon köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Jó nagy fába vágtad. Ha az a gyanú, hogy nem kap elég "áramot" (vagy feszejt?), akkor mérjél a táptól kezdve minden ponton, ahol a kapcs.rajz is szépen mutatja. Ebben a cuccban rengeteg kapcsoló, yaxley van, mindegyikben lehet kh., amit végig kell bogarászni, stb. Szerintem jobb lenne ezt a témát a "Muzeális..", vagy a "Szalagos magnók" topicban folytatni.
Köszi....beraktam a szalagos magno témába...
majd ha szereztem már némi tapasztalatot
Szerintem amíg gyűlik az anyag, addig érdelmes lenne végiggondolni a dolgot. Tudom hogy kellemetlen az elmélettel vacakolni, de kezdetnek javasolnám megismerni az ellenütemű erősítők működését. Az Raa= 2,2k-ból mekkora impedanciát látnak a végcsövek A és B osztályú működés esetén? Adatlap nézegetése, avagy mekkora egy PL500 cső maximális anóddiszipációja? Esetleg Ua=400V és Ug2=???V esetén az Ia-Va adatlapi görbeseregbe berajzolni a disszipációs görbét és a munkaegyenest B-osztályú működés esetén- csak hogy ne nagyon bonyolítsuk. A 400V a tápfeszültség, mindegyik végcsőre. Illetve: halat kérsz, vagy hálót? Trafó: az Indelek azért azt általában tudják ami rájuk van írva, döntsd el hogy milyen felhasználásra lesz az erősítő, és oda elég-e a 40Hz-15kHz.
Ha megnézel egy ilyen kapcsolást 400V megy a trafó közepére.. Azaz a két anódsapkán is közel 400V jelenik meg. Lehet ez 300V is. Nálam is ennyin jár. Pont most tapasztaltam ki. Szükséges feszültségek még a PL500 segédrácsaira eső (stab. vagy nem stab) 100-150V közt lévő feszültség. S a negatív előfeszültség, ami nekem pl most -27V. A PL500 párosból kb így sajtolod ki a maximumot ebben a felállásban, esetemben. De lehet úgy is hogy anód 400V, segédrács 180V, előfeszültség -50V vagy még több.. Beállítás és ízlés dolga, addig míg az anódáramot 25mA körül tartod.. Előfok cső lehet bármilyen ECC, vagy mint a rajzon PCF is. Én már a másik oldalt csinálom. Junoszty táptrafópárokkal működik, és mondhatom hogy nagyon ütős. Legalább 20W és szépen szól!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |