Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Csak a huzal felcsévélésénél használom ezt a lakkot a csévéről fordul le a huzal, a cséve beragasztásánál hőre lágyuló ragasztót minden más helyen pedig a jó öreg palmatex.
Köszi, ezt kipróbálom. zoli
Ragasztózott huzal? Olyan huzalról hallottam, hogy föltekered a csévédre leffőképpen trafó, aztán direkt fesz és máris összeolvadt az egész.Kipróbálnám.
igen, ilyesmi az előragasztózótt huzal, többféle módon lehet rögzíteni a csévetesten, főleg gyorstekercseléshez használják, én is szoktam vele dolgozni, de picit drága, 14e/kg. Hőre lágyuló ragasztókkal én sosem szoktam semmit hangszórónál.
Amivel sztem jól lehet még lengőcsévét gyártani sima zománcozott huzalból is, azok kétkomponensű hőálló ragasztók, utólag besütve akár 200°C-ig is egybenmarad a lengőcséve.
Maradunk a bevált huzalnál, a csónak lakkot viszont mindenképp kipróbálom.
A hőre lágyuló csak azért jó,hogyha esetleg újra bontani kell,(de ne kelljen)
Szisztok! Azt szeretném megtudni Bp-en hol lehet hangszórót tekercseltetni? Előre is kösz.
Köszi! A tel. számát véletlenül nemtudod?
Sziasztok! Új vagyok itt. Kérdésem a következő lenne .Én javítottam már nagyon sok hangszórót de tekercselni nem igazán szeretem mert nem találtam még megfelelő ragasztót ami birná a hőt .Ti pontosan mit használtok?? Köszi előre is!
Még annyit hogy eddig (uverapidot) használtam 5percest és a 20 percest de nem az igazi
Szia ! Itt néha lehet fillérekér találni hibás hangszórókat . www.vatera.hu
Ha kétkomponensű kell, léteznek 200°-ig hőállóak is. Persze nem túl olcsók.
Szia! nekem mind1 csak itt olvastam hogy valaki csónak lakkot valaki sell lakkot valaki kétkomponensűre esküszik van sell lakkom csak nem tudom hogy az aluhoz mennyire tapad jól.
tudsz esetleg olyan képkomponensűt ?
Hali!
Ha én beviszek egy hangszórótekercselős boltba egy hangszórót,hogy terecseljék és Eredetileg a hangszóró 250W-os volt és ők mondják,hogy pl 250W-ra feltekercselték akkor azt ők nekem hogyan bizonyítják,hogy az tényleg akkora lett? Egyébként kb mennyiért tekercselnek hangszórót? Mondjuk egy 250W-osat.
) Attól függ. Lehet hogy eredetileg sem volt 250, csak ráírták, bizonyítani úgy lehet, ha kibírja a hsz a szokásos terhelhetőség teszteket, de a 250W az már nagyon sok, ahhoz már egy 100mm-es átmérőjű cséve kellene kb.
ez engem is érdekel, pontosan mivel ragasztják az felujitott hangszórókat??
Ha gondoljátok,akkor szívesen válaszolok kérdésekre.Én tekercseltem hangszórókat közel 10 évig.
Ragasztó: a kétkomponensű uverapid jó a célra.(az egyik komponens narancssárga,a másik kék)Nem kell hogy gyorsabban kössön,mert idő kell a megtekeréshez is.A tekercs melegedése ellen kell tenni valamit. Én a csévetestet készítettem el úgy,hogy a membrán és a tekercs közé kerek lyukak kerültek.Meg kell oldani azt is,hogy ne legyen zárt a légrés hátsó fele. Pl. a Somogyi féle SBX sorozat is ilyen,hátul lyukas.A régebbi VT,Orion hangszóróknál ez nem volt.Ott még ráadásul olyan termikus huzalt használtak,aminél egy bevonat volt, 80 fokra felmelegítették és a tekercselésnél odaragadt a csévére. Sajnos ez is okozta a hibákat - leugrott a csévéről,amikor túlterhelésre hő keletkezett. Teljesítmény: az alap az minden hangszóró javítónál, hogy megméri az eredeti huzalt, a menetszámokat és újra azt tekeri vissza. Ergo teljesítményre ugyanazt fogja bírni,minimális eltérés a ragasztás minőségéből lehet. Egyéb tuningokat nem szoktak végrehajtani. Én régebben a HS500-as mélyeket és a vidi 30-asokat tuningoltam úgy,hogy ne füstöljenek le a 150W-os erősítőtől. Sajnos a légrés mértete limitálja a használható huzal átmérőt,amihez még hozzá kell adni a ragasztó bevonatot is. Néha nekem is újra kellett tekerni,mert súrult a vastagabb huzal miatt.(a maximálist akartam kihozni belőle)
A jominosegu draga hangszorok szetszedhetok darabokra .A toibbi olcsobb hangszorional muszaj leszedni a membrant .Olyat is lattam aki csak a hangtekercset szredte ki ugyessen es kis valtoztatassal ragasztotta vissza az uj hangtekercset uj csevetestel , de ilyet nem csinaltam .
Szoval altalaban "nitrolakkal" szoktam szetszadni a hangszoro membran,portalanito es a "pillango"-jat. ( centralo hullamos textilia resz regen "pillango" formaju pertinax vagy kartonbol volt). Ha a membran szele nem "birja" a nitro oldoszert akkor muszaj beszerezni uj mebranszelet ( habszivacs,,,poliuretan stb,..). Idealis egy nagy "mosofazekba" ontunk nitrooldoszert es a hangszorot a membrannal lefele rahelyezzuk valami alatetekre hogy ne erjen bele a nitro oldoba.Majd letakarjuk a fazakat valami foliaval hogy ne parologjon ki a gaz . majd folytatom ..hiv a fonok .. latom megy meg a modositasi "gomb". Szoval addig kell hagyni a hangszorot a nitro oldo gozbe amig szepen szetvalik konnyen a membran es a tobbi cucc Kiforrasztjuk elotta a kivezeteseket. Aztan a tekercset kulon veszuk , letisztijuk a megpuhult ragasztot minden membranreszrol. A tekercseleshez csevetest kell .Ezt esztergalyos kell csinalja egy vas/acel rudbol. A csevetest kb 0,2mm rel legyen kisebb atmeroju a tekercs belso meretehez kepest. folytatom mwegszkitom itt hogy ne legyen kiakadas .Megirom notepadba es feltoltom, mert kiakad a net nehavag aza oldal "time iout " lesz.
Normális hangszórónál a ragasztókat olyan mint a nitrohígító eleve nem oldja fel..
Nálam van most is a Videoton majd később a H2000 által hsznált egyik tekercs 0,18-as huzal, csak 180 fokos.... Szóval először inkább az alapinformációkat kéne tisztázni... szerintem. Ahogy látom, nem csak ezen a téren.
Az Uverapid kétkomp viszont tényleg nem bírja 80 foknál tovább. Ráadásul nehéz is és fölöslegesen vastagítja a csévét. Az orion által használt bolgár hangszórókon pedig egészen más technológiát alkalmaztak mint a videoton. Ott oldószeres lakkal rögzítették a huzalt, ami 10-15 év alatt magától szétesett.
portalanito es a "pillango"-
Helyesen: porvédő és pille (de csak a szakmai zsargon kedvéért) A csévetest max. középről tudna kijönni úgy,hogyha a membránt és a pillét nem bontod meg. Ha normálisan van beragsztva a cséve,akkor viszont rongálódással jön ki csak középen. Javaslom: szét kell azt szedni. Nitro oldószert ecsettel szoktam felvinni és keveset. A gyárilag használt ragsztókat oldja,nincs vele baj.
A 180 fokos huzalt felénk "termikus" huzalnak nevezték eddig.Azért,mert van rajta a lakkon kívül egy másik bevonat,ami megolvad magasabb hőfokon és folyékonnyá válik,majd később újra megszilárdul.
Megnyugtatlak, hogy az Orion és a VT ugyanazt a huzalt használta,mert egy gyárban készültek a tekercsek. A kosár és a mágnes jött Bulgáriából.(én úgy tudom,ezért lett "bolgár" hangszóró) A Tonzil (Lengyel) hangszórókon kívül M.o. gyártott normális hangszórókat a keleti blokkban. (szerintem az S30 és az S90 hangszórói sem eredeti oroszok voltak)
S30,S90 - Ja! '90 körül megvették az oroszok az Oriont cuzámmen, így lett eme két hangfal.
Egyéb info: az Orion dobozokat meg Jászberényben gyártották. A gyártás végén vonattal mentem "bevásárolni" a haveroknak is. Válogattam, kivittem a vonathoz,feladtam csomagként,majd itthon átvettem. Megmentettünk jópát darabot a tűzrevalótól. (Azthiszem 500Ft/db volt '89) Az egyik haverom kettévágta őket,és basszus reflex dobozokat gyártott belőlük újratekert hangszórókkal. Jól szóltak (utólag is le a kalappal előttük)
a nitrohigito nem oldja csak megpuhitja nagyon a ragasztot amit aztan
lekaparunk egy kessel a tisztitas soran. Keves hangszorot javitottam amit nem lehetett szetszedni igy. Volt olyan hogy az egesz 18"-os membranal egyutt kelett tekercseljek. terjek vissza a csevetesthez. Azert kell kb 0,2mm -rel kisebb legyen mert fel kel ferjen egy reteg 0,15-os drot feltekercselve es rajta egy film reteg. A tekercs nagyon megszoritja a csevetestet es nem lehet levenni a tekercset a papir csevetestel . Az igy elokeszitett "sablonra" feltesszuk a papir vagy vekony "karton" csevetestet, amit a tekercselendo drotal rogzitunk ( az ures reszen ahol majd nem lessz a hangtekercs) .Aztan lerogzitjuk a tekercselo "gepet" ugy hogy a rezhuzal ne lazuljon ki.Ezutan bekenjuk a ragasztoval a hangtekercs reszt , vekonyan es egyenletessen. Ezutan szeoen megtekerjuk az elso sort a papir alap vegeig,aztan megent lerogzitjuk a "gepet" es a ragasztrolakot szepen szet"osztjuk" a tekercsen , nem kell tobb ragaszto-lakk altalaban csak a tekercs vegere osszegyult lakkot kel visszakenni a megtekert reszre.Aztan visszafel etekerjuk a masodik sort. Az aktiv "tekercs" utan kefele tekercselunk nagyobb "lepesbe"( nem egymas melle). Aztan levagjuk a drot veget es osszesodorjuk a ket veget hogy a tekercseles ne lazuljon ki, En "UHU-PLUS" ragasztot hasznalok ami polimerizalodik es eleg jol birja a 70-80 fokot amivel egy hangszoro mukodik, sot tobbet is anelkul hogy elengedne a tekercset. Szoval , ezutan leveszem a"sablonnt" a tekercsel es beteszem egy kis elekjtromos sutobe ( olyan kicsi "grill" suto ) a lemnyeg hogy felhevitem az egesz cuccot ,aztan a lakkot megent szetosztom , a melegedestol felhigul a ket reszbol osszekevert lakk. Igy letorolom a felesleges lakkot ami csak a tekercs sulyat novelne.Mielott teljessen kihul az egesz es kezd a lakk surusodni , a tekercs alatti feltekercselt ( 0,15mm-es atmeroju ) drotot "lebontom ".Igy hezag keletkezik es ki tudom huzni az acel sablont . Majd lefejtem finoman a filmet is .Igy magmarad szepen a tekercs a csevetestel. Vigyazni kell mert a lakk meg puha , ne rontsuk el a formajat a tekercsnek.Ezutan hagyjuk megszilardulni az egeszet. Miutan a tekercs igy elkeszult johet az osszeallitas ,Sorba osszetesszuk a membran reszeit es a helyere teszul a tekercset amirol a plusz drotot leszedjuk es egy vekony papirral amit ugyancsak polimerizalo lakkal bekenunk rogzitjuk a kivezetseket. A tekercs kivezeteseit most l ekell szabjuk a megfelelo hoszra es megcinezni a vegeit , h anincs olyan "ontisztito" drotunk amirol a szigeteloreteg leolvad a nagy hotol a cinezeskor , akkor egy ASPIRIN tablettara tesszuk a drotot abba hevitjuk huzva es cigy cinezzuk meg. Nem belelegezni a keletkezo gazokat !!!Igy lejon a szigetelolakk es pont jo lessz majd a kivezeto szalakhoz cinezni. Miutan ezek magvannak, a "pilangot", a teketcs es a membran also reszet beitatjuk egy keves higitoval , legyen epp nedves. Majd ragaszto lakkal mekenjuk egy ecsettel ( szintelen nitrolakk amihez egy kis gyogyaszati glicerint keverunk igy nem lesz uveges szaradas utan ) Mas ragaszto is lehet , hasznaltam ciporagasztot (Prenadez-nak hivjak itt Romaniaba meg ICPC3 amivel acipok talpat ragasszak fel, lehet kapni dobozba es tubusokba is) Nagyon eros ragaszto es szukseg eseten fel lehet puhitani nitro oldoszerrel ujabb javitas eseten). Tehat finom reteggel bekenjuk a membran also szelet belul, a tekercs felso reszet es a "pillango" belso peremet . majd osszeteszuk vigyazva hogy ne csorogjon ragaszto a tekercsre. A tekercs a magnes polus kozepen kell legyen alap alasban .Igy allitjuk be , meresek es probalgatasok alapjan mielott ragasztozunk!!. Mikor igy osszeettuk a menbran+pillango+tekercset ,Lefele boritjuk egy aztalra vagy egy talcafele lapra.( hogy ne csorogjon a ragaszto a teketcsre!! Ezutan bekenjuk a hangszoro kosar felso reszet ragasztoval, majd a magnes koruli reszt ahova a "plillango" jon . A membran szelet is vekonyan bekenjuk ragasztoval , valamint a "pillango " also peremet. Ezutan a helyera csusztatjuk a membrant vigyazava hogy a tekercs a mefelelo melysegre keruljon ( felso magnes-polus kozepere , egyes tekercsek 10% -al szoktak "hoszabbak lenni alul felul mint a magneses polus koncentralo) Most vekony film csikokat csusztatunk a magnes kozepso pulusa es a tekercs koze , igy beallitjuk a tekercs poziciojat. Miutan a ragasztos szeleket csak konnyeden odanyomogattuk a helyukre. Miuttan a tekercs be van allitva a filmdarabkakkal. jol lenyomogatjuk a mebranszelet es a "pillango" szelet a helyere. Aztan jon a gumi vagy "filc" csilapito \ami korbe a membran peremen van felul.Ezt is odaragasztjuk. Ezek utam a "talcat" vagy deszka lapot a hangszorora tesszuk es a hangszorot evvel eggyutt leboritjuk . A hangszoro sulya majd jol lenyomtatkja a mebramnszelet.A pillangot meg egy parszor megnyomogatjuk hogy jol odaragadjon, vigyazva hogy ne mozditsuk a beallitast. Igy hagyjuk megszaradni .Milor masnap mar jol megkotoot a ragasztras felforditjuk , kivesszk a filmcsikokat amik a koaxialitast allitottak be Es !!! most probaljuk hogy nem e dorrzsolodik a tekercs a magneshez.Szep egyenletessen kell a membrantol emelni a tekercset( szimetrikussan) Ha nem dorzsol OK .Felragaszuk a portalanitot es kesz a javitas. Remelem nem felejtettem ki semmit . Van draga hangszoro ami szetszedheto darabokra es "lapos " teglalap keresztmetszetu huzallal van tekercselve elire ,hogy minnel jobban ki legyen hasznalva a magneses ter, minel nagyobb keresztmetszet minnel kisebb helyen, Az ilyet nem tudtam magtekerni , nem is kelett egy JBL volt aminek elengedett az "odahegesztett" kivezetese, hat odacineztem mert nem volt pont-hegesztom. Van aluminium huzalos tekercs is azt is rezhuzallal tekertem meg mert hayt nem volt mas a teljesitmey es a frekvenciasav rovasara. Tobb hangszorom igy van javitva es nyuzom oket gitarral hogy az hiszem neha kiszakadnak. Kozonseges szintelen nitrolakkal van a membran osszeragasztva az tobbi reszel.A felso szelet ciporagasztoval ragasztottam . Semmi baja m, nem esik sZet. Egszer szetszedtem az egyik hangszorot mert be kellett "centraljam" a nagy ho miatt es a nem egyenletes magneses ter miatt ekferdult a tekercs , ujra bekentem nitrohiogitoval es filmel a helyere allitottam. Akkor lattam a tekrcset !!! a felso1/4 resze FEKETE az UHU+PLUS rogzitolakk alatt !!!! es meg most is bomboltetem legalabb 50% korul a nevleges eron felul, ugy szol jol a gitar. Lattam a forumon colegat aki hangszorokat keszitetett nagyon ugyessen o biztos tobbet tud mint en a hangszorokrol es tobb megoldast es metodust is tudhat .Gondolom megkerdezheted ot is. Atneztem , bocs ha meg van benne hiba, aztan a szekkifejezesek zsargona nalunk Temesvaron mas igy munden hozzaszolas es pontositas jol jon, Sietek mert felek megent lefegy a net..
"Sietek mert felek megent lefegy a net.."
Köszönjük Karpi mester.Akkor innen van a "pillango" szakszó. A lényeg,hogy ugyanarra gondolunk. Ha elfogadod a javaslatot,akkor legközelebb próbáld meg csévetesztnek használni az alu tálcából kivágott darabot. Kivágod méretre (hosszra), utána az olló kerek felével(amibe az ujjadat teszed) nyomva végig kisimítani. Kapsz egy egyenletes, sima felületet. Majd ezt méretre vágod úgy,hogy éppen összeérjen. Még egy tanács: amikor kisimítottad,akkor előveszel egy papírlyukasztót, és 1cm-enként csinálsz lyukakat úgy,hogy a tekercs és a pille illesztés közé essen. További jó munkát! Jó,hogy megosztottad velünk. Mindig tanul az ember.Én uverapidot használtam nagyon vékonyan,hogy ne nehezítse a súlyát. Ha a levegő nem tud mozogni a cséve körül, akkor ugyan mindegy hogy 60/80 fokot bír ki. Az Alu csévetest pedig mint hűtés funkcionál. (1,5x teljesítményre képes a papír csévéshez képest.) Néha én a macerás film helyett huzalt tekertem először a sablonra (0,5),azután azt csak menetenként ki kellett szépen húzni.Az uverapid azért jó,mert masszív ragasztó. Ha pl. a VT/Orion magasaknak tekertem tekercset,akkor a tekercsnél megmaradt a kör forma szépen,ami hát 2,5cm átmérő és 5mm magas csévénél nem mindegy.
Apropó! Romániában mennyire volt ismert a magyar orion által gyártott HS280 és a HS500-as hangfal? Romániában gyártottak hangfalakat,hangszórókat?
igen hat tulajdonkeppen itt
'"spider"-nek mondjak az oregek mint en es "centrator"-nak a fiatalabak ,de a fontos hogy megertsuk mirol is van szo . Csak meg anyit egyenlore ( megent szaladok egy jamsession-ra most ep az akuimat toltom a cuccokhoz es a haverokat neztem meg a messengeren) meg anyit hogy az alu csevetest nem OK ha a magneses ter nem egyenletes . Az alu szepen felviszi a 80 fokot a ragasztashoz, ez megpuhul es felre billen a tekercs es jon a tobbi.baj...Tobb ilyen hangszorot javitottam es allitotam be .Egy havernak hetenkent kellett beallitani egy 18" -os baszus lada Gppdmans hangszorot amit amit abasszusgitarnak hasznalt.azota nem nagyon szeretem az ilyen hutesmodot .A relativ vekony papir is bekenve a ragasztoval es a tekrcs maga elegge merev , a tekercs felett egy papircsikkal ahogy emlitettem leragasztom a kivezeteseket es ez a tobbi merevitest vegzi.A rahgaszto lakk olyan lessz mint egy muanyag.Ha meg mar fustol a tekercs ugyis hiaba a hutesEgy nagyon jominosegu hangszronak 3dB-es "power compression"-ja van.Szoval a 600W-os hangszo a maximumon 300W-al megy a melegedes miatt , menyit segit itt az alu ? egy keves szazalekot ..gondolom.Maga a magnes is bemelegszik tomege oriasi igy a tekercs lassan mar nem szamit , csak ne huljon szet ( hehe)
hát gyakorlatilag Semmit sem tudsz. de azt nagyon.
A huzal nem termikus, thermoplasztikus, a Videotonnak és Orionnak meg semmi köze egymáshoz, sosem készültk egy gyárban. Ha életedben javítottál volna már ilyen hangszórókat akkor talán láttad volna. Az a helytálló, amit korábban írtam ezekkel kapcs. másrészt, ha én magam használom azt a tekercselőhuzalt, már csak tudom hogyan is működik... nem gondolod? Ui: a H2000 és a Videoton ragagsztóit a nitró egyáltalán nem bántja, és ez így a jó.
A VT és az Orion mindkettő katonai fejlesztésekről voltak inkább híresek,mintsem a szórakoztató elektronikájukról.Mindkettő esetén melléktermékként jelentek meg a TV-k,Hi-Fi-k. A két gyár sokszor összedolgozott. Lehet,hogy a 90-es évek előtt próbáltak külön haladni,de utána már nem annyira.Sőt, a BRG is belenyúlt dolgokba,pl. hangfal gyártásba is mielőtt felszámolták. Az S30,S90 -esekhez volt némi közük, sőt ők exportra termeltek olyanokat,amik itthon nem voltak kaphatóak. Sajnos a végén felszámolták a BRG-t is és a kiárúsításnál már csak a végére jutottunk oda mi is.
"Ha életedben javítottál volna már ilyen hangszórókat" Kb 2000 darabot. :yes: thermoplasztikus = "termikus",mindegy hogy nevezed,a lényeg hogy műgyanta bevonattal ellátott volt a huzal. Kíváncsi lennék,hogy te ugyan hány Orion és VT hangszórót javítottál...,hányban cseréltél membránt,gumiszélt,pillét,hányat tekertél újra(?) Olvasd el Karpi írását, nála látom hogy mélyen benne volt a szakmában. Te meg csak a 0,18-as huzallal jössz elő.... Mesélj már valami szakmait is.Te hogyan szoktál újratekercselni egy hangszórót..(?)
Sosem dolgozott együtt a Videoton hangszórógyára az Orionnal, a HS2xx 5xx sorozat hangszórói ráadásul már nem itthon készültek. A Videoton hangdobozait pedig Veszprémben követték el, egészen a gyár 4 évvel ezelőtti bezárásáig.
Annyi történt együttműködés terén, hogy amikor megszűnt a bolgár hangszóróforrás, a legutolsó időkben, szereltek néhány orionos hangdobozt a Videoton hangszóróival. De ettől még a technológia merőben eltérő. Arról meg én nem tehetek, hogy 2000 darab közben Semmit sem vettél észre.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |