Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés

Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 104
(#) jdani válasza weend hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Na jó, hát ez olyan, hogy egy totál laikus gázkazánt vesz, halvány lila gőzöm sincs miért, és milyet. Mindenesetre nem az ázsiai csancsong kolégáktól akarok venni.
Egy kérdésre várok konkrét választ. Látva a méreteket, és hogy 6 helyésget kell fűteni, elég lesz 6os osztó gyüjtő szerintetek? (minden helységbe 1 kör)
(#) Kovabe válasza jdani hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Nem lesz elég. Ha te akarod megcsinálni akkor jobban jársz ha letekered a csöveket és a végén veszel hozzá osztót. Kb 10 körös fog kelleni de most nem számoltam ki.
(#) ktamas66 válasza jdani hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Én teljesen amatőrként kaptam egy könyvet (valami fűtésszámítás Commodore számítógépen címűt ), az alapján egy excel táblában kiszámoltam a szükséges teljesítményigényt. Ehhez persze kellet tudni, vagy becsülni a hőtechnikai paramétereket. ebből lehetett látni, hogy a padlófűtés önmagában elég lenne-e, de mivel a hálószobákba nem raktam padlófűtést, úgyis kellett a radiátoros kör, így radiátor is került mindenhova, hogy gyorsítsa a felfűtést és szabályozást. Szerintem egy alaprajz alapján nehéz bármit is mondani.
(#) jdani válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Ilyenkor ha egy szoba köbb körös, hogy van megoldva a zónavezérlés?
(1 helység, 1 kör, egy szelep kell)
Ha mondjuk 3 körös a helység, akkor 3 szelep kell, ami egyszerre dolgozik?
(#) zoszka válasza jdani hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Nyilván...
(#) jdani válasza zoszka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /

Hogy néz ki egy ilyen szelep amúgy?
Elég sokat dobott ki a gugli, de kinézetre és felépítésre is sokfélét. (nemhiszem hogy az mind az lenne)
(#) VIM válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

Szia! Én azt tapasztaltam, hogy a nálam megépített padlófűtésnél, két nagyobb alapterületű helyiséget (16m2) még meg kellett volna osztani plusz körökre, mert "nehezebben" akarnak felmelegedni mint a többi, arányukban kisebb körök. De talán a plusz két kör, amivel kilenc lett volna összesen, nem fért volna el ott ahová ki lett építve az egész. Ha újra lehetne csinálni ..... Radiátoros kiegészítésben egyáltalán nem gondolkodtál? Az esetleges tervezett radiátor helyére kiépíteni a csatlakozási pontokat (alsó csatlakozású átkötő csőszakaszos bekötéssel)? Ha mégis kevés lenne a padlóköri teljesítmény, mert ezt utólag szépen megoldani szinte lehetetlen. Ennek a csöveit a padlófűtés hőszigetelésének a vastagságában (rétegződésében) el lehet vinni gégecsövestől együtt. Persze ez csak ötlet volt a részemről. Egy skicc a tervrajzhoz, hogy hogyan alakulnának a körök számai.

kk.JPG

(#) jdani válasza VIM hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Tehát neked a 16nm területen egy kör van?
Ha a hálószoba területe olyan 19nm, de ha a két nagy ruhásszekrény alá, és az ágy alá nem tekerek fűtést, így a terület 13nm marad. Annyira elég egy kör is. Ezeket a helyeket felesleges fűteni úgyis nem? Minden szoba kB 19 nm, de mindegyiknél ha nem teszek bútor alá, kijön mindegyik szoba olyan 13nm körül..
Érdemes kombinálni?.. (ellenérv - látszik a radiátor, egy ponton fűt, szobák kozti szint kulonbseg)
(#) Kovabe hozzászólása Dec 7, 2016 /

Én a háló szobába max aludni illetve "más tevékenységet folytatni" járok,nem pedig nézelődni, ekkor baromira nem zavar a radiátor.
Azért senki ne felejtse hogy minden fűtő felületnek van egy hőleadó képessége amit viszonyítani kell a helyiség és az épület adottságaihoz illetve a kívánt hőmérséklethez.
Sok jelenlévőnek üzenném és nem személyeskednék.
1 szerintem a vezérlés merőben eltér a tekerés módjával
2 Sokszor akkora baromságokat tudtok leírni hogy már fáj
3 Ha már tanácsoltok akkor olyat ami szakmailag minimum elvárható mert az "itthon kikotyvasztottam" az nem jó csak épp szerencséd van és működik
4 A gépészet is egy szakma amit ki kell tanulni és nem a netet bújva majd én megoldom mert le van írva hogy folyik benne a víz

Akinek nem inge nem veszi magára.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
(#) zoszka válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Osztom...
(#) ezermester1 válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Teljesen igazad van. Megtoldanám 1 modókával. SUSZTER MARADJON A KAPTAFÁNÁL NE AKARJON SZÍNMŰVÉSZ LENNI!
(#) Mate78 válasza ezermester1 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Idézet:
„SUSZTER MARADJON A KAPTAFÁNÁL NE AKARJON SZÍNMŰVÉSZ LENNI!”

Szólt az Ezermester.
Bocs, nem hagyhattam ki.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016
(#) weend válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

(#) Hutty válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Ma lehet, hogy ott bútor van, de pár év múlva?
(#) jdani válasza Hutty hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Mondjuk hálószoba tuti úgy lesz berendezve 30 év múlva is, de a gyerekszoba, tuti nem úgy lesz pár év múlva. Vagy az ebédlő se..
Tehát első két szobába (gyerekszoba-ebédlő) teljes felületen lenne fűtés. A folyosó is 2 körből állna. A fürdőszoba 1ből, De a hálószoba kialakitása érdekes lenne...Ti hogy oldanátok meg?

uu.JPG

(#) VIM válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Szia! Ne haragudj de itt olyan esetek várnak megoldásra amiket szakemberek készítettek és az alkotások pedig valójában nem működnek úgy ahogyan kellene. Olyan szakemberek utasítására van szükség ha szükség van, akik szimultán és konyhanyelven is el tudják mondani a megoldást az elmondottak alapján, esetleg a képen látottak segítségével. A többi részlet megoldása a kérdezőre marad, meg tudja e oldani egyáltalán a szerszámozottsága, kézügyessége segítségével. Olyan szakmabeliek tanácsára, útbaigazítására van szükség mint Te, csak nem kellene egyes dolgokat a lelkedre venned. Szerinted aki kérdez az mindennel tisztában van? Én épületgépészhez mentem tanácsért az esetem orvoslására és kiderült, hogy az övé sem működik rendesen ... Én nagyon hálás vagyok annak aki(k)től itt kaptam az instrukciókat és javítottam ki a padlófűtésem hibáit. Mint kiderült, mert csak később néztem a nick név mögé, szakember volt. Ő is csak találgatott úgy 70-80km-re tőlem, de jó irányba terelt a meglátásaival. Minden segítségre váró keresi a kapaszkodót, mert a problémája idegen területre vitte és arra akar választ kapni, hogy a probléma megoldása meghaladja e a képességeit vagy ahhoz is további segítségre lesz még szüksége, no és mindez mennyibe fog kerülni.
Mi is ennek az oldalnak a címe, www.hogyishívjákelektronika? ja, Hobbi! Nyakig ülök a vízben és szivattyún vagyok. Kedvelem a profikat de mindenkit tisztelek. " szakmailag minimum elvárható"
(#) weend hozzászólása Dec 7, 2016 /

Idézet:
„Szia! Ne haragudj de itt olyan esetek várnak megoldásra amiket szakemberek készítettek és az alkotások pedig valójában nem működnek úgy ahogyan kellene.”

Pont ugyan ezt akartam írni.
(#) tibibalogh520 válasza VIM hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Szia!
Idézet:
„Ne haragudj de itt olyan esetek várnak megoldásra amiket szakemberek készítettek és az alkotások pedig valójában nem működnek úgy ahogyan kellene.”

Most Te ne haragudj!
Édesanyám 10 éve szívműtétben halt meg, a műtét után néhány nappal.
Az orvosok nem voltak ezek szerint a helyzet magaslatán???
El kellett volna hoznom az intenzívről, és a neten kutakodva megoldást találnom a bajára???
Ezt nem viccből kérdezem, és nem csúsztatásnak szánom!
El kellene már gondolkozni azon, hogy ez mind-mind egy szakma, amit tanulnak 3-4 éven át, meg aztán egy életen át.
Nehogy már okosabbnak képzeld magad, a neten összehalászott infók alapján!
A kedves kérdezőknek meg meg-kellene tanulniuk, megtalálni a megfelelő szakembert!
Na de ugye, mindig az látszik megfelelőnek, aki a legolcsóbb, és a sarki kocsmában fellelhető?!
Akadtak is jó néhányan, akik a C18 kazánban rendre átkötötték a túlfűtés korlátozót -gondolván- működik az anélkül!
Persze, hogy működött! Egy autón sem létfontosságú a fék, hiszen megy az anélkül!
Tehát meg kell keresni, megtalálni a megfelelő szakembert! De nem azután, mikor már vagyonokat öltek a rendszerbe, hanem még az elején...
Tehát nem feltétlenül a legolcsóbbat kell keresni!
(#) VIM válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Szia! Ezt vegyük át még egyszer:
Idézet:
„Tehát meg kell keresni, megtalálni a megfelelő szakembert! De nem azután, mikor már vagyonokat öltek a rendszerbe, hanem még az elején...”
... mert ezt írtad. Most pedig olvasd el, hogy mit írtál a mondandód legelején. Melyik szakemberre van ráírva, hogy Ő megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak, hogy érti dolgát? Ha erre tudod a válasz akkor megérkeztél. A humán gyógyászatot meg nem keverném bele a műszaki dolgokba, mert a humánban vannak csak az igazi sarlatánok (tisztelet ott is a kivételnek).
Idézet:
„Nehogy már okosabbnak képzeld magad, a neten összehalászott infók alapján!”
Okosabbnak semmiképpen, hiszen többnyire kérdezek és tájékozódom avagy arról beszélek amit már megtapasztaltam.
Idézet:
„A kedves kérdezőknek meg meg-kellene tanulniuk, megtalálni a megfelelő szakembert!”
Segíthettél volna nekem is már a legelején, hogy hol is találom meg ezt a kurzust. ... ja az interneten. Csak annyira kell "okosnak" lenned, hogy megfelelően tájékozott tudjál lenni abban amihez nem értesz. Nem gondolnám, hogy egy szerelőnek tetszene az ha elkezdene okoskodni a kuncsaftja amíg ő dolgozik
nála. Biztosra veszem, hogy neked is van olyan területed amihez nincs szakirányú végzettséged, mégis megcsinálod még segítség nélkül is. Tisztelettel: Imre
(#) jdani hozzászólása Dec 8, 2016 /

Ezt komolyan itt kell fiúk?
Bővebben: Link

Én csak informálódok, érdekel a dolog, mit hogyan csinálnak.
Erre várok hozzáértő, vagy akár csak laikus tippet adó válaszokra, ha azok még nem is a legjobbak..
(#) weend válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Idézet:
„Akadtak is jó néhányan, akik a C18 kazánban rendre átkötötték a túlfűtés korlátozót -gondolván- működik az anélkül!”

Én meg számos olyan C kazánt láttam, amiben gázszerelő "mester" kötötte ki, mert éppen nem volt nála.
(#) Hutty válasza jdani hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Te tudod mit nyersz, vagy vesztesz. Az egyszerűbb néha jobb. Ide-oda nem teszel csövet, de egy egység, mintha a tagos radiátoron a hátsó kettő nem engedné át a vizet. De az öntvény meg elvezeti a hőt.
Anno 90-ben kezdtem építkezni. Akkor még az a szemlélet volt, hogy a külső falaknál sűrűbben, befele ritkábban tekerik a csövet.

Kovabe mondandójával kell egyet értenem: valamit méretezni is kellene, miből mennyi kell egy szobába.
(#) kilo válasza Hutty hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

"Anno 90-ben kezdtem építkezni. Akkor még az a szemlélet volt, hogy a külső falaknál sűrűbben, befele ritkábban tekerik a csövet."

Ez a szemlélet még most is megállja a helyét. Azért azt vegyük figyelembe,hogy egy 10-es osztó-gyűjtőnél már figyelembe kell venni melyik végére kötjük a legrövidebb ill. a leghosszabb kört (a betápláláshoz viszonyítva). Nyilván olcsóbb 1db 10-es mint 2db 5-ös de a beszabályozásnál nem csodafegyver az áramlásmérővel felszerelt osztó sem. Törekedjünk mindig a közel azonos hosszúságú körökre. Ha ezeket meg tudod valósítani akkor sokkal pontosabb szabályozást és egyenletesebb hőfokot tudsz biztosítani a padló számára. A hőigény számítása nem kérdéses ez ma már alap.Ebből kell kiindulni.
(#) jdani válasza kilo hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Hőigény...
Ezt ki tudja nekem megmondani/kiszámítani?
(#) kilo válasza jdani hozzászólására (») Dec 8, 2016 /

Épületgépészeti tervezéssel foglalkozó szakember.
(#) jdani hozzászólása Dec 8, 2016 /

Egyébként mivel jobb egy 55mm es pogácsás szigetelő, mint egy 60mmes sima lépésálló szigetelés? Az 55mm ből a fele pogácsa, a másik fele meg tömör szigetelés. Gondolom világos amire gondolok..
(#) ktamas66 válasza jdani hozzászólására (») Dec 9, 2016 / 1

A pogácsásnak 30mm az alap vastagsága, tehát a 30mm-essel lehet összehasonlítani. Ha vastagabbat szeretnél alá lehet rakni még egy 30mm-est. Lépésállóból is többféle létezik, a hővezetési tényező adja meg a "jóságukat".
(#) jdani válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /

És jobb a hővezetése a pogácsásnak mint egy sima lapnak?
Vagy csak annyiban különbözik, hogy könnyebb vele dolgozni, / csövet fektetni?
(#) ktamas66 válasza jdani hozzászólására (») Dec 10, 2016 /

Ez kicsit még a gyártók között is szór, így nem tudom melyik a "sima" lap. Pl. itt láthatod, hogy különféle típusoknak mennyi. Egyszerűbb vele dolgozni, de kötöttebb a kiosztási lépcső is (7,5cm-es osztásban), és árban is lehet számolgatni mi jön ki jobban.
(#) jdani válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 10, 2016 /

Hát árban van azért jó különbség..
Feleannyi az EPS100 7cm vastag. Egyébként mit szóltok a 7cm-hez?
Belmagasság 3m
Következő: »»   64 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem