Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Üdv
Igen jól értetted , és PTC van a pákába 52ohm-os , meg lehet valahogy oldani vagy veszet fejsze nyele? Vagy lehet olyan fűtő betétet venni ami jó a HAKKO907-be és modjuk K tipusu hőelem van benne? A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Most nézem lehet hogy ennek a pákának jó lenne a fűtő betéte Fahrenheit 28111
Alapvetően a meredekség értékét a műszer referencia osztójával (R2) és a bementi osztóval R5/R6 lehet változtatni. Eltolási értéket pedig úgy lehetne képezni, ha a 7107 In-Lo lábát nem a testre, hanem egy osztóra kötnéd. (Mint ahogy a referencia osztó is ki van alakítva R4/R2-vel.) Ekkor ezzel meg lehetne oldani az eltolási érték levonását. De beállítás ekkor sem lesz egyszerű, mert egy egyenesre kell két pontot ráilleszteni, ami egymásra hatással van. Vagy is ide-oda kellene tologatni a mért értéket és állítgatni a két potit.
Értelmesebb megoldás a 0fok melletti feszültség érték mérése lenne, mert akkor a kivonási értéket ezen feszültségen nullára állítva, majd a meredekséget beállítva, elkerülhető az ide-oda állítgatás. De ha a PTC-nek linearitása nem elegendő, akkor ez sem fog jó megoldáshoz vezetni. Könnyebbség, ha megméred a műveleti erősítő kimenti feszültségét, mondjuk 200 és 400 fok mellett, ezt a feszültséget egy változtatható tápból beadni és erre kalibrálni a kijelzést. Másik megoldás, csak egy külön áramkör lenne, ahol a kivonás és a meredekség külön-külön állítható.
Értem, akkor marad a poti beskálázása.
Sziasztok!
Vettem egy HAKKO907-et. Felmerült bennem az ötlet, hogy impulzus üzemű táppal fűteném. Van jelentősége ha több kHz-es négyszög feszt kap, vagy akkor már jobb az egyenfesz?
Mindegy neki, mehet AC/DC-ről is, DC esetén annyi a különbség, hogy a fűttekercs a z üzem ideje alatt elektromágnesként működik, amit egyes térvezérlésű eszközök nem kifejezetten kedvelik.
Szerintem kár bonyolítani. Építsd meg a topikban megtalálható egyszerű szabályzót, jobban jársz úgy. Ha egyenfesz lesz a páka fűtés akkor a FET-es vátozat kell, ha váltó akkor meg a TRIAC-os.
Nem a vezérlő a kérdéses nekem, hanem a megtáplálás, de ha egyenfeszről hajtom, akkor oly mindegy, hogy az előtte 50, vagy 50kz volt. A szabályzó áramkör már meg van, csak aminél kisebb súly ill. méret volna a cél.
Bocs, akkor félreértettem. Erre viszont majd válaszolnak, akik jobban értenek hozzá mint én...
Végül is én tettem fel zavarosan a kérdést. De végül is hallgatok rád, és egyenfeszről fog menni. kicsit egyszerűsödik a nyák legalább!
Ok ! ....de hátha lesz másnak is véleménye...
A fűtőszálnak 8, hogy miről megy. Viszont mikor én próbáltam egy kapcsitáp csupasz szekunder tekercséről táplálni akkor a vezérlés valamiért nem tudta kikapcsolni a fűtést.
Ha jól emlékszem a triak nem tudott lezárni.
Hát azt nem csodálom, hogy nem ment... Ha már kapcsoló üzemű tápról van szó, azt meg egyenirányítani kell Schottkyval - amit arra terveztek - és akkor jöhet a FET-es változat.
Ja, igen. Valami rémlett nekem az impulzus üzemű direkt hajtás problematikájáról, vagy is hogy valami nem ok, de nem emlékeztem rá, hogy mi.
Marad az egyenáramú meghajtás.
Igen az egyenárammal meg az volt a baj, hogy ha x-y áramkört forrasztottam néha néha "életre kelt" maga az áramkör. Így aztán az egyenáramról visszatértem a jó öreg trafós 24V AC-ra. Mégis csak egy mikrokontroller stb nem hinném hogy örülne egy kis kóbor indukálódott fezültségnek.
Próbáltam földelni fákát stb, de nem szült meg a jelenség. Lényegtelen is sokaknak működött nálam valamiért nem akart. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
Nálam nincs gond az egyenfeszültséggel. Legalábbis még eddig nem tapasztaltam. Én ezt építettem meg a 907-hez. A táp pedig egy laptop töltő, kb 19.5V kimenővel. És szinte mindent tud ami kell. Három beprogramozható hőfok, beállítható készenléti hőfok és idő, stb. stb.
Valami hasonló megtáolálásban gondolkozom én is, de nekem tökéletes az analóg is! Könnyebb, egyszerűbb utánépíteni.
Természetesen azzal is tökéletesen működik. Előtte nekem is az volt.
Van ardunio minim, amivel kiválóan meg lehetne valósítani, csak sajnos a programozási képességem nincs meg hozzá! Pedig az már igazán parányi!
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2016
Nos, bevallom, hogy programozni én se tudok. Csak annyit tettem, hogy a kész hex-et "beleírtam az Atmegába. De ha szétnézel a neten, lehet, hogy találsz az arduino-hoz programot.
Ahogy méricskéltem, valószínű ptc-és, mert feszt nem mértem sehol egy uV-nyit sem, ellenben ha a fűtőbetétet megmelegítettem, 42ohm-ról felment 53-ra. Ennek által egy feszültség figyelést kell beállítani. Komplikáltabb lehet a hőfok kijelzés megírása.
Sziasztok!
Olyan kérdésem van felétek, hogy ha egyenáramról fűtöm a pákát, akkor rakatom-e a fet S körébe a fűtőbetétet? Vettem egy két eres árnyékolt ofc kábelt, mert ez volt a legolcsóbb. Így gyakorlatilag van 3 erem. Ha az árnyékolást ez esetben is testpontnak, vagy negatív pontnak használmom, akkor a fűtőbet és és a ptc testpontja lehetne egy vezetéken, és akkoröelég lenne a "3" kábel.
Szerintem nem véletlenül vannak úgy a dolgok ahogy. Mert Source -höz viszonyítjuk a Gate feszültségét... ez már bonyadalmat okozhat vezérlés terén, a másik a fűtőáram hatására keletkező feszültségesés, ezért a termoelem, vagy hőm.érzékelő nem tud pontosan működni. Ilyesmi oka van, a 4 vezetéknek.
Értem. Köszönöm a magyarázatot! Akkor majd megoldom valahogy a 4 vezetéket.
Sziasztok!
A hétvégén egy megdöbbentő eset történt velem... (Bár ez könnyen meglehet, hogy csak számomra volt megdöbbentő!) Infrás hőmérővel -az a pisztoly szerű izé- próbáltam hitelesíteni a forrasztó állomásom hőmérőjét, de az infrás hőmérő igen-igen keveset mért. A kijelző szerinti több mint 300°C-os fűtő hüvely, mindössze 90 pár fokosnak mérte. A hőmérséklet kijelzés még ha csal is, a 90°C-tól bőven melegebb volt a csúcs, mert az ónt megolvasztotta. Szóval, ha meg akarom mérni a páka hőmérsékletét, akkor szintén valami hőelemes mérő berendezéssel tudom megmérni? Mielőtt felmerülne a tévedésem esete, jelzem, lézeres célzású az infrás hőmérő, és forrásban lévő vízen lehitelesítettem. +/- pár fokot csal mindössze, de ez egy kínai ketyerétől nagyon jó!
Hello! Egy ilyen hőmérő, nem abban a pontban mér ahova a lézer világít, az csak a célzást szolgálja. Egy felületet lát és azt átlagolja.. Legjobb ha a pákával egy kontakt hőelemet melegítesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
Értem, és köszönöm a választ!
Vagy egy már antiknak számító hőelemes mérő szondám. A műszer is meg van hozzá, de techalott. ICL7107-re épül, de ezt majd a saját topikjában. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2016
Sziasztok!
Kipukkant egy alkatrész a fahrenheit 28020 forrasztóállomásomban de nem tudom pontosan beazonosítani hogy mi ez. Ehhez kérnék segítséget. Az lx 80706-os helyen volt. Előre is köszönöm.
Szia!
Ez egy Induktivitás. Bővebben: Link Általában írja rajta, hogy milyen értékű. Ha mégsem akkor vagy megméred az értékét, és veszel egy másikat, vagy fogod és megfelelő átmérőjű lakkozott huzallal újratekered. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |