Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
'estét!
Ha a multiméterrel tranzisztort mérek a megfelelő állásban, akkor amit kiír értéket az micsoda?
A multiméter katalógusában megadott egyenárammal mért áramerősítési tényező. H21 vagy Hfe de van, aki B-nek vagy beta-nak hívja. Becsapós, mert olyan pici árammal mér, hogy az így adódó érték lényegesen eltérhet a tényleges munkapontban mérthez képest.
Sziasztok lenne egy kerdesem,egy pc cd lejatszoval kapcsolatban.Hogy tudnak vele lejatszani mp3 cdt?Valami dekodolo kell?Van erre megoldas?Autoba szeretnem rakni,de mp3mat is akarnak lejatszani vele.Hogy lehetseges ez?
A segitsegeteket elore is koszonom! Udv
Üdv
Mp3 önmagában nem fog menni, kell hozzá egy mp3 dekódoló ic meg egy mikrovezérlő ami kezeli az egészet, meg egy erősítő ami az autó hangszóróit meghajtja, esetleg pár extra: lcd, meg sok okos gomb. Ezt a projektet gugli dobta ki de kis utánajárással találhatsz bőven. "Jóestét, jószurkolást.."
Szia!
Kicsit kiegészíteném Dudus jó hozzászólását. Az említett Béta.... kifejezések, a tranzisztor kollektoráramának és bázisáramának (Ic/Ib)hányadosát jelentik, azaz az áramerősítési tényezőt. Ezt a műszer egy (általában kisáramú) pontban méri, és írja ki. (mértékegysége azért nincs, mert ugye ez viszonyszám) Viszont az áramerősítési tényező a kollektoráram értékének is függvénye. Nem beszélve a különböző (teljesítményű) tág áramtartományú tranzisztorokról. Ezért ez a mérés, csak sacométernek fogható fel, mert nem ismertek a mérés paraméterei. A valóságos áramerősítési tényezőt, az alkalmazott mukapontban statikusan és dinamikusan is mérni kellene. Tehát B=Ic/Ib és dIc/dIb. A valósághoz közeli eredményt ez adná meg. üdv! proli007
Erre utaltam azzal a mondattal, hogy:
Idézet: „Becsapós, mert olyan pici árammal mér, hogy az így adódó érték lényegesen eltérhet a tényleges munkapontban mérthez képest.”
Hellosztok!
Egy ilyen 7stzegmens kijelzőt szeretnék üzemeltetni 9V-rol. Csak folyamatos értéket kell mutatnia, a kérdés az hogy mekkora előtét ellenállás kell neki? Ha 20mA-el számoljuk akkor 450ohm,de most ez elég az egésznek vagy attol füg hogy hány darab szegmens világít?
Ezt 1 db. ellenállással nem tudod megoldani. Minden katódra kell egy áramkorlátozó ellenállás.
De jelen esetben mindig csak ugyanaz fog világítani. Csak szimplán rákötöm a 9V-ra és az elé kéne egy áramkorlátozó ellenállás.
Kösd össze a kívánt kijelzésnek megfelelő lábakat, és 1 ellenállattal korlátozd az áramot.
( a régi PC órajelkijelzők is így működtek évekig !)
Félre értettelek Nem egyszerűbb feliratozni azt a számot ahelyett, hogy kijelzővel bajlódsz? Alkoholos filc ?
Komolyra fordítva. Add össze a kívánt számú szegmens áramát és arra méretezd az ellenállást. ( lehet, hogy melegedni fog )
Igen énis így gondoltam, a kérdés az hogy a kijelző egy "1"-est fog mutatni, azaz 2db szegmens fog világítani. Tápfesz az 9V. És 1darab szegmenst úgy számoljak mint egy sima led tehát 20mA ? És R=U/I, két darab szegmens van tehát R=9/2x0.02 -->225ohm.
Így jólesz, vagy máshogy kellen?
Hello!
- Ha simán párhuzamosan kötöd a szegmenseket. lehet nem fognak egyformán égni, ha a diódák nyitó feszültsége nem azonos. Két szegmens esetén, csak egy ellenállással kell több. - Számolni, pedig úgy kell, hogy a tápból levonod a Led feszültségét: R=(Ut-Uled)/Iled Azaz piros esetén (9-1,5)/0,02=375ohm (360) zöld esetén (9-2,2)/0,02=340ohm (330) üdv! proli007
Ja hogy úgy! Különben 2db kijelző lesz és összesen pont 7szegmens fog világítani. Akkor inkább 7db 360ohmos előtét ellenállásal csináljam azt tanácsolod?
Teljesítményben is ugyan ott vagy, mert sajna a szegmenseket nem lehet sorbakötni. Csupán néhány olcsó ellenállás az ára.
üdv! proli007
OKé akkor úgy csinálom. De nemis az árával lett volna baj hanem a szabad hejjel, de a nyákterven már megoldottam hogy elféjen 7db elllenálat
Köszi a segítséget
Hello mindenkinek!
-A kapcsolások között olvasgattam a subwoofer szurorol... az megoldható lenne-e ha a 100nF, meg a 220nF kondik helyett 0.1 es 0.22 ľF-os elektrolitokat raknék? Vagy ide nem jo az elektrolit? Udv Csovi
Nem létezik elektrolit kondi ilyen kis méretben! Használj műanyag dielektrikumú kondit (fólia kondi)
Üdv
Ha a
Idézet: -t akarod megépíteni a kepcsolások közül akkor egy jótanács:„Subwoofer - alul áteresztő szűrő” Nagyon alaposan nézz szét, ugyanis a nyákrajz, kapcsolási rajz és a beültetési rajz szinte 3 külömböző kapcsolás. vagyis: itt van alkesz ott nincs, ez nagyobb az kisebb, itt 1el több van, szóval csak óvatosan Egyébkéntmeg igen is létezik 0.1 illetve 0.22 elko, van még 0.33 és 0.47 is, nézz kicsit utána.
Meg kell hogy cáfoljalak, mivel léteznek. Én is meglepődtem, a monitoromba vagy 5 darab volt.
Akkor oké! Bocsánat hogy hülyeséget írtam de hát ezért vannak az okosabbak hogy kijavítsanak bárkit
Hát igen.. A nyák mar megvan..az uzletben vettem 0.1 mikros kondikat, azert kerdeztem, hogy jok lennenek e bele.. koszi a válaszokat
nekem nem tudna válaszolni senki? (előző oldal) :no:
(a második kérdésemre a LED esre)
Hello!
Ha már így megszóltál... Először ki kellene próbálnod, hogy - Hány mA-elég ahhoz, hogy "rendesen" világítson - aztán, hogy kettő sorbakötve plusz előtét ellenállással, működi-e 4,5V-ról. - Majd megmérni, mindegyiknek a nyitófeszültségét, 20mA mellett. Ez után már eldönthető, hogy mit tegyél. üdv! proli007
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy 2 azonos típúsú diódahidat lehet-e párhuzamosan kötni, hogy a teljesítmény megfelelőzödjön. Így két kisebb teljesítményű diódahíddal tudjak egyenirányítani.
Hello!
Nem igazán szerencsés megoldás, mert nem lehet az áramokat tisztességesen megosztani, ahhoz válogatni kellene. De nem igazán értem az alap problémát. Igaz, nem írtad, hogy hány V-ot és A-t szeretnél egyenirányítani. 200-500Ft-ért is láttam már 25A-es blokkokat. Ezért nem érdemes kűzdeni. Esetleg, ha a trafó két tekercses, akkor a DC kimenetet már össze lehet kötni. üdv! proli007
10 volt és 100 amper amit egyenirányítani kell. 50 amperes hidat tudok beszerezni. A kábeleket kettéosztanám és egyszerre kettő hidat kötnék be.
Jó ég! Galvanizálsz? Mert nem hiszem, hogy TTL táp lesz.
Ha elég hosszú a kábel, lehet működni fog. Lehet négy böszme ruszki diódával, jobban járnál, mert a hidaknak is kb. igyan akkora hűtőfelület kell... Esetleg tegyél biztit mind két-két váltó ágba, az is szimmetrizálni fog. (100A-t nem szoktunk egyfázisból gyártani, mert a szűrés is "kellemesebb".) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |