Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   214 / 244
(#) andras99 válasza misi93 hozzászólására (») Szept 12, 2016 /

200 wattos végfokkal hajtottam őket, ezt simán elviselték. A ládák összeszerelési minősége nem a legjobb, nekem az egyik láda teteje konkrétan levált, gyárilag kispórolták a ragasztót, csak apró szegek tartották össze. Ezt a helyére ragasztva, illetve a ládát több helyen megerősítve a mai napig egyben van. A kárpit is néhány helyen levált, de visszaragasztva tökéletes. Ha ezeket az elején rendberakod, strapabíró kis dobozok, de azért dobálni nem ajánlott őket. Ennyi pénzért azt mondom megéri, hangja egyszerűbb feladatokra megfelelő, illetve könnyen szállítható.
(#) misi93 válasza andras99 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Szia. Végül maradtam a voice kraft-nál és az egyel nagyobbat a 15"-osat vettem meg
Tetszik most így egyenlőre, tényleg nem a legjobb a minősége, de szerintem ennyi pénzért nagyon jó választás. Köszönöm a segítséget.
(#) colinkaa hozzászólása Szept 27, 2016 /

Sziasztok. Azért hoztam létre ez az uj forumot mert szeretnék csinálni házilag egy stage azaz egy csoport kábelt 8/2 xlr csatlakozokkal. Eloszor is gondoltam arra hogy gégecsőbe tenni 4 utp vezetéket de bajba lennék az árnyékkal. Igy találtam egy kábelt ami kb 12eres és az egész egy arnyékba van, az a kérdésem hogy az a 6 xlr lehet ugyan az az 1 árnyékon? Mindenképp szimetrikus alkalmazást szeretnék. Tudnátok tippeket adni?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2016
(#) alex0 hozzászólása Szept 27, 2016 /

Szia!
Én nem vesződnék saját kábel készítésével, hanem vennék erre való kábelt. De ha saját magad akarod összerakni, akkor kettő+árnyék kábelekből kell elkészíteni. Egybefogni a flexo-t javaslom, amit hosszan is rá lehet húzni. De inkább vegyél használtan egyet, mert olcsóbb mint megcsinálni.
(#) colinkaa hozzászólása Szept 27, 2016 /

Koszonom a valaszod, de leginkabb arra lennek kivancsi hogy mindegyik xlren (+ -) kulon er de a gnd az lehet mindegyiken ugyan az?
(#) Sebi válasza colinkaa hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Ha olyan a kábel szerkezete, hogy érpáronként sodrott ((Pl: STP, azaz Shielded Twisted Pair, nem UTP, mert az árnyékolatlan), akkor a trafós illesztésű dinamikus mikrofonokkal semmi gond nem lesz, mert ezek alacsony impedanciájúak.
Kérdés, hogy az egyéb jelforrások/bemenetek - bár esetleg XLR csatlakozókkal szereltek - milyen illesztést kívánnak...
(#) colinkaa válasza Sebi hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Szoval aztmondod hogy a stp kabelel meglehet valositani ha dinamikus mikrofonok vannak, milyen kiosztast javasolsz?? Hogy kossem be az xlreket?
(#) Moderátor hozzászólása colinkaa hozzászólására (») Szept 27, 2016

Kérlek, használd az ékezeteket, s a mondatok tagolására is figyelj.
(#) habazutty válasza colinkaa hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Szia!

Szerintem ennél nem fogsz olcsóbban kijönni.
Bővebben: Link

Érdemes még szétnézni. Börzén szokott lenni használtan is.

Csak egy ötlet.
Szép napot!
(#) game4812 hozzászólása Okt 2, 2016 /

Sziasztok!
Hozzáértőktől lenne szükségem segítségre, limiter beállítással kapcsolatosan. Az adatok nagy része a képen van, ki mennyire állítaná be? A limiter egy prociban van, elég pontos. A láda hangszórói viszont 400W-osak, tehát 800-ra, vagy az adatlap szerinti 1000-re kellene tenni? Létezik, hogy a láda kialakítása miatt (szerintem alulméretezett), valahogy többet bír? Hangváltó nincs benne, tehát az nem okozhatja.

A limiteren 1,42V-os beállítás természetesen pont nincsen, tehát ha 1,337v-nál 750W-ot engedek rá, mint eddig, és akkor a kábelveszteségek után eljut ~730W. Vagy mehetne rá az 1,546V-os 950W? Vagy "nem is kell" limiter (elég az erősítőbe épített), mert a Program teljesítmény az kb. 2x annyi szokott lenni, mint az RMS teljesítmény, és az 1200W-ot simán bírniuk kellene zenében?

Mérőmikrofonnal való mérések után szeretnék kicsit korrigálni a hangon, és pár dB elvesztése nem nagy baj, de amit ki lehet hozni a rendszerből, azt kihoznám hangerőben is. Viszont nem olcsó játék, tehát csak ésszel.

LIMITER.png

(#) sznyeg válasza game4812 hozzászólására (») Okt 2, 2016 / 1

A rendszervezérlő limiter állásait rózsazajjal és szinuszgenerátorral szoktuk beállítani.
Egy rongyot dugj a magas tölcsérbe, hogy ne süketülj meg először is.
Minden végfok tökig felteker.
A limitert vedd le a legkissebb (legérzékenyebb) állásába, hogy a lehető legjobban fékezze meg a cuccot.
A magas út : adj a bemenetére mondjuk 4 kHz 0dB szinuszt, és addig emeld fokozatosan a limiter kimenetét, amíg nem hallod, hogy kiszőrösödik a magas hangja. Akkor vedd visszább a féket és az kész.
Ugyanez a középsugárzókra is igaz.
A basszust és a subot szávszűrt rózsazajjal tudod beállítani.
Az eljárás hasonló, de a subra kb 50-80 Hz zajt engedj, és a limiteren addig engedd a féket, amíg azt nem hallod, hogy megreccsen a hangszóród, ugyanez a basszusra is.

Ha mindez megvan, akkor össze kell lőni a hangszórókat fázisban.

Annak a menete a következő:
A keresztponton kis jelszinttel szinuszt adsz a bemenetre és a magashoz képest elkezded késleltetni a közép utat, addig, amíg nem találod meg azt a pontot, ahol a leghangosabb, vagy a leghalkabb. Ha a leghalkabb van meg előbb, akkor nem tekered tovább a fázist, csak megfordítod. Áthúzott nulla a jele általában.
Ha ez megvan, akkor jön a basszus a középhez képest. A módszer ugyanez, értelemszerűen a bemeneti szinusz freki a basszus-közép keresztfrekije.
Ezután a sub, ugyanígy.
Ha mindent jól csináltál, akkor van egy rendszered, ami fázisban és limitpontokban a helyén van, ekkor kell beállítani a hangerő arányokat utanként a proci kimeneti szintjeivel. A végfokok potijait ne állítsd el.
(#) djseed1 hozzászólása Okt 3, 2016 /

Sziasztok! Nemtudom jó topicba írok e de majd kiderűl.

A hangfalaimat szeretném átépíteni, mély és top ládát. Ami most van az kb nem megfelelő a hangszóróknak, tuti hogy csak úgy összedobták.
A top-okban a bánat SAL4050-es van, piezó magas tölcsérrel. Valami reflexszerűen akarták építeni, de elég nem kellemes a hangja. Méretei: 70cm magas, 43cm hosszú és 46cm széles, nyitott láda.
A 4050-esről olvastam hogy eredetileg zárt láda az ideális neki. Na most arra találtam gyári tervet, mellékeltem képen, nemtudom jó e az. De ha valaki tud jobbat megköszönném ha megosztaná velem.
Aztán a mélyek, tehát ebben nemtudom milyen hangszóró van egy betű nem sok annyi nincs rajta. (képen mellékeltem) Annyi adatom van, hogy 15" 8ohm. És a mágnesméret pedig, 16cm keresztmetszet, 4cm magas az átmérő pedig 50cm.
A láda itt is tákolt, nemhiszem hogy kiszámolt méret, Hossz 80cm, szélesség 50cm, magassága 69cm. A belseje képeken látszik és nagyjából lerajzoltam, hogy hogy is néz ki belülről.
Nos őket akarom átépíteni, a mély lenne a fontos, ahhoz kellene valami más hangfalterv, ötlet stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) game4812 válasza sznyeg hozzászólására (») Okt 4, 2016 /

Köszönöm a választ!
A fázist én pont fordítva szoktam, 2 utas topok vannak, és a mélyek, a topok fizikailag pár centivel közelebb, ezért azokat kezdem el késleltetni a mélyekhez úgy, hogy invertálva van a fázisuk. Aztán ahol a leghalkabb a jel, ott megállok, kikapocsolom az invertálást, és meg is van.

A limiter beállításos módszerrel kapcsolatban: így a topládákban azért nem jó, mert ott van a 400W-os mélyközép, a 40W-os magas, és a váltó. Ha erre ráengedek 4 kHz szinuszt, akkor csak a magasat mérem, ha 1kHz-et, csak a mélyközepet, szóval a keresztezési frekvencián kellene mérni, amit torzít a váltó is, de ez esetemben nem lényeges, mert csak 550W az erősítője, szóval úgy kell beállítani, hogy az éppen ne járjon maximumon.

A mély RMS terhelhetőségére tudsz mondani valamit? Létezik, hogy 2db 400W-os bírja az 1000W-ot, vagy egyszerű elírás. Mert oké, egy rózsazajjal, ami ugye 6db crest faktorú, bírni fogja, amíg az erősítő el tud menni, de ezekben a mai zenékben nem bízom, jobb, ha be van állítva az RMS limit. Csak ez meg nem derül ki 10 perc alatt, de ha az este 6. órájában leég a lakk, az probléma, meg ~40K/hangszóró.
(#) norb23 hozzászólása Nov 13, 2016 /

Kinéztem egy erősítőt a passzív mély-ládáimhoz, talán ti tudnátok megfelelő irányba sodorni, szobában is használnám mozis célokra alkalomadtán ( passzív dupla sub meghajtáshoz ) ezért talán fontos lenne a beépített ventillátor minősége is.
https://www.thomann.de/de/phonic_max_1000.htm
Hasonló árban lenne még a T-amp E800-as típus, igazából a kettő között gondolkodtam. Ár/érték arányban az oldalon lévő termékek között szeretnék nézelődni maximum a fenti árig bezárólag, + /- 10 Euró még oké. Használt termékek most nem játszanak, ismerős elhozza nekem mivel külföldön dolgozik.
(#) bencikusz válasza norb23 hozzászólására (») Nov 14, 2016 /

Szia, egyszer használtam ennek a végfoknak egy nagyobb testvérét, igaz nem szub meghajtásra, hanem két-két párhuzamosan kötött kompakt ládához. Nem volt vele baj. Nem azt mondom hogy életem legjobb végfokját hallottam, de egyáltalán nem volt rossz.
(#) norb23 válasza bencikusz hozzászólására (») Nov 15, 2016 /

Köszi a hozzászólást, ami még kategórián belül esne, lehet inkább gyűjtenék még hozzá és ott lenne a Phonic iamp 1620-as, D osztályú erősítője. Lehetőség szerint még a Crown Xli 800-as sem lenne egy rossz választás lenne, csak az már drágább ezektől azért egy fokkal megint.
(#) Primary hozzászólása Nov 20, 2016 /

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni egy vezeték nélküli dupla mikrofon szettet 20000 forint alatt. Böngészgetem a netet, a következőkre akadtam:
Chiayo R-323 | 10000 Ft| 216,250 MHz és 246,550 MHz, nem túl szokványos frekvenciák
Invotone WM210 | 25000 Ft, ez újonnan ennyi, magas az ára
Takstar TS-6310HH | 19000 Ft | 3 mikrofon van hozzá, tudom használni egyszerre az azonos frekvenciákon működőket?

Van ötlet, hogy honnan érdemes még venni ilyen szettet?
(#) lukacsp válasza Primary hozzászólására (») Dec 16, 2016 /

Nem ez az árkategória, de veled együtt mindenkit szeretnék figyelmeztetni, hogy az "AKG WMS 40 Mini Dual Vocal" című történet egy merev bukó, ne vegyetek ilyet. Szerencsém volt vele, hogy a Thomann-on vettem, és mivel Németországban valóságban is létezik fogyasztóvédelem, 20 nap után mikor rájöttem, hogy nem akarom őt, visszavették.
(#) dbase hozzászólása Dec 17, 2016 /

Egy 9000fős város Katolikus templomába pályázatra mit ajánlanátok? Minimum AKG sennheisert, állítólag 2 millát terveznének be neki kb meg a projektort.
(#) Dzsudimanó válasza dbase hozzászólására (») Dec 17, 2016 / 1

Szia !Mikrofonnak sennheiserek jók!Hangsugárzónak az IVS oszlopsugárzókat ajánlanám ezeket nagy terek viszhang mentes hangosítására fejlesztette ki egy magyar cég jól beváltak sok templomban ill.rendezvény teremben használják!
(#) FIGIRI válasza lukacsp hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Üdv ! Mi volt vele a probléma?
(#) lukacsp válasza FIGIRI hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

~10x10-es színpad, a vevő kb. 20 méterre a kézi egységektől, és az előadók színpadi mozgása közben spontán vétel kiesések jelentkeztek. Ez sem hagyján, de ezek a vétel kiesések nem úgy történtek, hogy elhallgatott egy enyhe zajzár klikk kíséretében, hanem egy hatalmas csattanás jellegű zajt adott le ilyenkor. Azt gondoltam ezen a rendezvényen, biztosan valamilyen helyi rádiós zavarás van ezen a frekin, (ISM2/3). Másik buli, kb. a pusza közepén "piripócson", ugyanez a jelenség előjött. Tehát, teljesen használhatatlan a cucc sajnos. Pedig megérné az árát ha jó lenne.

(Magánvéleményem, hogy a két kézi egység interferál, mert nagyon közel tették a frekiket, vagy a vevő túl gyenge ahhoz, hogy ezt kellő szelektivitással feldolgozza.)

Szintén offban megjegyzem, hogy mindkét bulin az "elavult" dB és Shure VHF szettjeim mentettek meg, és ezekkel gond nélkül lezajlott mindkét rendezvény.
(#) jocko hozzászólása Dec 21, 2016 /

Sziasztok!Koncert (élő hangszeres zene) hangosítással (is) foglalkozó fórumozóktól kérdezném: Volt valaki Eros Ramazotti koncerten most 12-én a Sportarénában?Eldönthetnénk egy vitát.Egy ismerősöm küldött nekem egy iphone-nal készült videót ,egy részletet a koncertről,mert ott volt a helyszínen.Belehallgattam pár másodpercet,és egyből zavart valami.Ez nem analóg cucc,ez d class amivel hangosítottak (szerintem).Ez volt az első gondolatom.És már többen mondták,hogy ezt nem lehet kihallani.A kérdésem ,hogy mivel hangosították őket,milyen erősítőkkel? Van valakinek pontos infója?
(#) steelbird válasza jocko hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Szia. Biztos nem analóggal. De az, hogy ez egy telefonról így kihallható legyen...
(#) jocko válasza steelbird hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Azt hiszem nem a telefonon van a hangsúly,hanem azon ,hogy én itthon nem fülesen hallgatok zenét,hanem részben módosított gyári, részben teljesen saját eszközökön.
(#) game4812 válasza jocko hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

A telefon mikrofonja nem olyan minőségben veszi fel a zenét, és a videó tömörítése is inkább a hangminőségre, mint a képminőségre van kihegyezve. (Sávszélességhatárolt, egyenetlen frekvenciamenettel, ha videokép van, akkor a mikrofon hangfalakhoz képest bezárt szöge is kérdéses.) Szerintem ilyen körülmények között, ennyiből nem megállapítható, hogy mi szólt. Valószínűleg Class D, mivel mostanában a DSP módok az erősítőn belül választhatóak ki a használt hangdobozra, és darabszámukra specifikusan, emellé nem nagyon lenne értelme Class H erősítő részt tenni.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) jocko válasza game4812 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Volt olyan ,hogy egy Dunaújvárosban lakó haver egyik éjszaka poénból küldött nekem egy felvételt egy nagyobb házibuliból,ahol éppen volt,hogy nézzem meg a cuccot..mondtam neki ez valami fet-es 400 wattos körüli cucc,csak a ládákat lehetett látni meg a zenét hallani a videóban azt megnéztem vagy 5-ször,és utólag kérdezte meg a hangosítót,hogy ez valóban Fet-es 400 as erősítő volt... (ez már kettő)
(#) forma3 hozzászólása Dec 28, 2016 /

Sziasztok!

Egy aktív hangláda vásárlásában szeretnék tanácsot kérni. Leginkább próbateremben lenne használva. Találtam egy ilyen: Bővebben: Link RH-Sound hangládát, ez 15"/2"-os, és ahhoz képest egész baráti ára van. Ez a márka mennyi számít megbízhatónak? (olvastam itt hogy ugyanaz mint pl. voice kraft, de arról se sokat találni). Milyen belső felépítése lehet? 29Kg tömeget írnak neki, tehát ezek szerint van benne anyag.
A másik amit nézegettem az az EV ZLX-12P, ugye az EV-ot mint márkát nem kell bemutatni, de azért ennek jóval vastagabb az árcímkéje, és csak 12"-os és jóval könnyebb is, és ahogy nézegettem kapcsolóüzemű tápos és D-class végfok van benne. Viszont valahogy mégis "PA-bbnak" tűnik mint az RH-Sound. Melyiket lenne érdemesebb megvenni szerintetek, melyikkel nem lesz tutira gond sok év alatt sem? Hangzásra hangerőre mekkora lehet a különbség, és melyik javára?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
(#) game4812 válasza forma3 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Szia!
4 ZLX-12P-nk van, arról tudok nyilatkozni. Nagyon szépen szól, használjuk EV Tour X rendszer mellé monitorként, és Reflex 400-asból épített mélyládák felett topként is őket. A régi reflexhez képest érezhetően tisztább, és hangosabb, kevesebb méllyel, de az 18-as volt. Van egy ismerősöm, aki RCF Art 310 helyett béreli tőlünk, azt mondja szebben szól. RH-Soundot nem ismerem, nekem gyanús, hogy nincs a neten egy SPL adat sem. Ami még szempont lehet, hogy az RH-ban clip jelző van, amitől függetlenül simán le lehet égetni, az EV-ben viszont mindkét ágon külön limiter, lehetetlen elrontani, így ki lehet szedni a maximális teljesítményét. Az EV-nek DSP-je van, felüláteresztő szűrővel, állítható Pole/Monitor/Bracket elhelyezésekkel, Music/Live/Speech/Club hangszínekkel, és +-10 db Treble és Bass EQ-val.

Ami viszont probléma: A 4-ből már a 3. tápja égett le: bekapcsolod úgy, hogy amúgy semmi oka nincs rá, tehát minden 0-ra letekerve, nem volt megmozgatva előtte, és elkezd szikrázni... Garanciában javítják, de kellemetlen. A fázisok feszültsége nálunk 237V, esetleg erre tudok gondolni, hogy néha valahogy megugrik, de furcsa, hogy csak bekapcsoláskor fordult elő. Plusz lehetne PowerCon a tápcsatlakozója, de az RH-nak sem az, tehát ez nem szempont.
(#) forma3 válasza game4812 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Köszi! A mind a két ágban alatt azt érted hogy a magas és a mélynek külön limitere van, és perszebakkor külön végfok kint pl. az art-oknál?
Viszont ez a 4-ből 3 tönkrement az borzalmas arány, lehet hogy valami mást nézek inkább..
Következő: »»   214 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem