Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   139 / 1385
(#) bbalazs_ válasza Fery hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Ha meg sporolni akarsz a vegyszereiddel, kulonosen a maratoval, akkor az ures reszeket (hacsak nem feltetlenul fontos) nyugodtan fesd be nitrolakkal, ott nem szedi le a marato. Gyorsabb es a kornyezetet is kimeled.

(#) PCB válasza Fery hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Szia !

És mi lenne ha a rajzot minig a lap tetejéhez poziciónálja aztán nyomtatás után levágja ? A maradék papír addig használható amig el nem fogy

Én A1 -es méretben veszem a papírt és csak a szélességét vágom A4-re, utána meg félbe a hosszát és úgy használom. +Annyi előnye van, hogy a második nyomtatás után a "vasaláskor" a papír mérete nem megy össze kicsit sem.

Üdv!
(#) Fery válasza PCB hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Nekem nem kell vágni csak javasoltam , mivel nekem eleve A5-ös méretbe van. Valamikori szórólapjaimat nyomta a nyomdász münyomóra és maradt pár ezer db. Amúgy meg azt szoktam csinálni, hogy mikor ráragasztom az A4-es lapra a münyomó papirt, kinyomtatva egy üres oldalt, átküldöm a nyomdán. Akkor összemegy egy kicsit de a következőnél amikor a nyomatot csinálom már nem megy össze. Aztán már mehetek neki a vasalóval. Ez a parkettlakk higitó meg egy csoda, egy darab papirzsepire teszek egy kicsit és úgy leszedi mintha ott se lenne. Nem kell sikálni, csaszatolni, semmi. Leoldja simán.
(#) kaqkk válasza m.joco hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Nem fontos a vezető rajzolatról lemosni a lakkot!
Egy fogpiszkálóra tekert vatta pamacsot oldószerbe mártva csak a forrszemeket áttörölgeted , Így csak a forrszem lesz forrasztható és a rajzolat is védett
nem kell forrasztó lakk (igaz kicsit időigényes ) de jó

Vagy egy gyorsabb megoldás : csinálsz még egy fóliát amin nincs forrszem (csak a vonalak) evvel ujból levilágítod ujból előhívod és kész.
(#) san398 hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
A DCF77-es órám élesztése közben esett meg velem a következő:Tápot adtam az óra vezérlőnek és az egyik stabilizátor elkezdett nagyon melegedni, a táp áramgenerátoros módba váltott.Elkezdtem méregetni, hogy hol a zárlat a panelon.Nagysokára megtaláltam. A kétoldalas nyáknak nem csak a két oldalán van réz fólia, hanem a hordozó belsejében is van 2-3 vékonyabb.A csatolt rajzolt kép szerint.A kék az epoxy gyantás hordozó, a piros a kétoldalas nyákoknál szokásos réz fólia, a barnás pedig az "extra". Forraszthatom ki az alkatrészeketés és csinálhatok uj nyákokat (pedig milyen szépre sikerültek) :eek2: Hát így kapcsolódik ez a történet a nyák gyártáshoz. Nézzük a jó oldalát a dolognak, gyakorolhatom a nyák gyártást. Találkozott már valaki ilyennel?

nyák.JPG
    
(#) googa hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Gondoljátok jó lesz a fényes fotópapír lézer nyomtatóval, a vasalásos technikához? Köszi!
(#) PCB válasza googa hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Szia !

Elvileg igen, bár nekem azért nem jött be ez a papír mert nem, vagy nehezen ázik el. Legalább is amit én próbáltam
nem ázott át.

Üdv!
(#) eSDi válasza san398 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
:eek2:

Ez biztos így van? Mert ennek így semmi értelme... használhatatlan a nyák így. Max talán SMD-nek jó, de akkor sem fúrhatunk rá lyukat... A többrétegű nyákokat a maratás után laminálják össze. Ha lemaratod a két oldalt teljesen, (ha újat csinálsz akkor ennek már úgy is mindegy...) Akkor világítsd át egy lámpával! Ha nem világítja át, akkor ott bizony fém van....
(#) Norberto válasza eSDi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Én mondjuk azt nem értem, hogy gyárilag mi értelme van így "előre" létrehozni a többrétegű NYÁK-ot... mivel így bármit is gyártanánk, a közbülső rétegeket sehogy sem lehetne megfelelően kialakítani, hiszen a maratószer számára hozzáférhetetlen a köztes rétegek felülete... szóval ez számomra is óriási rejtély :eek2:

Idézet:
„A többrétegű nyákokat a maratás után laminálják össze”


Ez így is van, természetesen mindezt azután, hogy megfelelően kialakították az adott belső réz-rétegekből a szükséges rajzolatot.
(#) huba válasza Norberto hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Nem lehetséges hogy valami RF SMD-s felszereléshez tervezték? és azok ott bent árnyékoló fóliák? Az is lehet hogy a marószernek be kelett volna folyni a furatokba és a furat körül megenni a rezet. Ezáltal nem okoz zárlatot, de árnyékoló szerepét a réz továbra is betölti?

Lehet hogyha maratás előtt kifuródik akkor semmi gond nem lépett volna fel.
(#) eSDi válasza huba hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Hát én Parabola vevőfejben láttam többrétegű RF nyákot... De azon is át lehetett látni itt-ott úgyhogy az is laminált volt. Az hogy a lyukból kimarná a rezet a marató... hát nem hiszem. inkább a levegő szorul oda bele szerintem.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 26, 2008 /
 
Hello!
Én egy képet marattam ki. Hogy tetszik?
Az első csatolmányt felülről világítva féynképeztem, a másodikat pedig hátulról világítva.
Az eredeti kép ITT található.
Véleményeket várok
(#) san398 válasza eSDi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Sajnos ez igy van.Todom, hogy igy semmi értelme.Sajnos kölcsön van adva a digit gépem így nem tudok róla makró módban képet csinálni.Arra gondoltam, hogy amikor nagy táblában készítik a nyákot és felviszik az epoxys hordozóra a réz felületet akkor kerülhetett bele is.Nem, tudom milyen módon kerül a réz felület az üvegszálas hordozóra, de ha olyan módon mint a galvanizálás akkor előfordulhat hogy a galvanizáló kádba való bemerítéskor került a rétegek közé.Ha fémgőzöléssel kerül a réz a felületre akkor nem tudom mi módom került bele is.Nem tudom átvilágítani mert sötét a nyák azon a részen ahol a réz benn van a hordozóban.
(#) kaqkk válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Nagyon jó . Mi lesz belőle ? éjjeli lámpa ? Legalább
egy pici köze legyen az elekrommossághoz !!
Látod egyre jobban megy a fotó-maratás gratula
(#) Peti_85 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Príííma!
Szines képen keresztül világítottad?
Meg tulajdonképpen, hogy csináltad?
Leírnád?!
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Hy!köszi!
A fehér cree ledet gondoltam erre felhasználni. optikával majd jól szétszórom a fényét. a többit majd még kitalálom. Még mindig nem vagyok megelégedve a maratással. Ennek oka az, hogy papírra lett nyomtatva a rajzolat, és a szoláriummal lett levilágítva (ami rendesen alá is világít), meg nem tud elég éles képet készíteni.
(#) Kovidivi válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Hello!
Köszi!
Irfanview programban van egy olyan funkció, mellyel a képeket két színűvé lehet tenni (fekete-fehér, de nem az, mikor szürkeárnyalatos, hanem CSAK két színű). Szükséges volt egy kis belejavítás a képbe, és trükközni kellett azzal is, hogy mekkora felbontás mellett használom az irfanview színcsökkentő funkcióját.
Végül nyomtatás, és ezzel sima nyákelőhívás.
(#) googa hozzászólása Márc 26, 2008 /
 
Sajnos a fotópapír a vasalásos technikához nem vált be.
(#) Peti_85 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Szia!
És akkor most hogy van? A fejetek a réz lap? a többi meg a nyák? Vagy valahogy máshogy van? Mert nem igazán tudtam kivenni...
(#) Kovidivi válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Nem. fénnyel hátulról megvilágítva az a fekete, ahol a réz meg van hagyva. A világos rész (fejünk) pedig az , ahol le van maratva a réz, tehát át tudja a nyákot világítani a fény.
(#) m.joco hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
És még egy utolsó kérdés: Az előhívás után, az oldatot visszaöntöm egy flakonba. Gumikesztyűvel kiveszem a tálkából a nyákot, és a nyákot és a tálkát simán elmoshatom a mosdóban? Nem fog a NaOH reakcióba lépni a csövekkel? Vagy folyó víz mellett csináljam, és akkor az hígul? És a gumikesztyűt nem marja meg? Ha rácsöppen véletlenül a kezemre az oldat, komoly sérüléseket okoz?
Üdv.
(#) Topi válasza m.joco hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Mindig minden vegyszert csakis higítva lehet bárhova is önteni, tehát ez a része a kérdésednek megválaszolva.
Nátrium hidroxid erősebb fajta lúg, képes megenni a kesztyűt, de ez anyag függő is. Nekem ette már át...
Nem okoz komolyabb sérülést a bolti előhívó ha a kezedre csöppen, de mosd le, mert hozzú távon nem egészséges... Előbb utóbb azt veszed észre sima lesz az újjad és fájni fog.
(#) lgyk válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Ötletes! Nagyon jó!

Ha jó szürkeárnyalatos képet szeretnél csinálni, akkor előtte képszerkesztővel állítsd be a 2 színt, majd a dithering method-nál a Floyd-Steinberg algoritmust.

Pl. XnView-vel is megcsinálhatod - Kép -> Binárissá konvertálás -> Bináris (Floyd Steinberg).

Így nem lesz nagy fehér meg nagy szürke terület a NYÁKon, hanem pontokkal árnyalt lesz a kép.

Ennek az egyetlen alapfeltétele a pontos maszkolás, és az alámaródás elkerülése.

A felbontást a NYÁK-gyártási technikádhoz kell igazítani, úgy, hogy a pontok elég nagyok legyenek a maszkon (d ~ 0,5 mm).
(#) Kovidivi válasza lgyk hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Köszi!
Ha extra pontosan tudnék maratni (meg lennének hozzá a megfelelő eszközeim), akkor valóban, még árnyalni is lehetne (ahogy te mondtad: NYÁK-gyártási technikához igazítva). Azzal már nagyon szép képet lehetne készíteni.
A nyák nem is olyan drága, és akár tetszetős ajándék is lehet belőle. Néhány fehér leddel (esetleg cree leddel) megvilágítva hátulról, kis dobozban, akár 4.5voltos elemmel is táplálható lenne (cree led esetében IS raknék be fényerőszabályzót, így este kevesebb kakaó is elég lenne. Egyébként pedig nem muszáj annak az 1W-os lednek 300mA-rel mennie. világít az eléggé már 30mA-nél is (sztem).)
Köszi a szürkeárnyalatos kép készítéséhez adott tippeket!
Szia!
(#) Frankye válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Sőt! Ha nem maratod át teljesen a réz felületet, akkor egészen különleges hatású lesz a kép... Csak súroló fényben látszó lesz, kicsit olyan, mint a daugerotypia...
(#) EcoPityu hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Kérlek titeket, hogy ne nézzetek lustának, de nincs időm végigolvasni az elmult 4000 hozzászólást , ezért rákérdezek.: Van a közismert fénymásolóval rámásolom, vagy lézernyomtatóval rányomtatom a negatívját módszer, és azt rávasalom a szűz nyákra, majd mehet a maratószerbe...Namármost a transzfer fólia K... drága, én most vettem az I.S..ban egy xerox nyomtatót, naívan vettem hozzá pauszpapírt, szépen rányomtatta, csak átvasalni nem lehetett maradéktalanul... ragaszkodott a kis rohadék...
Aztán mondta haverom, hogy sütőpapír.. jól meg is dézsmáltam az asszony készletét (majd leordít, ha grillcsirkét süt!) , méretre vágtam, el is kezdte nyomtatni, de majdnem begyűrte. Talán túl vékony a lézernyomi mechanikájához.
Nem-e tudjátok, hogy van-e vastagabb sütőpapír, olyasmi mint a pausz, vagy hasonló tulajdonságú anyag???? Ami persze hiperóccsó, mert Magyar ember mindíg csóró!!????
(#) sound.man válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Műnyomó papírral próbáld.
(#) PCB válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Szia !

PCB készítés video és leírás

Nézd meg ha gondolod, egy bevált módszer a sok közül.

Üdv!
(#) Petroimro hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Sziasztok!
Készítettem néhány nyákot rendelésre. Vasalással csináltam. Szerintem jól sikerültek.
(#) PCB válasza Petroimro hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Szia !

Egész jó !

Egy dologtól viszont érdemes tartózkodni, mert sok hiba forrása lehet (kép)

Üdv!

kep.gif
    
Következő: »»   139 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem