Fórum témák
» Több friss téma |
És mennyivel drágább az a vezérlő? Még hobbi kategória? Egyébként én sohasem használtam szerszámkorrekciót bár mindig csak egyszerű alakzatokat martam, akkor a marópályát eleve úgy számoltam ki, hogy a szerszámot már belekalkuláltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Persze! De ez tud PC nélkül dolgozni? Pl. sd kártyáról, pendrive-ról stb.?
Olyat is tudsz linkelni? Meg ugyebár nem ártana egy valamilyen kijelző, hogy lássa az ember fia, hogy mi történik.
Azt hogy mi történik elég ha a valóságban látod link Én például laptopról használom a cnc-t (MK1) és egyáltalán nem hiányzik az sd kártya
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Nem tudom kinek mennyire hobby de olyan 60 ezer és 100 ezer Ft között mozog és eléggé ipari kivitel.
Vagy egy másik megoldás a raspberry pi3 saját érintős kijelzőjével az már elég kicsi és mindent tud amit csak kell. És egyben egy PC is.
Ettől jobb szerintem nem kell! És esztergára legjobb megoldás mert tud szinkron menetvágást is. LinuxCNC ha valami nem tudná.
Szerintem ez butaság. Már a 30-40 évvel ezelőtt készült szerszámgépeken is volt kijelző, hogy lássa az ember hol tart a program stb. Ha valamiért nem történik semmi akkor hol kezded el keresni a hibát? Gépben, programban, g-kódban?
Idézet: „Én például laptopról használom a cnc-t (MK1) és egyáltalán nem hiányzik az sd kártya” Hát éppen ez az amit én nem szeretnék. A gép tudjon önállóan munkát végezni, ne kelljen hozzá még egy PC is. Ez már régen is így volt, betoltad a g-kódot tartalmazó floppyt, betöltötte, start gomb és ment.
Akkor csak kínlódj a 3d nyomtatónak kitalált arduinoval azon van kijelző ,
Idézet: Ha van kijelződ már tudni fogod miért nem indul ??? „Ha valamiért nem történik semmi akkor hol kezded el keresni a hibát? Gépben, programban, g-kódban?” A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Bocs!
Betoltad a floppy-t, mert a gép mélyén csücsült egy 8086-os majd 80286 ill. 80386 komplett számítógép általában külön vinyó nélkül epromból futva.
Hát ez 1000-ből, 1-nek szerintem.
A PI3 már jobb egy fokkal, de az is alaphangon 30 körül van abban a kiépítésben amit írtál, az is nagyon sok már. Amiből én kiindultam az az arduniora épülő 3d nyomtató vezérlés. Van benne 5db A4988-as meghajtó, maga az ardunio, egy shield amibe minden belecsatlakozik, egy 128×64-es grafikus kijelző kártyaolvasóval mindez 7 mátyásért! Én nem nagyon szeretem az arduniot, de ez nagyon jó. Olyat iszonyat sok lehetőség van a programba, hogy az valami elképesztő! Innen is emelem kalapom a készítők előtt!
Persze! De ezek a vezérlők amik itt szóba kerültek azok mind maguk egy-egy mikroszámítógép (PIC, ardunio, PI3, stb) de mégis kell hozzá még egy PC, hogy működni tudjon??? Hát nem kell! Mert fentebb olvasható, hogy van működő megoldás, legalábbis 3D nyomtatóra biztosan.
Az biztos, hogy jó nincs is azzal semmi gond de nagyon sok mindent nem tud még.
Előbb vagy utóbb tuti azt is megcsinálja valaki. Esztergára egy szinkronmenet ami nagyon jó lenne. De ha valaki érti a programozását akkor át is lehetne azt írni szerintem. Én sajnos nem értek a programozásához így nekem ezek a vezérlések tökéletesek.
Igen 3D nyomtatóra de az nem egy cnc szerszámgép ! Keress rá az uccnc MK300 ra annak csak a leírása 78 oldal és nem véletlen hogy számítógéppel együtt működik ! Az összes cnc gép alapból tartalmaz egy számítógépet (cnc= számítógép vezérelt szerszámgép ) tehát a vita értelmetlen . Ha az arduino rendelkezni fog akkora számítási kapacitással mint egy laptop akkor kezdjük újra a vitát , addig az ardu magában csak játékszer ..
Idézet: tévedsz ! ők csak mikrovezérlők ! „azok mind maguk egy-egy mikroszámítógép” A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
Na, jó- de hol szerkeszted meg amit csinálni akarsz? A szerkesztéshez is kell számítógép, amin fut valami program, és módosítást menet közben hogyan hajtod végre? Az ipari gépeken is sokszor előfordul, hogy látjuk valamit nem jól csinál. Program stop, szerkesztésbe átugrik- kijavít és vissza aztán futtat- mar tovább. Persze az is megy pendrive-ról és kártyáról, van saját szerkesztője (kijelző és billentyűzet, mert hát a kódokat, paramétereket be kell vinni), de XP-s számítógép dolgozik benne!
Idézet: Mit ahogy fentebb is jelezték már a korai szerszámgépekben 8086-os gép volt annak 4,77 MHz volt az órajele. Gondolom ezt te is tudod, hogy ezt már régen lekörözte az ardu (is). Ha belegondolunk miért is kell nagy számítási kapacitás? Egy marógépben a G-kódban meghatározott pályán mozgatja a marófejet 3 esetleg 4 tengelyt mozgatva. Pont ezt csinálja a 3D nyomtató is csak más méretekben.„Ha az arduino rendelkezni fog akkora számítási kapacitással mint egy laptop akkor kezdjük újra a vitát , addig az ardu magában csak játékszer ..” A Pi3 szerintem nem mikrovezérlő.... Egyébként a vitát nem én kezdtem, Feltettem egy kérdést, hogy van-e olyan megoldás ami tudja az én elképzelésemet. Nem kérdeztem senki véleményét róla...
Akkor marad a Cnc usb Mk2 elvileg az tud sd kártyáról dolgozni és kijelzőt is meghajtani . Nézz utána a planet cnc oldalon Az eredeti elég drága de a kínai klón egyenértékű az eredetivel.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Szerszám korrekcio alatt mit értesz? Mert a g-code készitő alkalmások meg se csinálják a szerszám pályát mig nem tudják a szerszám paramétereit, meg hogy kűlső vagy belső oldalon akarsz e dolgozni.
Szerszám korrekcio a szerszám kopás miatt, meg.....ha ilyet akarsz vegyál gyári cnct. Bár tyáriba is láttam olyat amin állithattad ahogy akartad, nagy szériánál ugyse ugy kopott a szerszámod.
Egy ilyen kis érintőképernyős hyperterminálról indítom el a nyomtatást az SD kártyáról.
Szetszám sugár korrekció
És szinkronba forgatni egy főorsót esztergán. Nincs gyári gépem de ami van ezeket tudja és nekem bőven elég. De szerintem nagyon sok minden van amit még nemtud. Lehet vannak olyan kódok amit nem is ismer az arduino. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2017
Tapasztalat valakinek ezzel ?
Bővebben: Link Elég borsos ára van , de elvileg ez egyben meg van minden , csatlakoztatható hozzá kézi vezérlő is , Usbről olvas G code-t , kijelzés is meg van ..
Tapasztalatom nincs, neked majd lesz.
Azonban, ha mindent felszámolsz amit össze kellene raknod, hogy ezt tudja, akkor anyagilag nem jársz túl messze tőle. Ez a véleményem. (viszont ellene is beszélve: ,ha valami bekaka, akkor szinte az egész kuka. Az all in one dolgokkal csak ez a probléma. -, de gondolom nem gyakori jelenség)
Nagyon jónak tűnik, de az 50000-es bekerülési költség már nekem túl van azon a határon amit erre kiadnék. Ha termelnék vele akkor szerintem megérné.
Mivel forgatod szinkronba a főorsót, a késsel menetet vágni?
Ahhoz minümum a főorsón encodernek kell lenni, hogy tudja legalább azt mikor ér körbe, de rosszabb esetben is minimúm egy 200 szeletre osztott encoder tárcsának kell lennie, hogy pontosan tudja hol áll a főorsó. Haézek a technikai feltételek megvannak akár egy arduinot is meg lehet programozni hogy kezelje és már tud is menetet vágni, ha jól vana g code megirva. Nem csak azt kell látni, egy gép mit tud vagy mit nem ésmennyiért. Aki jól akar dolgozni vele és maga akar gépet építeni, annak a működések hogyan és miértjeit is tudnia kell.
Nem ismerem, deqttól függ mit akarsz vele vezérelni. A 3 axis az az x,y,z tengelyek. Marómotor vagy főorsó lennne az A. De ahhoz még kellene egy 4 vezérlés. Lézer gravir fejet is vezérelni kellene, vagy épp bármi más fejet.
Nálam úgy forog szinkronba, hogy ha a főorsót kézzel hajtanám végig akkor is pontosan le tudja követni a mozgását. De te jobban értesz hozzá én csak szórakozok rajta.
Az én gépemen tudom hogy működig a menetvágás mert én csináltam minden egyes darabját. Úgy programozását is én csinálom legyen az menet vagy bármilyen alkatrész. De ha te ennyire ismered az arduinot akkor érdemes megcsinálnod, hogy ezeket a dolgokat az is tudja.
Sziasztok.Van nekem egy ilyenem.Az a gondom hogy mihelyt portra dugom,megbolondul a kártya.Azt csinálja hogy a fő motort,és valamelyik tengely a rádugás pillanatában el indítja,és nem tudok semmit tenni hogy meg áljon.A kézi tasztatura külön múködik,tudok vele állítgatni,amit engedélyez persze.Próbáltam egy régebbi XP gépen,ott még nem is bolondult meg annyira de nem tudok motort indítani,a kártyán nagyon nagyon halványan világít a port visszajelző led minden motornál.Akkor ráraktam a netes gépemre,net kikapcsolva,na itt aztán teljes káosz.A Mach3 el sem indítva csak a port kábelt dugom rá,és megbolondul fő motort indítja és két vagy három tengelyt.A visszajelzők teljes fénnyel világítanak.Valami zavar van az erőben,de az istenért sem jövök rá.Kapcs táp van rákötve,ez kézibe működteti a táp egy USB vezérlővel múködik.Hellp már kezdek kiakadni.
És honnan tudja a géped kézzel mennyit forgattál azon a főorsón? Főleg azt honnan, hogy hol kezdted a menetet?
2 dolog lehetséges: enkoder tárcsa a főorsón, és azt figyeli, vagy menetvágáshoz mechanikusan össze kapcsolja a főorsót az előtolással. Máshogy nem megy.
Mivel CNC esztergáról van szó így egyértelmű, hogy van a főorsón encoder
|
Bejelentkezés
Hirdetés |