Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   93 / 115
(#) otvenkilenc válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

A kapcsolás 0-3.-ig számol ezt kódolja a CD4028 úgy hogy egyenként lépteti a kimeneteket. Mindig csak az egyik kimenet van H szinten. Egyébként hasonló kapcsolásban nekem mezei tranzisztorok vannak beépítve.
(#) Karma1 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

Értem, és tud motor rögzítést csinálni?

Tartóáramra gondolsz? Ez a kapcsolás tudja mert ha nem léptet az egyik kimeneten mindig van jel. A motoráram korlátozását a pozitív feszültséggel sorbakötött izzóval oldotta meg. De ha nem használsz nagyobb üzemi feszültséget a motorénál akkor azt elhagyhatod.
(#) Karma1 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

Ja ja tartóáramra gondoltam . így most már azt hiszem világos!
Köszi a segítséget!
(#) otvenkilenc válasza otvenkilenc hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

Az elegáns megoldás az ha egy impulzus hiánydetektorral figyeled a léptető impulzusokat. Amíg van addig egy soros tranzisztor vagy valamilyen kapcsoló elem a teljes tápfeszültséget kapcsolja a motorra. Ha megszünt a léptetőjel akkor meg a féltápfeszültséget. Az általad linkelt kapcsolásban lépészünetben az éppen nyitva lévő tranzisztoron fog átfolyni a tartóáram ami ha túl nagy akkor tartósan melegiteni fogja.

Szivesen.
(#) Pali79 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Tudom nem ez volt a kérdés, de szerintem a mai világban nem érdemes ilyenekkel görcsölni, főleg ha cnc-hez kell. Olyan olcsók a cél IC-k és az azokra épült modulok, hogy annyiból az alkatrészeket nem tudod megvenni.
(#) varttina válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Szia!
Építettem már ehhez hasonló kapcsolást. Működik, szépen forog a motor egy bizonyos sebességig. Utána viszont elvész a nyommaték, mivel nagyobb feszültséget igényelne. Megoldást jelenthetne, ha áramgenerátoros tápegységről hajtanád.
Mindezek ellenére egyet értek Pali79-cel. A piac tele van megfizethető árú de jól használható léptetőmotor meghajtó áramkörökkel.
(#) Karma1 válasza varttina hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Hát olcsók biztos vannak csak sajnos pl kínában onnan meg mire megjön eltelik vagy 1-2 hónap. Ami meg a magyar piacon megkapható vezérlőket illeti elég gyér a választék vagy drága vagy az a illesztő drága amire rámennek. Vagyis én így látom.
(#) otvenkilenc válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Ha kapható olcsón pl 500 Ft de a postaköltség meg 1500 Ft Megértem azt aki inkább épít diszkrét elemekből. Legalább tapasztalatot szerez.
(#) Pali79 válasza Karma1 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Idézet:
„az a illesztő drága amire rámennek”
Ez butaság. Az illesztőt csak azért vannak, hogy egyszerűen, nulla tudással rá lehessen tenni egy arduinora és használni. Pl. egy A4988-as modult simán lehet PC párhuzamos portjáról vagy PIC-ről stb-ről vezérelni néhány vezetékkel mindenféle hókuszpókusz nélkül.
(#) Bearni74 hozzászólása Dec 27, 2016 /

Sziasztok!

Van egy komplett vezérlő rendszerem. 1.5 amperig ok, de nekem lehet felette is kell teljesitmény - nagyobb motorok miatt-.

Van olyan kapcsolás, amit a vezérlés után kötve a meglévő vezérlás nagyobb áramot kapcsolgat a motorokra. Unipoláris és bipoláris megoldás is érdekel.
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Szia!
Bár nem nagyon vagyok otthon ebben, de én első körben megpróbálnék simán FET-eket tenni a vezérlő és a motorok közé.
(#) varttina válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

Ehhez ismerni kellene a vezérlő típusát. A legtöbb vezérlő figyeli a motor tekercsein átfolyó áramot, amit a FET-ek mögül nem tud érzékelni. Szerintem mindenképpen kell egy "kerülő ág", hogy a motor(ok) áramának egy részét továbbra is a vezérlő szolgáltassa.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
(#) Bearni74 hozzászólása Dec 28, 2016 /

Igen ezeken a lehetőségeken gondolkodtam én is.

A vezérlők a A4988 stepper vezérlő modul (hűtőbordával) [2A / 8..35V]
Datasheet : Link
A kicsi cnc hez elegendőek voltak a 1.5A es stepping motorokhoz. De valószínű nagyobbak lesznek a nagy asztalomon.

Az A4988 elméletileg H híd alapú. Igy fázisfordítós. Tetszene a fetes megoldás, mert van kétirányú 6 lábú fet is, akár 20A ig is. Vagy egy nagyobb teljesítményű h hidat kellene csinálnom, amit az A4988-as vezérlő irányít mondjuk tranyokon keresztül.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 31, 2016 /

Létezik olyan ardunio cnc meghajtó amihez nem kell pc? Arra gondolok, hogy nemrég belekezdtem egy 3D nyomtató építésébe és ahhoz olyan szettet vettem amiben az ardunio mega-ra lehet grafikus lcd-t kötni, amiben van egy sd kártya olvasó is. A G-kódot felteszem a kártyára és onnan fut a program. Valami ilyesmi kellene csak marógépes megoldásban, mert a komplett ardunio szettet olcsóbban meg lehet kapni mint egy akármilyen kiszuperált pc-t.
(#) Bearni74 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /

Én pontosan ilyet épitek 2x3mes asztallal. Nem csak marni fog tudni, hanem lézer fej is lesz hozzá gravirozni. Meg 3d nyomtató fej is. Maga az alapja mindnek ugyanaz. Csak a fejek másak amik dolgoznak.

Elméletben, és hamarosan a gyakorlatban is csak a fejeket kell cserélned, és magát a vezérlő programot a fejhez átálitani.

Az enyém legbonyolultabb része az eszterga része lesz. Ott ugyanis ki kell venni az asztalt, be kell a helyére tenni a forgórészt. A xyz tengelyek maradnak, ellenben a 3d nyomtató extruder tegejét A tengely át kell programozni nagyfordulatú tengelyé. De ez se kivitelezhetettlen.
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /

Idézet:
„Elméletben, és hamarosan a gyakorlatban is csak a fejeket kell cserélned, és magát a vezérlő programot a fejhez átálitani.”

Hát éppen ez az ami kéne! Nézegettem a 3D nyomtató ardunio programját és meg kell mondjam nagyon durva! Biztos megoldható lenne, hogy a vezérlő bekapcsolásánál a megfelelő beállításokat töltse be, de ehhez nagyon kellene vágni az ardunio-t. Bennem is azért merült föl a gondolat, mert a 3D nyomtató G-kódja teljesen hasonló mint amit a marónál is használni szoktam, de pl. a 3D nyomtató addig el sem indul amíg a fejet fel nem fűtötte.
(#) Bearni74 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /

Én még magába az arduino programjába nem néztem bele. A posta benyelte a rendelésemet igy az még nem jött meg.

Meg én csak az arduino grbl-t használűm majd. Magát a 3D nyomtató programot nem akarom használni. Van egy ugynevezett g code sender program. Az eleve marásra készült. Azt a marófejhez akarom használni. Az java nyelven iródott, igy azt akár át is tudom irni ha kell. De szerintem nem kell.

Mérnök informatikai végzettségem is van, igy mélyebben gpndolkozni egy gép felépítésén vezérlésén mint egy felhasználó, nem okoz gondot.

Esztergához, csak a maró motor vezérlését kell átkötnöm, meg vagy programból átállitani a tengely irányokat, vagy eleve olyan g kodot késziteni, ami az eredetit használja.

Gondolj bele. Minden cnc gépnek egy koordináta rendazere van ami 3ds.meg leglább egy főorsója. Ami lehet maró motor, eszterga tokmány, vagy épp 3d nyomtató extruder motor., illetve motor helyett lézer fej ( ahol nem forgás van, csak be illetve kikapcsolás és teljesitmény szabályzás). Egykutya, az arduino is x,y,z tengelyekkel rendelkezik amiben a fejet mozgatja, meg az A tengely ami az extruder motorja.

Apropó, extruder motor sem csak be illetve kikapcsol tudtommal, hanem az előtolás sebességét is lehet szabályozni. Ami ugye fordulatszám szabályzás. Tehát a sablon cnc funkciók.

Egy valamire kell figyelni! A maró fej nehezebb erősebb léptető motorok kellenek hozzá feltehetőleg. Az arduinon meg az egyik fajta steping vezérlő 1.5 ameprig jó, a másik max 2 ig.

A léptető motor vezérlők és a nagyobb teljesitményű motorok közé kell egy egy teljesítmény kapcsolás pl. fetekkel. Van olyan fet ami ha jol emlékszem 38 V oltig és 20 amperig jó.
Nekem is kelleni fog, mert az asztalt golyós orsós tengelyekkel jell bejáratnom.
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Jan 1, 2017 /

Idézet:
„Van egy ugynevezett g code sender program.”
Igen tudom, de ahhoz már a PC-t össze kell kötni az ardunio-val, éppen ezt szeretném elkerülni.
Idézet:
„Az arduinon meg az egyik fajta steping vezérlő 1.5 ameprig jó, a másik max 2 ig.”

Általában A4899-es meghajtót használnak, ez 2A-t tud ez kb 1 Nm-es motorokig megfelelő. Nekem TB6600-os vezérlőim vannak azok többet tudnak és be lehet kötni az A4988 helyére.
(#) guliver83 válasza Bearni74 hozzászólására (») Jan 1, 2017 /

Én miért akarod azt az 2A vezérlőt használni?
Az arduino után olyan vezérlést teszel amilyet csak akarsz.
Ha jól tudom step dir jelet ad ki az aruino akkor olyan mindegy, hogy milyen vezérlés teszel utána.

Itt egy hibrid arduinos gép
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2017
(#) Bearni74 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 1, 2017 /

Idézet:
„Idézet:
„Van egy ugynevezett g code sender program.”
Igen tudom, de ahhoz már a PC-t össze kell kötni az ardunio-val, éppen ezt szeretném elkerülni.”

Akkor írni kell egy külön programot az arduinoba, vagy át kell írni az eredetit. A forrás nyílt Így az sem ördöngősség.
Mert ugye a 3d nyomtató az sd kártyárol olvas.
de megnézem neked azt is meddig lehet az extruder motort felpörgetni. Lehet annak a helyére lehet maró motort bekötni. És a kódban felhuzni a fordulatot maxra. Ez azonban már csak ilyen házi barkács megoldás.
Mi bajod a pc-vel? Hordozható cuccot akarsz? Én akkor laptop.

Eszembe sem jutott még más vezérlőt elő szedni. Talán csak mert ennyire nem gondoltam át. Megnézem a TB6600 adatlapját. Alverzió is van, vagy vsak 6600?
(#) Pali79 válasza Bearni74 hozzászólására (») Jan 1, 2017 /

Nem a program a gátja a gyors fordulatnak hanem az, hogy léptetőmotor, pici, de a RAMPS 12V-os tápjával nem hinném, hogy 1000 f/min fölé lehetne menni.

Én már évekkel ezelőtt vettem 4db TB6600 vezérlőt, 45V-ot és 4,5A-t tud, nekem elég a 3,1 Nm-es motorjaimhoz.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 2, 2017 /

Azért ne felejtsétek el hogy egy arduino G kód interpretere köszönőviszonyba sincsen pl a MACH3 -éval, pl az arduinoval a G3 G4 kódokkal nem tudtam kis köröket rajzolni, illetve az arduino csak az RS-274 programnyel nagyon sok részét nem értelmezi, ugyanis ez nem csak G, M kezdődő sorkból állhat, ez egy komplett program nyelv.
RS-274
(#) varttina válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Arduinoval esetleg olyat tudok elképzelni, hogy egy PC-n futó szoftver átkonvertálná a G-kódot elemi mozgás utasítások sorozatává. Az így kapott "előemésztett" G-kódot már akár SD kártyáról is futtathatná az Arduino.
(#) Pali79 válasza varttina hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Az ardunio G-kódja semmiben sem különbözik az esztergáknál, marógépeknél használatos G-kódtól, maximum annyiban, hogy nem használja mindet csak egy részét. Lásd a mellékletet. Ezt simán betolom a kártyaolvasóba és az ardunio simán lefuttatja.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
(#) Bearni74 hozzászólása Jan 2, 2017 /

A spindlet, nem is a 12 v os tápról kell hajtani, csak vezélést kell neki küldeni.
(#) guliver83 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

És mi van a szerszámkorrekcióval?
Minden G kódot felismer?
(#) Pali79 válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Mi lenne ha elolvasnád amit írtam???
Idézet:
„G-kódtól, maximum annyiban, hogy nem használja mindet csak egy részét.”
(#) guliver83 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Olvastam!
Akkor van értelme használni egy olyan programit amivel csak játszani lehet?
Szórakozni jó és főleg arra, hogy nem kell PC
De már van ilyen vezérlő amibe csak a G kódot kell betölteni USB pendrivról és kész, nem kell hozzá PC sem. Igaz, hogy az arduino olcsóbb .
Következő: »»   93 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem